HABERLER>TARIM
29 Ocak 2018 Pazartesi - 09:10

Pamukta iki güzel gelişme!

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, pamuk sektörüne ilişkin oldukça önemli iki gelişmeyi değerlendirdi.

Pamukta iki güzel gelişme!

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşılan “GMO FREE Turkish Cotton” Projesi’nin Türkiye Tanıtım Grubu himayesinde dünyaya tanıtılacak olması ve lisanslı depolarda ürünlerini depolayacak üreticiler için getirilen desteklerin yürürlüğe girmesi ile ilgili pamuk sektörüne ilişkin oldukça önemli iki gelişmeyi değerlendirdi.

Türkiye’de pamuk üretiminin hala tüketimimizi karşılayamadığını belirten Barış Kocagöz, “Uzun yıllardır tükettiğimiz hammadde açığını kapatmak adına 600 ile 900 bin tonluk ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak 400 bin ton ile dip yapan üretimimiz son 5 yılda yapılan doğru uygulamalar ile nihayet geçtiğimiz sezon üretimi ile 850 bin tonlara ulaşmış olacak” dedi.

Türkiye’de pamuk üretiminin arka arkaya atılan doğru adımlar ile artmaya devam ettiğini söyleyen Kocagöz, bu konuda yakın zamanda iki önemli gelişmenin üreticiler için oldukça önemli olduğunu belirterek, “Ulusal Pamuk Konseyi ve İzmir Ticaret Borsası’nın birlikte geliştirdiği “GMO FREE” marka kimliğinde, Türk pamuğu ile yapılan tekstil ürünlerimizde kullanılmak üzere zaten elimizde olan marka avantajı artık Türk Tekstil İhracatçısının ve İhracatçı Meclisi’nin (TİM) de sahip çıkmasıyla daha da ivme kazanacak. Çünkü TİM ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile “GMO FREE Turkish Cotton” Projesi ihracatın geliştirilmesi ve Türk Malı algısı ile ülke imajının dünya pazarlarında güçlendirilmesi amacıyla faaliyet göstermek üzere TİM nezdinde, Ekonomi Bakanlığımız himayesinde kurulan “Türkiye Tanıtım Grubu” himayesinde dünyaya tanıtılacak. Böylece Türk tekstilcisi sadece kendisine ait olan bu marka avantajı ile dünya tekstil liginde rekabet üstünlüğü sağlama şansı elde edebilecek” diye konuştu.

Bir diğer sevindirici gelişmenin de lisanslı depoculuk alanında yaşandığını belirten Barış Kocagöz “Bilindiği üzere İzmir Ticaret Borsası’nın liderliğinde kurulan ELİDAŞ, pamukta ilk defa lisanslı depoculuk faaliyetlerini hayata geçirmişti. Yıldan yıla gelişerek adeta “Tarımda Devrim” yolculuğunu başarıyla yürüten ELİDAŞ’ın depolarının bu yıl tam kapasite (%100) ile dolması mutluluğunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak, bu kez lisanslı depoculuk ve çağdaş tarımsal pazarlama adına ülkemiz için dev bir adımın daha geçen hafta atıldığını sizlerle mutlulukla paylaşmak istiyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lisanslı depolara ürünlerini depolayacak üreticiler için getirilen çok önemli destekler geçtiğimiz hafta imzalanarak resmi gazetede yayınlandı. Buna göre, üretici lisanslı depolara ürünlerini sevk ederken 25 TL/kg’ı aşmamak üzere nakliye desteği alacak. Asıl önemlisi, depoladıkları ürünlerinin tüm kiraları 6 ay süresince %100 desteklenecek. Giriş ve çıkış sırasında yapılacak analiz bedelleri de Bakanlığımızca ödenecektir. Lisanslı depoculuğun geleceği ve Türk tarımında çağdaş pazarlama adına atılan bu dev adım için emeği geçen herkese müteşekkiriz. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi ve Müsteşarlığımızın bu konudaki çabalarını biliyoruz. Özellikle kurulması tamamlanmak üzere olan ‘Ürün İhtisas Borsası’nın altyapısı için olmazsa olmaz olan lisanslı depolara çok hızlı bir gelişme şansı vereceğine eminiz. Bu iki güzel haber ile birlikte, önümüzdeki sezon da umut ettiğimiz destekleme miktarları Tarım Bakanlığımızca uygulanırsa Türkiye pamuk üretiminin 1 milyon ton ile rekor kıracağından şüphemiz yok”

 
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
 
CHP’de gençlik kurultayı İzmir’i böldü... Eleştiri okları hedefindeki Uyan: Öneren İzmir'dir!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 29 Ocak 2018 Pazartesi 13:49

Üretimin tekrar artması güzel bir gelişme ancak- üretim bitirildiği yıllar neden Borsa sesini hiç çıkarmadı ?

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı destek bekliyor
Türkiye'de yıllık 15 milyar liralık ekonomik büyüklüğe ulaşan zeytincilik ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Çekik gözlü Satsuma
Hanzade ÜNUZ yazdı... Çekik gözlü Satsuma
'Üretim Başkenti'nden fiyat manzarası... Turuncu kazık!
Narenciyenin en iyisi ve pahalısı olarak market ve pazarlarda tüketiciye ...
 
İzmir'de uygulama başladı... Tarımda devrim yaratacak!
Ülkemizde ilk defa lisanslı depoculukta pamuk ile depolama ve elektronik ...
Kuraklık rekolteyi vurdu... Sofralık zeytinde acı tablo!
Gelişme ve yağlanma döneminde bu yıl yeterince yağış alamayan zeytinde ...
Yasak kalktı, ilk sevkiyat İzmir'den... Domatın en mutlu yolculuğu...
Türk-Rus ilişkilerinde gündemi uzun süre meşgul eden konulardan olan domates ...
 
Ege'nin kirazı ve üzümü için hedef Uzakdoğu
İhracatının büyük bölümünü Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ve Rusya pazarına ...
TBMM’de kritik karar: O komisyon sorunları araştıracak
TBMM’de üzüm üreticileri ve bağcılık sorunlarının kurulması için komisyon ...
Nedim ATİLLA yazdı... Tarım alanlarını imara açmamızı bizden kimse istemesin…
Nedim ATİLLA yazdı... Tarım alanlarını imara açmamızı bizden kimse istemesin…
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva