HABERLER>TARIM
27 Kasım 2017 Pazartesi - 11:46

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı destek bekliyor

Türkiye'de yıllık 15 milyar liralık ekonomik büyüklüğe ulaşan zeytincilik sektörü, son 15 yılda dikilenlerle birlikte 177 milyon ağaç varlığına ulaştı. Rekoltenin katma değere dönüşmesi için ihracatı arttırmak gerektiğini belirten zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, destek beklediklerini söyledi

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı destek bekliyor

Zeytin ve zeytinyağı ihracat desteklerinin 2013 yılına kadar dolar bazında verildiği belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş, "2013 öncesinde ambalajlı zeytinyağına tonda 650 dolar, sofralık zeytinde ise; 260 dolar teşvik veriliyordu. Bugün ise; ihracat destekleri yüzde 50 gerilemiş durumda. Tarihi bir rekoltenin gerçekleştiği 2017/2018 sezonunda Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe ihracat çok daha önemli hale geldi. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında desteklerin yüzde 100 arttırılmasını istiyoruz" dedi.

2013 YILINDA İHRACAT REKORU KIRILMIŞTI
Zeytinyağı ve zeytin ihracat desteklerinin dolar bazında verildiği 2013 yılında 92 bin ton zeytinyağı, 77 bin ton sofralık zeytin ihracatı yaparak Türkiye'de 424 milyon dolar döviz kazandırdıklarının altını çizen Gündeş, "İhracat teşviklerinin düşmesi sonrasında o ihracat rakamlarına bir daha ulaşamadık. 2017/2018 sezonunda rekoltenin de yüksek olması nedeniyle ihracatı arttırmamız için uygun bir zemin var. İhracat destekleri de 2013 yılındaki seviyelere çıkarsa zeytin ve zeytinyağı ihracatımız ciddi bir ivme kazanır, üreticimizin de yüzü güler" diye konuştu.

SOFRALIK ZEYTİNDE ÜRETİCİYE 1 TL PRİM VERİLMELİ
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ihracatçıya verilen desteklerin arttırılması yanında, zeytin üreticisine de prim talepleri olduğunu hatırlatan EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş, Zeytincilik sektöründe hasat sezonunun başlaması ile birlikte zeytinci yörelerde düzenlenen zeytin hasat şenliklerine katılan siyasilerden zeytine prim verilmesi, zeytinyağına verilen 80 kuruş primin ise 2.5 TL'ye çıkarılması talebinde bulunduklarını dile getirdi.

14 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde ön sırada yer alan Akhisar'da düzenlenen 'Dünya Zeytincilik Günü' etkinliklerinde zeytine prim en çok konuşulan konuların başında geldi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Kadri Gündeş ve Mustafa Yıldırım, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'den zeytine prim verilmesi ve zeytinyağına verilen primlerin arttırılması konusunda destek istedi.

İhracatçıların zeytin üreticisine 1 TL prim verilmesi talebini desteklediğini belirten AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Ankara'da Hükümet nezdinde yürütülecek çalışmalarda zeytin üreticileri ile birlikte hareket edeceğini ifade etti. Berber, "Zeytinyağına prim verip, onun anası zeytine prim vermemek olmaz" diye konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'in zeytin üreticisi bir ilin milletvekili olduğunu, zeytin ve zeytinyağı üreticisi ve ihracatçılarının sorunlarına yakından ilgi gösterdiğini ifade eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş, zeytincilik sektörünün en önemli gündem maddesi olan zeytine 1 TL prim verilmesi ve zeytinyağına 80 kuruş olan primin 2.5 TL'ye çıkarılması taleplerinde, desteğinin sonuca ulaşmada öneminin büyük olduğunu vurguladı.

"AVRUPALI ÜRETİCİ 6 TL PRİM ALIYOR, BİZ 2.5 TL'YE RAZIYIZ"
Türkiye'nin son 15 yılda diktiği zeytin ağaçlarının meyve vermeye başlaması ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre zeytinyağında 650 bin ton, sofralık zeytinde ise 1 milyon 200 bin ton rekolteye ulaşılacağını belirten Gündeş, "Bu rekoltenin tüketilmesi için güçlü bir iç piyasa ve güçlü bir ihracata ihtiyaç var. Avrupalı zeytinyağı üreticisine kilogramda 1.32 Euro destek veriliyor. Bu da 6 TL'ye ulaşıyor. Türk zeytin ve zeytinyağına Avrupa ülkelerindeki oranlarda olmasa bile en azından zeytinyağında 2.5 TL, zeytinde ise 1 TL destek verilmesini talep ediyoruz" dedi. (DHA)

 
İttifak önerisine AK Parti'den yanıt
 
Reza Zarrab davasında kritik gün!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hanzade ÜNUZ yazdı... Çekik gözlü Satsuma
Hanzade ÜNUZ yazdı... Çekik gözlü Satsuma
'Üretim Başkenti'nden fiyat manzarası... Turuncu kazık!
Narenciyenin en iyisi ve pahalısı olarak market ve pazarlarda tüketiciye ...
İzmir'de uygulama başladı... Tarımda devrim yaratacak!
Ülkemizde ilk defa lisanslı depoculukta pamuk ile depolama ve elektronik ...
 
Kuraklık rekolteyi vurdu... Sofralık zeytinde acı tablo!
Gelişme ve yağlanma döneminde bu yıl yeterince yağış alamayan zeytinde ...
Yasak kalktı, ilk sevkiyat İzmir'den... Domatın en mutlu yolculuğu...
Türk-Rus ilişkilerinde gündemi uzun süre meşgul eden konulardan olan domates ...
Ege'nin kirazı ve üzümü için hedef Uzakdoğu
İhracatının büyük bölümünü Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ve Rusya pazarına ...
 
TBMM’de kritik karar: O komisyon sorunları araştıracak
TBMM’de üzüm üreticileri ve bağcılık sorunlarının kurulması için komisyon ...
Nedim ATİLLA yazdı... Tarım alanlarını imara açmamızı bizden kimse istemesin…
Nedim ATİLLA yazdı... Tarım alanlarını imara açmamızı bizden kimse istemesin…
Pamuk ombudsmanından önemli tespit: 'Ege pamuğu ölmesin'
Pamuk denilince Ege Bölgesi’nde ilk akla gelen isimler arasında yer alan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva