HABERLER>TARIM
13 Kasım 2017 Pazartesi - 15:23

Kuraklık rekolteyi vurdu... Sofralık zeytinde acı tablo!

Gelişme ve yağlanma döneminde bu yıl yeterince yağış alamayan zeytinde kuruma ve kırışma meydana geldi. Yetkiler “ Kalite düştü” açıklaması yaparken Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Kantarcı “Sofralık zeytinde % 40-50 oranında kayıp var” dedi.

Kuraklık rekolteyi vurdu... Sofralık zeytinde acı tablo!

EGEDESONSÖZ-Türkiye’de her yıl ekim-kasım aylarında açıklanan zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminleri açıklaması bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanacağı için sektör yetkilileri herhangi tahmin belirtmedi ancak sektör yetkilileri, yağmurun yağmaması nedeniyle kalitenin ciddi şekilde düştüğüne dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıl yağışların yeterli olmaması sofralık zeytinde %10 oranında verimin düşmesine neden olurken bu yıl Ayvalık bölgesinde sofralık zeytinde %40-50 oranında kayıp yaşanıyor.

Yağışların yetersiz olması nedeniyle zeytinde kurumu ve kırışma meydana geliyor. Bu durum hem kalibrasyon düşmesine hem de üretimden elde edilen yağ oranını olumsuz etkiliyor. Sektör temsilcileri,  yağış yetersizliği nedeniyle ciddi kayıpların yaşandığını ifade etti.

KALİTEDE KAYIP YAŞANIYOR
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi(UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, yağmurların başta İzmir olmak üzere Ege genelinde beklenen oranda yağmadığını, bu durumun kaliteyi olumsuz etkilediğini söyledi. UZZK Başkanı Tibet “Yağmurların yetersizliği rekolteyi olumsuz etkiler. Türkiye genelinde Antep Hatay taraflarında yeterli olsa da Ege bölgesinde ve özellikle İzmir’de yağmadı. Bu durum sofralık zeytini olumsuz etkiler. Sofralık zeytinde rekoltenin düşeceğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl az yağış nedeniyle %10 oranında sofralıkta düşüş olmuştu. Bu yıl bir kayıp olur. Umuyoruz ki yağmurlar en azından bundan sonra yağar” dedi.

“REKOLTE BİRAN ÖNCE AÇIKLANSA”
Tibet, 2017-2018 yılına ilişkin rekolte tahminlerini ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanacağı için herhangi bir tahminde bulunmalarının doğru olmayacağını ifade ederek “Bakanlık açıklayacağı için bizim rekolte tahmininde bulunmamız doğru olmaz. Bakanlığın bir an önce açıklamasını b ekliyoruz. Umuyoruz daha fazla bekletmezler” şeklinde konuştu.

SAHADA KALİTE KAYBI VAR
Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ise sahada yaptığı gözlerini aktardı. Kuraklık nedeniyle tanelerde buruşma ve şekil bozukluğu olduğunu, kasım ayı içerisinde beklenen yağmurun yağmaması durumunda kalitede ciddi şekilde düşüşün yaşanacağını ifade etti. Çiftçi “Sahada yaptığımız gözlemler doğrultusunda tanelerde buruşma, kuruma ve şekil bozukluğu gördük. Gördük, kalitede kayıp var” biçiminde konuştu.

Ege İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı, Emre Uygun da zeytinin yağlanacağı ve tanelerin büyüdüğü sonbaharda yeterli yağış almamasını üründe kalite düşüklüğüne yol açacağını ifade etti. Uygun “Yaz dönemi yağdı ancak sonbaharda zeytinin yağlanacağı tanelerin gelişme döneminde yağmur olmayınca zeytin kalitesinde bir düşüş var” şeklinde konuştu.

YÜZDE 50’LİK KAYIP
Ayvalık Ticaret Odası(ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı’nın Ege’de Sonsöz’e verdiği bilgiler oldukça çarpıcı. Kantarcı, Sofralık zeytinde %50 oranında bir kalite kaybının yaşandığını kaydetti. Zeytindeki kalite kaybı sofralık zeytinin yağlık olarak ayrılmasına neden olacağını, bu durumun üreticinin zararına olacağını ifade eti. Zeytincinin sofralık Gemlik zeytini toptan yaklaşık 10-11 TL civarında satarken verim kaybı nedeniyle yağlık olarak ortalama 5 TL civarında satacağını söyledi. 

SOFRALIKTA YARI YARIYA KAYIP
ATO Başkanı Kantarcı “Özellikle sofralık zeytinde ciddi bir kayıp var. Üretici bu yıl yağış yetersizliğinden özellikle sofralık zeytin veriminde % 40-50 oranında düşüş yaşandı. Sofralık zeytin üretici için daha karlı. Çünkü ortalama 5 kilo zeytin bir kilo yağ yapar. Yağın litresi de şuanda üreticiye getirisi litre başına 12-13 TL civarında. 5 Kilo zeytin bir kilo yapacak. Dolayısıyla kilosu 11-12 TL den satılcak zeytin 5 TL’den yağlık olarak satacak. Sofralıkta kalite kaybı çiftçiye ciddi zarar verdi” şeklinde ifade etti.

“VERİM KAYBI % 15-20 CİVARINDA”
Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay da sofralık zeytinde yağış yetersizliği nedeniyle %15-20 oranında verim kaybı yaşandığına dikkat çekti. Oda Başkanı Kıtay “Gemlik ve yeşil zeytinde verim kaybı yaklaşık % 15-20 civarı. Özelikle eylül ayında çok lazım olan yağmur yağmadı. Bu nedenle kalibrasyon düştü” dedi.

 
Erdoğan'dan Rusya ziyareti öncesi kritik açıklama!
 
Merkez Bankası açıkladı: İşte yıl sonu dolar tahmini
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çözümsüz mü 13 Kasım 2017 Pazartesi 22:59

Damla sulama veya başka çözümü yok mu İspanya ve İtalya ne yapıyor bakıldı mı. Tunus yarısı çöl bizden çok zeytinyağı üretiyor. Ah ile vah ile sorun çözülmüyor

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yasak kalktı, ilk sevkiyat İzmir'den... Domatın en mutlu yolculuğu...
Türk-Rus ilişkilerinde gündemi uzun süre meşgul eden konulardan olan domates ...
Ege'nin kirazı ve üzümü için hedef Uzakdoğu
İhracatının büyük bölümünü Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ve Rusya pazarına ...
TBMM’de kritik karar: O komisyon sorunları araştıracak
TBMM’de üzüm üreticileri ve bağcılık sorunlarının kurulması için komisyon ...
 
Nedim ATİLLA yazdı... Tarım alanlarını imara açmamızı bizden kimse istemesin…
Nedim ATİLLA yazdı... Tarım alanlarını imara açmamızı bizden kimse istemesin…
Pamuk ombudsmanından önemli tespit: 'Ege pamuğu ölmesin'
Pamuk denilince Ege Bölgesi’nde ilk akla gelen isimler arasında yer alan ...
“Tarım Gençlerle Yükseliyor” fikir yarışmasında başvurular uzatıldı
İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından tarım alanında çalışmalar yapmak ...
 
Seferihisar'da farklı bir müzayede... 'Ölmez ağacı'nın bin yıllık lezzeti...
Seferihisar Belediyesi ilçe genelinde bin yaşın üzerinde 150 zeytin ağacı ...
En çok inciri o ülke satın aldı
Türkiye 2016 yılında dünya incir ihracatının yüzde 63,7’sini gerçekleştirirken ...
Manisa'da çiftçi bayram edecek: Her yıl 6 milyon 300 bin cepte!
İnşaatına mart ayında başlanan Manisa “Sarma Göleti Projesi” büyük bir ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva