HABERLER>TARIM
17 Ekim 2017 Salı - 14:28

Pamuk ombudsmanından önemli tespit: 'Ege pamuğu ölmesin'

Pamuk denilince Ege Bölgesi’nde ilk akla gelen isimler arasında yer alan Borsa Ajanı Emin Dinleten, “Ege Bölgesi’nin pamuğu dünyada sayılı durumda. Pamuk üretiminden para kazanan çiftçi yatırım yapmalı. Bölgemize kalitesiz tohumlar sokuluyor” dedi.

Pamuk ombudsmanından önemli tespit:  Ege pamuğu ölmesin

EGEDESONSÖZ- Türkiye’de pamuk üretiminin büyük bir miktarında söz sahibi olan Ege Bölgesi’nde yeniden dönüşüm başladı. Yıllardır pamuk tarlalarını başta üzüm olmak üzere meyve fidanlarıyla dolduran Ege’nin çiftçileri miras yoluyla bölünmenin de getirisiyle parçalandı. Üretici pamuk fiyatlarına verilen teşvik ve ürünün para etmesiyle birlikte son yıllarda yeniden pamuğa yöneldi. Türkiye geneli üretim 800 bin tonu bulurken bunun 250 bin tonunu Ege’nin verimli toprakları üretti. İzmir’de ise zamanla üretim bölgeleri Bakırcay Havzası ile Menderes Havzası’nın ovaları kaldı.

Pamuk üretimi ile ilgili rakamlar vererek çarpıcı tespitlerde bulunan Borsa Ajanı Emin Dinleten kar eden üreticinin parayı yatırıma, kaliteli pamuk üretimine yatırması gerektiğini söyledi. Dinleten, “Ege pamuğu Dünya’da orta halli elyaflı pamuklar arasında yer alıyor. Kalitesi çok yüksek. Temizliği, elyaf miktarı, gücü, dayanıklılığı, inceliği ve beyazlığı pamukta kalitenin sınıflandırılması için gereken şartlardır. Bunların hepsi Ege’de var. Özellikle GAP projesinden sonra üretim Türkiye’de arttı. Çukurova Bölgesi ile Güney Doğu’da yıllık 800 bin ton üretim yapılıyor. Ege’de ise bu oran 250 bin ton civarında. Biz pamuk üretiminde sekizinci, tüketimde ise dördüncü sırada ülkeyiz. Yıllık 1.5 milyon ton tüketimiz var. Yani daha çok üretmemiz, ithal etmememiz lazım. Artık ekim alanları daraldı. Başka ürünler dikildi, onlar yetişti. Üretim de bölgemizin de payı düşüyor” dedi.

BEYAZ ALTIN HEBA OLMASIN
Dinleten, pamuğun tamamının ekonomiye kazandırıldığını belirtirken yün, yağ ve hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi. Dinleten, “Çiftçi şimdi para kazanıyor. Kazandığı para önemli bir iş için kullanılmalıdır. Bu da kaliteli pamuk üretimi için. Çiftçi ‘nasıl daha iyi ürün elde edebilirim’ konusunda düşünmelidir. Bakanlıklar ciddi destek verdi. Kilo başına verilen pamuk desteği bir kilo buğdayın parasına eşit hale geldi. Artık çiftçi kazanıyor. Araç gereç ve ekipmanları yenilemeli, daha iyi noktaya gelmelidir. Üniversitelerin Ziraat fakülteleri bu konuya eğilmeli. Beyaz altın heba edilmemelidir” diye konuştu.

REKABET EDEMEYİZ
İyi bir pamuğun tohumdan itibaren başladığını söyleyen Dinleten, kalitesiz tohum tehlikesine dikkat çekti. Dinleten, “Son yıllarda pamuğun siyah olmasına neden olan, eski halinden uzak tohumlar piyasaya sürüldü. Şu anda Ege’deki pamuğun yüzde 20’si bu tohumdan oluşuyor. GAP bölgesinden ve Çukurova’dan bu bölgeye giren tohum dönümde daha çok kilo yapabilir ama kalitesi kötü. Şu anda Ege pamuğunun içinde bir hastalık gibi yayılıyor. Buna bakanlık müdahale etmelidir. Teşvik ve destekleme verirken ıslah edilmiş, kaliteli tohuma bakmalıdır. Aksi halde Dünya ile yarışamaz bir hale geliriz” ifadelerini kullandı.

 
Emniyet'ten Bakan Kaya açıklaması!
 
Karşıyaka'da bir istifa şoku daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Tarım Gençlerle Yükseliyor” fikir yarışmasında başvurular uzatıldı
İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından tarım alanında çalışmalar yapmak ...
Seferihisar'da farklı bir müzayede... 'Ölmez ağacı'nın bin yıllık lezzeti...
Seferihisar Belediyesi ilçe genelinde bin yaşın üzerinde 150 zeytin ağacı ...
En çok inciri o ülke satın aldı
Türkiye 2016 yılında dünya incir ihracatının yüzde 63,7’sini gerçekleştirirken ...
 
Manisa'da çiftçi bayram edecek: Her yıl 6 milyon 300 bin cepte!
İnşaatına mart ayında başlanan Manisa “Sarma Göleti Projesi” büyük bir ...
Türk domatesine Rus vetosu sona eriyor
Türkiye ile Rusya arasında 2015 yılı Kasım ayında Rus jetinin düşürülmesi ...
Yok böyle karpuz: Fiyatı 180 lira!
Türkiye’deki zincir marketlerde ve bazı gurme restoranlarda satışa sunulan ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Mevsimlik işçilerden haberimiz var mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Mevsimlik işçilerden haberimiz var mı?
Bakan Fakıbaba: Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, usulsüz fatura ...
Kuru incirde tarihi rekor!
Gelişmekte olan ülkelerde sağlıklı yaşam bilinciyle artan kuru incir tüketimi, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva