HABERLER>GÜNCEL
23 Mart 2018 Cuma - 15:30

Av turizmi davasında ilginç gerekçe: Ayıları taşırsak çatışma olur!

Kastamonu’daki 5 boz ayının avlanma ihalesine karşı dava açan İzmirli avukat Senih Özay, mahkemenin ret kararını, ‘Ayılar taşınması halinde agresifleşerek çatışıyorlar’ şeklinde gerekçelendirmesi karşısında, ‘Parayı basan avcılar öldürür’ demek saçmalıktır”dedi.

Av turizmi davasında ilginç gerekçe: Ayıları taşırsak çatışma olur!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmirli çevreci avukat Senih Özay, iş insanı Mehmet Refik Soyer ve gazeteci Fevzi Hepşenkal’ın 2016 yılında ayı avı turizmi için açtıkları davanın sonucu mahkeme tarafından açıklandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Artvin, Kastamonu, Sinop ve Giresun'da 15 ayının avlanması için açılan ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuru süreçte kabul edilmişti.

BAŞKA ÜLKELERDE OLABİLİR TÜRKİYE’DE OLMASIN
Gelinen noktada mahkeme kararını ‘davanın reddi’ olarak verdi. Avukat Özay Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada süreci özetledi. Ayrıca mahkemenin açıklaması hakkında konuşan Özay, “Bu turizm dünyanın başka ülkelerinde olabilir ama Türkiye’de olmasın” dedi.

MECBUREN 5 AYIYI SAVUNDUM
Özay, “Sinop, Düzce ve Kastamonu’da 5 bin lirayı basan ayıları öldürebilir kararının ardından ben hepsine dava açtım. Usulden düzeltmediler. Ben de mecbur kaldım. Ben de ‘bari sadece Kastamonu’daki 5 ayıya çekileyim de orada avukatlık yapayım’ dedim” açıklamasını yaptı.

KAVGA EDECEKLER DİYE AYILARI ÖLDÜRTMEN Mİ LAZIM
Bakanlığın yaptığı savunmada altını çizdiği gerekçeleri saçma bulduğunu söyleyen Özay, “Bakanlık, ‘bölgede 21 tane ayı var. Bu 21 ayının 4 tanesi fazlalık. Ben bu 4 ayıyı Düzce’ye, Sinop’a başka ormanlara taşırsam teknik olarak zor’ diyerek cevap vermiş. Ayı zararları oluyormuş, şikayetler oluyormuş. Avcılık öldürme parası köy tüzel kişiliğine veriliyormuş. 5 ayı avlanmalı demiş ama 4 ayı avlanmış. Zaten normal yoğunluk popülasyonu 4 ayıymış. Ayıları başka yerlere taşımak mümkün olamamış. Taşırlarsa çatışma olur ve ayılar agresifleşirmiş.  Arı kovanı tahribatı yaparlarmış. Mezar açarak manevi duygulara zarar verilirmiş. Bu kılıflı bir savunmayı benimseyerek davamı reddetmiş oluyorlar. Bir devlet 4 ayıyı Kastamonu’dan başka yere götüremez mi? Kavga edecekler diye öldürtmen mi lazım? ‘Parayı basan avcılar öldürür’ şeklinde saçma şey mi olur? Yapan başka ülke olabilir. Ama Türkiye olmasın” dedi.  

İNSANLARA İDAM CEZASI YOKSA HAYVANLARA DA OLMASIN!
Özay, “İnsanların balık çalanlarını, mezarlıktan ölülerin dişlerini altın diye çalanlarını devlet öldürmeye kalkıyor mu? Hayvanlara niye oluyor? İnsanlara idam cezası yoksa hayvanlara da olmasın.  Böyle bir uygulamanın hayvan haklarına aykırı olduğunu, hayvanları avlamak yerine yaşatmak için çalışmalar ve uygulamalar yapılması gerektiğini, başta sınırlı sayıda popülasyonu kalan boz ayılar olmak üzere yaban hayvanları ile insanların uyum içinde yaşayacağı bir ortam yaratılması gerektiğini ileri sürdük ve sürüyoruz” açıklamasında bulundu.

SÜREÇTE NE OLMUŞTU?
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2014 yılında artan ayı saldırıları nedeniyle 4 kentte ayıların vurulması için kota belirlemişti. Buna göre Artvin'de 6, Kastamonu'da 5, Sinop'ta 3 ve Giresun'da 1 olmak üzere 15 ayının vurulması için 2015 yılında açık artırma usulü ihale yapılmıştı. Her biri KDV hariç 10 bin lira muhammen bedel üzerinden yapılan ihaleyle, 'av turizmi' kapsamında ayıların vurulması kararlaştırılmıştı. Bunun üzerine 2016 yılında İzmirli Özay, Soyer ve Hepşenkal ayı avlama turizmi ihalesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

 
İzmir Tarım Grubu'ndan çağrı: Meralar, kooperatiflere verilsin
 
İzmir'in hileli ürün raporu: Meyve suyuna Viagra katmışlar!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Mart 2018 Cumartesi 02:16

öldürme.kısırlaştır sayısını bil.doğaya geri bırak.ama nerdeeeee.50 yıldır terörle boğuşan ülkemde böyle işlere sıra gelmiyor.

Yorumu oyla      9      5  
Gülek Sevim 23 Mart 2018 Cuma 21:58

Vakıflarda cinsel istismara uğrayan canlı kanlı 10-12 yaşındaki çocuklarımız için bile idam cezası uygulanmazken,mezarları açarak manevi duygulara zarar veriyorlar diye ayıları ölüme mahkum etmek hangi akılla,mantıkla açıklanabilir? Bu gerekçeden hareketle,ben de çocuklarımıza yapılan iğrenç cinsel istismarın yargı makamında oturan kişilerin manevi duygularını hiç rahatsız etmediği sonucuna varırım.

Yorumu oyla      9      5  
Senih özay 23 Mart 2018 Cuma 16:17

Yaşa Memet

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Teröristlerin kabusu' İzmir'de yemin etti
'Teröristlerin kabusu' İzmir'de yemin etti
Gezi Parkı’ndaki çadırları yakın talimatı veren polis müdürü için karar
Gezi Parkı’nda çadırların yakılması ile ilgili olarak "Çadırları toplamakla ...
Annesi erkek çıkan kıza ikinci şok!
İstanbul Kumburgaz’da ölen annesinin erkek olduğunu öğrenen Tansu adlı ...
 
İzmir'de şüpheli ölüm: Kapıyı açtı, şoku yaşadı!
İzmir'in Konak ilçesinde bir kişi evinde ölü bulundu.
İzmir'de eski belediye başkanının karısını öldürmüştü... İşte aldığı ceza!
Karşıyaka ilçesinde, Aydın eski belediye başkanlarından avukat Orhan Esin'in ...
İzmir'de toz kabusu... İki güne dikkat!
İzmir’de gökyüzündeki toz bulutuyla karışan yağmur damlaları, çamur olup yağdı.
 
Düğmeye basıldı: 13 ilde operasyon!
İstanbul merkezli 13 ilde FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında, 55 kişi ...
İnternete RTÜK denetiminin detayları belli oldu
İnternete RTÜK denetimi getiren tasarı Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. ...
Dikili'de sığınmacı operasyonu: 64 gözaltı
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında 64 yabancı uyruklu yakalandı
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva