HABERLER>GÜNCEL
26 Ağustos 2017 Cumartesi - 13:34

İzmir okullarında 'bağış' krizi: Dekont yoksa kayıt da yok!

ÖVDER İzmir Şube Başkanı Yüce, velilerden istenildiği iddia edilen kayıt paraları için, “Gelen velilerin ellerine banka hesap numaralarını veriyorlar. Fiyatını da belirliyorlar. Şundan aşağı olmasın diyorlar. Eğer veliler bankadan dekont getiremezse kaydınız yapılmadı diyorlar” dedi.

İzmir okullarında  bağış  krizi: Dekont yoksa kayıt da yok!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Yeni eğitim-öğretim yılı için ilk ve orta öğretimlerde başlayan kayıt döneminde okul müdürlükleri tarafından velilere dayatıldığı iddia edilen fiyat uygulamaları tepki çekti.

Türkiye’de çeşitli yerlerde ve İzmir’de de hemen hemen her devlet okulunda velilerden zorunlu bağış altında para istendiği öğrenildi. Adres dışındaki okullara kayıt yaptırmak isteyen velilerden de ekstra bir miktar talep edildiği ifade edildi.

Ayrıca İstanbul’da patlak veren tecrübeli öğretmen için ücret alınması iddiasının İzmir’de de gündemde olduğu belirtildi. Buna göre 1’inci sınıfa başlayacak çocuklarını iyi bir devlet okulunda okutmak isteyen velilerden tecrübeli öğretmen için bağış adı altında ücret istendiği öne sürüldü. İddiaya göre sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayısının yüksek olduğu ilçelerde bazı okullar, çocuklarını yeni atanmamış, kadrolu ve tecrübeli öğretmenin sınıfına kaydettirmek için para istiyor.

DEKONT YOKSA KAYIT DA YOK!
Okul müdürlerinin bankaya yatırılan paranın dekontu olmadan öğrencilerin kurumlarına olan kayıtlarını yapmadığı ifade edildi. Her kayıt yaptıran öğrencinin dosyasında dekontların bulunduğu fakat belgenin üstünde bağış yazdığı için yasal olarak velilerin ellerinde hiçbir dayanak olmadığı aktarıldı. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce Egedesonsöz’e durum hakkında bilgilendirmede bulundu.

Velilerin yaşanan durumdan dolayı isyan içinde olduğunu ifade eden Yüce, “Eğitimin yükünün gittikçe daha çok velinin sırtına yüklenmesi ile veliler, bir engelden kurtulurken arkasından başka bir engelle karşılaşıyorlar. Bunlardan biri de yıllardır çözülmeyen ve gittikçe katmerleştirilen kayıt paraları velileri isyan ettirecek duruma geldi. Bu para isteme olayı genel bir durum. Bir iki okulda olan bir şey değil. Kayda gelen velilerin ellerine banka hesap numaralarını veriyorlar. Fiyatını da belirliyorlar. Şundan aşağı olmasın diyorlar. Veliler de bankadan makbuz getiriyorlar. Okulda da o makbuzu kayıt dosyasının içine koyuyorlar. Eğer veliler bankadan dekont getiremezse kaydınız yapılmadı diyorlar” dedi.

BANKALARA BAĞIŞ YAZDIRIYORLAR!
Yüce, okul müdürlüklerinin bankalarla anlaştığını ve ödenen ücretin dekontuna özellikle bağış ibaresinin eklendiğini belirtti. Böylelikle yasal bir işlem oluştuğu zaman okul yöneticilerinin, ‘Veliler kendi isteğiyle bağış yapıyor’ şeklinde savunma yaptıklarını ifade etti. Yüce, “E-Okul kayıtları da kayıt parasını engellemedi. Veliler okul döneminde ‘zorunlu bağış’ adı altında verdikleri ‘aidat, dergi, muhtelif günlere özgü hediye, hizmetli katkısı, sınıf temizletme, temizlik malzeme ile fotokopi ve sınav parası’ gibi yasal olmayan paralar yetmiyormuş gibi okula adımını atar atmaz yüklü kayıt parası ile karşılaşmaktadır. Bağış diyorlar. Bankaya gittiğinde banka aidat diye yazmıyor, bağış olarak belirtiyor. Biz çok sayıda başvuruda bulunduk. Bağış yazıyor aidat ya da okul gideri gibi bir şey yazmıyor ki diyorlar. O konuda özellikle bankalarla görüşüyorlar. O hesap numarasına bağış dışında herhangi bir ad yazdırmıyorlar” diye konuştu.

BAKANLIK BU SENE AÇIKLAMA YAPMADI, OKULLAR FİYATLARINI YÜKSELTTİ!
Tecrübeli öğretmen için ayrı fiyat tarifesi uygulamasının İzmir’de de olduğunu vurgulayan Yüce, “Çok açık olmamakla birlikte, veli öğretmen istiyorsa ona ayrıca fiyatlandırma yapıyorlar. Bu uygulama İzmir’de de var tabi. Bir de okul bölgelerinin dışında veli öğrenciyi getiriyorsa ayrı bir para da istiyorlar. Adresi o bölgede değilse ayrıca para istiyorlar, muhtarlıkla beraber formaliteyi uyguluyorlar kayıt yaptırıyorlar.  Rakamlar çok değişik. Her okula göre değişiyor. Serbest piyasa gibi okullar kafasına göre fiyat belirlemiş. Belli bir ölçüsü yok. Mili Eğitim Bakanlığına başvurular yapılıyor. Onlar da güya araştırıyorlar. Sonra da ‘Kayıt parası için zorlama yok. Bağışmış… İsteyen verir isteyen vermez’ diyerek geçiştiriyorlar. Halbuki okullar ‘parayı getirmeden sizin kaydınız yapılmaz’ diyorlar. Dosyaya eklemiyorlar. Zorlama var. Geçmişte bakanlar açıklama yapıyorlardı. ‘Kayıt sırasında her ne adı altında olursa olsun para alınmayacaktır’ diyorlardı. Bu sene açıklama yapmadılar. Okullar fiyatlarını yükselttiler” ifadelerini kullandı. 

 
Sertab Erener, Belediye Başkanı'nı sahneden kovdu
 
İzmir'de yaşlı adamı dolandırmışlardı... Yakalandılar!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ksk 26 Ağustos 2017 Cumartesi 23:03

Al takke ver küllah vatandaşımıza böyle suriyeliye her yol mübah belediyeler o kadar yardım ediyor yine yok yine yok okul aile birliklerinin hesaplarını kontrol eden varmı..vatandaşın sesini duyan var mı sesimizi duyuyormusunuz.orada kimse var mı ....

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de genç kızlara dayak atan polis için şok karar!
İzmir'in Alsancak semtinde motosikletli iki kişinin tacizine uğrayan Derya ...
İzmir'de örnek uygulama: Bağımlılığı sanatla yenecekler!
Sanat terapisti, 36 yaşındaki Burcu Bostancıoğlu, doktora konusu olarak ...
Yeni KHK'da çok önemli 5 değişiklik
Yeni KHK ile ekonomiden askeriyeye, eğitimden yargıya ve sağlığa kadar ...
 
İzmir'de şüpheli ölüm: Otelden ayrılmayınca...
İzmir'in Konak İlçesi'nde 27 yaşındaki Emrah Kızılaslan kaldığı otel odasında ölü bulundu.
Şok iddia! Devlet okulunda 'tecrübe' tarifesi!
1’inci sınıfa başlayacak çocuklarını iyi bir devlet okulunda okutmak isteyen ...
KHK'da sürpriz karar! 3 bin mahkuma tahliye!
Son KHK'da yapılan düzenlemeyle 10 bin hükümlü kapalıdan açık cezaevine ...
 
Gözaltına alınan Göztepe taraftarları için mahkemeden flaş karar!
Antalya'da oynanan Eskişehir Göztepe maçında çıkan olaylarla ilgili gözaltına ...
İzmir'de acı ölüm... Arabada hareketsiz oturunca...
Karabağlar ilçesinde bir kişi otomobilde ölü bulundu
İzmir'de zehir tacirlerine aman yok!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde, uyuşturucu madde ticareti yaptığı belirlenen ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva