HABERLER>GÜNCEL
4 Haziran 2021 Cuma - 09:22

İzmir Körfezi'nde yüzülür mü, yüzülmez mi? Bilim insanı tartışmaya son noktayı koydu!

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi’nin temizliği ve “yüzülebilir körfez” projesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Körfezden yüzme konusunda riskli bir durum, engel olacak aşırı bir kirlilik yok" dedi.

İzmir Körfezi nde yüzülür mü, yüzülmez mi? Bilim insanı tartışmaya son noktayı koydu!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- 1990’lı yıllarda yerleşim alanlarının hızla büyümesi ve sanayileşmenin gelişmesiyle birlikte İzmir Körfezi’nde meydana gelen bozulma ve koku probleminin önüne geçmek amacıyla 2000’li yıllarda İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi hayata konuldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü rehabilitasyon projesiyle Körfez’in 80 yıl öncesine dönmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda “yüzülebilir Körfez” hedefine ulaşma çalışmaları sürdürülüyor.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nin hayata geçirilmesiyle birlikte, körfezin temizliği için büyük emek harcandığından bahsetti ve körfez için gelecek senaryolarını değerlendirdi.

KÖRFEZ’DE YÜZMEK İÇİN OLUMSUZ BİR DURUM YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in körfezde yüzmek istemesiyle ilgili organizasyon çağrısında bulunan Dr. Yurga, şu sözleri söyledi:

“İzmirliler olarak körfezi koruma mantığımızla devam edersek hiçbir şey olmaz. İpin ucu bir yerde kaçarsa, arıtma tesislerindeki denetim sağlanmazsa sıkıntılarla karşılaşabiliriz. İzmir’de çevre kirliliği ile ilgili projeler çok dikkatli bir şekilde büyükşehir tarafından üniversitelerle yürütülüyor. 2000 yılından beri körfezdeki gelişmeler hep olumlu yönde. Körfezde balon balığı, aslan balığı ya da istilacı türler yok. Benim gördüğüm ciddi bir kirlilik yok şu anda. Söylenebilecek negatif bir durum söz konusu değil. Karşıyaka’dan Konak’a benim yüzmem yaklaşık 4-4 buçuk saat sürer. Uzun mesafe yüzen birisiyim aynı zamanda. Köpek balığı tehlikesi yok, denizanası yok... Gözlükle yüzüldüğü ve denizden çıkıldığında yıkanıldığı takdirde hiçbir sorun olmaz. Körfezden yüzme konusunda riskli bir durum, engel olacak aşırı bir kirlilik yok. Şu anda da körfezde yüzülebilir ancak karşıdan karşıya yüzmek için sağlam bir nefes gerekiyor ayrıca bunun için bir organizasyon da düzenlenmesi gerekir. 5 saatlik bir maraton olmalı. Kimseye söylemeden yüzme gerçekleşemez gemiler geçiyor sonuçta. Şu an yüzülür ancak bir plan, program olması gerekir. Körfezin temizliğinin tanıtımı açısından da güzel olur.”

İzmir Körfezi’nde yüzmenin büyük riskler barındırdığı, yüzüldüğü takdirde hasta olunacağı iddialarına yönelik konuşan Dr. Yurga, “Yelken kulübü sporlarını körfezde yapıyor, o esnada suya düşüyorlar ve hasta olmuyorlar. Denizde öyle bir kirlilik söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

 
İzmir Büyükşehir Binası yarışması sonuçlandı
 
ODTÜ'den araştırma: Hiç böylesini görmedik
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
necmi 4 Haziran 2021 Cuma 17:37

o lağımın içine siz girinde görelim

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 4 Haziran 2021 Cuma 16:33

suriyeliler yazın kent ormanında yüzüyor. beyfendi yüzülebilir diiyorsa ve çok yüzmek isteyen varsa suriyeliler ile birlikte yüzübilir.

Yorumu oyla      2      3  
Körfez balığı 4 Haziran 2021 Cuma 15:02

Peki körfeze remiz şu veren üniversiteler körfez balığının yenilebilir raporunu vermiyorlar bu yasak yüzünden körfeze hala ufak tekneler giremiyor 50 yıldır bu sorun nasıl çözülecek ki körfezde doğup büyüyen balık türü yok sayılır hepsi geçit balığı Bu tekneler ne zaman rahat rahat girebilecek korfeze

Yorumu oyla      2      3  
Herşeyi bilmeyen adam 4 Haziran 2021 Cuma 12:54

hocaların adına prof, doç, dr eklenince herşeyi bilen adam sanıyorsunuz, ancak su ürünleri mühendisliği su ürünlerinin üretimi ile ilgili bir branş olup, bu kişinin bu konuda kısmen bilgi sahibi olacak bilgiye sahip olsada, mesleki yönden bu tip açıklamalar yapması hiç şık değildir, körfezde yüzülme değerlendirmesi ancak alanında uzman çevre mühendisleri ve halk sağlığı uzmanı doktorların yorumlayabileceği bir konudur. öte yandan kişi konuya okadar uzak ki, 2000 li yıllarda hayata geçen büyük kanal projesi ve 2020li yıllarda hayata henüz geçmemiş izmir körfezi ve limanı rehabilitasyon projesinin farkını bile bilmiyor...

Yorumu oyla      2      3  
4 Haziran 2021 Cuma 10:56

Karşidan karşıya yüzerek geçmek çok zor. Rüzgar çok.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Büyükşehir Binası yarışması sonuçlandı
30 Ekim depreminde hasar gördüğü için yıkılması gündemde olan İzmir Büyükşehir ...
773 FETÖ’cü için kırmızı bülten talebine ret!
Türkiye’nin FETÖ ile ilgili 773 kırmızı bülten talebinin Interpol tarafından ...
Zeytin Dalı bölgesinde 1 asker şehit oldu!
Zeytin Dalı Harekât bölgesinde 03 Haziran 2021 tarihinde, teröristlerce ...
 
İzmir'de trafik kavgası kanlı bitti... Bekçi, kardeşi için katil oldu!
İzmir'in Buca ilçesinde, istirahatli olduğu öğrenilen bekçi A.Y. (27), ...
Miras kavgası kanlı bitti! 3 akrabasını öldürdü
Sakarya'nın Erenler ilçesinde, Yavuz Şanlı, miras meselesi nedeniyle aralarında ...
Nüfus müdürlükleri taleplere yetişemiyor
Kademeli normalleşmeyle birlikte pasaport ve kimlik işlemlerine talep ...
 
Karneler isteyen velilere basılı verilecek
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2020-2021 eğitim öğretim yılı 2. dönem ...
İçişleri duyurdu: Bir terörist daha ikna yoluyla teslim oldu
İçişleri Bakanlığı, "PKK terör örgütünden kaçan 1 terör örgütü mensubu ...
'Marmara'yı koma halinden, 5-6 yılda çıkarabiliriz'
Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva