HABERLER>GÜNCEL
4 Haziran 2021 Cuma - 09:23

İzmir Büyükşehir Binası yarışması sonuçlandı

30 Ekim depreminde hasar gördüğü için yıkılması gündemde olan İzmir Büyükşehir Belediye binasının güçlendirilerek tekrar kullanıma sunulması için, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği öğrenci yarışması sonuçlandı.

İzmir Büyükşehir Binası yarışması sonuçlandı

Yapının güçlendirilmesi ve özgün haline getirilerek meydandaki tarihi rolüne tekrar devam etmesini isteyen Mimarlar Odası İzmir Şubesi, düzenlediği yarışmanın sonuçlarını açıkladı.“Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” isimli yarışmaya Türkiye’deki 30 farklı üniversiteden katılan  42 öneri, asil jüri üyeleri Seden Cinasal Avcı, Alişan Çırakoğlu, Alper Derinboğaz, Hakan Evkaya, Pınar Gökbayrak, Nurbin Paker, Mert Uslu ve danışman jüri üyeleri İlker Kahraman, Seçkin Kutucu, Feyzal Avcı Özkaban, Muzaffer Tunçağ ve Orhan Ersan’ın katılımıyla değerlendirildi ve 1.lik Ödülü Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Sude Yılmaz’ın oldu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından açılan “Yapısal Boşluğun Kentle Diyaloğu” isimli ulusal öğrenci fikir yarışması Konak Meydanı’nda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nın kente yeniden kazandırılmasını hedeflenmişti. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman “Projesi 1966 yılında açılan bir mimari proje yarışmasıyla elde edilen yapının müellifleri Özdemir Arnas, Altan Akı ve Erhan Demirok’tur. Yapı dönemin özgün karakteristiklerini yansıtan bir kamu yapısı olmasının yanı sıra kullanılageldiği 1980 yılından bugüne  kentin kamusal hafızasında yer etmiş, Konak Meydanı’nı tanımlayan idari yapılarla birlikte bölgenin 20.yy katmanının önemli bir bileşeni olmuştur. Bu eksende ele alınan yarışma, mimarlık öğrencilerine yapının mimari niteliğine duyarlı olarak yapılabilecek yapısal ve program önerilerinin geliştirilerek yapının kentle diyaloğunu tekrar kurmasını beklemekteydi. Bu diyalog yapının belirgin bir şekilde ortaya koydu ve kamusal alanla ilişki kurmak üzere kurguladığı iç avlusunun oluşturduğu boşluğa işaret ederek isimlendirilmiştir. Birincilik alan projenin (yapıyı kentliye ait kılmak adına) mevcut yapının zemin katında oluşturduğu hiyerarşik yapılanmayı ortadan kaldıran önerisi başarılı bulunmuş, yapıyı alana ve Konak Meydanı’nın sosyal hayatına eklemlemeye yönelik yaptığı müdahaleler olumlu karşılamıştır. Proje ayrıca yapının olası yıkım senaryosuyla ortaya çıkabilecek boşluğu yapı oradayken de yine tanımlı bir boşluk olarak Konak Meydanı’na kazandırmaktadır. Birinci olan ve dereceye giren öğrencileri tebrik ediyorum” diye konuştu.

Kahraman “Ayrıca bu mekânsal düzenleme deniz tarafından gelen serinletici rüzgarları gölgelenmiş bir alt mekanda sosyal işlevlerle bütünleştirmekte, yapıyı İzmir’in iklimsel yapısına ve yaşam alışkanlıklarına daha uygun bir kamu yapısı haline getirmektedir” dedi.

Yarışmada 1.lik Beykent Üniversitesi’nden Sude Yılmaz’ın olurken, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinden Ertuğrul Akdemir, Osman Çağine ve Süleyman Pişken 2’inci, Mef Üniversitesi öğrencilerinden Gamzenur Kural ve İrem Metin ise 3’üncü oldu.

Ödüller

1. Ödül : 9.000 TL
2. Ödül : 6.000 TL
3. Ödül : 4.000 TL
1. Mansiyon : 2.000 TL
2. Mansiyon : 2.000 TL
3. Mansiyon : 2.000 TL

 
Burak Sergen ile Nihan Ünsal evlendi
 
İzmir Körfezi'nde yüzülür mü, yüzülmez mi? Bilim insanı tartışmaya son noktayı koydu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 4 Haziran 2021 Cuma 14:46

Amaç halkla inatlaşma.

Yorumu oyla      2      3  
mühendis 4 Haziran 2021 Cuma 13:20

insan gerçekten hayret ediyor, ibb binası için adam arada bi protokol birşey olmadan kendi kendine gelin güvey olup yarışma yaptı, fıkra gibi...

Yorumu oyla      3      3  
Çakma mimari 4 Haziran 2021 Cuma 10:48

Oldukça maliyetli olan güçlendirme yapılırsa daha da kullanışsız hale geleceği söylenen bu yapı için bu ısrar niye? Çakma Eyfel Kulesi yapıp, yıkmamak için ısrar etmeye benziyor. ABD'de Boston Belediye binasına bakınca ne görüyoruz? Güçlendirme maliyetini kim verecek? Bazı haber sitelerinde binanın 153 yıllık tarihi bir yapı olduğu söyleniyor. Ha ha ha ...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
773 FETÖ’cü için kırmızı bülten talebine ret!
Türkiye’nin FETÖ ile ilgili 773 kırmızı bülten talebinin Interpol tarafından ...
Zeytin Dalı bölgesinde 1 asker şehit oldu!
Zeytin Dalı Harekât bölgesinde 03 Haziran 2021 tarihinde, teröristlerce ...
İzmir'de trafik kavgası kanlı bitti... Bekçi, kardeşi için katil oldu!
İzmir'in Buca ilçesinde, istirahatli olduğu öğrenilen bekçi A.Y. (27), ...
 
Miras kavgası kanlı bitti! 3 akrabasını öldürdü
Sakarya'nın Erenler ilçesinde, Yavuz Şanlı, miras meselesi nedeniyle aralarında ...
Nüfus müdürlükleri taleplere yetişemiyor
Kademeli normalleşmeyle birlikte pasaport ve kimlik işlemlerine talep ...
Karneler isteyen velilere basılı verilecek
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2020-2021 eğitim öğretim yılı 2. dönem ...
 
İçişleri duyurdu: Bir terörist daha ikna yoluyla teslim oldu
İçişleri Bakanlığı, "PKK terör örgütünden kaçan 1 terör örgütü mensubu ...
'Marmara'yı koma halinden, 5-6 yılda çıkarabiliriz'
Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. ...
Askeri fabrika duvarına çarptı: 2 şehit!
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde askeri tırın çırçır fabrikasının duvarına ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva