HABERLER>SAĞLIK
25 Ağustos 2020 Salı - 11:26

İzmir’in tanınmış doktorundan önemli uyarı: Kışa girerken maske stoklayın!

Koronavirüs vakalarının sürekli artış göstermesinin hayra alamet olmadığını belirten Dr. Suat Kaptaner, "Maske üretimi de artırılmalı. Kış aylarında maskeye çok ihtiyacımız olacak" ifadesini kullandı.

İzmir’in tanınmış doktorundan önemli uyarı: Kışa girerken maske stoklayın!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir'de koronavirüs vakaları hızla artarken, uzmanlar önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel sıkıntılar için uyarılarda bulunmaya devam ediyor. İzmir Tabip Odası'nın eski başkanlarından Dr. Suat Kaptaner, 'Hekim Güçbirliği' adına önemli açıklamalarda bulundu. Kaptaner, hem hastanelerin hem de vatandaşların kış öncesi maske stoku yapmaları, üretimin de artması gerektiğine vurgu yaptı.

GÜNÜBİRLİK DAVRANMAYALIM
23 Ağustos günü İzmir'de 5 bin 500 test uygulandığını ve 441 pozitif vakaya rastlandığını belirten Kaptaner, "Bu yüzde 8'lik bir oran demektir. Türkiye genelinde ise aynı gün 80 bin 310 test yapılmış ve 1217 pozitif vakaya rastlanmış. Bunun oranı da yüzde 1.5'tur. Aradaki büyük fark, ya İzmir'in çok büyük risk altında olduğunu gösteriyor demektir, ya da Türkiye genelinde pozitif vaka sayısında bir sorun var demektir" dedi.

"Hekim Güçbirliği" adına tavsiyelerde de bulunan Kaptaner, şu bilgileri aktardı: " Eğer kışa girişte bu sayılar bu şekilde devam ederse, okullar açıldığında, izinden tatilden dönüldüğünde artışların tavan yapma ihtimali var. İleride yaşanması muhtemel kısıtlamalara gidildiğinde, maskeye çok ihtiyaç olacaka. Hem hastanelerin depolarında, hem de evlerimizde bolca maske bulundurmak zorundayız. Pandeminin başındaki gibi boşta yakalanmayalım. Maske üretimine de hız verelim. Günübirlik davranmayalım. Hem devletin, hem insanlarımızın tedbir alması gerekiyor."

AYIRT ETMEK ÖYLE ZOR Kİ...
Uzmanlık alanı Kulak Burun Boğan olan Dr. Suat Kaptaner, kış aylarında aile hekimliklerine ve hastanelere hastaların yüzde 85'inin üst solunum yolu şikayetiyle geldiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "KBB, dahiliye, intaniye gibi birimlere gelen hastaların çok büyük çoğunluğu, üst solunum şikayetinde bulunur. Mevsimsel grip bulguları, hafif veya yüksek ateş, boğaz ağrısı, genel kırgınlık, başağrısı ve koku alma duygusunun azalması şeklindedir. Ne ilginçtir ki, COVİD 19 bulguları da bu beş maddeden oluşuyor. Dolayısıyla mevsimsel grip mi, COVİD - 19 mu, ayırt etmek çok zor. O zaman herkese PCR testi yapmak lazım. Bu mümkün olmadığına göre, bizim kışa girerken, vaka sayılarını azaltmak, en aza indirmemiz lazım."

KADEMELİ MESAİYİ DESTEKLİYORUZ
Koronavirüs salgını artarken, şu anda uygulanan önlemlerin yetersiz kaldığına dikkat çeken Dr. Suat Kaptaner, "Ekonomiyi düşünmek zorundayız, tamam; ama kışın daha büyük sorunlarla karşılaştığımızda, ekonomiyi kollayamaz hale gelebiliriz" uyarısında bulundu, şöyle dedi: "Vakalar daha da artarsa, zaten yorgun düşmüş sağlık çalışanlarının yükü kaldırması zorlaşır. Sağlık sistemi, ikinci dalgayı kaldırmayabilir. Kritik konumda çalışanlara düzenli teste başlanmalıdır. Restoran ve kafeler, daha kısıtlı zaman diliminde açık olmalı, erken kapatılmalı. Geç olmadan, önlemler sıkılaştırılmalıdır."

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "kademeli mesai" önerisini desteklediklerini açıklayan Dr. Kaptaner, bu düşüncenin hayata geçirilmesiyle pik saatlerle yolcu sayısının seyreleceğini, dolayısıyla bunun da bir önlem yerine geçeceğini sözlerine ekledi.

 
Karabağlar’da miniklere okul armağanı
 
Avukat itiraz etti: 7 geyik kurtuldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bakanlığın bu işe el atması gerekiyor 25 Ağustos 2020 Salı 12:37

Maske stoklayım da, maske de ucuz bir şey değil ki! 50'lik paket 50 lira. 4 kişilik bir ailenin maske gideri az bir şey değil. Tanesi 1 lira değil de, 50 kuruş olsa çok daha iyi olur. Normalde tek kullanımlık olması gereken maskeyi, çoğu insan birden fazla kullanıyor.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Üniversitesi'nde test sayısı 50 bini aştı
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesinde yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ...
'Maske şişmiyorsa işe yaramıyor demektir'
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
'Anne sütü virüsü engelleyebilir'
Hollandalı bilim insanları, anne sütünde koronavirüsü (Covid-19) engelleyebilecek ...
 
DSÖ: Tünelin sonunda ışık göründü!
DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, koronavirüs (corona virüs) için çok ...
Salgında günün bilançosu: 19 vefat, 1217 yeni vaka
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Ağustos 2020 günlük corona virüs tablosunu ...
Koronavirüsle mücadelede kış uyarısı
İMÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim ...
 
Risk grubunda çalışanlar idari izinli sayılacak
Kovid-19 risk grubunda olup e-Nabız sisteminden rapor alamayan kronik ...
DSÖ: Koronavirüs iki yıl daha sürebilir
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cuma günü yaptığı ...
Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı uyarı: Bunun adı cinayete teşebbüs!
Sağlık Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva