HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Kasım 2018 Perşembe - 08:47

İzmir'in kanayan yarasına neşter!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'nda kuracağı Biyogaz Tesisi için gaz toplama ve drenaj boruları ile sızıntı suyu taşıyıcı ve drenaj ana hatları imalatının yüzde 25'ini tamamladı. Yürütülen rehabilitasyon projesi, bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırırken, kurulacak 15 MW enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi, Çiğli’nin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte olacak.

İzmir in kanayan yarasına neşter!

Harmandalı Düzenli Depolama Alanı'ndaki çöplerden elektrik enerjisi üretebilmek amacıyla çalışmalara başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Biyogaz Tesisi için gerekli gaz toplama ve drenaj boruları ile sızıntı suyu taşıyıcı ana hat, ana drenaj hattı, yatay ve dikey rigol hattı imalatlarının yüzde 25'ini tamamladı. Büyükşehir Belediyesi, toplamda 4 bin 270 metre yatay, 420 metre de düşey boru döşedi.

KOKU VE SIZINTI SUYU SORUNUNA ÇÖZÜM
Deponi gazından elektrik enerjisi üretimi için alanda etaplar halinde rehabilitasyon projesi hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmayla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gerekli onayı aldı.

Biyogaz Tesisi tamamlandığında, desülfürizasyon yöntemi ile kirletici ve zararlı unsurlar taşıyan sülfür gazı arıtılarak soğutma işleminin ardından motorlarda yakıt olarak kullanmaya elverişli metan gazı elde edilecek. Gaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi ise doğrudan ulusal elektrik dağıtım şebekesine aktarılacak. Öte yandan Harmandalı’da gerekli yalıtım ve hazırlıklar tamamlandığında, hem büyük miktarda metanın yüksek sera gazı çarpan etkisi ile atmosfere salınması engellenecek hem de toplanan gazlar yenilenebilir enerji kaynağına dönüşecek. Böylece hem İzmir hem de Türkiye için ekolojik ve ekonomik bir değer yaratılmış olacak.

ÇİĞLİ'NİN ENERJİSİNE EŞDEĞER ÜRETİM
Belediye'nin Harmandalı'da kurmayı planladığı 15 MW enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi, 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları (Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre) göz önüne alındığında, yaklaşık olarak Çiğli’nin tüm mahallelerinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte olacak. Yürütülen rehabilitasyon projesi, bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

AĞAÇLANDIRILMIŞ TERASLAR OLUŞTURULACAK
Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan 90 hektarlık depolama alanının döküme kapatılan 37 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması da başlatacak. Hem çevresel hem de görsel kirliliğin önlenmesi için depolama sahasının üzerine üst örtüsü yapılacak ve toprak serilerek saha ekim veya dikime hazır hale getirilecek. Çöp döküm sahası "ağaçlandırılmış teraslara" dönüştürülürken, etap etap bölgenin çehresi de değişecek. Oluşturulacak yeşil kuşakta kızılçam, fıstık çamı, servi türleri, glediçya ve palamut meşesi ağaçları dikilecek. Yağış ve sızıntı sularının tahliyesi için gerekli drenaj kanalları oluşturulduktan sonra metan gazı çıkışını kontrol altına almak için sondaj şeklinde gaz bacaları kuru lacak. Rehabilite edilen alanın aydınlatılması, güneş panelli 252 adet saha aydınlatma direği ile sağlanacak. 

 
Maden ocağındaki patlamaya tutuklama!
 
İzmir'de feci kaza: Çarptı... Öldürdü... Kaçtı...
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak-hızlı tosbaa 22 Kasım 2018 Perşembe 23:33

Senin yazdıklarını okusunlar. Benim yazdıklarımı okusunlar. İnsanlar kararını verir.

Yorumu oyla      9      5  
tek soru 22 Kasım 2018 Perşembe 21:40

Lombak, nerede yaşıyorsun? Yazım diline bakılırsa ya İzmirde yaşamıyorsun ya da yaşıyor ama yapılmış olanları, düzgün de olsa, bozuk da olsa, sahiplenmiyorsun! Tam size yakışır bir cevap vermişsin, Gökçek'in arkasında devlet vardı, Kocaoğlu'nun karşısında devlet var! 397 yıl bu, boru değil, şaka değil! Evet, haklısın, devlete rağmen ancak bu hızda yapılabiliyor! Bak, izinler bekliyor, duymazdan, görmezden gelebiliyor, yandaşlığını sürdürüyorsun! Eleştirmek kolay, ben de bir çok eksik sayarım, ama AKP belediyeciliğe baktığımda bu eksiklerin hiç bir anlamının olmadığını görüyorum. Metro km maliyetleri ortada. Rüşvet, hırsızlık, yalancılık.. hepsi belgeli üstelik! Tekrar soruyorum, Reis neden görevden aldı bunları? Neden istifa etmekte ayak sürüyenleri, dosyaları işleme koymakla tehdit etti? İnsaf, vicdan sahibi kim bunları görmezden gelebilir? hep yuvarlak laflar, hep laf sokmalar!

Yorumu oyla      12      5  
Lombak 22 Kasım 2018 Perşembe 20:52

10 yıl önce çöplerin oturması nedeniyle ayrıştırma tesisiniz kullanılmaz hale geldi. Hangi ucube zihniyet yaptıysa artık. Vahşi depolama alanınızda deponi gazı tahliye boruları kullanılmaz haldeydi. Sonra 10 yıl rehabilitasyonu düşündünüz. konu melih değil. onlar yaptı siz hala yapamadınız. 31 martta %50'ye ulaşır mı inşaat seviyesi? Melih melih diyorsun da. Adam bir bulvarda 9 km asfaltı sökmesiyle birlikte 4 günde döktü geçti. Sizin elemanlar 500 metre asfaltı Bostanlıda 10 günde dökemedi iyi mi. Son yağmurlar gelene kadar her yer toz toprak içindeydi. Siz düşünün daha düşünün. Bostanlı deresi üstündeki minyatür köprü inşaatı 1 yılda zor bitti. Düşünün düşünün. Köprü korkulukları nihayet geçen hafta takıldı. Valla kaplumbağalar sizden hızlı.

Yorumu oyla      11      8  
yahu 22 Kasım 2018 Perşembe 19:03

Yorumcu lombak, Ankara derken dilin takılmıyor mu? Gökçek neden görevden alındı sence? Hadi bakalım 'reis hata yaptı' diyebiliyor musun? Ben de demiyorum, geç bile kaldı diyorum, bak! Başkan Tuna 1.5 milyarlık viraneyle başbaşa kaldı, her gün de masrafı artıyor, kalkmış Ankara'yı örnek gösteriyorsun!

Yorumu oyla      11      6  
Lombak 22 Kasım 2018 Perşembe 16:39

Ben çöple alakalı dedim. Ve ilk dediğimi gören?!

Yorumu oyla      11      7  
ümit 22 Kasım 2018 Perşembe 12:14

GÜRKAN beye katılıyorum. Atılacak her adımda bir "İSTEMEZÜK" tayfası var. Sürekli bir yürütmeyi durdurdurma kararı aldırma çabası.İzmir gelişmiyor, ilerlemiyor. İş yapacak insanları yorup yıldırıyor. Kaybeden hep İZMİR oluyor.

Yorumu oyla      12      9  
Gürkan 22 Kasım 2018 Perşembe 11:47

Bu arada Çiğli'deki dev arıtma tesisinde de benzer bir "biyogaz tesisi" daha önce yapılmıştı.

Yorumu oyla      14      8  
Gürkan 22 Kasım 2018 Perşembe 11:09

TÜİK verilerine göre doğru düzgün ileri biyolojik arıtma tesisi olmayan Ankara biogaz tesisi yapabildi ise büyük başarı. İzmir katı atık tesisi de yıllar önce engel çıkarılmayıp yapılabilseydi, teknolojisi örnek olacaktı ama her zamanki gibi engel olup sonra da eleştiriyorlar.

Yorumu oyla      17      8  
22 Kasım 2018 Perşembe 10:54

Çöp arabalarının Çiğli'ye girişi yasaklanmalıdır. Çiğli'de çöp aracı görmek istemiyoruz.

Yorumu oyla      14      13  
Gerçekler 22 Kasım 2018 Perşembe 10:34

Izmir deki ilk biyogaz tesisi değil.Size de günaydın.

Yorumu oyla      15      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'de 'mavi' farkındalık
Unicef’in Dünya Çocuk Günü’de düzenlediği Go Blue kampanyasına destek ...
Kemalpaşa'da evde sağlık desteği
Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel alanlardaki yatırımlarıyla ...
Ilıca Plajı artık halka ücretsiz!
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Ilıca Plajı'nı 10 yıllığına kiraladıklarını ...
 
Çiğli’de öğrencilere çocuk hakları sözleşmesi
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Çiğli Belediyesi tarafından ...
Konaklı çocuklara çifte armağan
Konak Belediyesi 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Çocuk Bilim Merkezi ...
Şirince'de yol seferberliği
Selçuk Belediyesi Şirince Mahallesi’nde önemli çalışmalara imza atıyor. ...
 
Bornovalı çocuklar hakları için yürüdü
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, Bornova’da anlamlı etkinlikler kutlandı. ...
Karabağlar’da çocuk istismarına karşı çalıştay
Karabağlar Belediyesi, 19 Kasım “Dünya Çocuk İstismarını Önleme Günü” ...
Kadifekale'de 'yeşil' hamle
Kentin simgelerinden Kadifekale’deki çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırıp ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva