HABERLER>EKONOMİ
13 Ağustos 2018 Pazartesi - 13:47

İzmir’in çılgın projesi durduruldu! Sivil inisiyatif zafer ilan etti

İktidarın İzmir’e yapmak istediği büyük yatırımlardan olan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun da destek verdiği Körfez Geçiş Projesi için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İzmir’e Sahip Çık Platformu gelişmeyi zafer olarak nitelendirdi.

İzmir’in çılgın projesi durduruldu! Sivil inisiyatif zafer ilan etti

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- Hükümetin İzmir’e yapmak istediği en büyük projeleri arasında bulunan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da destek verdiği, Körfez Geçiş Projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına açılan iptal davası idare mahkemesi tarafından sonuçlandı.  

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) ve Doğa Derneği’nin yanı sıra 85 vatandaşın yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davadan olumlu karar çıkması sonrasında kentteki sivil inisiyatif gelişmeyi zafer olarak yorumladı.

İzmir’e Sahip Çık Platformu, mahkeme kararının ardından İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü İtri Levent Erkol, basın metnini ve mahkemenin kararının gerekçesini okudu.

Erkol şunları söyledi:

İZMİR’İN GELECEĞİ İÇİN HUKUK ZAFERİ!
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, EGEÇEP ve Doğa Derneği’nin İzmir Körfez Geçiş Projesi karşısında açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mart 2017’de körfezi güney-kuzey yönünde geçmesi planlanan İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin çevresel etki değerlendirme raporunu onaylamış, bu karar karşısında üç sivil toplum kuruluşu ve 85 vatandaş yürütmenin durdurulması ve projenin iptali için dava açmıştı. İzmir Körfez Otobanı’nın inşa edilmesi halinde dünyadaki on flamingodan birinin yaşadığı Gediz Deltası’nın büyük tehdit altına gireceği, kuşların ve körfezdeki doğal yaşamın zarar göreceği İzmir İdare Mahkemesi tarafından atanan resmi bilirkişi heyetince oybirliği ile tespit edildi. İzmir İdare Mahkemesi, 11 akademisyenden oluşan bilirkişi heyetinin resmi raporuna istinaden geçtiğimiz günlerde İzmir Körfez Geçiş Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

RAMSAR ALANI
İzmir’in Gediz Deltası, flamingolar başta olmak üzere çok sayıda kuş türünün dünyadaki en önemli yaşama alanlarından biridir. Türkiye’deki 14 uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası, aynı zamanda Doğal Sit Alanı olarak korunmaktadır. Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri ve 40 binden çok flamingonun yuvası olan İzmir’in Gediz Deltası, UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası ile ilgili dört kriterinin tamamını sağlamaktadır. Bu nedenle alınan karar, dünya doğa koruma içtihadı açısından tarihi önem taşımaktadır.

MAHKEMENİN GEREKÇESİ!
İzmir İdare Mahkemesi, bu önemli alana ilişkin aldığı tarihi kararda şu ifadeleri kullanmıştır: “Dava konusu ÇED raporu ve eklerinde, floristik verilerin sağlıklı olarak hazırlanmadığı, proje uygulama alanında ortaya çıkabilecek habitat ve lokalite kayıpları ile ilgili detaylı bir değerlendirmenin yer almadığı, ÇED projesinde verilmiş olan jeolojik bilgilerin çok genel ve küçük ölçekli olduğu, projeye özel detay haritalama ve zemin etüt çalışmaları içermediği, projenin temelini oluşturan zemin bilgisiyle ilgili net bir bilgi olmadığı, ÇED projesinde verilmiş olan fay hatlarının güncel literatür bilgilerini içermediği, batırma tünel ile geçiş yapılan İnciraltı bölümünün aktif fay hattı zonundan geçmekte olduğu ve bu kısımdaki bağlantı contalarının olası bir depremde beklenen yatay ve düşey deplasmanları tolere edebilecek kapasiteye sahip olup olmadığıyla ilgili raporda detay verilmediği, bu esnada gerek çakım sırasındaki ekipman hareketi nedeniyle gerekse çıkacak gürültü sonucunda deniz tabanındaki canlı yaşam ile  burada yaşayan Flamingo ve diğer canlıların üzerinde olumsuz etkiler meydana geleceği, Çiğli çıkışından otoyol bağlantısına kadar olan kısımda geniş kapsamlı bir dolgu faaliyetinin söz konusu olacağı ve bu inşaat nedeniyle de canlı hayatının olumsuz etkileneceği, ÇED raporunda toplamda 19 milyon 870 bin 542 metreküp tarama çalışması yapılacağının belirtildiği, ancak bu miktardaki malzemenin özelliği bilinmeden, nasıl bertaraf edileceğine ve bu faaliyetlerin İzmir Körfezi ekosistemine yapacağı etkilere ilişkin değerlendirmelerin yetersiz olduğu, projenin koruma alanları ve Gediz Deltası sulak alanı üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin yeterince incelenmediği, İzmir Körfezi Geçişi Projesinin il ya da bölge düzeyinde bir planın stratejisi olarak üretilmemiş olması nedeniyle planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı, projenin kuzey aksının çok önemli bir doğa koruma alanı içerisinden geçtiği, bölgede uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış alanların ve farklı koruma statülerinin bulunduğu, güzergahın güney bölümünde de tescil altına alınmış koruma statülerinin ve korunacak tarım alanı olarak belirlenmiş bir kent bölgesinin yer aldığı, koruma statüleri açısından ortaya konan güzergahın mevzuatla uygun olmayan bir öngörü olduğu dikkate alındığında, dava konusu  "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

BAŞTA BÜYÜKŞEHİR OLMAK ÜZERE TÜM İZMİR HALKINA SESLENİYORUZ: YARIN ÇOK GEÇ OLACAK!
Bizler, hazırladığımız raporda bütün bu hususları belirtmiş, ayrıca şunu da söylemiştik. Bu proje bir kent içi ulaşım projesi değildir. İzmir’e herhangi faydası olmayacağı gibi tarihi zararlar verebilecek bir projedir. Bu proje İzmir’i İstanbul gibi yapmak isteyenlerin hazırladığı rant projelerinin merkez noktasıdır. Bu proje binlerce kuşun yuvası olan Gediz Deltasına ve Körfeze geri dönüşü olmayan zararlar verecektir. Bu projenin, İnciraltı’nın ve yarım adanın yapılaşmaya açılmasından başka bir amacı yoktur. Bu proje İnciraltı’nın, yarım adanın, bütün doğal yaşam alanlarımızın sonunun başlangıcıdır. Davetimizi bir kez daha yineliyoruz. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm İzmir halkına sesleniyoruz. Sözünü ettiğimiz talan projelerine bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak, güzel İzmir’imizin tarihi, kültürel, doğal bütün değerleri gözümüzün önünde bir bir yok olup gidecektir. İzmir’e dayatılan bu rant ve talan politikalarına hukuki, siyasi tüm yolları kullanarak karşı çıkmamız zorunludur. Bu nedenle bütün bu yağma projelerine karşı İzmir halkını kentimizin geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz.

BU PROJE RANT BARONLARININDIR 
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, ise, “Bu projeye kimsenin sahip çıkmaması gerekiyor. Projeyi hazırlayanların ne İzmir’den ne de körfezden haberi var. Bu proje rant baronlarının projesidir. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinin bu tür rant projelerine destek vermemesi gerekiyor. Kimse kendi koltuğunu korumak için İzmir’in yok olmasını izlememeli. Eğer kentin yok olmasını izlemeyi sürdürürlerse biz de onları teşhir etmeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 
Manisaspor'a -6 puan şoku!
 
Bakan Albayrak'tan AB'ye mesaj!
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirin Asfalyası Attı 16 Ağustos 2018 Perşembe 19:52

Gönderi İzmirin Asfalyası Attı Karşıtlık ruhen iyi hissettirir ama gelişmemek ruhen çürütür Kabile toplumu bile önce anlar düşünür çözüm ararl gelişmelere açık olur İzmir kimliğine gelişmesine engel olanlar zarar verenler hepinizi kutlarım

Yorumu oyla      9      5  
Uğur 14 Ağustos 2018 Salı 16:04

Bu kafayla dünyada hiçbir köprü, yol, inşaat yapılmaması lazım İzmir keşmekeş koca bir köy olma yolunda emin adımlarla ilerliyor... Tebrikler istemezükçüler...! İnciraltı ile ilgili eleştiri yapanlar boş yere bilmeden konuşup kul hakkına girmesin bence...

Yorumu oyla      9      5  
Bornovalı 14 Ağustos 2018 Salı 10:24

İstanbul'dan tatile gelenler Çeşme'ye biraz geç ulaşsınlar. Buraya sarf edilecek para ile Anadolu veya Teknik Lise açılsın.

Yorumu oyla      9      5  
14 Ağustos 2018 Salı 09:27

İzmir büyükşehir belediyesine uzun süredir Çiğli'ye vapur iskelesi yapımı için talepte bulunuyoruz. Mavişehir'e yapılacakmış. Dibinde bostanlı iskelesi varken hemde. Acilen Çiğli'ye Vapur iskelesi ve Arabalı vapur istiyoruz. Bostanlı trafiği arap saçı. Girmek istemiyoruz o trafiğe.

Yorumu oyla      9      5  
ozan 14 Ağustos 2018 Salı 08:50

Doğru karar umarım tamamen iptal edilir

Yorumu oyla      9      5  
sezarın hakkı sezara 14 Ağustos 2018 Salı 08:31

Olması gereken buydu zaten ! hatta bu projenin hiç bahsi bile açılmamalıydı.2 tane üniversiteden olumsuz raporu var. buna rağmen kendileri rapor hazırlattılar. kafalarına göre ÇED dosyası hazırladılar. ha bana göre zaten yapacakları yoktu ama eğer yapılsaydı bakın açık ve net söylüyorum körfezin ruhuna el fatiha !!! Sözde körfeze artık lagım akmadıgı halde bile bazen nasıl kirli ve kokuyor. bu projenin su sirkülasyonu sıkıntılı olan körfeze geri dönülmesi zor olan zararı olurdu. araştırmalara göre zararı minumuma indirmek için (bakın minumum diyorum ) tümden tüp geçit olarak yapılması gerekiyorki bununda tahribatı incirlatında olacaktı. İnciraltı demişken herhalde İzmirde bu projenin yapılmayacak olmasına tek üzülenler "inciraltı bilmem kaçıncı nesil platformu" dur.birde büyük şehir belediyesi . AKP ile saglık turizmi konusunda anlaşma saglarsa bak ozaman gör inciraltıcıları. çünkü onlar mevcut arazilerine bal gibi de villa yada 3 -4 kat imarı bekliyorlardı. neyse Tüm izmir halkına geçmiş olsun büyük bir olayı atlattık.

Yorumu oyla      9      5  
Selim 13 Ağustos 2018 Pazartesi 23:44

Demek ki adalet işliyormuş. Doğaya zarar vermeyin artık.

Yorumu oyla      9      5  
Lombak 13 Ağustos 2018 Pazartesi 23:12

Oh be rahatladım.

Yorumu oyla      9      5  
mehmet rıza aksoy 13 Ağustos 2018 Pazartesi 20:06

istemezükcüler oldugu sürece istanbul newyork olur , izmir ise mozambik. bu zihniyet izmirin üstünde bir leke ve herseye engel oluyorlar. devlet projeyi revize edip yeniden baslatsın.

Yorumu oyla      9      5  
sonunda 13 Ağustos 2018 Pazartesi 16:49

Yaşanan krizin ışığında hükümetin de müteahhitlerin de yapmaya gönüllü olmadığı, olmayacağı bir proje, suçu 'istemezükçülere' atmak üzere rafa kalktı gibi görünüyor. İnsanın aklını kaybetmiş olması lazım dolar bazında geçiş garantisi vererek böyle bir projeye evet demesi için! Arabalı vapurlar tam doluluğa ulaşmamışken tam bir rant projesiydi zaten, ahmaklarla şakşakçılar istiyordu, iptal oldu, sevindim.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oda başkanı: Beyaz et, 8 ayda yüzde 200 zamlandı
Türkiye Kasaplar Odası Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Kasaplar Odası ...
Merkez Bankası'ndan bir önemli açıklama daha!
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada 'Bankalara ihtiyacı olan tüm likitide ...
SPK'dan yalan haber yapanlara yaptırım uyarısı!
Sermaye Piyasası Kurulu, yalan haber yapanlara ilişkin 5 yıla kadar hapis ...
 
Önlemin etkisi hissedildi: Dolarda son durum
Dolar / TL, Asya sığ piyasalarındaki işlemlerde 7 TL üzerine çıktıktan ...
BDDK, swap işlemlerine sınır getirdi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurt iç bankaların TL ...
Merkez Bankası'ndan piyasalara destek!
Merkez Bankası, "finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin ...
 
'Piyasaları rahatlatacak aksiyonlar hazır'
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan önemli açıklamalar. Bakan Albayrak, ...
Çelik şirketlerinden Trump yönetimine dava!
Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'den ihraç edilecek alüminyum ve ...
Tire Süt’ten yepyeni hamle: Ege'nin yeni dondurmacısı
Süt sektörünün Ege’deki gurur markası “Tire Süt”, dondurma üretimine girdi… ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva