HABERLER>GÜNCEL
2 Haziran 2016 Perşembe - 09:42

‘İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme: Ve ÇED süreci başladı

Valilik yargı tarafından durdurulan temizlik işi için hazırlanan ÇED dosyasını kabul etti ve yeni süreç başladı. Çevreci avukatlardan ‘bilime’ sürece katkı koyma çağrısı geldi.

‘İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme: Ve ÇED süreci başladı

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - - Gaziemir’de bahçesine gömülü radyoaktif atıklar nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikası kentte yaklaşık 4 yıldır gündem olmaya devam ederken istif alanını temizlik sürecinde flaş bir gelişme yaşandı.

İstif alanında 2014 yılında başlatılan bertaraf süreci çevreci avukatlar tarafından yargıya taşınmış, Valilik tarafından Turanlar A.Ş. tarafından yapılan temizlik için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı 2015 yılında İzmir 2.İdare Mahkemesi’nden dönmüş. Aynı mahkeme yine 2015 yılının Mayıs ayı sonunda alandaki temizlik çalışmaları için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yargı kararının ardından alanın bir an evvel gerekli önlemler alınarak temizlenmesi için çevreci avukatlardan bakanlığa, valiliğe ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na yeni bir ÇED süreci çağrısı gelmişti.

Bu çağrı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruyla karşılık buldu. Turanlar firması ÇED dosyasını hazırlayarak kuruma sundu. Valilikten yapılan açıklamada dosyanın onaylandığı ve yeni ÇED sürecinin başladığı duyuruldu.



Açıklamada, “İzmir ili Gaziemir ilçesi Sakarya Mahallesi mevkiinde TURANLAR ATIK YÖNETİMİ GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVRE ÖZEL SAĞLIK HİZM. VE ENERJİ NAK. TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ASLAN AVCI DÖKÜM SAN. VE TİC. A. Ş. FİRMASINA AİT FABRİKA SAHASINDAKİ RADYOAKTİVİTE BULAŞMIŞ ATIKLARIN FİZİKSEL YÖNTEMLERLE AYIKLANMASI, TEMİZLENMESİ İLE KURŞUN, ALÜMİNYUM, ÇİNKO, BAKIR CURÜFU, TALAŞI, PARÇASI, TOZU, ÇAPAKLARINI KAPSAYAN TEHLİKELİ VE TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler İZMİR Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verildi.



CANGI’DAN BİLİME DAVET!
Davacı olan çevreci avukatlardan Arif Ali Cangı süreç hakkında Egedesonsöz’e konuştu ve İzmir’de üniversiteleri ve yerel yöneticileri sürece katılmaya davet etti. Cangı, “Geçmişte ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Onu mahkemeden iptal ettirdik. Danıştay da onayınca kesinleşti ve ÇED sürecini başlatmak zorunda kaldılar. Doğrusu da bu zaten… Bu aşamadan sonra kendiliğinden yürüyen bir süreç olmamalı. Bu mesele bizlerin, İzmir’in yaşamını ilgilendiriyorsa hatta ülkede sembol olacaksa aslında bu ÇED sürecine herkesin katılması lazım. Süreçte üniversitelerin uzmanlarıyla bu sürece katılması lazım. Burası ayrıştırmanın zararsız bir şekilde nasıl yapılacağına dair bir laboratuar olacak. Aynı zamanda halkın katılımının da sağlanması lazım. Ekoloji hareketleri, mahallelerin kanaat önderleri, İzmir’in yerel yöneticilerin katılımının da sağlanması gereklidir. Bu ayrıştırmanın denetimle, bilimsel doğrulara göre yapılması sağlanmalıdır. Bu Türkiye açısından bir örnek oluşturacak. ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali davasını açarken amacımız buydu. İzmirlilerin denetiminde bilimsel müdahaleyle bu sürecin işletilmesini savunuyorduk. Şirketin tek başına tasarrufuna bırakılmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

 
MS hastalığında umut veren gelişme
 
66 yıllık motor yat Marmaris’te!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arif Ali Cangı 2 Haziran 2016 Perşembe 12:18

Haberin yayınlanması üzerine Turanlar A.Ş. yetkilisi İrfan Turan aradı, her türlü bilimsel öneri, eleştiri ve katkıya hazır olduklarını söyledi. Bu duyarlı yaklaşımı nedeniyle Sayın Turan'ın kutluyorum. Şimdi iş konunun uzmanı biliminsanlarına ve İzmirlilere düşüyor

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 2 Haziran 2016 Perşembe 10:16

4 yıldır radyoaktif kirlilik olan bir yerde alınan tek önlem tel örgüler oldu Allaha emanet yaşıyoruz yetkililerin umurunda değil.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege-Koop Başkanı'ndan hükümete 'dönüşüm' çağrısı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşüm konusunda acil aksiyon ...
Ömer'in ölümüne neden olan sürücüye 6 yıl hapis istemi!
İzmir'in Konak İlçesi'nde, yolun karşısına geçmek isteyen 16 yaşındaki ...
İzmir'de sokak hayvanlarının yürek burkan durumu
İzmir'de sokaklarda yaşayan ve uyuz başta olmak üzere çeşitli hastalıklara ...
 
Flaş! Karakola bombalı araçla saldırı
Pülümür İlçesi’nde PKK’lı teröristler İlçe Jandarma Asayiş Bölük Komutanlığı’na ...
‘Seri katil’in izi İzmir’de ortaya çıktı!
İstanbul ve Ankara'da 3 kişinin katil zanlısı olarak aranan Atalay Filiz'in ...
Erdoğan'dan Uganda'da BM eleştirisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uganda Cumhurbaşkanı Musavani ile yaptığı ...
 
İzmir’de nefes kesen mücadele: Postacılar yarıştı!
PTT Genel Müdürlüğü tarafından Torbalı'da düzenlenen 45'inci Postacılar ...
Rus tır sürücülerine vize zorunluluğu başladı
Türkiye, mütekabiliyet esası gereği Rus tır şoförlerine bugün itibarıyla ...
Nusaybin'de patlama: 12 yaralı
Mardin'in operasyonların sürdüğü Nusaybin ilçesinde, PKK'lıların tuzakladığı ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva