HABERLER>POLİTİKA
27 Ekim 2013 Pazar - 11:38

İzmir'in 'AK temayül'ü tamam: 'Böyle kale olmaz'

AK Parti İzmir İl Teşkilatı’nın temayül yoklamasında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, İzmir için “CHP’nin kalesi” sözlerini eleştirdi. Kentin yarısının AK Parti’yi tercih ettiğini anlatan Şentop, “Böyle kale olmaz” dedi. Şentop, istifa eden parti yöneticilerinin geri dönemeyeceğini de belirtirken temayül yoklaması ile ilgili de, “Buradan birinci çıkan aday gösterilecek diye bir şey yok” ifadelerini kullandı. Öte yandan temayülün sonuçları açıklanmayacak.

İzmir in  AK temayül ü tamam:  Böyle kale olmaz

Fatih YAPAR/EGEDESÖNSÖZ - Yerel seçim öncesi İzmir’de Büyükşehir ve ilçeler için belediye başkan adayı tercihlerini belirten AK Parti İzmir teşkilatı sandık başına gitti. Yaklaşık 4 bin parti yöneticisinin oy kullandığı temayül yoklamasını Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop yönetti. Temayül'de  oy verme işlemlerinin sonra ermesinden sonra sayım işlemlerine geçildi. Ardından zafrlar kapalı halde torbalandı ve Ankara'ya gönderilmek üzere kutulandı. Sonuçlar Genel Merkez'e gönderilecek ve açıklanmayacak. Sonuçları Genel Merkez değerlendirecek.

KARŞIYAKA ARENA'DA NELER YAŞANDI
Karşıyaka Arena Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen oylama sabah erken saatlerde başladı.  Yoğun katılımın yaşandığı seçim için ilçelerden araçlar kaldırılarak partililer servislerle taşındı.

TEMAYÜLDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ



Oylama öncesi açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Şentop önemli mesajlar verdi. Şentop, “Sadece İzmir’de değil Türkiye’de 12 büyükşehirde temayül yoklaması yapıyoruz. Dün de Ankara, Adana, Antalya ve Eskişehir’de yaptık.  Temayül yoklamalarına büyük önem veriyoruz. Teşkilatımızın kimleri aday olarak görmek istediği yönünde fikir verecek.  Parti olarak 9 Kasım’da yeni 14 Büyükşehir’de, 16-17 Kasım’da da geri kalan il ve ilçelerinde yapacağız. Tabi ki bunun dışında periyodik olarak anket çalışmaları yapıyoruz. Burada çıkan isimler var. Partimiz tarihi geçmişi ve arşiv kayıtları bakımından diğer partilerden farklı. Aday adayları ve bölgelerle ilgili yaptığımız özel çalışmalar var. Akademisyenlerle birlikte çalışıyoruz. Bütün bunların hepsini bir arada değerlendirerek muhtemelen Kasım sonuna kadar Büyükşehir’lerdeki belediye başkan adaylarını açıklamaya başlayacağız” dedi

RAKAMLAR VERDİ ‘KALE’ BENZETMESİNE KIZDI
AK Parti’ni bu tür organizasyonlarda başarılı olduğunu ifade eden Şentop, İzmir’i yakından tanıdığını söyledi. Aslen Tekirdağlı olduğunu anlatan Şentop, “Eski Yugoslavya muhaciriyiz. Uzun yıllar önce atalarımız Tekirdağ’a yerleşmiş. Onun için İzmir’i, Trakya’yı, İzmir’in yaklaşımlarını iyi biliyorum. İzmir’i ayrıca seviyoruz. İzmir, Türkiye’nin  demokratikleşme, liberal düşünce bakımından önemli şehirlerinden birisidir. Daha 1876 yılından itibaren İzmir demokrasinin, yeni fikirlerin merkezidir. Demokrat Parti’nin, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi’nin merkezidir. Bugün İzmir için ‘CHP’nin kalesi diyenler çok vahim hatalar yapıyorlar. 2007 yılında  İzmir’de CHP yüzde 35 oy alırken AK Parti yüzde 31.5 oy almış. 2009 yılındaki yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi’nin oy oranlarına baktığınızda ise CHP yüzde 48.5 oy alırken AK Parti yüzde 30 oy almış. Ama 2011 yılına geldiğinizde ise CHP yüzde 43 oy alırken AK Parti de yüzde 37 oranında oy almış. CHP’de 5.5 oy oranı düşüş varken AK Parti’de ise yüzde 7’lik bir oy artışı var. Dolayısıyla milletvekili sayısı bakımından da CHP’nin 13, AK Partinin de 11 milletvekili var. Böyle kale olmaz.  Bir yerde oyların ya da milletvekili sayısının yüzde 90’ını alırsınız oraya ‘kale’ diyebilirsiniz. İzmir’de bu durum CHP’ye oy vermeyenlere hakarettir. AK Parti’nin İzmir’de yüzde 40 oyu vardır. Kentin yarısına yakını AK Parti’yi desteklemektedir.  İzmir’in AK Partiye teveccüh göstereceğine kanaat getiriyoruz. Tabi ki biz İzmir’i  Türkiye’den bağımsız düşünmüyoruz. Çıkıp ‘Türkiye bir yana İzmir bir yana’ diyenler ve öylece bakanlar var.  Biz İzmir’i Türkiye’nin seçkin şehirlerinden birisi olarak görüyoruz. Türkiye neyse İzmir de odur.



BAYRAKLARI YAKTILAR
Şentop, temayül yoklamasından önce salona gece asılan parti afişleri ve flamalarının görevliler gittikten sonra kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılması ile ilgili de konuştu. Şentop, “Siyaseti hoşgörü, saygı içinde yürütmek zorundayız. Tatsız bir hadise oldu ve biz buraya geldik. Hazırlıklara baktık. Salonun dışında az bir miktarla süsleme yapmışlar. Bazıları süslemeleri yakmışlar. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’de farklı düşüncelere, kendilerinden ayrı düşünenlere tahammülsüzlük gösteren, faşist anlayışa sahip insanlar var. Bu insanlar İzmir’de de, Ankara’da da İstanbul’da da var. Bereket versin ki bunlar Türkiye’de bir azınlık. Düşünsenize bu insanların Türkiye’de iktidarı elde edebileceklerini. Allah, yerelde de genelde de bu anlayışa sahip olanların iktidar olmasından Türkiye’yi korusun” dedi

AYNI ZİHNİYET
Konuşmasında tarihten örnek veren ve geçmişi de hatırlatan Şentop, “Cumhuriyet hepimizin. Cumhuriyet 29 Ekim 1923’te kurulmuştur ama saltanat 1 Kasım 1922’de kaldırılmıştır. Saltanatı kaldıran birinci meclis, Cumhuriyet’i kuran da ikinci meclistir. O mecliste Türkiye’nin her tarafından insan vardı. Bugün AK Partiye karşı çıkanlar bir aynaya baksınlar bir de birinci ve ikinci meclisin tablosuna baksınlar. Ne kadar benziyorlar o insanlara, şekil ve zihniyet olarak ona baksınlar. Türkiye’nin ortak değeri olan Cumhuriyet’i sadece kendilerinin malıymış gibi sahiplenmeye çalışanlar durumu manipüle etmektedirler. Cumhuriyet gibi ortak değerimizi başkalarıyla birlikte paylaşma tahammülünü göstermek zorundalar” diye konuştu.

İSTİFA EDEN GERİ DÖNEMEZ
Şentop, partide temayül yoklaması süreci ve aday belirleme döneminde yaşanan ‘yöneticilerin istifası’ konusuna da açıklık getirdi. Daha önce kavram kargaşasının yaşandığı durumla ilgili yeniden konuşan Şentop, “Bizim belirlediğimiz son başvuru tarihi ile Yüksek Seçim Kurulu’nun istifalar için belirlediği tarih arasında farklılık var.  YSK, istifalar için son tarih olarak 1 Aralık’ı belirledi. Bu kanunen belirlenecek bir tarihtir. Yerel seçim takvimi 1 Ocak’ta başlıyor. İstifalar ise seçimin başından bir ay önce. YSK, istifalar için başlangıç değil son tarihi belirliyor.  Bunun için yönetimler ve kamu görevlileri Kasım, Ekim gibi de istifa edebilir. Ben hukukçuyum bana göre Ağustos’ta da istifa edebilir.  Yeter ki bu istifalar seçim için, aday adaylığı için yapılmış olsun. Başka sebeple olursa tabi ki tekrar geri dönmek için yararlanılmaz. Teşkilatlarda istifa edenler için geri dönme imkanı yok. Bunlar ancak kongre ile yeniden gelebilirler. Biz YSK’dan önce erken tarihi belirledik. Kanunlar eski, takvim yeterli değil. YSK tarihine bakacak olursak adayların partiler tarafından YSK’ya verilmesi Şubat Ayı’nın 20’si gibi olacaktır. Seçime 40 gün kala adayları kesinleştiriyorsunuz. Ondan sonra nasıl seçim çalışması yapacaksınız?  Özellikle büyükşehirlerin sınırlarında çok geniş alan var. Biz, 2009 yerel seçimlerine göre çalışmaları iki ay öncesinden başlattık. Muhtemelen sahaya da iki ay önce inmiş olacağız. Kanundaki düzenleme çalışmaları da ayrıca devam ediyor. Diğer siyasi partilerin temsilcileri ile görüşüyoruz. Seçimlerden sonra belki günümüze uyarlayabiliriz” dedi.

İSTİSNAİ DURUM OLABİLİR
AK Parti’de 1 Kasım’ın aday adayları başvurusu için son tarih olduğunu anlatan Şentop, “Aday adaylığı için istifası gerekenler (kamu görevlileri veya yönetici teşkilat mensupları) istifa etmeli. İstifa etmeden aday adaylığı başvurusu yapılmaz. Memurlar için de disiplin suçudur.  İstifa şarttır. Kafa karışıklığı şuradan kaynaklanıyor. Biz aynı zamanda seçim sürecinde teşkilatlarımızın dağılmamasını istiyoruz. O bakımdan istişare etmeden ayrılmasınlar diyoruz. Aday gösterilmedikleri zaman da hem seçim çalışmalarının dışında kalacaklar hem de aday olamayacaklar. Resmen kalacaklar. Biz 1Kasım’dan sonra temayül yoklamalarına ve anketlere bakarak bir kişinin aday olmasına kanaat getirirsek YSK’nın 1 Aralık’a kadar olan bölümünü kullanırız. Tabi ki bu memurlar ve teşkilat mensupları için geçerli olur. Bu durum da istisnai durumdur. Biz başvuruda istifa belgesini istiyoruz. Ek süre bizimle ilgilidir. Birisini aday göstermek istiyorsak süreyi kullanırız. Bizim başvurularımız 1 Kasım’da bitecektir” diye konuştu.

EŞİTSİZLİK YOK
Şentop, basın mensuplarının belediye başkan adayı olmak isteyen ilçe başkanlarının teşkilatın başında kalarak eşitsizliğe neden olabileceği yönündeki soruya da yanıt verdi. Şentop, “İstifa edenler temayül yoklamasında oy kullanmayacak. Biz zaten isim sormuyoruz. Biz açık soru soruyoruz. Büyükşehir ve ilçe için iki isim istiyoruz. Bir isim de yazılabilir. Yazanlar hiç başvuru yapmayan kişiyi de talep edebilir. Teşkilatta uzun zaman çalışmış olan arkadaşlarımızın, başkanların ilgi alaka görmeleri normaldir. Onun için bir eşitsizlik yok. Eşitlik, anca her şart bakımından eşit olanlar arasında söz konusudur. 10 yıldır teşkilat başkanlığı yapan birisi ile ilk defa gelip de kamu görevinden istifa eden aday adayı arasında tabi ki farklılık olacaktır. Şartlan aynı değildir. Bu normaldir” dedi.

BİRİNCİ ÇIKAN ADAY OLMAYABİLİR
Şentop, temayül yoklaması sonuçlarının açıklanmayacağını, kapalı halde genel merkeze gideceğini de söyledi, Şentop, “Biz sonuçları kamuoyuna açıklamıyoruz. Anket sonuçları da öyle. Türkiye’nin genel siyaseti ile ilgili anketleri zaten açıklıyoruz. Kişiler ve şahıslarla ilgili kendimiz için yaptırdığımız anketleri zaten kamuoyuna söylemiyoruz. Bunu kendimiz için yapıyoruz. Burada ortaya çıkan sonuçları değerlendireceğiz. Kayıt altına alıyoruz. Önceki seçimlerin sonuçları belli. Yetkili kurulumuz başbakanın başkanlığında sonuçları değerlendirecek. Sonuçların açıklanmasını uygun bulmuyoruz. Sonuçlar tek başına bir kriter değil. Burada teşkilatımızın bakışını alıyoruz. Daha sonra anketlerle seçmenlerin bakışını alacağız. Başka seçenekler de oluyor. Buradan birinci çıkan aday gösterilecek anlamına gelmiyor. Anketlerden birinci çıkan da olmayabilir. Bunlar birbiriyle çelişebilir. Gerekirse il başkanlığı ve ilçelerle yeniden bir değerlendirme yaparız. Büyükşehir ve ilçeler için en iyi adayı, uygun adayı, şehre fazla katkı sağlayacak kişiyi seçeceğiz” diye konuştu.

İKİ İLÇEDE GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ
İlçelerde başkan ve yönetimlerin görev talep etmesi nedeniyle ortaya çıkan istifaların ardından boşalacak yapıya önlem alacaklarını söyledi. Şentop, “ Yönetimin yenilenmesi düşünülmezse yedeklerden tamamlanacak. Fakat genel merkez teşkilat başkanlığımızın eğilimi ilçe başkanı ve il başkanının istifa etmesi halinde yönetimin yeniden belirlenmesidir. Tabi ki istişare ediliyor. Çünkü yeni atanacak ilçe başkanı seçim döneminde aktif çalışacağı için kendi arkadaşlarını ve ekibini kuracaktır. Belirlemesine de imkan vermek istiyoruz. İki ilçemizde ilçe başkanlarının istifasının ardından yönetim de istifasını verdi. Yeni atama yapıldı. Ama büyük ölçüde yüzde 85’i eski yöneticilerden oluştu ama yeni başkana da ekip oluşturma imkanı verildi” ifadelerini kullandı.



SALONDAN NOTLAR

* AK Partililer sandıklarda oy kullanmaya başladıktan sonra yoğun katılım yaşandı. İlçeler gruplar halinde gelince kapıda adeta izdiham yaşandı. Polis salona girişleri kapattı. Zaman zaman tartışmalar yaşandı.
* Salona daha önceden uyarı anonsu yapılmasına rağmen, oy kullanmayanlar ve aday adayları da girince, teşkilat başkanı Atilla Kaya sık sık mikrofondan uyarıda bulunarak görevli olmayanları salon dışına davet etti.
* Basın mensupları AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop’un açıklamaları ve oy kullanmaya başlanılması ardından salondan çıkarıldı.
* Milletvekilleri belli aralıklara salona gelerek çalışmaları yerinde izledi. Kimisi kendisin veya destek verdiği adayın da listelere yazılmasını istedi.
* Öte yandan gece yakılan bayraklarla ilgili çalışmasını sürdürüldüğü  öğrenilirken henüz bir sonuca ulaşılamadı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 29 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EBEKÖMECİ 29 Ekim 2013 Salı 09:43

BİRİNCİ CIKAN ADAY OLMAYABİLİR...EN YAKIN ADAYDAN 300 FAZLA ALMASINA RAĞMEN LİSTEYE GİRMEYEN MİL.ADAYIMIZ GİBİ..TÜRBÜNDE OTURANLARI BURASI OTEL DEĞİL CIKIN DIŞARIYA DİYE KOVAMAZSIN,BÖYLE BİR OYLAMADA,**IRK**KİMLİĞİNİ ÖNE CIKARMANDA YAPTIĞIN EN BÜYÜK YANLIŞ..GENEL BAŞKAN BUNU DEĞERLENDİRECEKTİR..SAYGILAR..

Yorumu oyla      12      5  
giray 28 Ekim 2013 Pazartesi 16:05

Seferihisar Hamit Nişancıyı bekliyor sayın cingöz ile seçime girmek chp ye Seferihisar da devam demek ile aynıdır.Yeni atanacak ilçe başkanının da mevcut yönetimden olmamasında büyük fayda vardır.Mevcut yönetimin çok büyük bir kısmı yıllardır başarı için değil kendi işleri için rozet takıyor.

Yorumu oyla      11      6  
Güzel İzmirim 28 Ekim 2013 Pazartesi 11:33

Ha... Unuttum. Boşuna uğraşmasın adaylar bence, İzmir AKP adayını sadece AKP genel başkanı belirler. Büyük, herşeyi bilen lider.Bu partide başka kimsenin ciddi konularda söz hakkı yok. Zaten onlar da, onun kadar doğruyu düşünemez, göremez... Di mi?

Yorumu oyla      13      7  
Güzel İzmirim 28 Ekim 2013 Pazartesi 11:29

Elbette İzmir kimsenin kalesi değil. Sorun İzmir'i yöneteceklerin rantçılara olan desteği.AKP bu konuda bana güven vermiyor. Yol ve inşaat rant demek ama ülke ekonomisine katkı değil. Ekonomiyi hareketlendiriyor ama geliri belirlenmiş ellerde topluyor. Daha çok yol, daha çok araç teşvik ediyor. Daha çok kirlilik,trafik,park sorunu demek.Kentte Yaşam düzeyinin düşüşü demek. Köyden gelen için sorun yok. Ama kentli kültürü için sorun çok.

Yorumu oyla      16      8  
dede 28 Ekim 2013 Pazartesi 08:44

koönakta ABDURAHMAN TOSUN VER ADAYLIĞI AL BELEDİYENİN ANAHTARINI BUNDANDA HIÇ ŞÜPENİZ OLMASIN

Yorumu oyla      12      8  
misafir 28 Ekim 2013 Pazartesi 08:21

BİNALİ YILDIRIIIIIIIIIIIIIM

Yorumu oyla      23      13  
ado 28 Ekim 2013 Pazartesi 01:04

konak,çiğli,karşıyaka,narlıdere,güzelbahçe,balçova buraları chp alır gibi bornova kafa kafa ya gider seçimi dışardaki ilçeler belirler buca,karabağlar bayraklı akp alır özellikle buca kesin akp alır

Yorumu oyla      21      8  
NEFER 28 Ekim 2013 Pazartesi 00:45

İL YÖNETİMİ VE İLÇE YÖNETİMİ TENAYÜLDEN HABERSİZ İSTEDİKLERİ ÇAĞRILDI İSTEMEDİKLERİ ÇAĞRILMADI TEMAYÜLE BU NASIL ADALETTTTTTTTTT

Yorumu oyla      15      6  
Ahmet Dal 27 Ekim 2013 Pazar 23:31

Siz hala kale zannedip Aziz Kocaoğlu'nu savunun. Göreceksiniz!!!!

Yorumu oyla      19      9  
Merkuri 27 Ekim 2013 Pazar 22:35

son seçimde chp:%43,Akparti:%36 bu nasıl kaleymiş:)yüzyılın en başarısız,hizmetsiz,boş sloganlı 15 yılı geçti izmirde.chp militanlarının yürekleri hopluyor.bu başarısızlığı örtmek için hükümetin yaptıklarına sahiplenin tamammı :))

Yorumu oyla      17      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Katkı payı zammı sonrası Çıray'dan Çelik'e sert çıkış!
CHP İzmir Milletvekili ve PM üyesi Dr. Aytun Çıray Çalışma ve Sosyal ...
AK Partili Nazmi Yılmaz Gaziemir'e talip
AK Parti’de uzun yıllar siyasetin içerisinde aktif rol alan Nazmi Yılmaz, ...
Bahçeli’den Erdoğan’a çok sert Gezi ve ODTÜ çıkışı!
MHP Genel Başkan, ‘Milli Değerleri Koru ve Yaşat’ mitingleri kapsamında ...
 
Bakan Çelik’ten EXPO yarışına ve Sümerbank krizine bakış
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Bakanı Çelik Yürütme Kurulu zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu.
CHP o ilçede 35 yıl sonra aday çıkardı
Tokat’ta CHP Pazar İlçesi’nde 24, Reşadiye ilçesinde ise 35 yıl aradan ...
Bakan Çelik’den gündem ve Anayasa sürecine bakış
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaretinde ...
 
Erdoğan’dan ‘Beşyol’ mesajları: Bu sadece başlangıç!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van Beşyol Meydanı'nda toplu açılış töreninde ...
Arınç: Bu asırda kötülükleri ancak…
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu asırda kötülüklerden ancak evlilikler ...
AK Parti’de Alptekin Menemen’e aday
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti eski Meclis Üyesi Tekin Alptekin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva