HABERLER>POLİTİKA
26 Ekim 2013 Cumartesi - 17:46

Bakan Çelik’den gündem ve Anayasa sürecine bakış

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaretinde çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çelik’den gündem ve Anayasa sürecine bakış

İZMİR - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi içerisinde pek çok kesimin devletin bazı uygulamalarından dolayı bir sürü mağduriyet yaşadığını, bu durumun sadece belli bir etnik gruba, etnik kimliğe dönük olmadığını, pek çok kimliğin farklı şekillerde rencide olup mağduriyet yaşadığını anlattı.

AK Parti'yle başlayan dönemi siyasi tarih açısından "Türkiye'nin bu anormal mağduriyet üretme sisteminden kurtulması ve normalleşmesi" olarak adlandırdıklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Bütün farklı kimlikler üzerindeki inkar ve asimilasyon politikalarına AK Parti döneminde son verilmiştir. Demokratikleşme ucu açık bir süreçtir. Biz siyaseti toplum içerisinde yürütülen özel bir faaliyet veya oligarşik faaliyet olarak algılamıyoruz. Biz siyaseti toplumsal taleplerin siyasi temsile dönüştürülmesi faaliyeti olarak algılıyoruz. Zaman içerisinde yeni toplumsal dinamikler ortaya çıkıyor ve burada bizim vizyonumuz tüm bu toplumsal talepleri siyasi temsile ne şekilde dönüştürebileceğimizle ilgilidir. Bu bir takıma AK Parti'nin varlık nedenidir. AK Parti'nin kurulduğu yıllarda hatırlarsanız dünya güvenlik eksenine kayarken Türkiye kendisini demokrasi eksenine doğru AK Parti'yle güçlü biçimde yöneltti. O günden bugüne de bunlar gerçekleşti.

Pekçok kesim mağdur oldu. Bugün bu mağduriyetler büyük oranda sona ermiştir ama en önemlisi şudur; İlke, prensip düzeyinde AK Parti devletin yazılımını değiştirmiştir. AK Parti, devletin yazılımında farklı kesimlere dönük mağduriyet üreten refleksleri ortadan kaldırmıştır, yeni bir yazılım ortaya koymuştur. Bu yeni yazılım, tek pencereli bir yazılım değil. Bütün kimliklerin kendisini ifade edebildiği, devletin ekranında rahat biçimde görebildiği, milletin taleplerine antivirüs programıyla virüs muamelesi yapılarak milletin taleplerinin dışlanmadığı bir yazılımdır bu. Netice itibariyle geldiğimiz noktada kendisini demokrasiyle tanımlayan devlet, cumhuriyetin ancak demokrasiyle anlamlı olduğunu ifade eden bir vizyon iş başındadır."

AK Parti'nin hem Türkiye hem de dünya siyasi tarihi açısından istisnai bir durumu ortaya koyduğunu, iktidar partileri oy kaybederken kendilerinin sürekli oylarını artırdıklarını vurgulayan Çelik, partisinin sadece belli kesimden, belli bölgeden ya da belli bir sosyal gruptan değil her yerden ve her kesimden oy aldığını ifade etti.

FARKLI KESİMLERE YÖNELİK DÜZENLEME OLACAK MI?
AK Parti'nin kendisini Türkiye'yi demokratikleşme iradesiyle tanımlamış bir parti olduğunu, demokratikleşme konusundaki iradenin hep ileriye doğru gittiğini dile getiren Çelik, farklı kesimlere yönelik düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulduğuna işaret ederek şöyle devam etti: "Şimdiye kadar da hep böyle oldu. Önüne gelen mağduriyetle ilgili toplumsal bilinç olgunlaştıkça, siyasal ortam olgunlaştıkca AK Parti bu adımları arttı. Ortaya çıkan yeni mağduriyetler olursa, ki bu toplumsal hayatın doğal bir neticesidir, bu çerçevede AK Parti bunların da düzeltilmesi, bu mağduriyetlerin daha çok demokrasiyle ikame edilmesi, karşılanması için üzerine düşeni yapacaktır. Burada temel tutumumuzu belirleyen şey biz devleti negatif özgürlükler alanı olarak değil pozitif özgürlükler alanı olarak tanımlıyoruz. Vatandaşın ne kadar özgür olacağına, hak ve hürriyet düzeninin ne şekilde tanımlanacağına devlet karar vermiyor. Negatif özgürlükler alanı değildir bu. Tam tersine vatandaşın iradesiyle kamu hayatının şekillendiği, devletin yazılımının şekillendiği vatandaş iradesinin her yerde merkezde olduğu pozitif özgürlükler alanı olarak tanımlıyoruz."

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun her toplantısına partisinin üyelerinin zamanında teklif verdiğini, AK Parti'nin hiçbir teklifi geciktirmediğini belirten Çelik, komisyonun faaliyetleri içerisinde hiçbir zaman erteleme ve ek süre istemediklerini çünkü AK Parti'nin geçen seçimlerde bu ülkeye yeni bir anayasa vaadi ile seçim meydanlarına çıktığını ifade etti.
"Bu irademiz dimdik ayakta duruyor fakat Uzlaşma Komisyonu'nda istenilen noktaya gelinemedi" diyen Çelik, devletin teşkilatının esasını düzenleyen kanunun artık tamamen evrensel normlarla, hak ve hürriyetler düzeyine tamamlanmış bir içeriğe ve forma bürünmesi gerektiğini önemsediklerini kaydetti.

Türkiye'ye yeni bir anayasa hediye edebilecek, ülkenin ilk sivil anayasasını yapabilecekken bir ortak iradenin çıkmadığını dile getiren Çelik, şöyle konuştu: "Maalesef ek sürelere rağmen istenilen çalışma elde edilemedi. AK Parti, parlamentodaki yüksek oy sayısına rağmen eşit üyeyle temsili de kabul etti. Yeter ki ortak iradeyle bir anayasa çıksın diye. Çünkü biz artık devlet iradesi merkezli değil millet iradesi merkezli bir anayasayla Türkiye'nin yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. İnsan haklarına dayanan bir düzenin anayasa metnine de ruh vermesini, form vermesini düşünüyoruz. Anayasanın yeni Türkiye'nin doğum belgesi, kimlik belgesi nüfus cüzdanı olarak perçinlenmesini istiyoruz. Bu irademiz sürüyor. Biz her türlü senaryoya hazırız. Bugün "yeni anayasa" derlerse tümünü teklif edecek durumdayız, her konudaki tekliflerimiz hazır ama maalesef orada ortak irade çıkmadı."

CHP'NİN TAVRI
Bunun üzerine uzlaşılan maddelerin anayasa metni haline getirilmesi konusunda teklifte bulunduklarını, yakın zamanda CHP'den cevap geldiğini ve parti temsilcilerinin CHP'yi ziyaret ettiğini ifade eden Çelik, "Şu ana kadar olumlu gözüküyor ama kesin kararlarını verecekler" dedi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın etnik ve mezhebi savaşlar nedeniyle Orta Çağ görüntüsü verdiğini, istikrarsızlığın devam ettiğini, Suriye'de gelinen noktanın Türkiye'nin haklılığını ortaya koyduğunu vurgulayan Çelik, meselenin sadece kimyasal silah meselesine indirgenmemesi gerektiğini, binlerce insanın öldürüldüğünü, uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini defalarca ifade ettiklerini söyledi.

Mısır'daki darbe sürecinde de uluslararası toplumun sessiz kalmasının bölgeyi istikrarsızlaştıracağı konusunda net tutum ortaya koyduklarını belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Bugün görüyoruz ki aslında Türkiye'nin zamanında yaptığı uyarıların dikkate alınmaması bölgede daha büyük sıkıntıların oluşmasına yol açmaktadır. Dünyanın belli kesimleri İslamofobi dalgasına bugün tutulmuş görülmektedir. Bunun dünyaya faydası olmaz. Bugün yükseltilmesi gereken medeniyetler, halklar arası işbirliğidir. Bu işbirliklerinin yerine İslamofobi, anti semitizm, aşırı sağ, aşırı sol gibi radikal akımların sokulması ya da birtakım radikal örgütler üzerinden devletlerin geçmişteki Soğuk Savaş hesaplaşmasını yürütmesi bölgeye de hayır getirmez, küresel barışa da getirmez. Önümüzdeki en büyük tehlikelerden biri bölgede yürütülmekte olan vekalet savaşlarıdır. Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi bir takım radikal örgütler ya da başka unsurlar üzerinden vekalet savaşları yürütülmesi bölge için hayırlı değildir. Türkiye, bölge için, bir küresel barış çerçevesinde bölgesel barış vizyonu ortaya koymaktadır."

Bakan Çelik, AB konusunda da sevindirici bir gelişmenin olduğuna, geçmişteki raporlara göre çok olumlu sayılabilecek bir raporun çıktığına işaret ederek, Türkiye'nin 2023'e doğru büyük bir özgüvenle baktığını sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan ‘Beşyol’ mesajları: Bu sadece başlangıç!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van Beşyol Meydanı'nda toplu açılış töreninde ...
Arınç: Bu asırda kötülükleri ancak…
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu asırda kötülüklerden ancak evlilikler ...
AK Parti’de Alptekin Menemen’e aday
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti eski Meclis Üyesi Tekin Alptekin ...
 
MHP Karşıyaka'dan Andımız protestosu
MHP Karşıyaka İlçe teşkilatı “Andımız” programına devam ediyor. Çarşı ...
AK Parti'de Baykalmış Gaziemir'e talip
AK Parti Gaziemir’de Belediye Başkanlığına son talip, halen Gaziemir Belediye ...
Kocaoğlu’na ilk tepki Şengül’den: Yüreği yetiyorsa...
Başkan Kocaoğlu’nun haftaya damga vuran ‘Gezi’ ve ‘Ölmüş eşek’ çıkışlarına ...
 
AK Parti İzmir’de temayül zamanı: Söz teşkilatta!
Yerel seçime kısa bir zaman kala AK Parti İzmir Teşkilatı sandık başına ...
Ve Kılıçdaroğlu Sarıgül ve ekibini birleşmeye çağırdı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadın Girişimciler Derneği'nde (KAGİDER) ...
MHP İzmir Rumeli Göçmenleri’ni ağırladı
Ege Balkan Rumeli Göçmenleri Platformu, MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş'ı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva