HABERLER>SAĞLIK
22 Kasım 2023 Çarşamba - 09:13

İzmir için kan stoku uyarısı!

Türk Kızılay Kan Hizmetleri Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, İzmir’in kan bağışında her zaman Türkiye’nin ilk üçünde olan illerden biri olduğunu belirterek “Kritik stokun altında değiliz ama istediğimiz noktada da değiliz” dedi.

İzmir için kan stoku uyarısı!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Türkiye’de kan stokları konusunda sıkıntılı günler yaşanıyor. Sık sık kan bağışı konusunda kampanya çalışmaları düzenlense de istenilen ölçüde bağış yapılmaması dikkat çekiyor.

Kan bağışı konusunda Türkiye’de ilk sıralarda yer alan İzmir’de ise durum farklı değil. Kentteki kan stokunun son durumunu Türk Kızılay Kan Hizmetleri Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş Egedesonsöz’e anlattı.

95 HASTANE VAR, GÜNLÜK BİN 500’ÜN ALTINA DÜŞMEMESİ LAZIM
İzmirlinin kan bağışı konusunda duyarlılığına dikkat çeken Dolaş, “Hali hazırdaki kurumsal hafıza bana şunu söyletiyor: Kan verebilir nüfus üzerinden söylemek gerekirse hep ön sıralardaydık. Şu an için yol almamız gereken çok yol var ancak kesinlikle İzmirlinin desteğiyle beraber kritik stok seviyesinin üstündeyiz diyebilirim ama bu şu anlama da gelmiyor. İstediğimiz noktada değiliz. Çünkü Ege Bölge Kan Merkezi olarak sorumluluk sahamız sadece İzmir değil. İzmir’le beraber Aydın, Manisa, Ödemiş’le birlikte totalde 4 kan merkezinin bağlı olduğu bir bölge müdürlüğüyüz. Bu faaliyet alanında toplam 95 hastane var. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi gibi sadece kendi iline ya da bölgesine değil tüm Türkiye’ye hitap eden ulusal hastanelerin olması bu 95 hastanenin sadece 95 hastane olmadığını anlatıyor. Dolayısıyla kan bitmek bilmeyen bir ihtiyaçtır.  Araçlarımızın üzerinde de hep ‘kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır’ yazar.  Günlük aldığımız kanın sayısını 1500’ün altına düşmemesi gerekiyor” diye konuştu.

“KANI FABRİKADAN ALAMIYORUZ, YURT DIŞINDAN ALAMIYORUZ”
Dolaş, birtakım korkuların ve önyargıların kan bağışına engel olmaması gerektiğine değinerek şunları söyledi:

“Bugün çok önemsemiyor olabilirler ancak yarın kendileri ihtiyaç duyduğu zaman bu kan sıkıntısının ne kadar büyük bir sıkıntı olduğunun farkına varacaklar. Esasında sıkıntı toplumsal bir yalnızlık sıkıntısı. Çünkü biz insanların vücudundaki kanın 480 mL’sini alıyoruz. 50 kilogramlık bir kız çocuğu bu kanı verse herhangi bir sağlık problemi yaşamıyorken göz göre göre lösemili çocuklar, talasemili çocuklar, kanamalı hastalar, doğum yapmış bir kadın… Bazı korkular, önyargılar, zaman ayıramamak gibi türlü türlü bahanelerden dolayı bu insanların yaşamla ölüm arasındaki çizgiden yaşama doğru kanalize olmalarına vesile olamıyorlar. Sıkıntı sadece bu. Çünkü kanı bir başka insandan temin etmek dışında fabrikadan alamıyoruz, yurt dışından getirtemiyoruz. Kan ihtiyacı, insanın insana muhtaçlığı aynı zamanda. Bugün belki tanımadığımız 3 kişi için o sedyeye yatacağımızı, yarında tanımadığımız insanların bizim için o sedyeye yatarak kan bağışı yaparak bizleri hayata bağlayacağı gerçeğini hiçbir zaman unutmamalarını temenni ediyoruz”

“HEPİMİZ KAN İHTİYACI DUYAN HASTA ADAYIYIZ”
Herkesin kana ihtiyacı olabileceğini söyleyen Dolaş, kan bağışını insanın kendisinden de başkasından da esirgememesi gerektiğine dikkat çekerek “Bu olay siyah-beyaz dengesinden ziyade grinin tonları olarak tarif etmek lazım. Olayın biraz daha beyaza yaklaşması lazım. İzmirlilerin Kızılay’a kan bağışını esirgememesi gerek. 15 dakika sonrası, 1 hafta sonrası için, kendimiz için, eşimiz için, çocuklarımız için, arkadaşlarımız için kan ihtiyacının olmayacağının garantisini hiçbirimiz veremiyoruz. Tıpkı engellilerde olduğu gibi. ‘Hepimiz birer engelli adayıyız’ cümlesini kendi kurumumuz içinde de çok fazla kullanırız.  Bizzat hepimiz yarının birer kan ihtiyacı duran hasta ya da hasta yakını adayıyız” dedi.

“YARIN YÜZLERCE AMELİYAT KAN BEKLİYOR”
Dolaş,  kan ihtiyacının her an devam ettiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Biz ‘bugün stokları doldurduk, yarın ihtiyacımız yok’ demiyoruz. Bugün hastaların kan ihtiyacını karşılamış olabiliriz. Yarın yüzlerce ameliyat bizi bekliyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem gibi, belki yarın büyük bir deprem olacak. Bizim oradaki hastalara müdahale anlamında kan ihtiyacını karşılamak açısından stoklarımızın dolu olması lazım.”

DAVET MEKTUBUYLA BAĞIŞÇI OLDULAR
Kan bağışına teşvik amaçlı yaptıkları çalışmalardan bahseden Dolaş, “Ege Bölge Kan Merkezi’nin faaliyet alanları olan illerde meydan çalışmaları dışında MEB ve özelinde müdürlükleriyle beraber milli eğitime bağlı ilköğretim, ortaokul ve lise gibi okullara gidiyoruz. Öncesinde uzun soluklu bir eğitim veriyoruz. Kişilerin,  ailelerine çocuklar üzerinden davetiye gönderiyoruz. Çocuklar ailelerini bizim adımıza ikna ediyorlar. Sonuçlar mükemmel. Hiç bu kadar büyük sonuçları yaşamamıştır. Bu davet mektubuyla beraber ekibi organize ettiğimiz gün çocuklarımızın annesi, babası, dayısı, ablası, 18 yaşından gün almış akrabaları ve çevresi o gün kan bağışı etkinliğimize icabet ediyorlar ve bağışta bulunuyorlar. Hatta çocuklara bağışçı getirenlere birer iyilik madalyası takdim ediyoruz. Çok güzel hatıralar biriktiriyorlar. Bizim çocukluğumuzdaki kumbaralar gibi, kolluklar gibi esasen güncel iyilik tohumlarımız şu an boyunlarına taktığımız o madalyalar. Ve kan bağışını öğreniyorlar. 2014 yılından beri devam eden bu projenin şu an pik noktasındayız. Bu çocuklarımız 18 yaşını geçtikleri zaman kendileri kan bağışına başlamış oluyorlar. Geçen senelerde bu etkinliğe katılan ortaokul ve lise öğrencilerinin şu an mükerrer yani düzenli bağışçı havuzunuza dahil olmuş durumdalar” diyerek bağışçı sayılarını arttırdıklarını belirtti.

“BU KANA HEPİMİZİN İHTİYACI OLACAK”
Son olarak, İzmirliler özelinde tüm vatandaşlara kan bağışı yapmaları konusunda çağrıda bulunan Dolaş, şu sözleri kaydetti:

“Kan bir gün hepimize lazım olacak. Bu tanımadığınız 3 kişi için sedyeye yatacak ve 15 dakikanızı ayıracaksınız. Yarın kendi ailenizde ya da bir kan ihtiyacı olursa, ulusal anlamda bir deprem veya afet yaşanırsa bu kana hepimizin ihtiyacı olacak. O kan 1 gün önceden stoklarda hazır olmak zorunda. Çünkü kanın bir alınma, işlenme süreci var. Anında müdahale edebilmek için o gün verilen kan değil ondan 1 gün önce verilen kanlara ihtiyacımız var. Erkekler 3 ayda bir, kadınlar 4 ayda bir kan bağışında bulunabiliyor. Önce kendiniz için sonra tanımadığınız insanlar için Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne buyurun.”

 
Dernek Başkanı Semih Girgin uyardı... 'QR kodu' ile menü sunma yasaklandı!
 
DEÜ İnovasyon fuarına çıkarma yapacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasif içicilik akciğer kanser riskini artırıyor!
Sigara dumanının aktif içici dışındaki kişiler tarafından solunması olan ...
Kadavradan karaciğer nakli... Görme engelli hasta hayata tutundu!
Karaciğer yetmezliği nedeniyle organ nakli olması gereken görme engelli ...
Uzmanı uyardı: Çocuğunuzun diş muayenesini ertelemeyin!
Bebeklerde ilk diş hekimi muayenesinin gecikmesinin gelecekte önemli sorunların ...
 
Alman ilaç şirketine dev ceza!
Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer’in ABD'de tartışmalı ot öldürücü glifosat ...
Muhittin AKBEL yazdı... sALGIn yazılır algı okunur!
Muhittin AKBEL yazdı... sALGIn yazılır algı okunur!
Bakan Koca'dan 'antibiyotik' uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Antibiyotiklerin ateş düşürmek, ağrı dindirmek, ...
 
TUS'ta yerleşme oranı yüzde 85 oldu!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023-TUS 2. döneminde eğitim ve araştırma ...
Uzmanı açıkladı: Akciğer kanseri artıyor!
Dünyada ve Türkiye’de nedeni belli olan ölümler sıralamasında kardiyovasküler ...
Kadavradan böbrek nakli hayat kurtardı
İzmir'de Ödemiş Devlet Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva