HABERLER>SAĞLIK
21 Kasım 2023 Salı - 10:56

Kadavradan karaciğer nakli... Görme engelli hasta hayata tutundu!

Karaciğer yetmezliği nedeniyle organ nakli olması gereken görme engelli Metin Tekin (58), Organ Bağışı Haftası'nda gelen telefonla yeni hayatına ilk adımı attı. Kadavradan karaciğer nakli olan Tekin, "Organ bağışı ile kurtuldum. Ben de organlarımı bağışlarım. Bir hayat gitti, bir hayat başladı. Hayatını kaybeden kişi için üzgünüm ama teşekkür etmek için ailesiyle tanışmak isterdim" dedi.

Kadavradan karaciğer nakli... Görme engelli hasta hayata tutundu!

Denizli'de yaşayan Metin Tekin, henüz 6 aylıkken ateşli hastalık nedeniyle sol gözünü kaybetti. Gören tek gözünü de 8 yıl önce şeker hastalığı nedeniyle yitiren Tekin'in sağlık sorunları bununla da bitmedi. Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak karaciğer yetmezliği yaşayan Tekin, nakil için organ nakli listesine yazıldı. Sevindiren haber ise 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda geldi. İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğeri, 3 Kasım'da İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Dr. Zafer Organ Nakli Merkezi ekibi tarafından Metin Tekin'e nakledildi.

Organ nakli ile hayata yeniden 'merhaba' diyen Tekin, "Karaciğer nakli olmak nasip oldu. Kadavradan karaciğere kavuştum. Bu süreçte umutsuzluğa kapılmıştım. Geceleri uyuyamaz olmuştum ama Allah'a dua ettim. Organı verene de nakli yapana da teşekkür ederim. Organ bağışı ile kurtuldum. Ben de organlarımı bağışlarım. Bir hayat gitti, bir hayat başladı. Hayatını kaybeden kişi için üzgünüm ama teşekkür etmek için ailesiyle tanışmak isterdim" ifadelerini kullandı.

Tekin'in eşi Hacer Tekin de bekledikleri organın bir hafta gibi kısa bir sürede çıktığını ve dualarının kabul olduğunu söyledi.

'KADAVRADAN ORGAN BAĞIŞINI ARTIRMALIYIZ'
Metin Tekin'in nakil süreci ve sağlık durumu hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Zeytunlu, "Bu nakil haberinin en güzel tarafı, Organ Bağışı Haftası'nda gerçekleşmesi oldu. 3 Kasım'da kadavradan gelen organla beraber Metin Bey'in bir şansı oluştu. Metin Bey'in hastalığı, günümüzde karaciğer naklinin en sık yapıldığı hastalıklardan biri olan karaciğer yağlanmasıydı. Karaciğer yağlanmasının en sık sebeplerinden biri alkol tüketimidir. Ancak bunun yanında beslenme alışkanlığındaki değişiklikler, özellikle diyabet gibi kronik hastalıkların yarattığı karaciğer yağlanması sonrasında da bu tip karaciğer yetmezlikleri ortaya çıkıyor. Denizli'deki gastroenteroloji hekimi, Metin Bey'e karaciğer nakli endikasyonu koyarak kendisini merkezimize yönlendirdi. Ülkemizde maalesef organ bağışı sayısı az olduğu için Metin Bey'e canlı vericisi olup olmadığını sorduk. Ailesinde uygun kimse yoktu ancak çok şanslı ki bir haftada kadavradan organ nakli çıktı. Naklin ardından bir haftalık yatıştan sonra da taburcu oldu. Kadavradan organ bağışının önemini her zaman söylüyoruz ancak ne yazık ki bu oranı artıramıyoruz. Kadavradan organ bağışı oranını artırmamız lazım. Çünkü organ bekleyen insanlarımızın sayısı fazla" diye konuştu. (DHA)

 
Yapı ruhsatı verilen bina sayısı arttı!
 
Başkan Tugay’dan Büyükşehir adaylığı için açıklama: Soyer aday olmayacaksa…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı uyardı: Çocuğunuzun diş muayenesini ertelemeyin!
Bebeklerde ilk diş hekimi muayenesinin gecikmesinin gelecekte önemli sorunların ...
Alman ilaç şirketine dev ceza!
Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer’in ABD'de tartışmalı ot öldürücü glifosat ...
Muhittin AKBEL yazdı... sALGIn yazılır algı okunur!
Muhittin AKBEL yazdı... sALGIn yazılır algı okunur!
 
Bakan Koca'dan 'antibiyotik' uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Antibiyotiklerin ateş düşürmek, ağrı dindirmek, ...
TUS'ta yerleşme oranı yüzde 85 oldu!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023-TUS 2. döneminde eğitim ve araştırma ...
Uzmanı açıkladı: Akciğer kanseri artıyor!
Dünyada ve Türkiye’de nedeni belli olan ölümler sıralamasında kardiyovasküler ...
 
Kadavradan böbrek nakli hayat kurtardı
İzmir'de Ödemiş Devlet Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ...
SMA savaşçısı Esra destek bekliyor!
İzmir'de annesi SMA geni taşımadığı için teşhisi geç konulan SMA Tip-2 ...
İzmir’de uyuz vakalarında artış var mı?
Son dönemde artan uyuz vakaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva