HABERLER>POLİTİKA
26 Kasım 2016 Cumartesi - 19:40

İzmir’deki panelde CHP’den dış politika eleştirisi

CHP milletvekilleri Utku Çakırözer ve Aytun Çıray, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki son yıllarda uyguladığı dış politikayı eleştirdi.

İzmir’deki panelde CHP’den dış politika eleştirisi

İzmir'de, CHP Konak İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği 'Suriye ve Irak'ta Gelinen Nokta; Türkiye ne yapmalı?' konulu panel, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde yapıldı. Moderatörlüğünü Muzaffer Ayhan Kara'nın yaptığı panele konuşmacı olarak CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer katıldı. Utku Çakırözer, Türkiye'nin son dönemde içinde bulunduğu zor durumun, on yıllardır takip edilen Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözlerine uygun geleneği olan, ulusal çıkarlar doğrultusundaki dış politikada, Ak Parti döneminde sapılmasından kaynaklandığını söyledi. Çakırözer, "Bu politikadan sapıldığı için başımıza büyük belalar açıldı. Bunun zararlarını hepimiz hissetmekteyiz" dedi.

Ak Parti hükümetine kadar komşunun içişlerine karışarak rejim değiştirmeyi daha önce hiç kimsenin denemediğini belirten Çakırözer, Suriye'den önce bunun Irak'ta da denendiğini, başarılı olmadığını söyledi. Çakırözer, Ak Parti hükümetinin Irak'ta Saddam sonrası belirsizlik sürecinde, ABD'nin de çekilmesinden sonra Bağdat'daki hükümette belirleyici olmak istediğini belirtti. O dönemin Irak hükümetiyle bu nedenle ilişkilerin çok bozulduğunu, Irak Başbakanı Caferi ile krizler yaşandığını dile getiren Çakırözer, "Ülkenin ulusal çıkarları, yönetimi belirleme çabasına heba oldu. Birçok Türk şerkitinin işleri sıkıntıya girdi. 'Bize yakın Sünni, bize yakın Şii' gibi ayrımlara girdiler. Çok müdahalede bulundular ama Irak'ta dengeleri kendi lehlerine çeviremediler" diye konuştu.

Suriye'de ise batının telkini ve yönlendirmesiyle Ak Parti hükümetince daha önce dost olarak görülen Esad rejiminin düşman ve en kötü lidere dönüştüğünü belirten Çakırözer, bu durumların dış politikada olabileceğini, ancak asıl meselenin Ak Parti hükümetinin Esad hükümetinin gitmesi ve yerine Müslüman Kardeşler akımının, siyasi İslamcı akımın gelmesi için seferber olması olduğunu öne sürdü.

Çakırözer, Esad'dan kurtulmak, Ankara'da hükümete yakın bir siyasi İslamcı iktidarın gelmesi için çok hatalar yapıldığını belirtti. Batının elini çekmesinde sonra Türkiye'nin Suriye'deki radikal unsurlarla karşı karşıya kaldığını belirten Çakır, "Dünyadaki algı Türkiye'nin bunlara lojistik destek verdiği yönünde oldu. Bu nedenle Türkiye'den gelen herkese şüphe ile bakmaya başladılar" dedi. Son dönemde Suriye politikasında yine değişim işaretleri geldiğini belirten Çakırözer, yaşananlardan ders çıkarılmış olmasını ümit ettiğini söyledi. Çakırözer, "Türkiye'deki 3 milyonu aşkın Suriyelinin Türkiye'nin geleceğine nasıl etki edeceğini bilmiyoruz. Hükümet ve yerel imkanlardan Suriyeliler için aktarılan kaynak 25 milyar TL'ye ulaştı. Bunun ekonomik, siyasal, kültürül sonuçlarının ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise geçmişte Türkiye'nin Orta Doğu ve İslam dünyasında başı sıkışan tüm devletlerin başı sıkıştığında akil devleti olduğunu, Irak-İran savaşında önemli rol oynadığını söyledi. Irak'ın bütünlüğünde Türkiye'nin hep hassas olduğuğnu, milli güvenliğini ilgindirdiğini belirten Çıray, "Son dönemde ise Irak'ın içişlerine o kadar çok bulaştılar ki; seçimde tanıtım, anket şirketi bile gönderdiler. Hükümetin bir hatasının da sünni mezhepçi dış politika uygulamaya kalkması oldu. Daha önce seküler bir dış politikanın temsilcisiydik. Bu aynı zamanda bizi koruyan bir dış politikaydı" dedi. (DHA)

 
Şehidin nişanlısı yürekleri dağladı!
 
İzmir’de yasa dışı geçiş operasyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Atabay'dan o yürüyüşe tepki: Celal Bey kullanılmıştır!
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kardeşi Celal Kılıçdaroğlu’nun FETÖ’ye dikkat ...
Erdoğan'dan Avrupa'ya mesaj: Sana ne!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben Hans'ın, George'un ağzına bakarak karar vermem. ...
Başbakan Yıldırım'dan AP'ye sert tepki!
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada AP'nin Türkiye ile ilgili kararını ...
 
CHP'den 'Eskişehir'de provokasyon iddiası'na ilişkin açıklama
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, yarın Eskişehir'de şehit cenazesinde ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile 'Suriye'yi görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Lideri Putin'le görüştü. Telefon görüşmesinde ...
CHP’li Çıray’dan ‘tehdit’ çıkışı: Vız gelir, tırıs gider!
Çıray, Darbe Araştırma Komisyonu’ndaki görevinden dolayı karşılaştığı ...
 
Kalkan: AP, AB'nin de geleceğini tehlikeye düşürüyor
AP'nin Türkiye kararını değerlendiren Kalkan, "Bilinmelidir ki tavsiye ...
CHP’li Kadınlardan şiddete tiyatrolu tepki
CHP İzmir Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
Kılıçdaroğlu sordu: Nasıl bir başkanlık sistemi?
Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva