HABERLER>POLİTİKA
25 Kasım 2016 Cuma - 14:57

Kılıçdaroğlu sordu: Nasıl bir başkanlık sistemi?

Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bizim tarihimizde parlamenter sistem deneyimi var. Bunu bir gecede değiştireceğiz. Nasıl bir başkanlık sistemi? Bu sorunun yanıtı da henüz belli değil" dedi.

Kılıçdaroğlu sordu: Nasıl bir başkanlık sistemi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübünün ev sahipliğinde "15 Temmuz ve Parlamenter Sistem" adlı konferansta konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: "Darbenin ikinci üçüncü günü Başbakan aradı, OHAL getireceğiz destek verir misiniz dedi. Biz OHAL'e evet demeyeceğiz dedik. OHAL uygulaması parlamentodan geçti. Uygulama meşru mu meşru, anayasaya uygun mu uygun. Neden siz evet oyu vermediniz sorusu aklınıza gelebilir. Darbe girişimine karşı ilk kez olağanüstü bir uzlaşma var. Başbakan'a şunu söyledik. Bu kadar büyük bir uzlaşma varken, darbecileri yargılamak için düzenleme getiriyorsanız hepsini yasalaştıralım. Parlamentoyu devre dışı tutmanın bir gerekçesi yok. Hayır dendi, uygulama geçti. Yapılan uygulama meşru mu, hayır. OHAL'in çıkış gerekçesi Türkiye'yi normal döndürmekti. Üniversitelerde rektör atamasını kaldırdılar ne ilgisi var bunun darbeyle? Bir üniversite hocaları rektörü seçemeyecekse o üniversitede demokrasiden söz edebilir misiniz? Şu noktaya geldik. İyi ki OHAL uygulamalarına biz evet dememişiz.
Parlamentoda yaptığım konuşmada darbe girişiminde bulunanların adil bir şekilde yargılanmaları gerekir dedik. Kişi sanık dahi olsa onun yargılanmasının hukuk ölçüleri içinde olması lazım. Kimse onlar yargılandı, yargı bağımsız değildi demesin. BM siyasi medeni haklar sözleşmesi var, Türkiye de buna taraf. 13 maddesine çekince kondu, OHAL nedeniyle. Bu sözleşmenin maddelerinden biri adil yargılamadır. Türkiye buna çekince koydu. Siz hukukun üstünlüğünü bir tarafa bırakıp, ben adil yargılama yapmayacağım diye BM'ye dilekçe veriyorsanız Türkiye'nin imajını zedelersiniz. İnsanca davranma maddesine çekince kondu. Ben bunlara insanca davranmayacağım, işkence yapacağım diyor. Türkiye'de bu yeteri kadar tartışılmadı. Yetkililer çıktı dedi ki, bizde de OHAL var, Fransa'da da var. Fransa üç maddeye çekince koydu ama bu maddeler yok. Fransızları yalanlıyoruz senin OHAL'in de bize benziyor diyoruz. O da ben sizin gibi yapmıyorum diyor.

"ABD'DE BAŞKAN EN ZAYIF HALKADIR"
Biz Türkiye'nin hızla normalleşmesini bekledik, bir başkanlık tartışması başladı. Bunun bir rejim değişikliği olduğunu söyledim. Sayın Binali Yıldırım değişikliği 1923'te bıraktık dedi. Daha sonra belediye başkanı var, Türkiye'nin de başkanı olacak dedi. TDK'da rejİm nedir? Bir ülkenin yönetim biçimine rejim denir. Başkanlık gelince rejim değişiyor. Parlamenter demokratik sistem 140 yıllık birikimimizdir. Bir ülkenin rejimini ülkenin tarihi belirler. Rejimi ülkenin kültürü belirler, sosyolojik yapısı belirler. Biz bunların tamamını bir tarafa atıyoruz. ABD'de başkanlık sistemi var. Eyaletler var, başkan en zayıf halkadır, her eyaletin parlamentosu var yasa çıkarır ve uygular. Türkiye'de eyaletler sistemi yok. Bunu amaçlıyorsa kamuoyuna deklare etmeleri lazım. İngiltere'de kraliçe var ama parlamento da var.

"BAŞKANLIĞI HALLEDELİM DERSENİZ YOKUZ DEDİK"
Bizim tarihimizde parlamenter sistem deneyimi var. Bunu bir gecede değiştireceğiz. Nasıl bir başkanlık sistemi? Bu sorunun yanıtı da henüz belli değil. Bizim demokrasimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bizim parlamenter sistemimiz mükemmel çalışıyor mu, hayır. Neden çalışmıyor? Çünkü darbe sonrası çıkarılan yasalar 1980 sonrası çıkan yasa ve anayasalar güçlü bir demokratik parlamenter sistemin oluşmasını engelledi. Yapmamız gereken Türkiye'yi darbe hukukundan arındırmak. Anayasa dahil demokrasinin önündeki yasaların değişmesi demektir. 1982 anayasası basın hürdür, sansür edilemez. Nasıl oluyor da basın hür değil. Sayın Binali Yıldırım'a şunu söyledim, 142 gazetecinin tutuklu olduğu ülkede demokrasiden söz edemezsiniz. Eksiklerimizi gazeteci özgürce yazacak. Darbe hukukundan bunu kastediyorum. Darbe dönemlerinden miras kalan yasaların değişmesi lazım. Bizi anayasa değişikliklerini davet ettiklerinde darbe hukukunu değiştirecekseniz o toplantıya katılırız dedik. Ama gelin başkanlığı halledelim derseniz yokuz dedik."

 
İzmirli kadınlar tek yürek: Şiddete inat, yaşasın hayat!
 
Madendeki göçükten 23 saat sonra kurtarıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 25 Kasım 2016 Cuma 15:28

Genel Başkan tespitlerinde yanılıyor. İngiltere ve Almanya’da bu hafta meydana gelen üç gelişmeden örnek vereceğim. 1. İngiltere parlamentosunda “Araştırma Yetkileri Kanunu” kabul edildi. İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian’a göre bu yasa ile “İngiliz istihbarat kuruluşları ve polise batı dünyasındaki en geniş kapsamlı gözetleme yetkisi veriliyor. Bu kadar değil. Tasarı İşçi Partisi “sol” lider Jeremy Corbyn’in partisinin desteği ile geçiyor. Edward Snowden’e göre istihabarat kuruluşlarına otokrasilerde olmayan gözetleme yetkisi veriliyor. 2. İngiltere’de 120.000 bin evsiz çocuk bulunuyor. Bunlar geçici barınma yerlerinde hayat sürmek zorunda . 3. Almanya’da Sosyal Demokrat (SPD) belediye yönetimi altındaki Münih kentinin Neuperlach ilçesinde, SPDli belediye meclis üyelerinin oylarıyla alınan kararla mültecilerin yaşadığı alan 4 metre yüksekliğinde duvar ile çevriliyor. Açık hava mülteci hapishanesini yaratanlar sosyal demokrat. Duvar 3.6 metre yükseliğindeki eski Berlin duvarından 40 santim yüksek. Bir utanç vesikası. Hani yüksek ahlaki değerleri kaynak ülkelerde arayanlara duyurulur. Bunların hepsi gerçek. Ben de yabancı basından okuduklarımı aktarıyorum. Bunlar olduğu sürece nasıl batıyı referans göstereceksiniz. Türkiye deneyiminden ne çıkarılabilir? Siz onu anlatın. Referans aldığınız ülkelerde de demokrasi değil otokratik eğilimler artıyor.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’de 4 ilçe için başkan arayışı: Kimlerin adı geçiyor?
AK Parti’de genel merkez tarafından istifaları alınan ilçelerde görev ...
AK Parti Bayraklı'da 'A Takımı' belli oldu
AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Özgür Hızal, ilçe yönetiminde yeni yürütme kurulunu oluşturdu.  
Başbakan'dan AK Partili vekillere uyarı
Başbakan Yıldırım, partisinin milletvekillerinin TBMM çalışmalarına katılmalarıyla ...
 
CHP İl Başkanı Güven ‘yıkım krizi’nde sessizliğini bozdu: İşlerine baksınlar!
Yamanlar Cemevi’ne ait sosyal tesis ve düğün salonunun yıkılması parti ...
Mesaj Başkan’dan, fotoğrafı kadınlardan!
CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
AK Partili Kadınlar ‘şiddete hayır’ dedi: Hotar’dan önemli mesajlar
İzmir’de AK Partili kadınlar 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
 
Erdoğan'dan AB'ye: Çok ileri giderseniz...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayanırsa feryat ettiniz. ...
AK Parti eski milletvekili FETÖ'den tutuklandı
AK Parti eski Burdur milletvekili Hasan Hami Yıldırım FETÖ soruşturması ...
Başbakan Yıldırım: Muhataplara uyarı yapıldı
Başbakan Yıldırım, Suriye'deki hava saldırısında 3 askerin şehit edilmesiyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva