HABERLER>YAŞAM
2 Haziran 2017 Cuma - 12:42

İzmir'de mülteci dramı: Baba terk etti, 5 çocuk ortada kaldı!

Suriye'de iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan, eşi tarafından terk edilen Meyad Kasım'ın sokakta kalan çocuklarını Türk aileler misafir ediyor. İHH yetkilisi:"Sosyal medyadan '5 çocuklu bir aile açıkta kaldı, bu çocuklara ev sahipliği yapmak isteyen var mı?' diye sordum, 3 aile 'Biz varız' dedi.

İzmir de mülteci dramı: Baba terk etti, 5 çocuk ortada kaldı!

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan, babaları tarafından terk edilen Suriyeli çocuklara Türk aileler sahip çıktı. 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 3 yıl önce Hatay'a gelen Kasım ailesi, ülkelerindeki iç savaşın biteceği ümidiyle 4 ay kentte yaşadı. Bu sürede Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Suriyeliler için verdiği yabancı kimlik numaralarını alan aile, savaşın bitmemesi üzerine İzmir'e göç etti.

İzmir'de kimliklerinin bulunduğu çantayı kaybeden aile için bu olaydan sonra zorlu günler başladı. Kimlikleri olmadığı için sosyal yardım alamayan 7 kişilik ailede çocuklar okula gidemedi.

Tekrar kimlik kartı alabilmek için Hatay'a gitmeleri gereken ancak maddi imkansızlık nedeniyle gidemeyen aile, ekonomik sıkıntılarla mücadeleye etmeye çalıştı. İnşaatlarda seramik ustalığı yapan baba da eşi ve 5 çocuğunu terk edince anne Meyad Kasım (28), çocuklarının sorumluluğunu tek başına sırtladı.

Lokantada bulaşıkçılık yapan anne, kirasını ödeyemeyince ev sahibinin isteği üzerine evi boşalttı. Beş çocuğu ile parklarda yaşam mücadelesi veren anne Kasım'a, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı sahip çıktı.

Giyim ve gıda desteğinde bulunan İHH yetkilileri, ailenin yeniden yabancı kimlik numaralarını çıkartması için girişimde bulundu.

Meyad Kasım'ın Hatay'da yabancı kimlik numaralarını çıkartmasına kadar 5 çocuğundan dördüne Türk aileleri sahip çıktı.

"ÇOCUKLARIMDAN AYRI KALMAK BENİ ÜZÜYOR"
Meyad Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'teki savaşta çok zor günler yaşadıklarını, Türkiye'nin kendisine ve ailesine en zor günlerinde kucak açtığını söyledi.

Ailesiyle İzmir'e geldikleri ilk günü hala dün gibi hatırladığını anlatan Kasım, "5 çocuğumla sokakta kaldım. Çocuklarımı bir süredir Türk aileleri misafir ediyor. Anne yüreğim bu duruma üzülüyor ama çocuklarım adına mutluyum, iyi bakılıyorlar. Bir tek en büyük oğlum yanımda, diğer dört kızıma üç Türk ailesi bakıyor. Onlara çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımı sık sık telefonla arıyorum. Haftada bir gün görmeye gidiyorum. Onlardan ayrıldıktan sonra dakikalarca ağlıyorum. Kimliklerimizi yeniden çıkardığımızda çocuklarımı alacağım." diye konuştu.

Savaşın ardından önce Suriye'de, ardından da ekonomik sıkıntılar nedeniyle İzmir'de evsiz kaldıklarını kaydeden Kasım, savaş sonrası çocuklarını da alıp ülkesine dönmek istediğini kaydetti.

Kasım, Türk yetkililerden kaybettikleri kimlikleri çıkartmak için yardım talep etti.

TÜRK AİLELER KUCAK AÇTI
İHH İzmir Kadın Kolları Başkanı Elif Sağıroğlu da ilk günden bu yana aileye her türlü yardımı sağladıklarını söyledi.  

Sağıroğlu, kendisinin de bir anne olduğunu, 5 çocuğun Basmane gibi bir yerde sokakta kalmalarına yüreğinin dayanmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, ailenin kimlikleri olmamasından dolayı bir şey yapamayacakların bildirdi. Kaymakamlığın bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma Vakfı ise yardım için bir adres istedi. Sosyal medyadan '5 çocuklu bir aile açıkta kaldı, bu çocuklara ev sahipliği yapmak isteyen var mı?' diye sordum, 3 aile 'Biz varız.' dedi. Tuğba Hanım, 2 çocuğumuzu, bir öğrenci evinde kalan kızımız bir çocuğu, müftü beyimiz de açıkta kalan diğer çocuğu evine misafir olarak aldı."

Annenin ve çocukların yeniden kimliklerine kavuşmasıyla hayatlarının rahatlayacağına işaret eden Sağıroğlu, yetkililerinden bu konuda aileye destek vermelerini istedi.

Ailenin 9 yaşındaki "Delal Sabır" ve 3 yaşındaki "Gina Sabır" isimli çocuklarını Yeşilyurttaki evinde misafir eden Tuğba Poyraz (38), onları çok sevdiğini anlattı. (AA)

 
İzmir'de 18 sağlık kurumu tek arşivde!
 
Buca'da eğitime dev destek: 15 ayda 1160 öğrenci!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AÇEV’den babalık kampanyası
AÇEV İzmir İl Temsilcisi Fatma Dayıoğlu, Saha Sorumlusu Zafer Durukan ...
Çift cinsiyetli kardeşlerin isteği yerine geliyor
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi Akyarı Mahallesi'nde yaşayan bakıma muhtaç ...
Bisiklette Avrupa dize geldi: Şampiyon İzmir!
Kentlilerin ‘bisikletle yaptığı kilometreleri’ yarıştırdığı ve en çok ...
 
İzmir'de 'İyilik Şampiyonası' ile 25 koli malzeme topladılar
İzmir'in Aliağa ilçesinde düzenlenen 'İyilik Şampiyonası' projesi kapsamında, ...
Avrupa Bisiklet Yarışması’nda son saatler: İzmir kaçıncı sırada? İşte son durum
Kentlilerin ‘bisikletle yaptığı kilometreleri’ yarıştırdığı ve en çok ...
Hanzade Ünuz sordu...Pasta tasarımcısı Saruhanlı yanıtladı
Hanzade Ünuz, Fark Yaratanlar’da Arpege Patisserie’nin işletmecisi, pasta ...
 
İzmir Kütüphanesi'nde boş yer kalmadı!
İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, kütüphanede 1 milyon 200 ...
DEÜ'den öğrencilere iftar yemeği
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından öğrenciler için verilen iftar ...
İzmirli öğrenciler TÜBİTAK'ta ödülleri topladı
TÜBİTAK tarafından 11.si düzenlenen "Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva