HABERLER>GÜNCEL
26 Mart 2013 Salı - 14:59

İzmir'de gündem Diyanet'in İzmir bakışı: 4 cepheden tepkiler

Başkan Mehmet Görmez’in, “İzmir'in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var. Öyle olduğu için tasavvuf profesörünün, irfan geleneğinden geçmiş birinin İzmir'e müftü olarak atanması tesadüf değil” sözleri kentte gündem… CHP, AK Parti ve MHP cephesinden tepkiler, Diyanet’ten açıklama…

İzmir de gündem Diyanet in İzmir bakışı: 4 cepheden tepkiler

EGEDESONSÖZ – Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kentte bir gün süren temasları sırasında din adamlarıyla yaptığı toplantıda tartışmalı bir İzmir değerlendirmesi yaptı.
 
Başkan Görmez’in, “İzmir'in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var. Öyle olduğu için tasavvuf profesörünün, irfan geleneğinden geçmiş birinin İzmir'e müftü olarak atanması tesadüf değil” sözleri kentte, yerel ve ulusal basında günün konusu oldu.
 
Görmez’in sözlerine tepkileri çığ gibi büyüdü, CHP ve MHP sert eleştiriler getirirken AK Parti Diyanet İşleri Başkanı’na yanlış anlaşıldığı yönünde destek çıktı. Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.
 
 
 
 
- Özkök'ten 'flaş' yazı: İzmir'i hizaya getirme...

DİYANET’TEN ‘O SÖZLERE’ AÇIKLAMA
“Bugün bazı gazetelerde Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez’in İzmir ziyaretiyle ilgili yer alan haberler nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
 
Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez, İzmir’de din görevlileriyle bir araya geldiği bir toplantıda, şehrin, hizmet sürekliliği açısından genel bir değerlendirmesini yapmış, bu çerçevede Başkanlık hizmetlerinin sürdürülmesinde genellikle İzmir’in ihmal edildiğine işaret etmiş, bu hususta duyduğu mahcubiyeti dile getirmiştir.
 
Aynı çerçevede İslâm kültür geleneğinin en önemli kavramları arasında yer alan “irfan” kavramına da atıfta bulunarak, İzmir gibi çok kültürlü, çok boyutlu ilgi, bilgi ve duyarlılık eksenlerine sahip müstesna bir şehirde bu çeşitliliği kuşatacak yegâne dilin irfani bir perspektif olacağını vurgulamıştır.
 
Bilindiği gibi her ilimiz, her bölgemiz kendi içinde özel bir dindarlık formuyla bezenmiştir ve bu durum sadece din mütehassıslarının değil sosyal bilimcilerin de sıklıkla gözlediği bir husustur. Bu çeşitlilik hiçbir zaman bir kusur ya da eksiklik olarak değerlendirilemez. Aksine bu özelliğiyle her ilimiz tıpkı İzmir gibi, yüce dinimiz İslam’ın farklı mecralarda hayata dahil olan zenginleştirici özelliklerini yansıtmaktadır.
 
Hal böyleyken bugün bazı medya organlarına yansıyan söz konusu haberin akıl ve iz’an ölçüleri içinde kabul edilebilmesi mümkün değildir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Bu arada Başkan Görmez'in açıklamalarına kentin iş dünyasından da farklı tepkiler geldi. 

‘FARKLI ANLAM ÇIKARMAK DOĞRU DEĞİL’
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (BASİFED) Başkanı Sıtkı Şükürer, “Bence Diyanet İşleri Başkanı’nın da, Papa ya da Patrik gibi diğer dini liderler gibi toplumu yumuşatıcı mesajlar vermeyi tercih ederler. Ben, Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerini bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanıyorum, iltifat etme duygusuyla bu sözleri söyledi. Dolayısıyla bundan farklı anlamlar çıkarmayı çok doğru bulmuyorum” diye konuştu.

EZKİNAZİ: HUZUR İÇİNDE HAREKET ETMELİ
Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT) Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi, “İzmir’in yüzyıllardır devam eden bir mozaiği var. Bunu bozmamak gerekir. İzmir’de yaşayan herkes İzmirlilik ruhu içinde, her duygu düşünce ve inanca saygı gösterir. Karşılıklı saygı ve sevgiyi bozmayacak şekilde huzur içinde hareket etmek gerekir. Bu sözlerden başka bir anlam çıkarmaya gerek yok” dedi.

‘BİZE İRFAN DERSİ VERMESİNLER!’
İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu da tartışmalı sözleri değerlendirdi. Maruflu, “İzmir her şeyin beşiği... Beyefendi İzmir’in tarihini iyi bilmiyor. Hocazade Ahmet Ragıp, Rakım Elkutlu gibi İslam dinini alimleri hep İzmir’den yetişti. Onların beğendiği Sayın Fethullah Güven de İzmir’de yetişti. İzmir irfanın, erdemliliğin beşiğidir. Atatürk 1923’te İktisat Kongresi’ni bir Cuma günü, Cuma namazından sonra başlattı. Dine de saygılıdır ama aynı zamanda laik, demokrat, Atatürkçü’dür de… Hiçbir üst kurum tarih boyunca İzmir’i yozlaştıramamıştır. İzmir’e kalkıp irfanı eksik gibi laflarla ip atmasınlar. Dine de bağlıdır, geleneksele de… İzmir otantik değerleri en iyi koruyan kenttir. En eski ibadethaneler İzmir’dedir. Hıristiyanı kilisede, Musevisi havrada, Müslüman’ı camide ibadetini yapar. Kardeş kardeş birbirinin bayramını kutlar. Birbirimizin cenazesinde yan yana saf dururuz. İrfan budur. İrfan dersi vermesinler bize!” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zeynel 27 Mart 2013 Çarşamba 11:59

resime bakınca her şey ortada adamdaki saltanat vatikan papasında yok altın işlemeler.ipekler,sırmalar.maşallah ALLAH dahada artırsın .hayırlı işler

Yorumu oyla      14      5  
Işık Dikicigil 27 Mart 2013 Çarşamba 09:30

ATATÜRK CUMHURİYETİN ÖĞRETMENİNE DEĞER VERMİŞ, AKP DE İMAM'A TARİKAT LİDERİNE ŞEYH'E ŞIH'A ARADAKİ FARK BURADA. İRFAN DEDİĞİN ŞEY İLİMLE BİLİMLE ALAKALIDIR. BİLİM VE DİN FARKLI ALANLARDIR DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ OLAN YERDE ŞEYH_ÜL İSLAM GİBİ FETVA VEREMEZLER. HALKIN DİNİ DUYGULARINI KENDİ KOLTUKLARI İÇİN KULLANAMAZLAR. İSTİSMAR EDEMEZLER. LAİKLİK ÖNEMLİDİR. BU İLKE ZAYIFLATILDIĞI İÇİN BÖYLE DAVRANIŞ BİÇİMLERİ GELİŞTİRİYORLAR.

Yorumu oyla      15      6  
Tayfun 27 Mart 2013 Çarşamba 09:25

Guzel dinimiz hepimizin ortak degeri ama bu kadar da siyasate alet edilirse toplumda fikir bolunmesi kacınılmaz olur. IRFAN' a giden yol dunyanın bilimsel degerlerini anlama-kavrama-uygulama ve insanlık icin guzel seyler uretmekten gecer ,kaldı ki Mercedes arabaya binmekle bilimsel anlayıs-yaratcılık olamayacagı acıktır, IRFAN' a giden yola ancak ERDEM li olma,ON-YARGIDAN uzak olma ve BILIMI ANLAMA-UYGULAMA ile baslanabilinir .

Yorumu oyla      13      7  
Işık Dikicigil 27 Mart 2013 Çarşamba 09:24

BAŞBAKAN ULEMAYA SORMAK LAZIM DEMİŞTİ. BUNLARI DA PROTOKOL SIRASINDA 50 LERDEN 6-7 . SIRAYA KOYDU. ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILIRKEN GAZİ MUSTAFA KEMAL VE SİLAH ARKADAŞLARI BİLE DEMEDİLER: ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ DEDİLER. OSMAN BAYDEMİRİN MEŞE AĞACI BENZETMESİ GİBİ ATATÜRK BUNLARA NE YAPMIŞ. ŞUNU YAPMIŞ RUHBAN SINIFINI ORTADAN KALDIRMIŞ. DİN BARONLARININ HALKI SÖMÜRMESİNİ ENGELLEMİŞ.

Yorumu oyla      16      7  
SEYDİBABA 27 Mart 2013 Çarşamba 09:12

BE ADAM SENİN NE İŞİN VAR İZMİR 'DE!OTURSANA ANKARA 'DA KIRK YILDA BİR GELDİN Bİ ÇUVAL İNCİRİ BERBAT ETTİN.HUTBELERDE GAZİ MUSTAFA KEMAL SÖYLENİYOR.NİYE CÜMLEYİ ATATÜRK 'İLE BİTİRTMİYORSUNUZ.!?

Yorumu oyla      15      7  
cemal yıldız 27 Mart 2013 Çarşamba 07:21

Diyanetle " RUHBAN SINIFI" yaratılmıştır. Amacının dışına çıkmıştır. Bu kurum lavğ edilmelidir. Dikkat edin Başkanın üniforması ile sıradan mahalle hocasının üniforması farklıdır. Papaz-Kardinal gibi oluşum içindedirler. Astı var. Üstü var. Hiyerarşik bir kurum yani kiliseler gibi olmuştur. Sahabiler böylemiydi. Bu ne süs ? Bu ne şatafat ve saltanat ?

Yorumu oyla      17      7  
Haydar DEMOĞLU 26 Mart 2013 Salı 22:02

İzmirli Dini; Dinin özüyle yaşıyor, dinin erdeminin farkında. Dinin irfanının;dürüstlük, hoşgörü, insan sevgi ve insana saygı olduğunu çok iyi biliyor. İzmirli;Dini çıkarlarıma maske etmez,dini vecibelerini yerine getirirken göstermelik davranışlardan kaçınır. Buda İrfandır. Ölü, diri, büyük ile küçüğe, sevgi saygı, Namaz oruç faydasız eğer yemişsen kul hakkı, İslam da ibadettir; doğruluk, hoşgörü saygı, İslam der; Hak’la kul arasına sokma, nifakı. http://www.antoloji.com/islamiyet-2-siiri/

Yorumu oyla      17      7  
O.T 26 Mart 2013 Salı 20:55

İR' inini akıt, FAN ile dağıt... Zat'ın söylediğinden ne anladığımı önce söyleyeyim, sonra atışımı yapayım! 'İzmir'li dini içselleştirmeye direniyor, biz bu direnci kıracağız' lafını açıkça ve anlayacağımız şekilde söyleyemiyor, makamının arkasına gizlenerek İzmir'liyi irfanı olmamakla suçluyor zat. Velev ki inancım zat ile paralellik arzetmiyor. Kah farklı dindenin, kah farklı mezheptenim, kah ataistim, kah deistim... Hangi hak ile ne buyuracak, kime ve neye inanıyorsam hangi hakla araya girecek. Bizde okumayı biliyoruz, ilim ve irfandan anlıyoruz. Bu bilgimizi ÖSYM tarzı bi sınavla mı sınayacak?

Yorumu oyla      29      8  
26 Mart 2013 Salı 20:54

önce üstündeki milyarlık altınlı ,ipek işlemeli , islamiyete yakışmayan cübbeyi çıkarsın.halkın içersine karışsın

Yorumu oyla      31      7  
Işık Dikicigil 26 Mart 2013 Salı 20:12

DİYANET İŞLERİ BÖYLE DE SANKİ TRT, THY MÜDÜRLERİ FARKLI MI ? BUNLARIN VALİLERİ AYAKTA İŞEMEK GÜNAHTIR DEDİKTEN SONRA GERİSİ TEFERRUAT, BİRİSİ DE DEMEDİM SÜT ANNESİ NE BİLCEKSİN ATAİSTMİ? KOMİNİST Mİ ??, BUNLARIN İLİMİ İRFANI BİLİMİ BU KADAR.

Yorumu oyla      31      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cezaevi firarisi 'Hastane faresi'ne suçüstü
İzmir'in de aralarında bulunduğu birçok kentte, kan vermiş izlenimiyle ...
Atatürk Heykeli’ne rötuş! ‘Ne mutlu Türküm diyene’ gitti…
Batman Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Heykeli’nin kaidesindeki, ...
İzmir’deki korkunç kadın cinayetine müebbet
Çiğli’de geçen yıl tartıştığı eşi 24 yaşındaki Gülnara Unayuk'u boğazını ...
 
İzmir’de ‘amansız’ 2 hırsız: Çaldı, yakalandı, 2 saat sonra…
Buca İlçesi'nde, bir işyerinden hırsızlık yaparken suçüstü yakalanan ardından ...
İzmir’de evin bahçesine otomobil düştü!
Aliağa'da eğimli yolda duran otomobil kayarak bir evin bahçesine düştü.
Skandal: Kadınlar tuvaletine gizli kamera!
Kocaeli'deki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki kadınlar tuvaletine ...
 
Diyanet İşleri Başkanı: İzmir farklı, ona göre müftü atandı!
Kent, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in sözlerini tartışıyor. Dönmez, ...
PKK yola çıktı: İlk grup F-16 takibinde sınırı geçti
Öcalan'ın "sınır dışına çekilin" çağrısının ardından PKK'dan somut adım ...
İzmir’de önce sağanak sonra erken yaz!
Hafta sonu açan güneş yerini kara bulutlara bırakacak… İzmir 3 gün sağanak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva