HABERLER>POLİTİKA
26 Mart 2013 Salı - 12:13

CHP İzmir’den ‘Diyanetin İzmir bakışı’na sert tepki!

İzmir Milletvekilleri peşi sıra açıklamalarla Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ‘İzmir ve dindarlık’ üzerine tespitlerine tepki gösterdi.

CHP İzmir’den ‘Diyanetin İzmir bakışı’na sert tepki!

EGEDESONSÖZ -  Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in kentte İzmir’in dindarlığı üzerine söylediği sözler 1 numaralı tartışma konusu… 

- Görmez neler söylemişti?.. 

Görmez, İzmir’in farklı bir dindarlık anlayışı olduğunu ifade ederek, irfan eksikliğinin altını çizmiş ve bu durum göz önüne alınarak bir müftü atandığını söylemişti.  CHP’den Görmez’in bu sözlerine sert tepki geldi. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve Milletvekilleri peşi sıra yazılı açıklamalarla Görmez’i topa tuttu!

ENGİN: GAVUR DA DENDİ FAŞİST DE
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin İzmir’le ilgili herkes bir gömlek giydirmeye çalıştığını belirterek “Gavur da dendi faşist de… 8 bin 500 yıllık bir kent İzmir. Ufku dar insanların gömlek biçip tarif etmesi zor. Aslında Türkiye’de bütün inançların birlikte ibadet edebildiği, herkesin özgür rahat ibadet yapabildiği bir kent. Cuma, bayram namazları camiler dolar taşar. Ama Kordon’da da eğlence merkezinde, tatil yerlerinde insanlar içkisini de içer. Tek tip insan, tek tip inanç isteyenler için tabii ki uygun bir şehir değil. Ama inanç özgürlüğünün olduğu böyle bir kente böyle tarifler giremez. En eski uygarlıklardan bu yana herkesin hoşgörü ve saygı içinde yaşayabildiği bir kenttir burası” dedi.


MOROĞLU: AK PARTİ’YE KAYIT OLSUN
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Mehmet Sönmez’in sözlerini sert bir dille eleştirerek, “Diyanet İşleri Başkanı acilen cübbeyi çıkarsın AKP’ye kayıt olsun. Kendisinin din işleriyle uğraşmadığını biliyorduk, ancak artık siyasete soyunmuş. Bu bir gaf değildir. İzmir’e karşı suç işlenmiştir. Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyorum. Gelsin bize anlatsın bakalım İzmir’in dini nasıl farklıymış. İzmirli’yi dine göre bölmek parçalamak nasıl oluyormuş. Ama İzmirli onlara zaten zamanı gelince farklılığını anlatacak” dedi.

GÜLER: GÖRMEZ ‘İRFAN EKSİĞİNİ’ FETHULLAH EFSANELERİYLE GİDERMEK İSTİYOR
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez’in açıklamalarına Fetullah Gülen vurgusu yaparak sert bir dille eleştirdi. Güler “Din İşleri Başkanı Görmez, birkaç gün önce Binali Yıldırım'ın İzmir'e ilişkin "hicap duyma" haline açıklık getirdi. Görmez, İzmir'e "Fethullah Gülen'in "efsane Kestanepazarı"ndan irfan almış bir müftü atamanın sevincini yaşıyordu. Din İşleri Başkanı, İzmir'in "irfan eksiği"ni Fethullah Gülen efsaneleriyle gidereceği için heyecanlanmış görünüyor. İzmir'in dine ilişkin duygu ve düşüncelerini ölçmeye kalkışan bu Başkan, bir kamu kurumunun başında olduğunu unutmuş görünüyor. Hükümetin siyaseti 10 yıldır dini istismar ederek yürüyordu; şimdi bu istismarın Din İşleri Başkanı eliyle Kestanepazarı gibi elitlerinin işbirliğiyle yürütülmeye başlanmış bulunuyor. İzmir hep açık eder. İzmir hep gizleyeni, istismar edeni, görevini kötüye kullananı, kendisine değdiği an adeta turnusol kağıdı gibi ifşa eder. İzmir, şimdi dini siyasete alet edenlerin nasıl çalıştıklarını açığa vuruyor. İzmir'in dağlarında yeniden çiçekler açıyor” dedi.

SUSAM: KABUL EDİLEMEZ!
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in İzmir için söylediği, “İzmir'in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var” sözlerine tepki gösterdi.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı gibi birleştirici, bütünleştirici bir görevi olan Görmez’in sözleriyle ayrımcılık yaptığını ifade eden Susam, “Diyanet İşleri Başkanı’na görevi nedeniyle saygı duyarız. Ancak İzmir’deki İslam anlayışının Türkiye’nin genelinden daha farklı olduğunun söylenmesi, bir de yeni müftünün bunu değiştirmek üzere atandığını söylemesi kabul edilemez. Böyle bir mevkide bulunan bir dini görevlinin ayrıştırıcı değil bütünleştirici, siyasetten uzak, herkese eşit mesafede ve herkesin saygısını kazanmış bir kişi olması gerekmektedir” dedi.

 
Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerinin İzmir’e tayin edin yeni müftüyü de zor durumda bıraktığını ifade eden Susam, “Din Allah’la kul arasındadır. İzmir’in, Konya’nın, İstanbul’un dini olmaz, kişilerin dini olur. İzmir’in dini anlayışının farklı ya da eksik olduğunu söylemek yanlıştır. Görmez’in sözleri, göreve başlayan yeni müftünün İzmir’i dönüştürmek için gönderildiği gibi bir anlama da gelmektedir. Böyle bir anlayış yeni müftüyü de zor durumda bırakır; İzmirlinin yeni müftüye mesafeli durmasına neden olur. Diyanet İşleri Başkanı’nı İzmir’le ilgili sözlerini düzeltmeye davet ediyorum” diye konuştu.
 
YÜKSEL: ARTIK YETER!
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Başkan Görmez’in sözlerine sert tepki gösterdi. Yüksel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Gavur İzmir’ iması, Başbakan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in ‘sümüklü’ benzetmesi ve son olarak Bakan Binali Yıldırım’ın tartışmalı ‘hicap’ duyuyorum sözlerini de içine alan açıklamasında ‘Artık Yeter’ dedi.



İŞTE YÜKSEL’İN AÇIKLAMASI: “AK Parti’nin İzmir’e yönelik karalama, aşağılama ve nefret söylemleri sınır tanımadan devam ediyor. Başbakanın Gavur İzmir söylemiyle başlayan, Başbakan yardımcısı Hüseyin Çelik’in kirli, sümüklü İzmir söylemiyle devam eden, en sonda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım -huyunu değiştirsin, İzmir’in Milletvekili olmaktan Hicap duyuyorum- demişti. Buna karşın biz Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri olarak İzmirli olmaktan da, İzmir’in Milletvekili olmaktan da onur ve şeref duyduğumuzu İzmirlilere olan minnet duygumuzu ifade etmiştik. AKP’lilerin Başbakan ve Bakanlar düzeyinde süren İzmir düşmanlığı, karşıtlığı, nefreti bugünde Diyanet İşleri Başkanının ayrımcı açıklamaları ile İzmir bir kez daha incitilmiştir.
 
İzmir irfan geleneği, yardımlaşma, dayanışma duygusu en güçlü kentlerimiz arasındadır. İzmir Atatürk’ün değimiyle fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir kenttir.
 
İzmir tarihi boyunca çok farklı inançtan ve etnik kökenden insanın barış içinde bir arada yaşadığı bir kenttir. İzmir kardeşliğin hoşgörünün kentidir.
 
Artık yeter!!!
İzmirliye yönelik düşmanca, saygısızca açıklamalar yapmaktan vazgeçin. Biz nefrete karşı bir arada yaşamı savunmaya devam edeceğiz. İzmirliler kendilerine yönelttiğiniz bu ağır hakaretlerin cevabını, ilk seçimlerde sandıkta verecektir.
Bütün bu söylemleri kınıyorum”

ÇIRAY: HAYRET VE DEHŞET VERİCİ
CHP İzmir Milletvekili PM Üyesi Dr. Aytun Çıray, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in İzmir’de yapmış olduğu bir açıklamayı hayret ve dehşet içerisinde okuduğunu ifade etti.

Çıray, “Sayın Görmez, din görevlilerine yaptığı konuşmada “Kentin manevi hayatını din görevlileriyle yeniden ayağa kaldıracak, işe ehil bir kişiyi şehre müftü olarak atadıklarını” dile getirmiş ve “İzmir dindarlığının farklı olduğunu” ve “İrfan geleneğine ihtiyacı olduğunu” söylemiş… Doğrusu Başkan’ın bu sözleri biz İzmirlileri üzmüştür. Başkan’ın, İzmirlilerin İslâmiyet tarihi boyunca “İrfan geleneğini” kazanamadıklarını düşünmesi bilgi eksikliğidir. Kentin manevi hayatı düşmüş müdür ki atadığı müftü din görevlileriyle “yeniden” onu ayağa kaldıracaktır. Bu sözler İlahiyat eğitimi almış bir akademisyenin cümleleri olamaz. Bu sözler İzmir’i “gâvur” zanneden çağdışı bir anlayışın uzantısı olabilir” dedi.


 
Çıray ayrıca, “Kanaatimizce Sayın Görmez’in İzmir hakkında en ufak bir fikri ve tefekkürü (Gereği gibi ve hikmetle düşünme) yoktur. Eğer Diyanet İşleri Başkanı gereği gibi ve hikmetle düşünebilseydi gaflete düşüp İzmirlileri derinden üzecek sözlerden uzak dururdu.
Görmez, İzmir’de bu gezegenin hiçbir yerinde görülemeyecek bir hoşgörü ve toleransa kaynaklık yapan bir İrfan geleneğinin pratik tezahürlerinden habersizdir.İzmirlilerin dindarlığı Türkiye coğrafyasının tümünde olduğu gibi – Elhamdülillâh -  Allah adına aldatmayan ve aldanmayan saf bir dindarlıktır” diye konuştu.
 
Diyanet İşleri Başkanı’nın elinde imanometre mi var?
Çıray açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “İzmir, ‘Yaradılanı yaradandan ötürü seven’ bir anlayışın zirveye ulaştığı kenttir.
 
Ama Sayın Görmez İzmir sosyolojisini anlayamamış, ayrıca elinde bir imanometre varmış gibi İzmir’in dindarlık seviyesini ölçmeye çalışmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı böylesine bir liyâkatsızlığı hak etmemektedir. İzmir hakkında en ufak fikri olmayan sayın Görmez’in İzmirlilerden özür dilemesini bekliyorum.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
O.T 26 Mart 2013 Salı 21:18

İR' inini akıt, FAN ile dağıt... Zat'ın söylediğinden ne anladığımı önce söyleyeyim, sonra atışımı yapayım! 'İzmir'li dini içselleştirmeye direniyor, biz bu direnci kıracağız' lafını açıkça ve anlayacağımız şekilde söyleyemiyor, makamının arkasına gizlenerek İzmir'liyi irfanı olmamakla suçluyor zat. Velev ki inancım zat ile paralellik arzetmiyor. Kah farklı dindenin, kah farklı mezheptenim, kah ataistim, kah deistim... Hangi hak ile ne buyuracak, kime ve neye inanıyorsam hangi hakla araya girecek. Bizde okumayı biliyoruz, ilim ve irfandan anlıyoruz. Bu bilgimizi ÖSYM tarzı bi sınavla mı sınayacak?

Yorumu oyla      15      6  
akp li yorumcular 26 Mart 2013 Salı 17:00

AKp li yorumcular..yorumlarında bile mahahlle baskısını başlatmışlar... Çekin elinizi İZMİRDEN... İZMİR TESLİM OLMAYACAKTIR. Boşuna çırpınıyorsunuz.

Yorumu oyla      23      10  
erdem 26 Mart 2013 Salı 16:56

birisi gelir bize gevur der digeri çıkar sümüklü der başkası faşişt der buda gelmiş dininiz eksik diyor bu zihniyet utanmadan birde bizden oy istiyor seçimlerde pişkinligin bu kadarına pes dogrusu

Yorumu oyla      22      9  
megaköylü 26 Mart 2013 Salı 15:50

ey millet yorumlarınızı okuyorum.hepsi ipe sapa gelmez yorumlar.bir gün musalla taşına geldiğinizde o imamlar kıldırıyor cenaze namazlarınızı.dikkat edin.din hakkında kötü yorum yapmak insanın imanının gitmesine sebeb olur.Allah korusun.bu dünya gelip geçici.başkan kötü bir şey dememiş.sadece eksiklikler var demiş.inşallah hep beraber bu eksiklikleri tamamlıyacağız.az kaldı.

Yorumu oyla      17      25  
ali akay 26 Mart 2013 Salı 14:59

sizene milletin dindarlığından. izmirli dindardır değildir bilemem ama yobaz değildir.buda iktidar ve yobazları çook rahatsız eder

Yorumu oyla      30      11  
amnh 26 Mart 2013 Salı 14:57

sen ibadet edeceksin diye biz yemek yemeyecek miyiz kardeşim allah alla kafaya bak. bana ne senin orucundan. herkesin tuttuğu kendine.

Yorumu oyla      29      11  
Alsancak 26 Mart 2013 Salı 14:29

Yaklaşık günde 200 bin kişinin gelip geçtiği Alsancak bölgesinde 5 kiliseye karşın sadece 1 cami bulunmaktadır.

Yorumu oyla      16      26  
Oruç 26 Mart 2013 Salı 14:27

Ramazanda sokakları gezerseniz alenen yiyip içen kişiler göreceksiniz. En azından tutana saygı açısından düşünmek gerek.

Yorumu oyla      17      31  
hasan 26 Mart 2013 Salı 14:26

beyler artık dinde imanda para bu kapitalist düzende cebinizde kuruş yok ağzınız açlık kokuyor tutrmusunuz ak parti akparti beyler uyanın adamlar para içinde yüzüyor bırakın bu işleri uyanın artık

Yorumu oyla      32      10  
Dindarlık 26 Mart 2013 Salı 14:03

EVET HAKLISINIZ İZMİRDE DİN TÜCCARLIĞI VE BEZİRGANLIĞI YOK BELKİ BU SİZİ RAHATSIZ EDİYOR.

Yorumu oyla      30      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli: Bugün de o sözümün arkasındayım!
Bursa mitinginde ''Vur de vuralım, öl de ölelim'' sloganına karşılık, ...
Balbay ‘Ömür Şanlı’yı yazdı: İzmir’de taklit…
Ergenekon davasında müebbetle yargılanan tutuklu CHP İzmir Milletvekili ...
CHP'den sempatik proje: Kadınlar en iyi börek için yarıştı
CHP Gaziemir İlçe Parti Okulu Proje Grubu tarafından düzenlenen ‘börek ...
 
Detaylar netleşti: İsrail tazminatı nasıl ödeyecek?
İsrail'in Mavi Marmara mağdurlarına ve ailelerine ödeyeceği tazminatla ...
Arınç’tan Bahçeli’ye ve ‘gizli anlaşma’ya yanıt
Arınç, 'Vur de vuralım' diyen ülkücülere 'Zamanı gelecek' karşılığın veren ...
Meclis’te ‘dana but’lu protesto!
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, ithal etin fiyatının düşmemesi için ...
 
Günay İzmir adaylığına göz mü kırpıyor?
Kabinedeki 5.5 yıllık görevi sonlanan Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul ...
AK Parti Bayraklı’da yeni yönetim görücüye çıktı!
İlçe Yönetim Kurulu tanıtım toplantısında 23 mahalle başkanıyla bir araya geldi.
BDP'den Öcalan için yasal güvence istemi
BDP Eşbaşkanı Kışanak, "Mevcut yasalarda Öcalan 'yasadışı bir örgüt lideri' ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva