HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
8 Mart 2024 Cuma - 19:18

İZDEDA'dan 'acil dönüşüm' çağrısı!

Acil dönüşüm çağrısında bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği siyasi kimliklerin bir tarafa bırakılarak tarafların bir araya gelmesi çağrısında bulundu.

İZDEDA dan  acil dönüşüm  çağrısı!

EGEDESONSÖZ -   Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da kentsel dönüşüm için 180 ay vade, yüzde 0.69 oranında faizle kredi verileceğini açıkladı.

Bakan Özhaseki'nin açıklaması ile ilgili İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) yazılı açıklama yaptı. Acil dönüşüm çağrısında bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği siyasi kimliklerin bir tarafa bırakılarak tarafların bir araya gelmesi çağrısında bulundu.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

30 Ekim 2020 tarihinde, Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında meydana gelen depremle birlikte sarsıldık. İzmir’imizi derinden sarsan bu depremde, en büyük hasarı Bayraklı ilçemiz aldı. 117 canımızı yitirdiğimiz bu depremde birçok bağımsız bölüm kullanılamaz hale geldi. Depremin şokunu atlattığımız günden beri, İzmir’imizin çok büyük risk altında olduğunu her fırsatta vurguladık. Yalnızca deprem sebebiyle 79272 bağımsız bölümün hasar görmüş olması, riskli yapı stoğunun büyüklüğü hakkında bize fikir vermiştir. Anayasamızda da belirtilen “barınma hakkı” mevcut ekonomik koşullarda sadece yurttaşlarımızın çabası ile tesis edilemez hale gelmiştir.

Dernekleştiğimiz günden bu yana, depremzedelerimizin sorunlarının çözümünün iki yoldan geçtiğini savunduk. İlki, emsal artışı sağlanması suretiyle depremzedelerimizin sırtına binen maliyet yükünü azaltmaktı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’mizin aldığı kararla birlikte bu yolda ilk adım atılmış oldu. İkincisi ise finansman sorunun çözülmesi için, depremzedelerimize verilecek düşük faizli bir krediydi. 17 Mart 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan; %0.79 faiz oranlı, 1.250.000 liralık kredinin kamu bankalarınca kullandırılmaması İzmir depremzedelerini geçtiğimiz süreçte umutsuzluğa itmiştir. Yine 6 Şubat depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan “yarısı sizden yarısı bizden” kampanyasında İzmirli depremzedelerin yararlanamaması bizleri hüsrana uğratmıştır.

Bulunduğumuz her ortamda, büyük bir kararlılık içerisinde taleplerimizi aktarmayı sürdürdük, durumun vehametini ısrarla anlattık. Geçtiğimiz günlerde, Ak Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu’yla derneğimiz kurucu başkanı Haydar Özkan ve dernek Başkanımız Bilal Çoban’ın yapmış olduğu görüşmede, benzer talep ve kaygılarımız bir kez daha dile getirilmiştir.

7 Mart 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için 180 ay vade, yüzde 0.69 oranında faizle kredi verileceğini açıkladı. 2.5 milyon liraya kadar verilecek kredilerde A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi sağlanacağı ifade edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yapmış olduğu açıklamada “En riskli bölgelerden birisinde bulunuyoruz. Burada 36 bin binanın da acilen dönüştürülmesi lazım. 36 bin binada 180 bin bağımsız birim var.” demesi, 41 aydan bu yana dile getirdiğimiz tüm tespitlerin ve nihayetinde ortaya koyduğumuz reçetedeki haklılığımızın ispatı niteliğindedir.

Konuşmanın devamında geçen “Bu işin üç tarafı var. Birisi Bakanlık ise birisi belediyeler, birisi de şahıslar. Burada üzülerek söylüyorum belediye tarafında ayağımız eksik. İsteriz ki gelsinler, kolumuza girsinler. Biz onların koluna girelim, ayaklarına gidelim hiç önemli değil. Buradaki dönüşümleri baştan sona beraber yapalım.” ifadesi artık tarafların siyasi kimlikleri bir tarafa bırakarak dönüşüm için acilen bir araya gelmesinin elzem olduğunu gösteriyor.Yukarıda bahsettiğimiz ve bir türlü hayata geçmeyen kredi ile aynı akıbete uğramaması tek temennimiz. Bizler vatandaşlar olarak her türlü desteğe hazırız.

 
Kiracı olduğu evi kiraya verene ceza!
 
MOSSAD'a bilgi satanlara tutuklama talebi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hikmet Gürbüz 9 Mart 2024 Cumartesi 21:14

Kaybedecek zaman yok diyerek seçim sonrasını ifade ederek, Hükümetin seçim için açıklama yaptığını düşünüyorum. Dileğim bu ifadelerin gerçekleşmesi Ama Genel Seçimler öncesi açıklanan 0,79 faizli kredinin şu an kullanılmaması inanırlığı düşürmektedir. İZDEDA nın yaptığı bu çağrıya siyasilerin verecekleri tepki samimiyeti gösterecektir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiracı olduğu evi kiraya verene ceza!
Arnavutköy'de, kiraladığı evi başka yabancı uyruklu şahıslara para karşılığında ...
Deprem sonrası gündeme geldi... Konutlarda inşaat zamanı!
İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem sonrası yıkılan evlerin yerine yapılacak ...
Bakan Özhaseki'den riskli konutlarda düşük faiz müjdesi... Pilot il İzmir!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "İklim ...
 
Karlı satışa 'vergi' ayarı... Emlakçılar Odası'ndan 'oranlar düşürülsün' çağrısı!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Güleroğlu, gayrimenkul alım satımında ...
Mart ayı kira artış oranı belli oldu!
Mart ayı kira artış oranı, şubat ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla ...
Kira geliri vergisi rehberi: Ödemeyene ceza!
Kira gelirlerinin beyanı için mart ayı kritik ödeme sahip. Maliye Bakanlığı, ...
 
Turistik ilçenin su sorununa neşter!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
Gayrimenkulde beyan dönemi başladı
Gayrimenkul alım-satımında 1 Mart’ta beyan dönemi başladı. Konut sahipleri ...
Mahkeme iptal etmişti… SİT’teki otele plan onayı!
Mahkemenin imar planlarını iptal ettiği turizm merkezi Çeşme Dalyan’daki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva