HABERLER>EKONOMİ
9 Nisan 2012 Pazartesi - 13:57

İMKB Başkanı 'VOB'u almalıyız' dedi ama...

İzmir Ticaret Borsası’nın Borsa Söyleşilerine konuk olan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, “Ben Türkiye’den tarafım. VOB’un İstanbul’da olması, Türkiye’nin kazancı demektir” dedi. İzmir iş dünyası açıklamaya karşı durdu.

İMKB Başkanı  VOB u almalıyız  dedi ama...

Erkan İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ – Günlerdir iş dünyasının gündeminden düşmeyen VOB’un İstanbul’a taşınması konusu İzmir’de yine alevlendi. İzmir Ticaret Borsası’nın Borsa Söyleşileri’ne konuk olan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, İzmirlileri ikna etmek için çaba sarfederken, VOB Başkanı Işınsu Kestelli, milletvekilleri, işadamları “VOB’u vermeyiz. Onu almak büyük haksızlıktır” dedi.
Swiss Otel’de düzenlenen İTB’nin düzenli olarak gerçekleştirdiği söyleşilerin son konuğu olan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, VOB’un İstanbul’a taşınması ve İMKB ile anonim şirket çatısı altında birleşmesi söylentilerine karşı İzmirliler tarafından yakın markaja alındı. 

İMKB Başkanı Turhan ise dünya sermaye piyasalarından örnekler verdiği konuşmasında değişimin birleşmeyi dayattığına işaret etti ve VOB ile İMKB’nin “evlenmesi” gerektiğini vurguladı. “Sermaye piyasasında eksikler var, eksiklerin tamamlanması için birleşmek şart. Ben bir İzmirli olara bu konuda tarafım ama Türkiye tarafındayım. Hasan Tahsin ilk kurşunu İzmir için değil ülkenin kurtuluşu için attı” dedi.
Global piyasalardaki borsaların birleştiklerini, geçmişte İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın verdiği bölgesel borsaların uygulanma fikrinin uygulanamaz olduğunu verdiği örneklerle anlatan Turhan, İMBK ve VOB entegrasyonu ile tüm ülkenin kazançlı çıkacağına dikkat çekti. Dünya sermaye piyasalarındaki yapısal değişiklikler ve Türkiye sermaye piyasaları içinde bulunduğu durumun aslında “ne yapılması gerektiğini söylediğini” belirten Turhan “Bu durum bize, ‘sizin önce sermaye piyasalarındaki borsaları modern sürece geçirmeniz gerekiyor. Kooperatif yapısından anonim şirket yapısına geçirmeniz, gücünüzü biraraya getirmeniz, sinerji oluşturacak, verimliliği artıracak şekilde bütünleşmeyi, entegrasyonu sağlamanız gerekiyor. Son olarak bunları yaptıktan sonra burada çok büyük değer yaratmış olacaksınız. Halka arz ve özelleştirmeyi gerçekleştirmeniz gerekiyor’ diyor” değerlendirmesini yaparak adeta VOB’u İstanbul’a istiyoruz mesajını verdi.

“GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM”
Konuşmasında İMKB’nin ismi İstanbul olsa da Türkiye’nin sermaye piyasası işlemlerinin gerçekleştirdiği tek organize piyasa olduğunun da altını çizen Turhan, İzmir’in ve İzmirlilerin de sermaye piyasalarının önemini kavrayarak VOB’u kurduğunu dile getirdi. Turhan, VOB’un taşınması söylentileri sorusuna ise “Dünya sermaye piyasaları ile rekabet edebilmemiz için güçlerimizi birleştirmemiz lazım” dedi. Bu birleşmeyi Büyük Taarruz’a benzeten Turhan, “26 Ağustos sabahı ya kazanacaktık ya kazanacaktık ve zaferle de sonuçlandı. Ben de aynı şeyden bahsediyorum. Diğer borsalar, bunlar çalışıyorlar. Rekabet edebilmemiz için bütün gücümüzü toplamamız lazım” dedi.

“BU SÜPERMARKET YAKLAŞIMI”
Bir yatırımcının sermaye piyasalarına erişirken tüm finansal ürünlere birarada erişebilmesi gerektiğini söyleyen Turhan, “Bu süpermarket yaklaşımı. Şimdi bir realite ile karşı karşıyayız. Alışveriş yapacağız. Vaktimiz az, çok fazla zaman harcayamıyoruz. Kaliteli malı ucuza almak zorundayız. Bunun için ne yapıyoruz büyük süpermarketlere gidiyoruz. Bunları parçaladığınızı, her şeyi farklı yerden aldığınızı düşünün. Öyle bir yapıyla bu yapının rekabet etme imkanı nasıl zorsa burada da benzer bir durumla karşı karşıyayız. Bunun için bu entegrasyonu sağlamalıyız. Nasıl büyük marketlerin yerel satıcıları yok etmemesi için, onların da değer zincirinin parçasına dönüşmesi için yapısal çalışmalar yapıyorsa benzer bir şeyi burada yapmamız lazım” örneğini verdi.

“EVLİLİK OLMAZSA İNSANLAR MUTLULUĞU BAŞKA YERDE ARAR”
Konuyla ilgili bir örnek daha veren Turhan, şöyle konuştu: “Benim iki kızım var. Büyük olan artık genç kız oldu. Yarın bir delikanlı gelecek ve onunla evlenecek. Ben risk stratejimi oluşturdum amcasına havale edeceğim ama ‘Eyvah birisi gelecek kızımı alacak’ diye düşünürsem bu olacak şey değil. Ben bir taraftan da şunun bilincindeyim. Görevim kızımı en iyi şekilde yetiştirip mutluluğunu sağlamak, onun kendi yuvasını kurmasına imkan sağlamak. Kızımı kaybetmemeliyim tam tersine erkek evlat kazanmalıyım. Bunu sağlayabilirsek bu problemi çözebiliriz. Bu yapılabilir bir şey. Herkes kendi evladını evine saklarsa aile saadeti olmaz ve maalesef daha da kötüsü bu insanlar mutluluğu başka yerlerde aramaya başlarlar ve hepimiz üzülürüz. Bunu başarabilirsek hem İzmir hem bütün Türkiye kazançlı çıkacağız.”



“ENERJİMİZİ YIKMAYIN”
Toplantıda açılış konuşması yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, sadece VOB hassasiyeti üzerinde durmak istediğini belirterek başladığı konuşmasında Türkiye gibi tasarruf açığı yüksek ülkelerde sermaye piyasalarının hayati önemi bulunduğunu kaydetti. 
İzmirli girişimcilerin de bir hayalin peşine düşüp 2005 yılında VOB’u açmayı başardıklarında Türkiye’de türev ürünler piyasasının işlem hacminin neredeyse sıfır olduğuna dikkat çeken Kestelli, şunları söyledi: “Bugün VOB yıllık 440 milyar liralık işlem hacmiyle dünyanın önemli türev borsalarından biri haline geldi. Peki bu işten kim kazandı? Aracılık sektörü, İMKB’nin de aralarında bulunduğu ortaklarımız, tüccar, sanayici, çiftçi, Maliye kazandı. İzmir, İstanbul. Velhasıl bütün Türkiye kazandı. Kaybeden var mı? Yok. Anlamsız tartışmalar yüzünden vakit kaybetmeseydik bugün çok daha iyi bir yerde olurduk. Borsamız büyüdükçe önümüze taş konmaya başlandı. Bürokratik zihniyet önümüze hep duvar ördü. Bu çekişmeden, anlamsız engellemeden kazanan var mı? Yok. O halde yolumuz belli. Enerjimizi yıkmaya değil yapmaya harcamalıyız.”
“HAKSIZLIK OLUR”
VOB’un türev ürünlerinin işleme açılmasının önündeki engellerin de kaldırılmasını isteyen Kestelli, “VOB’un sahipliği ve merkezi konusundaki gereksiz tartışmalar artık bitmeli. İzmir’in ve İTB’nin bu konudaki kararlılığı çok net. İzmirli girişimciler hep yapmak isteyen oldu. Yakın geçmişimiz örnek girişimcilik hikayeleriyle dolu. VOB da bu işlerden biri. Bir İzmirli olarak sayın Başkan bilir, bizim özümüz de sözümüz de birdir. Biz, büyük Türkiye için VOB’u da İMKB’yi de birlikte büyütelim istiyoruz. İşbirliğiyse işbirliği. Birlikte çalışıyoruz, çalışmaya devam edelim. Ama daha ötesini istemek, VOB’u İzmir’den almaya çalışmak hem İzmir’e hem Türkiye’ye büyük haksızlık etmek olur. Çok net söylüyorum. VOB İMKB’nin, İzmir İstanbul’un alternatifi değildir. Bir saatin dişli çarkları gibi uyum içinde olmalıyız. Aksi halde ilerlemeyiz ve hepimiz mutsuz oluruz” diye konuştu.
KİM NE DEDİ?
Toplantıda bulunan İzmir Milletvekillerinden Mustafa Moroğlu: “Rıza olmadan evlilik olmaz” dedi. Turhan da “her benzetmenin hayatta bire bir gerçekleştiğini söyleyemeyiz” diye cevap verdi.
Alaattin Yüksel ise Turhan’ın “Onayı amcası verecek” sözlerini hatırlatarak “Yalnız bilmelisiniz ki amcanın tavrı çok sert. Bu görüşler hükümetin görüşleri. , İzmir’in kendi yarattığı değer olan VOB İzmir’den akıp İstanbul’a götürmeye karar vermiş” dedi.  Turhan Yüksel’e, “Siz İzmir’den seçildiniz ama Türkiye’nin vekilisiniz. Ben de Türkiye’nin borsası için, ülke için çalşıyorum. Burası hepimizin borsası, hepimiz kazanacağız” yanıtını verdi.
İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu ise “VOB’u kaptırmayız” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO'dan teşviğe bakış: Artıları/eksiler neler?
Başkan Yorgancılar, yeni teşvik sisteminin üretim ve yatırımı desteklediğini, ...
Bakanlık'tan memura şaka gibi zam teklifi
Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı’nın Meclis’te kabul edilmesinin ardından ...
Sony 10 bin kişiyi çıkarıyor
Japon Sony, küresel işgücünden 10 bin kişiyi çıkaracak.
 
Organik üretim fuara terfi ediyor
Üretimini teşvik ettiği organik ürünlerin pazarlama olanaklarını artırabilmek ...
MODEKO’nun en iyileri ödüllendirildi
Efor Fuarcılık tarafından bu yıl 23. kez İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda ...
Milyar dolarlık İzmir sevgisi
İzmir'de 300 milyon dolarlık fark yaratan projelerin altına imza atan ...
 
Yaşar Üniversitesi’nde 11. yıl gururu
İzmir’in uluslararası üniversitesi olma yolunda hızla ilerleyen Yaşar ...
Sanayici: 'cari açığa dikkat', İhracatçı: 'ilaç gibi geldi'
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki yeni teşvik paketi sonrası uyarıda ...
'EXPO'yu da alırız, olimpiyatları da'
Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erdener, İzmir'in EXPO; İstanbul'un ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva