HABERLER>EKONOMİ
7 Nisan 2012 Cumartesi - 12:27

Sanayici: 'cari açığa dikkat', İhracatçı: 'ilaç gibi geldi'

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki yeni teşvik paketi sonrası uyarıda bulunurken, maden ihracatçıları da yeni sistemden oldukça memnun olduklarını belirtti.

Sanayici:  cari açığa dikkat , İhracatçı:  ilaç gibi geldi

Erkan İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - Nisan 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve detaylarını 6 Nisan 2012 tarihinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın verdiği “Yeni Teşvik Paketi” nin yankıları devam ediyor. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik sisteminin olumlu yönlerinin ağır bastığını dile getireek, cari açığın azaltılması için teşvik edilecek ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Maden ihracatçıları da yeni paketin sektöre ilaç gibi geldiğini söyledi.



Yeni teşvik sisteminde dikkat edilecek noktaların en önde geleni ülkemize her ithal edilen malın veya ürünün ülkemizde üretilmesini teşvik etmek olduğuna vurgu yapan Tiryaki, "Bunun yerine dünya ile rekabet edebilme şansı olan, dünya kalitesinde ve global fiyatlarla mal üretebilecek sektör ve ürünlerin teşvik edilmesi gerekir. Buna dikkat edilirse ülke kaynakları da israf edilmemiş olur. Yeni açıklanan pakette de bu hususlara azami dikkat gösterildiği anlaşılıyor. Bu konuya da dikkat edilmesi halinde teşvik sistemi ülkemiz ekonomisine çok daha büyük katkılar sağlayabilir" ifadesini kullandı.

Tiryaki ayrıca, sanayiciler olarak Avrupa'ya ihracatı arttırmak zorunda olduklarını belirterek,"Sanayimizin önderlik ettiği bu büyümeyi 2023 vizyonuna uygun olarak daha çok çalışmak ve daha da önemlisi daha çok üretip ölçeklerimizi büyütmek zorundayız. En büyük Pazarımız Avrupa Birliği'ne yaptığımız ihracat toplam Avrupa Birliği ithalatında çok az bir paya sahip. Avrupa Birliği'nin ekonomik büyümesinin yavaşlamasından korkacağımız yerde Avrupa Birliği'nin ithalatındaki payımızı arttırmaya gayret edelim" diye konuştu.



İLAÇ GİBİ GELDİ

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, yeni teşvik paketinde Türk Madencilik Sektörü’nün yıllardır dile getirdiği sektörel teşvik talebinin yankı bulmasından son derece mutlu olduklarını söyledi. Erdinç, “Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Yeni Teşvik Paketi, biz madenciler için çok yerinde oldu. Biz yıllardır bölgesel teşvik yerine sektörel olarak teşvik yapılmasını talep ediyorduk, söylemlerimiz yankı buldu. Madencilik yatırımlarının, nerede olursa olsun 5'inci bölge desteklerinden yararlanabileceği bir teşvik sisteminin yapılması maden sektörü için çok önemli bir fırsat niteliği taşıyor” diyerek görüşlerini bildirdi.

Maden Sektörü’nün net döviz girdisi çok yüksek, istihdam yoğun bir sektör olduğuna işaret eden Erdinç, yeni teşvik paketi ile madencilik sektörünün gelişmeye çok açık bir sektör konumuna geldiğini belirterek şöyle devam etti: “2023 hedefimiz olan 15 milyar dolarlık maden ihracatı rakamını yeni gelen bu teşvik paketi sayesinde çok daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu sayede Türkiye’nin kanayan yarası cari açığın gerilemesine de katkı sağlayacağız.”

Türkiye’de 81 ilde de madencilik faaliyeti yürütüldüğünü anımsatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, “Türkiye gerçeğine çok uygun olan bu yasayla birlikte madeni çıkardığımız yerde işleyebilmemiz mümkün olacak. Maliyetimizin azalmasıyla beraber de daha çok dış pazara ulaşacağız. Sektörümüzün önü açılacak, ilave istihdam sağlama fırsatı yakalayacağız. Yeni Teşvik Sistemi’ni  ülkemizin ekonomik kalkınmasında büyük bir aracılık etmiş olacağımız bir fırsat olarak görüyoruz. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’a ve bu paketin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” diyerek sözlerine son verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'EXPO'yu da alırız, olimpiyatları da'
Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erdener, İzmir'in EXPO; İstanbul'un ...
Çeşme kruvaziyer turizmine 'merhaba' dedi
Uzun yıllardır kruvaziyer turizme evsahipliği yapmak isteyen Çeşme, bugün ...
Savunma sanayicilerinin ‘teşvik paketi’ mutluluğu
EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu Ege iş dünyasını, stratejik sektörler ...
 
''İstemezükçüler cezalandırılsın'' önerisine tam destek
ESİAD Başkanı Bülent Akgerman’ın önerisi, davalar nedeniyle sabrı taşan ...
ESBAŞ'ta başkan yine bir 'Tuncer' oldu
Ege Serbest Bölgesi’nin yeni yönetim kurulu başkanı belli oldu. Yeni başkan ...
Memurun yüzü 'ek bordro' ile gülecek
Memur zammının 15 Mayıs'a yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu tarihe yetişmezse ...
 
Pizza Pizza üç günde üç kurdele kesti
İzmir merkezli Pizza Pizza, her geçen gün büyümeye devam ediyor. Türkiye ...
Erdoğan zam yaptı! Artık 5 çocuk bile olur
Başbakan Erdoğan, İstanbul'da katıldığı bir konferansta ilginç açıklamalarda ...
Yeni kent merkezi yine engellendi
İzmir, 11.6 milyar liraya yapılcak İzmir-İstanbul Otoyolu inşaatını durduracak ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva