HABERLER>EKONOMİ
3 Kasım 2014 Pazartesi - 16:59

Flaş! Ülker İngiliz bisküvi devini satın aldı

Yıldız Holding, kökleri 184 yıl öncesine dayanan İngiliz bisküvi devi United Biscuits'i satın aldı. Satın almanın 3 milyar dolar karşılığında gerçekleştiği ifade ediliyor. Böylece Türkiye tarihinin şimdiye kadar ki en büyük yabancı şirket satın alması gerçekleşmiş oldu. 2010 yılından bu yana satış masasında olan Unites Biscuits'e Ülker'in yanında ABD'li Kellogg K.N ve Burton's Biscuits de teklif vermişti.

Flaş! Ülker İngiliz bisküvi devini satın aldı

Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın almasıyla dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi.  United Biscuits’in Avrupa’da 11, Nijerya, Suudi Arabistan ve Hindistan’da da birer olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin 7.171 çalışanı var.
 
Ülker Holding'ten yapılan açıklamada satın alma fiyatı ile ilgili bir rakam yer almadı ancak Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklar teklifin 3 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. 
 
DÜNYANIN 6. BÜYÜK ÜRETİCİSİ
United Biscuits 2013 yılındaki 1.1 milyar sterlinlik satışlarıyla ciro bakımından dünyanın en büyük altıncı kurabiye üreticisi konumunda bulunuyor. Şirket İngiliz pazarının yüzde 25'ini elinde tutuyor. Şirket bünyesinde Jaffa Cakes, McVitie's gibi İngiliz tüketicinin yakından tanıdığı köklü markalar bulunuyor.
 
2010'DAN BERİ TEZGAHTA
İngiliz firma 2010 yılına kadar uzanan uzun bir süreçten bu yana satış tezgahında. Yıldız Holding ise o günden bu yana şirketin talipleri arasında yer almıştı. Ancak şirket bu süreç içinde bir çok teklifi reddetti. Hızlı çorba ürünleriyle öne çıkan şirketlerden biri olan ABD'li Campbell Soup, 2010 yılı ağustos ayında United Biscuits’i 2.3 milyar dolara almak için teklif verdi. Çinli yemek üreticisi Bright Food, United Biscuits’i almak için 2010 yılı eylülde görüşmelere başladı. 3.1 milyar dolar veren Çinli şirket, anlaşmaya varamadı. Alman Intersnack Knabber-Geback şirketi, United Biscuits’i satın almak için 2012’de görüşme yaptı. 644 milyon dolar veren Almanya merkezli şirket de anlaşmaya varamadı.
 
ÜLKER'İN SON DÖNEMDE ALDIĞI ŞİRKETLER
Ülker son dönemde yurtiçi ve yurtdışında çarpıcı satın almalara imza attı. Şirket girişim sermayesi şirketi olan Brynwood Partners’a ait ABD'li DeMet's Candy'yi 221 milyon dolara satın  aldı. Bünyesinde Flo, Polaris ve Kinetix gibi ayakkabı markalarını bulunduran Ziylan Grubu'nun yüzde 50 hissesi Ülker, BİM ve Mater Footwear konsorsiyumuna satıldı. Ülker, 2013 Nisan ayında ise Sabancı'nın da yüzde 40 ortağı olduğu DiaSa marketler zincirini 320 milyon liraya satın aldı. Satış işleminin 500 milyon TL'yi aştığı tahmin ediliyor.
 
Şirket tesis bazında da satın almalar gerçekleştirdi. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın yüzde 98.8'lik hissesi 182 milyon lira karşılığında Yıldız Holding'e satıldı.
 
United Biscuits'in markaları:
 
McVitie's Biscuits: 1830 yılından beri üretiliyor. Digestive markalı ürünü favorilerden. Bisküvi ve çikolatanın birlikte kullanılan ürünleri McVitie's Chocolate Digestives, her yıl 71 milyon paketin üzerinde tüketiliyor. The Hobnobs markası ise, 1985’ten beri var.
Jacob's:  İngiltere’nin en hızlı satan krakeri. Tam tahıllı çeşidinden peynirlisine çok farklı versiyonları var. Çocukların tercih edeceği şekilde şekilli kraker üretimleri mevcut.
Twiglets:  Tam buğday ürünü. Mini ve sezonluk paketleri bulunuyor.
BN: Atıştırmalık sandviç bisküvi kategorisinin vazgeçilmez markası.
Go ahead!: 1996’da piyasaya çıktı; sağlıklı bisküvi kategorisinde lider oldu. Diyet ürünleri bulunuyor. (Yogurt Breaks, Crispy Fruit Slices, Fruit Bakes ve Fruity Wafers)
Sultana: ‘Most Sustainable Introduction’ 2009 ödüllü. Belçika ve Almanya pazarında çok tercih ediliyor. Sağlıklı atıştırmalık ve öğün arası atıştırmalık yapıyor.
Penguin:  Çikolatalı bisküvi segmentinde İngiltere’de ikinci sırada. İngiltere’nin en köklü markalarından biri. 79 yıldır piyasada.  Penguenlerin korunmasına yönelik WWF ile ortak “Protect the Penguins” adında bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyorlar.
Mini Cheddar: Peynirli atıştırmalık. Soğan, BBQ aromalı çeşitleri var. Mini boyu ile ailelerin çokça tercih ettiği bir marka. 2006’da Ayçiçek yağı ile ürettikleri sağlıklı bir formatı piyasaya sürdüler.
Carr's: Premium kraker markası. ( Carr's Table Water, Carr's Melts range, Carr's Selections ve Carr's Nibbles)
McVitie's Jaffa Cakes:  İngiltere'de bisküvi marketinde dördüncü büyük marka.
Delacre: 1870’de kuruldu; premium Belçika bisküvisi.
Verkade: 1886’da üretime başladı. Bu marka altında bisküvi ve çikolata çeşitleri var. (Bisküvi: San Francisco, Café Noir, Knappertjes, Nizza ve Maria)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IK mutfakta bu sefer 'ORA' vardı!
PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege Bölgesi tarafından 11. Ege İnsan ...
Kruvaziyer devi İzmir’e göz kırptı
Kruvaziyer şirketi Costa Crociere'nin yeni gemisi Costa Diadema'nın Venedik'teki ...
AK Partili Sait’ten şok Büyükşehir mülakatı iddiası
İzmir’de 14- 15 Kasım'da düzenlenecek İstihdam Zirvesi'nin duyurusu amacıyla ...
 
Turizmde yeşil dönem!
İzmir’deki Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. ...
EBSO’dan Ermenek çıkışı: Eğitim ve denetim şart
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz ...
Flaş! İzmir’in devir çelik devine ruhsat şoku!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Demirçelik devi İzdemir Enerji Elektrik Üretim ...
 
Enflasyondan korkutan artış: 9 ayın zirvesinde
Ekim ayında enflasyon aylık bazda 1,90 artışla dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Kemeraltı’nda altına hücum: Karaborsaya düştü!
Altında yaşanan düşüşü fırsat bilen vatandaş Kemeraltı’nda kuyumculara ...
Vergilere yüzde 10 zam geliyor
Yeni yılda vergi, harç ve cezalar yüzde 10,11 artacak. En düşük motorlu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva