HABERLER>EKONOMİ
3 Kasım 2014 Pazartesi - 12:19

Turizmde yeşil dönem!

İzmir’deki Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, turizmde hedef büyüten Türkiye'nin, hem doğanın geleceği, hem de su rezervlerinin azalma riskine karşı adımlar atması gerektiğini söyledi. Dünyadan örnekler sunan Prof. Dr. İçöz, "Turizm hedeflerine ulaşırken doğal kaynakların yitirilmemesi ve ekolojik dengenin bozulmaması şart. Bunun için doğaya duyarlı turizm tesislerine yönelmeliyiz" dedi.

Turizmde yeşil dönem!

İZMİR - Geçen yıl 33 milyon 827 bin turisti ağırlayarak dünyada en çok turist çeken 6'ncı ülke olmayı başaran Türkiye, 2023 yılında 63 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor.

Dünya turizminde, su ve enerji tasarrufu sağlayan, atıkları azaltan, bu sayede doğanın kirlenmesine engel olan 'Yeşil Otel' ya da 'Ekolojik Otel' adı verilen uygulamalara geçildiğini vurgulayan Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan İçöz, Türkiye'de bu yönde atılan adımları değerlendirdi. İçöz, "Türkiye'nin stratejik turizm planlamasına göre 2023 yılında, 63 milyon turist ve 86 milyar dolar dış turizm gelirine ulaşılması hedefleniyor. Dünya turizminde ilk 5'e oynayan Türkiye'nin bu hedeflere ulaşması için gerekli potansiyeli kuşkusuz var. Ancak bu hedeflere ulaşırken doğal kaynakların yitirilmemesi ve ekolojik dengenin bozulmaması da gerekli. Bunun için doğaya duyarlı turizm tesisleri şeklinde yapılaşmaya yönelmeli. Kültür ve Turizm Bakanlığı 1993 yılında temelleri atılan uygulamayla çevreye duyarlı tesislere 'yeşil yıldız' uygulaması başlattı. Buna göre Türkiye'de yeşil yıldız almaya hak kazanan tesis sayısı 125'e ulaştı. İzmir'de ise bu sayı 9. Ancak Türkiye'deki oteller uluslararası yeşil otel sertifikasına sahip değil" dedi.


 
'SU OLMADAN TURİZM OLMAZ'
Konaklama sektöründe yaşanan su tüketimine dikkat çeken Prof. Dr. İçöz, "Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarı bin 500 ton civarında. 2030 yılında nüfusumuzun 100 milyon olacağından ve su kaynaklarının azalacağından yola çıkarsak kişi başına düşen yılık su miktarı bin tona kadar düşecek. Bu durumda ülkemiz su fakiri durumuna düşecek. Böylece 2023 yılında 63 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Türkiye için su rezervi daha da kritik bir hale gelecek. Dünyadan örneklere baktığınızda değişik eğlence ve gösterilerin zirve yaptığı Las Vegas'ta su tüketiminin kişi başına 219 galon olduğu ve yine bir başka Amerika Birleşik Devletleri kenti olan San Francisco için bu rakamın yalnızca 49 galon olduğu düşünülürse durumun ciddiyeti daha açıkça görülmekte. Golf turizmi gibi turizm türlerinde de aşırı su tüketimi riski söz konusu. Tüm bu öngörüler ışığında Türkiye'deki oteller ekolojik kimlik sıfatını benimsemeli ve bu yönde adımlar atmalı. Böylece hem sudan hem enerjiden büyük oranda tasarruf sağlanabilir. Üstelik yeşil otel anlayışını benimseyen turistlerin ilgisi Türkiye'ye kayabilir" diye konuştu.
 
AKDENİZ BAŞI ÇEKİYOR
Türkiye'de, 'Yeşil Yıldız' unvanına sahip çevreye duyarlı yerler arasında 64 tesis ile Antalya başı çekiyor. İstanbul 14 tesisle 2'nci sırada yer alırken, Muğla 11, İzmir 9, Hatay 4, Ordu ve Şanlıurfa 3'er tesisle yeşil yıldıza sahip iller arasında gösteriliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO’dan Ermenek çıkışı: Eğitim ve denetim şart
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz ...
Flaş! İzmir’in devir çelik devine ruhsat şoku!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Demirçelik devi İzdemir Enerji Elektrik Üretim ...
Enflasyondan korkutan artış: 9 ayın zirvesinde
Ekim ayında enflasyon aylık bazda 1,90 artışla dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı.
 
Kemeraltı’nda altına hücum: Karaborsaya düştü!
Altında yaşanan düşüşü fırsat bilen vatandaş Kemeraltı’nda kuyumculara ...
Vergilere yüzde 10 zam geliyor
Yeni yılda vergi, harç ve cezalar yüzde 10,11 artacak. En düşük motorlu ...
İzmir’in Komşu’ya EXPO vetosu kalktı
EXPO'da İzmir yerine Dubai'ye oy veren Yunanistan ile yaşanan ekonomide ...
 
ABD devine vergi kaçakçılığı suçlaması
ABD merkezli kimyevi tüketici ürünleri üreticisi Procter&Gamble'ı vergi ...
İşçi, memur ve emekli zamları belli oldu
2015 yılı memurlar, emekliler, asgari ücretliler ve kamu için zor geçecek. ...
Altında şok edecek gerileme tahmini!
Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, altının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva