HABERLER>EKONOMİ
3 Kasım 2014 Pazartesi - 12:23

AK Partili Sait’ten şok Büyükşehir mülakatı iddiası

İzmir’de 14- 15 Kasım'da düzenlenecek İstihdam Zirvesi'nin duyurusu amacıyla düzenlenen toplantıda AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Türkiye'de yüzde 9.8 olan işsizlik oranının İzmir'de 15.4 olmasının bir nedeninin 'yasakçı zihniyet' olduğunu öne sürdü. Sait, "İzmir'de iş yapmayan ve yaptırmayan zihniyet, işgücünün başka kentlere kaçmasına neden oluyor" dedi. Sait, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işe eleman alırken tek soru sorduğunu, sorunun doğru yanıtının imam ve hamile kadın olduğunu da iddia etti.

AK Partili Sait’ten şok Büyükşehir mülakatı iddiası

İzmir'de İş ve İşçi Bulma Kurumu, 'İzmir 3'üncü İstihdam Zirvesi'ni 14-15 Kasım'da yapacak. Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıya PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege Bölge Başkanı Serdar Kalaycıoğlu, İzmir Kalkınma Ajansı'ndan Sermin Ata, Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreker Yardımcısı Aysel Özkan, İşkur İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Projeler Şube Müdürü Semra Dinç katıldı.
 
İzmir Vali Yardımcısı İçten, İstihdam Zirvesi'nde arz ve talebin biraraya getirildiğini belirtirken İşkur Ege Bölge Müdürü Kadri Kabak, bu yıl 3'üncüsü Kültürpark Fuar Alanı'nda düzenlenecek zirvelerin işsizlikle mücadeleye katkı sağladığını belirterek, 2023 işsizlik nedefinin yüzde 5 olduğunu hatırlattı. İşsizlik oranının yüzde 9.8 ile OECD ülkelerindeki ortalamanın altına çekildiğini öne süren Kabak, kadın istindam oranı 2000'li yıllların başında yüzde 20 iken yüzde 30.8'e yükseldiğini belirtti. İlkini 2012 yılında yaptıkları zirveyi o yıl 18 bin 200 kişinin ziyaret ettiğini geçen yılki zirveye 39 bin 500 kişinin katıldığını anlatan Kabak, zirvede mesleğinde duayen olmuş kişilerin başarı öykülerini aktaracaklarını da ifade etti. Kabak, "2008- 2012 yılları arasında 35 bin kişiye iş bulduk, 2013 yılında ise 48 binin üzerinde kişiyi işe yerleştirdik" dedi.
 
"YÜKSEK RAKAMLI ÜCRET İSTİYORLAR"
Toplantıda konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Türkiye'de yüzde 9.8 olan işsizlik oranının İzmir'de 15.4 olmasının nedeninin araştırılması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
"İzmir ihracat, turizm, liman kenti ama işsizlik ortalamanın 6 puan üstünde. İzmir'de iş yapmayan ve yaptırmayan zihniyet, işgücünün başka kentlere kaçmasına neden oluyor. İşveren başka şehirlere kaçıyor. Basmane çukuru olarak bilinen yer yasakçı zihniyet nedeniyle yıllardır düzelemedi. Bu zihniyeti bitirmek için bürokrasiyi kaldırmak lazım. İnsanlar iş mi arıyor, yoksa rahat edecekleri bir iş mi istiyor? Bize en çok iş başvurusu geliyor. Danışmanlarıma gelen başvuruların yüzde 50'si iş içerikli. İş buluyoruz ya kabul etmiyorlar ya da 3-5 ay çalışıp ayrılıyorlar. Devlet memuru olabilmek, yüksek rakamlı maaşlar alabilmek istiyorlar. İzmir'de 4 bin 200 açık pozisyon var. Bir o kadar da iş arayan var. Ancak, talep- arz birbirini bulamıyor. Ortaya istihdam paradoksu çıkıyor. CV ve özgeçmiş hazırlama konusunda da eğitim verilmeli. Çoğu CV hazırlamayı bilmiyor. Yüz okuma teknikleri, hafıza geliştirme, imaj bunlar da önemli. İş görüşmesine giderken giyeceğiniz kıyafetten kullanacağınız telefona kadar çok önemli."
 
"İMAM VE HAMİLE KADIN SORUSU"
Sait, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işe eleman alınırken tek soru sorulduğunu o sorunun doğru yanıtına göre kişinin işe alındığını ileri sürerek, şöyle konuştu:
"Bu dönem mi emin değilim geçmiş dönemde de olabilir. Ancak, bu gerçek bir sorudur, yaşanmıştır. Soru şu, 'Bir gemi var ancak batacak. İçinde farklı mesleklere sahip 6 kişi var. Geminin batmaması için 2'sinin denize atılması gerekiyor. Hangi ikisini atarsınız? İmam, mühendis, müdür, doktor, hamile kadın, avukat. Sorunun doğru cevabı imam ve hamile kadın. Bu yanıtları verenler işe alındı."
 
"BÖYLE BİR SORU SORULMADI"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreker Yardımcısı Aysel Özkan ise Sait'in bu sözleri üzerine "Sayın vekilimiz yanlış bilgilendirilmiş olmalılar. Hangi siyasi görüşten olursa olsun iş başvurularında ve mülakatlarımızda bu tip bir soru sorulması imkansızdır. Bu iddia doğru değildir ve böyle bir soru sorulmadığını da biliyoruz" dedi. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 4 Kasım 2014 Salı 04:55

Bir bakanlıktaki mülakat anımı anlatayım mülakatım çok güzel geçti sonrasında mülakat heyeti kendi arasında konuşmaya başladı.Sezsiz konuşsalar da duydum.Biri memleketimde alevilerin de yaşadığını filan söyledi diğerlerinin yüzü ekşidi.Sonuç elendim ayriyetten de sünni yim.Alevi olma ihtimali bile elenme gerekçesiymiş devlette bunu öğrendim.

Yorumu oyla      14      6  
BORNOVALI 3 Kasım 2014 Pazartesi 23:57

Sayın vekil sakın sesini çıkarma,aziz başkan bugüne kadar hiç bir chpliyi işe almadı!bürokratların çoğu dahil hepsi başka partili.İşe alan adamlar chpli değilki kendi partisini korusun.Ama Allah büyük...

Yorumu oyla      16      7  
gerçek... 3 Kasım 2014 Pazartesi 20:52

AKP'nin Konak'a tünel inşaat yapmaktan başka reel bir yatırımı var mı? İzmir'deki belediyecilik faaliyetlerini beğenmiyorlarsa kendi il müdürlükleriyle çeşitli yatırımlar yapabilirler ama amaç başka..

Yorumu oyla      15      8  
seçil temiz 3 Kasım 2014 Pazartesi 16:13

İzmirde herkes herşeyi biliyor ama nedense adım atan yok..İnciraltını sağlık ve termal turizm ile canladır bak gör izmir işsizliğini...

Yorumu oyla      17      9  
Hüseyin AHMETOĞLU 3 Kasım 2014 Pazartesi 15:57

sn. Rıfat SAİT veikilim isyanına katılmamak mümkünmü?hakikakaten İzmirli vatansaver bunu sorgulamaları gerekiyor.fakat nafile maalesef.izmir li köhneleşmiş zihniyetin kabuğunu kıramadığı müddetçe su içemez.bu durumda değişim şart fakat nasılçbu ideolojik düşünce yapısı ve korku siyaseti nasıl kırılır bilen varsa söylesin

Yorumu oyla      14      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmde yeşil dönem!
İzmir’deki Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. ...
EBSO’dan Ermenek çıkışı: Eğitim ve denetim şart
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz ...
Flaş! İzmir’in devir çelik devine ruhsat şoku!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Demirçelik devi İzdemir Enerji Elektrik Üretim ...
 
Enflasyondan korkutan artış: 9 ayın zirvesinde
Ekim ayında enflasyon aylık bazda 1,90 artışla dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Kemeraltı’nda altına hücum: Karaborsaya düştü!
Altında yaşanan düşüşü fırsat bilen vatandaş Kemeraltı’nda kuyumculara ...
Vergilere yüzde 10 zam geliyor
Yeni yılda vergi, harç ve cezalar yüzde 10,11 artacak. En düşük motorlu ...
 
İzmir’in Komşu’ya EXPO vetosu kalktı
EXPO'da İzmir yerine Dubai'ye oy veren Yunanistan ile yaşanan ekonomide ...
ABD devine vergi kaçakçılığı suçlaması
ABD merkezli kimyevi tüketici ürünleri üreticisi Procter&Gamble'ı vergi ...
İşçi, memur ve emekli zamları belli oldu
2015 yılı memurlar, emekliler, asgari ücretliler ve kamu için zor geçecek. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva