HABERLER>SAĞLIK
4 Şubat 2016 Perşembe - 21:10

Flaş! ‘Sağlığın Patronu’ açıkladı: İzmir’de domuz gribinden…

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Kızılkaya, Ankara’da yapılan tetkikler sonucunda yaşamının yitiren 3 kişinin ölüm nedeninin domuz gribi olduğunun kesinleştiğini açıkladı.

Flaş! ‘Sağlığın Patronu’ açıkladı: İzmir’de domuz gribinden…

EGEDESONSÖZ - İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, Kanal 35’te yayınlanan Farklı Açı programında Egedesonsöz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar ve Gazeteci Çağdaş Yılmazer’in sorularını yanıtladı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Kızılkaya kış ayı boyunca ülke çapında panik yaratan salgınlar hakkında detaylı bir İzmir raporu verdi.

Kızılkaya, İzmir’de 2015 Kasım'ından bu yana grip şüphesiyle hastaneye kaldırılan 18 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. İl Sağlık Müdürü Ankara’da yapılan tetkikler sonucunda bu 18 kişiden 3’nün ölüm nedeninin halk arasında domuz gribi olarak tabir edilen H1N1 virüsü olduğunun kesinleştiğini söyledi.

ZİKA TÜRKİYE’DE YOK
Güney Amerika’da patlak veren ve büyük paniğe yol açan Zika vürüsü hakkında konuşan Kızılkaya, ‘‘Zika virüsü, bilinmeyeni olan gün geçtikçe bilinir haline gelen bir virüs. Domuz gribi de virüs de bir viral enfeksiyon. Bunların tedavisi yok. Vücut direncimiz iyiyse alt edilebilen ama direnç kuvvetli değilse, altta da hastalıklar varsa viral enfeksiyonlar öldürme noktasına geliyor. Zika virüsü şu anda öldürücülüğü açısından henüz kuvvetli değil. Dünya Sağlık Örgütü insandan insana değil, sivrisineklerden bulaştığını söyledi. Ama geçen günlerde cinsel yolla bulaşan bir vaka çıktı. Şu anda Zika virüsünün bulaştığı bir vaka ne Türkiye’de ne İzmir’de yok. Erken uyarı sistemimiz sayesinde vaka tanımı sisteme düştüğü zaman İzmir’de her türlü bulaşıcı hastalığı takip ediyoruz. Zika virüsü gebeler için risk. Bebeklerde beyin gelişimini etkiliyor, düşüklere sebep olabiliyor. O bölgelere seyahat zorunlu olmadıkça yapılmamasında fayda var'' ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE 3 KAYIP VAR
Kızılkaya detaylı bir ‘domuz gribi’ raporu açıklaması yaptı. H1N1 virüsü hakkında bilgi veren Kızılkaya İzmir’deki vaka kayıp sayısını da açıkladı. İl Sağlık Müdür, ‘‘Domuz gribi 2009 yılında karşılaştığımız ve o dönemlerde öldürücü gücü fazla olan ve bilinmeyenleri olan bir virüstü. H ve N virüsü vücudumuz için yabancı. Normalde salgın olan, insanlara bulaşan H3N2 ve H1N1 birbirine benzeyen mikroplar.  Kuru öksürüğümüz olduğunda, yataktan kalkmayacak durumda olduğumuzda bu domuz gribi de olabilir H3N2 de olabilir. Domuz gribinin dışında H3N2 dediğimiz virüs geçtiğimiz yıllarda da ölümlere sebep verebiliyor. Grip tamamıyla vücut direncinin mücadele ettiği bir durum. Aşı hem H3N2‘ye karşı hem de domuz gribine karşı koruyacak, vücut düşmanını tanıyacak.  Gribin her zaman öldürme riski var. Normalde dirençli olan insanlar için bir risk yok.  Eğer kişinin altta bir hastalığı varsa, 65 yaşında bir hastaysa risk büyüyor. İzmir’de bir hastamız vardı. Altta yatan başka hastalıkları da vardı, bir de grip virüsü olduğu zaman yatırıyor. Bizim bugün itibariyle grip salgınının başladığı 2015 Kasım’ından bu yana 18 ölümümüz var. Bu 18 ölümün 3’ünde H1N1 tanımlandı. Numuneler Ankara Halk Sağlık'ta tanımlanıyor. Ege Üniversitesi’ndeki ve diğer 2 vakada da altta yatan diğer hastalıklar vardı. Bunların çoğu 55-65 yaş üstü ve hiçbirisi grip aşısı olmamış'' diye konuştu.

GRİP NEYİ TETİKLİYOR?
Kızılkaya, ‘‘Hayatını kaybeden15 kişinin bir hastalık tespiti var mı? Grip neyi tetikliyor?’’ sorusuna da şu şekilde yanıt verdi: Grip solunum sistemine yerleşiyor. Solunum yetmezliğine yol açıyor. H3N2’den kaybettiğimiz hastaların büyük çoğunluğu 55-65 yaş üstü ve altta hastalığı var.  Bu sene, geçen seneye göre daha fazla grip vakasıyla karşı karşıya değiliz ama her zaman tedbir almamız gereken bir hastalık grubu.

 
İstanbul'da polise silahlı saldırı!
 
PFDK'dan Deniz Naki'ye 12 maç ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser haritası: İzmir’de her yıl…
Türkiye’de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulurken, İzmir ...
Kansersiz bir yaşam için bunları yapın!
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Melikşah Ertem, ...
Avrupa Kıtası için ZİKA alarmı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa ülkelerinin ZİKA virüsü taşıyan sivrisineklerin ...
 
Etik tartışmaları yaratan ‘Gen değiştirme’ ne anlama geliyor?
Geçtiğimiz günlerde İngiltereli bilim insanlarına insan embriyolarında ...
Çocuğunuzun 'yaramazlığı' bir hastalık olabilir
Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, çocuklarda "yaramazlık" ...
Zayıflamak için salona gidenlere kritik uyarı
Manisa'daki Sekiz Eylül Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse Telli, ...
 
İzmir’in büyük üniversite hastanesinde yatak krizi!
İzmir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin bazı bölümlerinde odalardaki ...
İzmir’de sağlığın patronu projeleri anlattı: Hedef hastalandırmamak!
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ...
Türkiye'de domuz gribine 57 kurban!
Türkiye'de 280 kişide H1N1 virüsü tespit edildiğini söyleyen Sağlık Bakanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva