HABERLER>SAĞLIK
3 Şubat 2016 Çarşamba - 13:51

Etik tartışmaları yaratan ‘Gen değiştirme’ ne anlama geliyor?

Geçtiğimiz günlerde İngiltereli bilim insanlarına insan embriyolarında genetik değişiklik yapma vizesi verilmişti. Karar, karşı çıkanlar ve destekleyenlerin arasında tartışmalara neden oldu ve ‘etiklik’ eleştirilerine yol açtı.

Etik tartışmaları yaratan ‘Gen değiştirme’ ne anlama geliyor?

Anıl KARACA / EGEDESONSÖZ - Embriyolojist Dr. Kathy Niakan’ın önderliğinde Francis Crick Enstitüsü’nden bir ekip, Eylül ayında bu lisansı almak için bir başvuru yapmıştı. İnsan Üremesi ve Embriyoloji Yönetimi (HFEA) bu başvuruyu değerlendirdi ve takımın isteğini kabul edip, çalışmalar için vizeyi verdi. Fakat bu karar, araştırmanın hemen başlayacağı anlamına gelmiyor.

Lisansın çıkması sonrası araştırmanın etik değerleri tartışma konusu oldu. Buna rağmen lisansın geçmesi büyük bir adım olarak kabul ediliyor.

CRISPR yöntemi kullanarak genetik modifikasyon üzerinde çalışacak olan ekip, bu teknikle genomlara özel müdahalelerde bulunmayı planlıyor.

Sağlıklı embriyo gelişimi hakkında ipuçları arayacak ekip, erken gelişim evresinde genomların eklenmesi veya çıkarılmasıyla sağlıklı embriyo gelişimi hakkında fikir sahibi olmayı hedefliyor.

BuzzFeed News’e konuşan University of Kent profesörü Darren Griffin, bu çalışmalarla hamileliği erken sonlandırma operasyonlarında hangi genlerin sürece dâhil olduğunu belirlemede daha kesin bir sonuç alınabileceği örneğini verdi ve “erken insan gelişimindeki bazı genlerin işleyişini öğrenebilmemiz için bu çalışma çok önemli bir yere sahip” açıklamasında bulundu.

CRISPR tekniği nedir?

CRISPR tekniği sayesinde bir virus hücreyi ele geçirdiğinde, bakteri virüsün DNA’sının bir parçasını kesiyor ve kendi genomunda saklıyor. Böylece virüsü tanımış ve önlemini almış oluyor. Aynı yöntemle bilim insanları istedikleri gene bir nevi nokta atışı yapıp, arzuladıkları bölümünü tam olarak genoma yerleştirebiliyor.

Önceki tekniklerin çok daha az müdahale imkanı sunduğunu ve kesinlik imkanı vermediğini belirtenGriffin, “Basit olarak anlatmak gerekirse bu teknik, geni kesen ve yerine başka bir gen koyan bir çeşit makas gibi.  Önceden kullanılan tekniklerde neyin nereye gittiğini tam olarak göremiyor, bu yüzden düzenlemenizin ne kadar kesin olduğunu kestiremiyordunuz. CRISPR tekniği, gen düzenleme işlemini çok daha hızlı, kesin ve ucuz hale getirdi” ifadelerinde bulundu.

Agrigorjeva / Getty Images

Araştırma kısırlık tedavisine katkıda bulunabilir

Araştırmanın, embriyoların gelişimine neyin olumlu ya da olumsuz etkisi olduğunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilecek ve ebeveyn olmak isteyip başarısız olan aileler için bir umut ışığı olduğunu belirten Griffin, Kök hücre araştırmalarında da bir yol gösterici olabileceğini belirtti.

Lisans, ‘genetik modifiyeli bebekler’ yapılacağı anlamına gelmiyor

İngiltere yasalarına göre araştırmalarda kullanılan tüm insan embriyolarının 14 gün içerisinde yok edilmesi gerekiyor ve Niakan’ın araştırması da bu yasayla çelişmiyor.

Öte yandan bu uygulamanın teknik olarak mümkün olduğunu ve yakın zamanda bu konunun tartışabileceğini belirten Griffin, “Bu kesinlikle ele alınması gereken bir konu.  Eğer bir aile, örnek veriyorum Kistik Fibroz tehlikesi altındaysa ve (tüp bebek sürecinde) tüm embriyoları kistik fibroz ya da kromozom bozukluğu içeriyorsa, benim fikrim olduğu için söylemiyorum  ama tartışılabilir, bu işlem sorunlu genlerin en azından bir kopyasının düzenlenmesi ve sağlıklı bir çocuğa sahip olunabilmesi için düşünülebilir” dedi.

Bu araştırmanın uygulanmasında herhangi bir insan embriyosunun yaratılması ya da parçalanmasının söz konusu olmadığı belirtiliyor.

İznin ardından tartışmalar gündemde

Fakat bu araştırmaya herkes olumlu bakmıyor. Eleştirmenler bu yöntemin ‘tasarı bebek’lere yol açabileceğini belirtirken, Human Genetics Alert derneği yöneticisi David King, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Bu bilim insanlarının ‘Genetiği değiştirilmiş bebekler’in yasallaşması yolu için atılan ilk adımdır” şeklinde uyarıda bulundu.

Bu endişelere yanıt veren Griffin, “Bu ifadelerin kötü olduğunu söyleyemeyiz fakat iyi bir düzenleyiciniz olduğunda daha az ön plana çıkıyor. Biz bunu bilimsel olduğu kadar etik açısından da önemli olarak kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.

 
Solucan gübresi üretmeyi akademik kariyere tercih etti
 
Zeytinyağı fiyatları için korkutan açıklama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuğunuzun 'yaramazlığı' bir hastalık olabilir
Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, çocuklarda "yaramazlık" ...
Zayıflamak için salona gidenlere kritik uyarı
Manisa'daki Sekiz Eylül Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse Telli, ...
İzmir’in büyük üniversite hastanesinde yatak krizi!
İzmir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin bazı bölümlerinde odalardaki ...
 
İzmir’de sağlığın patronu projeleri anlattı: Hedef hastalandırmamak!
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ...
Türkiye'de domuz gribine 57 kurban!
Türkiye'de 280 kişide H1N1 virüsü tespit edildiğini söyleyen Sağlık Bakanı ...
Zeki insanlar daha sağlıklı oluyor
Araştırmayla ilk kez zeka ve sağlık arasında bir ilişki olduğu tespit ...
 
İzmir’deki ameliyatı 100 doktor canlı izledi!
İzmir’deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve ...
Uzmanından yüz felci uyarısı!
Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, soğuk havaların ...
Doktorun taciz ettiği kadın memur sürüldü!
Konya'da Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görev yapan 2 çocuk annesi S. kurumdaki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva