HABERLER>SAĞLIK
4 Şubat 2016 Perşembe - 08:46

Kansersiz bir yaşam için bunları yapın!

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Melikşah Ertem, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, erken tanının önemine dikkat çekti. Ertem, her yıl 8 milyondan fazla insanın kanserden hayatını kaybettiğini, alkol ve sigaradan uzak durarak düzenli spor yapın dedi.

Kansersiz bir yaşam için bunları yapın!

Toplumun kanser konusunda bilgi düzeyini artırmak ve kanserden korunmayı sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof.Dr. Melikşah Ertem,  “Kanser ölümlerinin yüzde 30’u beslenme ve davranış alışkanlıklarıyla ilgilidir. Şişmanlık ve obezite, sebze ve meyve yönünden fakir beslenme, yetersiz fizik egzersiz,  tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması ve alkol içilmesi kansere zemin hazırlayan risk faktörleridir. Tütün ve tütün ürünleri tüm kanser ölümlerinin yüzde 22’si ve tüm akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 71’inden sorumludur” dedi.

ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME İLK SIRADA
Prof.Dr. Ertem, “Bugün dünyada en sık ölüm nedenleri arasında kanserler de yerine almaktadır. Yılda 8 milyondan fazla insan hayatını kanser nedeniyle kaybetmektedir. Ülkemizde de kanser ölümleri ikinci sırada yer almaktadır. Akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme en sık ölüm nedeni olan kanserlerdir. Erkek ve kadınlarda en sık kanser çeşidi farklılık göstermektedir. Erkeklerde en sık akciğer kanseriyken kadınlarda meme kanseridir” dedi.

SİGARA İÇMEYİN!
Sigara kullanımının kanserin en büyük nedenlerinden olduğunu ifade eden Melikşh Ertem, “Dünyada 8 milyon kanser ölümünün 1,5 milyonu sigara nedenlidir. Kanserlerden korunmanın en bilinen ve en etkin yolu tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmasıdır. Tütün ve tütün ürünlerinde binden fazla kanserojen olduğu belirtilmektedir. Akciğer, dudak, gırtlak, mesane, rahim ağzı kanserlerinin nedeni tütün ve tütün ürünleridir. Sigara içmeyiniz, içilen ortamda bulunmayınız” diye konuştu.

YAŞAM ALANLARINIZA DİKKAT EDİN
Kentlerdeki hava kirliliği de kanser nedenlerindendir. Ev içinde katı yakıtların yakılmasıyla oluşan hava kirliliği pek bilinmeyen ama önemli bir kanser nedenidir. Mobilyalarımızda kullanılan malzemelerin bazıları kanserojendir. Mobilyalarımızı seçerken kanserojen madde içermeyenleri tercih edin. Ayrıca, mesleksel kanserler tüm kanserlerin yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Çalışma ortamında kanser etkeni olabilen faktörler tanımlanmalı, risk analizleri yapılmalı ve koruyucu düzenlemeler uygulanmalıdır” dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Melikşah Ertem sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser ölümlerini önemli ölçüde azalttığı bilinen bir yol da kanser taramalarıdır. Meme, rahim ağzı kanseri, deri, kolon kanserinde taramaların yararı bilinmektedir. Erken teşhis kanserlerde hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle örneğin 35 yaşın üzerindeki kadınların en az 2 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması için kadın hastalıkları kliniklerine gitmeleri gerekir.”

DOĞRU BESLENİN
Kanserden korunma noktasında sağlıklı beslenmenin önleyici olduğunu anlatan Prof.Dr.Ertem, “Kanserden koruyucu besinlerin tüketimiyle korunma sağlarken, bir yandan da kansere neden olabilen gıdaların tüketimi ve aşırı beslenmeyle oluşan obezite kansere neden olabilmektedir. Özellikle antioksidan özelliği bilinen A ve E vitaminlerinin bolca bulunduğu badem, ceviz ile posa açısından zengin olan tam buğday, kepekli ekmek ve omega 3 açısından zengin olan balık, kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Tüm kanserlerin 5’te 1’i ile 4’te 1’i arasındaki kısmı şişmanlık, hareketsiz yaşam, kötü beslenme nedenleriyle oluşmaktadır. Şişmanlık ve obeziteden korunma da kanserlerden korunmayı sağlayacaktır” diye konuştu.

 
Sabancı suikastı sanığı gece yarısı İstanbul'da!
 
Cezaevlerinde 114 'ü kanser, 387 ağır hasta!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa Kıtası için ZİKA alarmı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa ülkelerinin ZİKA virüsü taşıyan sivrisineklerin ...
Etik tartışmaları yaratan ‘Gen değiştirme’ ne anlama geliyor?
Geçtiğimiz günlerde İngiltereli bilim insanlarına insan embriyolarında ...
Çocuğunuzun 'yaramazlığı' bir hastalık olabilir
Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, çocuklarda "yaramazlık" ...
 
Zayıflamak için salona gidenlere kritik uyarı
Manisa'daki Sekiz Eylül Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse Telli, ...
İzmir’in büyük üniversite hastanesinde yatak krizi!
İzmir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin bazı bölümlerinde odalardaki ...
İzmir’de sağlığın patronu projeleri anlattı: Hedef hastalandırmamak!
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Kızılkaya, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ...
 
Türkiye'de domuz gribine 57 kurban!
Türkiye'de 280 kişide H1N1 virüsü tespit edildiğini söyleyen Sağlık Bakanı ...
Zeki insanlar daha sağlıklı oluyor
Araştırmayla ilk kez zeka ve sağlık arasında bir ilişki olduğu tespit ...
İzmir’deki ameliyatı 100 doktor canlı izledi!
İzmir’deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva