HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Eylül 2013 Cuma - 08:45

Eski Başkanlar’dan Kocaoğlu’na ‘çöp’ çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanları Yüksel Çakmur ve Burhan Özfatura çöp tartışmasına dahil oldu. İki başkan Kocaoğlu’na sükunet ve uzlaşma çağrısı yaptı.

Eski Başkanlar’dan Kocaoğlu’na ‘çöp’ çağrısı

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’a yapacağı Katı Atık Bertaraf Tesisi nedeniyle yaşanan tartışmalar sürüyor.

- İzmir'de 'çöp' günlüğü: Üç cepheden mesaj yağmuru...

Kocaoğlu’nun proje ile ilgili kararlı duruşuna tepki gösteren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a AK Parti’nin de destek vermesiyle farklı boyut kazanan meseleye İzmir’in eski iki başkanı farklı boyuttan baktı. Kocaoğlu’ndan önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Yüksel Çakmur ve Burhan Özfatura çağrıda bulundu. Kocaoğlu’na sakin olması gerektiğini ifade eden başkanlar dayatma yapmamasını, uzlaşı içinde hareket etmesini istedi.
 
Çöp konusunun İzmir’de bu kadar tartışılmasının en büyük sorumlusu olarak Kocaoğlu’nun tavrını gördüğünü belirten Burhan Özfatura, “Olayın şeffat, açık ve denetime tabi olmadan yürütülmesi meseleyi bu hale getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı istişare etmelidir. Ben iki dönem belediye başkanlığı yaptım. O zaman böyle de değildi. Mecliste 4 parti vardı. Yapacağım her şeyi anlatırdım. Kocaoğlu, siyasi parti temsilcilerini, kanaat önderlerini, STK’ları ikna etmelidir. Bir kentin ilçe belediye başkanı ile diyalog kurulmaz mı? Böyle mantık olur mu? Harmandalı’ndaki çöp tesisinin rehabilitasyonu konusunda bile herkes ile masaya oturduk. Kimseden itiraz gelmedi. Yine kentin farklı yerlerindeki çöp alanlarını kaldırdık. İlçe belediye başkanlarını yanına alıp beyin fırtınası yapmayan başkan şimdi de zor durumda kaldı. Tek taraflı iş yürümez” dedi.
 


ÖNERİ GETİRDİ
Özfatura, katı atık tesislerinin aynı anda kentin farklı yerlerinde projelendirilmesi gerektiğini söyledi. Sadece bir yerin gündeme gelmesinin kamuoyunda rahatsızlık yarattığını belirten Özfatura, önerilerde bulundu. Deniz ulaşımı ve raylı sistemi katı atık taşımada kullanmak gerektiğini söyleyen Özfatura, “Amerika’da deniz ulaşımından faydalanılıyor. Biz de yapabiliriz. Katı atık tesisi olarak çok uygun bir yer var. O da Çiğli’de arıtma tesislerinin bulunduğu Büyükşehir Belediyesi’ne ait alandır. Oraya denizden de taşıma yapılabilir. Şehre ve yerleşim yerine uzak bölgede yakma sistemi kurulabilir. Oradan elde edilecek enerji ile arıtma tesislerini çalıştırdığınız gibi konutların da ısınmasını sağlayabilirsiniz” diye konuştu.
 
YAMANLAR OLMAZ
Özfatura, Başkan Kocaoğlu’nun ısrarla üzerinde durduğu Yamanlar’a çöp tesisi projesinin uygulanamayacağını söyledi. Özfatura, “Yamanlar bölgesi kesinlikle tesisin yapımına uygun değil. Suy kaynaklarının olduğu yerde böyle bir proje hayata geçirilemez. Belediye ‘sızdırmazlık’ var diyor ama yeterli bilgiyi vermiyor. Ayrıca o bölgenin hakim rüzgarları da buna imkan tanımaz. Maliyet açısından da çok sorunlu bir bölge... Dünya kadar çöpü oraya taşımak için de para harcayacaksınız” dedi.
 
EKİP SORUNU VAR
Başkan Kocaoğlu’na projeyi sunarken “sevgili ve saygılı ol” uyarısında bulunan Özfatura, “Bir belediye başkanı her şeyi bilemez. Bilmesi de mümkün değil. Maalesef 10 yılda kendisine ekip kuramadı. Ciddi sorunlar yaşıyor. Sadece çöp konusunda değil metro konusunda da bu böyle. Metronun bitirilememesinin sebebi ekip sorunudur. Siz insanların ideolojilerine, anlayış biçimlerine bakmadan önce onun nasıl iş yapabildiğine bakacaksınız. Maalesef toplumumuzda ‘tek adam’ olmaya meraklı çok insan var. Her alanda bu böyle. CHP olarak bir yanda ‘demokrasi, uzlaşı’ diyeceksiniz bir yanda bunu hiç yapmadan dayatma yapacaksınız. Eğer bir konuda zaten haklıysan müzakereden korkmazsın” diye konuştu.
 
BENİM ZAMANIMDA OLSAYDI
Özfatura belediye başkanlığı yaptığı dönemdeki muhalefetin Kocaoğlu döneminde olmadığını söyledi. Dört parti ile meclisi yönettiğini söyleyen Özfatura, “Bırakın medya muhalefetini siyasi partiler benimle harp ediyordu. Ama ben yine de kızmıyor, bağırmıyor, tepki göstermiyor ve dayatma yapmıyordum. 10 yılda AK Parti İzmir’de uyuduğu için başkan bu hale geldi. İl defa bir AK Partili isim İlknur Denizli çıkıp konuşunca CHP’nin dengesi bozuldu. Zaten iktidar partisindeki rehavet nedeniyle belediyenin projeleri bile takip edilmiyor. İzmir’de yan gelip yatıyorlar. Tüm işleri Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın sırtına yıkmışlar yürüyorlar” dedi.
 


BEN YAPTIM OLDU MANTIĞI!
Kocaoğlu’na bir çağrı da Büyükşehir’in eski başkanı Yüksel Çakmur’dan geldi.  Kocaoğlu’nun ‘hiçbir şeyi muhatap kabul etmiyorum’ anlayışı ile hareket ettiğini ifade eden Çakmur, “Kimse dayatma yaparak bir yere gelemez. Bu anlayış kenara bırakılmalıdır. Her konuda uzlaşı ön planda tutulması lazım... Harmandalı’ndaki bertaraf tesisi ve sistem Avrupa’dan ödül aldı. Zamanda kıyısı, köşesi yapılaşmaya açılınca sorun oldu. Her konuda olduğu gibi bu konuda da fikir beyan edenler bir araya gelmelidir. Bir yerde toplumsal mutabakat önemlidir. İnatlaşmaya gerek yok. Meselenin siyasi ortama çekilmesi de yanlıştır Gezi Parkı olayları da dayatmanın, ısrar etmenin sonucudur” diye konuştu.
 
HALK GÖRMÜYOR DİYE…
Yatırımın yapılacağı alanda tartışma çıktığı zaman idarecilerin muhtarlar, yöre halkı ve yerel idarecilerle bir araya gelinmesi gerektiğini de dile getiren Çakmur şöyle konuştu: “Belediye başkanlığım döneminde kentin ortasında bulunan birçok yerdeki çöp alanlarını temizledik. Mesela Çiğli’de kedi köpek leşlerinin bile döküldüğü alanlar vardı. Orayı yeşil alan yaptık. Sonra birileri alışveriş merkezine çevirdi.  Halk nasıl olsa anlamıyor, görmüyor, bilmiyor diye istismarcılık yapılmamalıdır. Bu durumdan vazife çıkartılarak yapılacak çalışmalar fayda getirmez. Hak’kın özüne kimse tecavüz edemez. İnsanların temiz ve doğal ortamı yaşamak en öncelikli talebi olabilir. Buna ‘hayır’ diyemezsiniz”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarfsız değil 28 Eylül 2013 Cumartesi 12:04

Harmandalı Deponinin ömrünün 2007 de biteceğini bilen, Çakmur'dan sonrakiler, ne yapmışlar da şimdi konuşuyorlar? İhmalin faturasını yanlış yere kesmeyelim...

Yorumu oyla      12      5  
private35 28 Eylül 2013 Cumartesi 11:12

görmez olumuyum mavişehir neyin üzerine kurulu, menemen basmene treni nerden geçiyordu? Harmandalının metan gazı kokusunu bilmezmiyim. İnsanlar bunun böyle olmayacağını anlamakta zorlanıyorlar çünkü kapalı modern bir tesisin nasıl olduğu hakkında hiç bir şey bilmiyor zannediliyorki çöpler harmandalıdaki gibi yığınlar halinde her tarafta duracak, yine kimse bilmezki belediye fabrikalardan ayrıştırılmamış çöp kabul etmiyor.Bu bir sektör artık.geri dönüşüm sektörü olaya göm gazı çıksın martılar gelsin mantığı ile değil para olarak bakmak ve buna göre tesis yapmak gerekir ki zaten öyle olacak.

Yorumu oyla      11      5  
Mühendis 28 Eylül 2013 Cumartesi 05:17

EXPO alanı İnciraltına büyükbaş satış alanı kurduran büyükbaş zihniyet kimse, çöp alanını da o belirlesin. Tam bir Deli Dumrul anlayışı..:))

Yorumu oyla      11      5  
3544 27 Eylül 2013 Cuma 18:55

Neden İzmir'in bütün pisliğini yıllardır kuzey bölgesi sırtlanıyor.21 senedir Harmandalı,daha önce Çiğli yetti artık.Başka ilçe mi yok.Hep bu bölge mi koklayacak.Private35 arkadaşım siz hiç çöplük gördünüz mü ne yaparsan yap kokar.

Yorumu oyla      18      6  
27 Eylül 2013 Cuma 18:14

yüksel çakmur bu olaya karışmasa şaşardım.şimdi bir dava açar 5 yıl daha sürünür izmirin çöp sorunu.

Yorumu oyla      17      8  
Mahmut Karakaplan, 27 Eylül 2013 Cuma 18:11

Çok basit bakı verin gelişmiş ülkelere nasıl aşmışlar bu sorunu,iş kayıkçı kavgasına döndü,

Yorumu oyla      16      5  
private35 27 Eylül 2013 Cuma 17:34

çöp tesisinin organik atık oluşturacağını, koku çıkarmayacağını çıkan gazlardan elektrik üretilebilecek modern bir tesis olacağını düşünmeden hakim rüzgarlarla kenti kokuya bulayan aslı hanımı beriye değil, düşünmeye ve okumaya davet ediyorum.

Yorumu oyla      15      11  
vatandaş ahmet 27 Eylül 2013 Cuma 14:22

yamanlara yapılacak olan tesisn harmandalı ve evka-5 e uzaklığı ne kadar google haritalardan bakın çok yakın yani çöplük harmandalı ve evka-5 e komşu olacak

Yorumu oyla      19      7  
miisafiir 27 Eylül 2013 Cuma 13:28

çöp değil de bu aralar bayram sebebiyle şehrin göbeğine hayvan pazarları kurulmuş.bir rüzgar esiyor ev ağır gibi kokuyor.bunları şehir dışında bir yer de yapsaydınız ya.çöp konusunda ise en iyi yer neresi ise biri kuzeye,diğeri güneye yapılmalı ancak tesis çok pahalı olduğu için sadece bir tane yapılacağı için en uygun yere yapılmalı.işi ilknur denizli gibi şova dökmeden yapmalı.oy peşinde koşmamalı.oraya olmaz derken yeni yer göstermeli.köstek değil destek olunmalı.

Yorumu oyla      22      5  
aslı 27 Eylül 2013 Cuma 12:29

İş yine tribün edebiyatına dökülmeye çalışılıyor. 2 kere 2 'nin 4 ettiğini kim inkar edebilir. Bu kentin hakim rüzgarlarının Yamanlar'dan geldiği düşünülürse, o tesis nasıl olursa olsun, kent yine kokuya boğulacak. Hem, çorak alanlar dururken, niye çöpü dağa çıkartacağız diye uğraşıyorlar anlamıyorum. anlayan varsa beri gelsin...

Yorumu oyla      22      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sakin Şehir’de barış güvercinleri
Seferihisar’da devam eden 4.Kültürler Buluşması’nın beşinci gecesine Doğu ...
Konak'ta 100'den fazla okula sihirli dokunuş
Göreve geldiğinden bu yana eğitime milyonlarca lira yatırım yapan Konak ...
Karşıyaka’da hayati hizmet: Ücretsiz mamografi
Karşıyaka Belediyesi aralıksız sürdürdüğü açılışlarına bir yenisini ekleyerek ...
 
Başkan Paris’ten el koydu: Ayrancılar’da katliama son!
EXPO temasları için Paris’te bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, ...
‘Çöp’te sahne ‘ev sahibinin’: Durak’ın herkese mesajı var!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’a yapmayı planladığı ...
Başkan Solak evlere konuk oluyor
Belediye çalışmalarını sık sık yerinde inceleyen ve denetleyen Çiğli Belediye ...
 
Kemalpaşa’da ‘şahane Cumartesi’
Büyükşehir Belediyesi ile Kemalpaşa Belediyesi’nin işbirliğiyle hayata ...
EXPO planlarında yeni kriz: 1 itiraz, 1 dava!
Son şeklini verilen plana Büyükşehir Belediyesi’nin ardından sivil toplum ...
Çeşme'nin gerçek güzelleri şenliğe hazırlanıyor!
Turizm cenneti Çeşme’yi, 4’ncü Sakız Koyunu Şenliği’nin telaşı sardı. ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva