HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Eylül 2013 Perşembe - 10:51

EXPO planlarında yeni kriz: 1 itiraz, 1 dava!

Son şeklini verilen plana Büyükşehir Belediyesi’nin ardından sivil toplum örgütleri de karşı durdu. Şehir Plancıları Odası dava açma hazırlığında, Mimarlar Odası’ndan da itiraz geldi.

EXPO planlarında yeni kriz: 1 itiraz, 1 dava!

İZMİR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son şekli verilerek kente gönderilen EXPO-İnciraltı planlarına Büyükşehir Belediyesi'nin ardından sivil toplum örgütleri de karşı çıktı.

Habertürk Egeli’den Can Özlü’nün haberine göre Şehir Plancıları Odası, ticaret ve konut alanlarının artırıldığını gerekçe göstererek dava açma kararı aldı. Oda yönetimi, plana eklenen Körfez Geçiş Projesi'nin de yasalara aykırı olduğunu savundu. Mimarlar Odası da askı süreci içinde planlara itiraz ettiklerini açıkladı.
 
TEPEDEN İNME KARARLAR
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, "Son planlarla ticaret ve nitelikli konut alanlarının daha da artırıldığını buna karşılık; park, sosyal donatı alanlarının azaltıldığını görüyoruz. Doğal ve kültürel değerler arasında koruma-kullanma dengesinin oluşturulması beklenen planın EXPO teması ile örtüşmediğini düşünüyoruz. Körfez Geçiş Projesi mevzuatlara aykırı. Etütler tamamlanmamış. Böyle bir projeye ihtiyaç var mı, tartışılması lazım. Bu hattın Karşıyaka'da oturan belirli bir kesimin Çeşme'deki yazlıklarına veya yarımadada haftasonu kahvaltısına gitmelerini kolaylaştırmaktan öteye bir faydası olduğuna ilişkin bir veri mevcut değildir. Tepeden inme kararlar veriliyor. Bu yüzden itirazlarımızı dile getirerek dava açmaya karar verdik" dedi.
 
ŞEHİR PLANCILARI'NIN DAVA GEREKÇELERİ:
1- Son planlarla ticari alanlar arttı, sosyal alanlar azaltıldı.
2- Planın amacı, EXPO temasına aykırı hazırlandı.
3- İzmir Körfez Geçişi Projesi'nde mevzuata aykırı yol daraltmaları var, taşıt bağlantı yolları eksik.
4- Körfez Geçişi Projesi'nin hiç bir bilimsel dayanağı yok. Kamuoyuyla paylaşılmadı. İzmir Ulaşım Ana Planında yer almıyor.
5- Karsıyaka ile Balçova arasında bu türde bir bağlantıyı gerekli kılacak ulaşım ihtiyacı yok.

MİMARLAR ODASININ İTİRAZ GEREKÇELERİ
1- Önerilen tüp geçit, kentin ana ulaşım merkezleri ile ilgili bir aks üzerinde değildir.
2- Önerilen projenin geçeceği alanlar, yaban hayatı açısından önemlidir ve Birinci Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş alanlardır. Ayrıca Balçova – Narlıdere sınırlarında yapılacak kavşaklar nedeniyle İnciraltı'nın Narlıdere sınırında kalan bölümünde de yapılaşma talebini artıracaktır.
3- Proje önerisi hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmayan, işlevsiz ve kent içi ulaşım sorununun çözümü için yararsız bir görüştür. Bağlantı kavşaklarıyla birlikte yaklaşık 11 kilometre uzunluğundaki tüp geçidin ciddi bir fizibilitesi ve yapılabilirlik etüdü de bulunmamaktadır.
4- İzmir Körfezi Tüp Geçit Projesi kent nazım imar planı ve ulaşım planının önermediği, ancak geçeceği koridorların ve bağlantı noktalarının çevresinde yeni talepler, spekülasyonlar ve imar rantları yaratma potansiyeli olan bir projedir.
5- İnşaatı deniz altında ve bataklık alanlarda yapılacağından, yapım maliyetinin oldukça yüksek olacağı ortaya çıkmaktadır. Böylesi büyük bir finansal kaynağın, kentin daha öncelikli olan, toplu ulaşım-raylı sistem ve deniz ulaşımı projelerinin geliştirilmesi için kullanılması, İzmir'in kent içi ulaşım sorununun çözümünde kalıcı ve doğru bir politika olacaktır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
akp li meclis üyeleri 26 Eylül 2013 Perşembe 17:47

Planlar konusunda yetkileri BAY-PAS edilmiş AKP li seçilmiş meclis üyeleri de görev yaptıklarını sanarak ortalıkta dolaşıyorlar.

Yorumu oyla      14      5  
miisafiir 26 Eylül 2013 Perşembe 15:25

buraya bu projenin yapılmasına ihtiyaç var mı yok mu onu araştırmak lazım.zaten yapımı 10 yıl sürer.bana göre gerek yok.güzel olur mu olurda o para deprem şehri izmir de kentsel dönüşüm ve şehir içi metro hatlarında kullanılırsa daha iyi olur.yarın bir deprem olsa 4 milyonluk izmir de doğru düzgün insan kalmaz.yüzde 60 ı çürük yapılarla dolu bir şehir de körfeze yol-metro yapmak ne kadar mantıklı.şovdan başka birşey değil.şehir dönüşmüş olsa para da varsa ve ihtiyaç da varsa yapılır ama ...

Yorumu oyla      14      6  
private35 26 Eylül 2013 Perşembe 13:18

yorumcu arakadaşlar bişeyler yazmış değerli ama asıl sorun şu, izmir ankaradan yönetilmez, plan yapılmaz, bu her il için geçerli.şehirçilik bakanlığı brokrasisi önündeki haritalardan belediye planlarına uygun olmadan belediye meclisinden geçmiş planlara aykırı plan yapar ben yaptım derse olmaz. hem yerel yönetimleri güçlendireceğiz diyorsun, hem merkezden iş çeviriyorsun.

Yorumu oyla      18      9  
miisafiir 26 Eylül 2013 Perşembe 13:00

5 milyar harcayıp buraya tünel yapacaklarına kentsel dönüşüm olsun.zaten göztepeye vapur iskelesi yapılacak.arabalı vapurlarda çoğunlukla boş gidiyormuş.pek gerek yok gibi.

Yorumu oyla      15      10  
İZMİRİM BEN 26 Eylül 2013 Perşembe 12:12

Oda Başkanların bir çoğu Basın, yayında görünsün diye düşünürler. Ellerine geçen her fırsatı bunun için kullanırlar. İzmir'in veya İzmirlinin menfaatini ise hiç dikkate almazlar. Sesleri çıksın, basın yazsın, TV yayınlasın, ismi öne çıksın, onlar için yetiyor. Reklamın iyisi, kötüsü yok onlar için. Dava da açar, açlık grevine de girer, adı duyulsun yeter. Adam didinip başkan olmuş, belki ilerde vekil, belediye başkanı olur hesapları, politika, siyaset böyle bir şey işte...

Yorumu oyla      19      12  
plan yetkisi 26 Eylül 2013 Perşembe 11:35

seçimle gelmiş belediye meclis üyelerinin yetkileri pay-pas edilerek atanmış Çevre Bakanlığı Bürokratlarına kişiye ve çıkara göre plan değişikliği yaptırmak doğru değildir. Bunun adı ne şimdilik söylemiyeceğim

Yorumu oyla      18      12  
KADİR 26 Eylül 2013 Perşembe 11:31

DAHA NE KADAR SABREDECEĞİZ BU ODA BAŞKANLARINA..DÜŞÜN ARTIK YAKAMIZDAN...

Yorumu oyla      23      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'nin gerçek güzelleri şenliğe hazırlanıyor!
Turizm cenneti Çeşme’yi, 4’ncü Sakız Koyunu Şenliği’nin telaşı sardı. ...
İzmir İzmir’e iz bırakıyor: Proje yağmuru!
Büyükşehir Belediyesi’nin “Sokağın, Semtin, Mahallen, İlçen, Şehrin için ...
Bornova'dan Balkan şenliğine davet var
Bornova Belediyesi bu hafta, İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma ...
 
‘Ova’ asfaltında karne pekiyi: İzmir’den Helsinki’ye yol olur
Büyükşehir Belediyesi, tarlalara daha kolay ulaşım sağlamak ve ürün kalitesini ...
Dikili’de flaş gelişme: Özgüven’in başkanlık yolu…
İhaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla yargılanan Dikili Belediye Başkanı ...
Esnaftan Başkan Oğuz’a hizmet teşekkürü
Aliağa Küçük Sanayi Sitesi’nin 11 yıllık çilesini, altyapı çalışmalarıyla ...
 
İzmir’de bir plan çıkmazı daha: Bu kez Efes!
Selçuk Belediyesi'nin hazırladığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi ...
Seferihisar'da kültürler buluştu: Horon gecesi
Karadenizliler Derneği’nin ev sahipliği yaptığı gecede tüm Seferihisarlılar ...
Kent Konseyleri Birliği Buca’da buluştu
İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin 30. buluşması Buca gerçekleşti. Buca ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva