HABERLER>POLİTİKA
27 Temmuz 2018 Cuma - 20:44

Erdoğan: Mandela'yı saygıyla anıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Afrikalı ve Türk işadamlarına hitaben gerçekleştirdiği konuşmasına, Güney Afrika lideri Ramafoza'ya teşekkür ederek başladı. Erdoğan, Türk işadamlarının yatırım konferanslarına davet edildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı, 'Mandelayı saygıyla anıyorum' dedi.

Erdoğan: Mandela yı saygıyla anıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Afrika'da Türk ve Güney Afrikalı işadamlarına hitaben konuştu:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Değerli dostum cumhurbaşkanına İİT Zirve dönem  başkanı olarak şahsınma ilettiği davetten dolayı teşekkür ediyorum. Oldukça verimli bir görüşme yaptık. Türk işadamlarının yatırım konferanslarına davet ett,. Heyetimiz bakanlarıımız başta olmak üzere burada güçlü şekilde yerini alacaktır. Kıymetli dostuma ben de söz verdim. Güney Afrika'ya yatırım yapan veya yapmak isteyen tüm firmalarımızı bu tarihi fırsattan yararlanmaya devat ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

 Erdoğan, ''Maruz kaldıkaları onca sıkıntıya, ayruımcılığa rağmen bugün Güney Afrika tüm Afrika kıtasının çekim merkezi haline gelmiştir. Gökkuşağı ülkesi her türlü takdirin üstündedir. Ömrünün 27 yılını geçirdiği Mandela'nın hayatının her aşaması özgürlük alanında uzun bir yürüyüştür. Son nefesine kadar bu yolculuğunu devam ettirmiştir. Mandelayı bir kez daha saygıyla anıyorum.'' dedi.

Cumhurbaşkanı, ''Bir ülkenin kalkınmasına ekonomik hedeflerinin gerçekleştirilmesinde güçlü siyasi irade kafar iş dünyasının tavrı da belirleyici olacaktır.'' vurgusu yaptı.

Erdoğan, ''Türkiye olarak kamusuyla özel sektörüyle ele ele vererek 16 yılda tarihi reformlara imza attık. 2002 yılında göreve geldiğimizde bir yıl önceki krizin hala devam ettiği bir ülke devraldık. İktidara geldiğimizde kişi başına düşen dolar 3 bin 500 bolardı. Türkiye'yi yüzde 5.7 büyüyen bir ülke haline getirdik.'' dedi.

'' Milli gelirimizi 236 milyar dolardan 850 milyar dolara çıkardık. 2002-2016 yılları arasında ekonomimize 180 dolar doğrudan yatırım oldu.'' şeklinde konuşan Erdoğan, ''Bütçe açığında aynı şekilde çok iyi konumdayız. Çevremizdeki istikrarsızlığa, kanlı darbe girişimine rağmen ülkemiz  yüzde 7.4 büyüdü.'' dedi.

Erdoğan, ''Mandela 'büyük bir tepeyi aştığında insanın bulduğu şey daha aşılacak çok tepelerin olduğudur' diyor'' şeklinde konuşarak, ''Aştığımız her tepenin sonunda bizi daha zorlu daha büyük hedeflerin beklediğini gördük, aşacağımız daha çok tepeler var'' dedi.

''Güney Afarikalı girişimcileri ülkemize edavet ediyorum.'' diyen Erdoğan ''Hacmi 10 milyar dolara çıkarmamız lazım'' şeklinde konuştu.

Arçelik'in Güney Afrika'nın öncü markası Dika ile ortak yaptıkları yatırıma değinen Erdoğan, ''Sahra altı Afrika'da enerjiden inşaata çok alanda ciddi işbirliği imkanları olduğu ortadadır. Bu potansiyelden yararlanılması için yolu açmak devlet adamlarına düşer. Görevimiz yatırımcıların önünü açmaktır. Biz ön açacağız sizler ise açılan bu yoldan yatırımlarınızı yaparak devam edeceksiniz. İş adamlarının inisiyatif alması imkanları zorlaması ve bir araya gelerek yeni iş zeminleri araması görevidir.'' dedi. 

Erdoğan ''Hepimizin Afrikalının kanaatkarlığından öğreneceği çok şey var.'' diyerek, ''Afrika büyük bir öğretmendir. Hepinizin Afrika'nın hoş görüsünden öğrenecek çok şey var. Kıtanın bu zenginliğinin uluslarası alanda da hak ettiği ilgiyi görmesini istiyoruz. Afrikalı kardeşlerimizn birikimlerinden de istifade etmeye gayret ediyoruz. Ortak noktalarımızın çok daha fazla olduğuna inanıyorum.'' dedi.(Habertürk)

 
Çinli gazeteciler İzmir'de
 
ABD Savunma Bakanı'ndan Türkiye açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
C.Başkanı Yardımcısı Fuat Oktay İzmir'de konuştu: Milli ve yerli duruş güçlenerek devam edecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir’de 2. Ana jet üstünde pilotaj ...
CHP'li muhaliflerden flaş açıklama: İşte İzmir'de toplanan imza sayısı!
CHP'li muhalifler adına yapılan açıklamada kurultay için toplanan imza ...
'Trump'ın mesajları müttefiklik ruhuna aykırı'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye ...
 
Kani Beko’dan iki konfederasyona ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, sendikalara yaptığı ...
CHP’li Bakan’dan ‘balık çiftlikleri’ soruları
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, faaliyetteki ...
İYİ Parti İzmir'den Akşener'e firesiz destek!
İYİ Parti’nin 12 Ağustos’ta yapacağı olağanüstü kurultay öncesi İzmir’de ...
 
Yıldırım’dan İzmir’de büyük sürpriz: Yüksek lisans öğrencisi…
Yıllar önce yarıda kalan yüksek lisans eğitimine DEÜ’de başladığını duyuran ...
AK Parti vitrini yeniden şekilleniyor!
AK Parti'de 18 Ağustos'ta yapılacak olağan kongrede, parti vitrini yeniden ...
CHP’li Çalışkan’dan ezber bozan açıklamalar!
İzmir İl Başkan Yardımcısı Çalışkan, değişimden yana tavır gösterirken ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva