HABERLER>POLİTİKA
23 Ocak 2019 Çarşamba - 11:33

Efes Antik Kent Projesi meclis gündeminde

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, 2011 seçimlerinde vaat edilen ve 7 yıl sonra ilk etap ihalesi yapılarak çalışmalara başlanan Efes Antik Kenti Kanal Projesini mercek altına aldı. Kılıç, Efes’in geçmişte bir liman kenti olmasının yanı sıra tarih boyunca çeşitli kültürlere ve inançlara ev sahipliği yapan önemli bir merkez olduğunu ve gerekli tarama yapıldıktan sonra projeye başlanması gerektiğine vurgu yaparak konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Efes Antik Kent Projesi meclis gündeminde

?Hükümetin 2011 seçimleri öncesinde “35 İzmir 35 Proje” vaatleri arasında yer alan ve geçtiğimiz aylarda limana açılacak alanda kazık çakma işlemlerine başlanan Efes Antik Kenti Liman Projesi Meclis gündemine taşındı.

CHP Parti Meclisi ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, projenin yapılacağı alanın yeraltı ve yerüstü değerleriyle açık hava müzesi ve doğal sit alanı konumunda olduğuna işaret ederek, çalışmaların titizlikle yürütülmesi, var olan değerlerin korunması ve gerekli tarama işlemlerinin yapılması konusunda önerge hazırladı. Kılıç tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.“2011 seçimleri öncesinde hükümetin İzmir’le ilgili açıkladığı 35 İzmir projesi arasında yer alan Efes Antik Kanal Projesi’nin ilk etap ihalesi yapılmış ve 1 Mart 2018’de sözleşme imzalanmıştır. Projeyle ilgili tanıtımda “Tarihi dokuya zarar vermeden, sahilden yaklaşık 7 km boru hattı ile taşınacak su sayesinde bin yıldır tekne görmemiş Antik Efes Limanı’nın canlandırılacağı” ifade edilmiştir. Projenin ihale sürecinden sonra yapılan açıklamalarda ise “Antik Kanal'ın iki aşamalı bir proje olduğu, her aşamada Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alındığı ve var olan değerlere zarar vermeden, doğayı tahrip etmeden kazının ve taramanın yapılmasının gerekliliği vurgulanmıştır.” Öte yandan Efes sadece görkemli bir liman kenti değil, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, çeşitli kültürlere, medeniyetlere, felsefeye, mimariye katkı sağlayan ve inanç merkezi olarak da kabul gören insanlık tarihi açısından önemli bir merkezdir. Bu bağlamda;

  1. Tamamı doğal sit alanı içinde olan ve ihale süreci sonucunda kazıklar çakılmaya başlanan Efes Antik Liman kenti projesi sahası içindeki alanlarda gerekli arkeolojik arama, tarama ve kazı işlemleri yapılmış mıdır?
  2. Efes Antik Liman Kenti Projesi’nin inşaat sahası içerisinde var olan yer altı ve yer üstü doğal değerler saptanmış mıdır? Bunların korunması adına hangi önlemler alınmıştır?
  3. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve insanlık tarihi açısından önemli bir merkez olan Efes’in doğal sit alanı içindeki olası kalıntılarının projenin yapımı aşamasında zarar görmesi veya yok olması halinde sorumluluk izni veren Bakanlığınız ve ilgili birimlerine mi ait olacaktır? Yüklenici firmaya bu konuda bir sorumluluk yüklenmiş midir?
  4. Efes Antik Liman Projesi’nin yürütüleceği alanlarda gün ışığına çıkartılmış veya henüz çıkartılmamış olan tarihi ve kültürel zenginliklerle ilgili kamuoyuna aydınlatıcı bir bilgi sunulacak mıdır?
  5. İlk etap ihalesi 35 Milyon TL üzerinden 1 Mart 2018’de sözleşme imzalanan, tamamlanma süreci olarak 18 ay öngörülen ve tahmini yatırım tutarı 60 Milyon TL olarak belirlenen Efes Antik Liman Projesi’nde toplam yatırım tutarı ve bitirileceği tarihle ilgili bir güncelleme yapılmış mıdır? Kazıkların çakılmaya başlandığı projenin bugünkü değerleme üzerinden toplam maliyeti ne olacaktır? Projenin tamamlanmasıyla ilgili bir tarih öngörülmekte midir?

 
IF Wedding Fashion, İzmir’in beyaz podyumu büyüledi
 
En zoru başardılar
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aziz başkana 23 Ocak 2019 Çarşamba 12:14

Diğerleri gibi onu da yapmayacaklar ve o da Aziz Başkana kalacak. Onun kafası bastıysa, eninde sonunda o projeyi gerçekleştirir, yeter ki iktidar kendi söz verdiği diğer projelerde yaptığını yapıp geciktirmezse!

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir adayı Zeybekci, Egedesonsöz'e konuştu: Bir dertli adam çıkacak…
Büyükşehir adayı Zeybekci, Egedesonsöz'e konuştu: Bir dertli adam çıkacak…
İYİ Parti İl Başkanı Kırkpınar’ın acı günü
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar ağabeyi Adnan Kırkpınar hayatını kaybetti.
Kriz çözeceklerdi, krizle ayrıldılar!
CHP ile İYİ Parti arasında devam eden yerel seçimlerde işbirliğinde liderler ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’e başkan adayı seçmek CHP’ye ağır mı geldi?
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’e başkan adayı seçmek CHP’ye ağır mı geldi?
Akşener'den flaş İzmir yorumu: İlçeler konusunda...
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP ile yerel seçimde yapılacak ...
Meltem Cumbul, CHP iddiasına yanıt verdi!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti lideri Meral Akşener'in ...
 
CHP İzmir’den itiraz: O ilçede 633 seçmen silindi!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı Foça'da yaşanan "Kursiyer ...
Moda Fuarı'nda koyu sohbet!
Gelinlik, damatlık ve abiye giyim sektöründe Avrupa'nın önde gelen fuarları ...
CHP'li Serter'den 4002 askerin oy kullanmasına itiraz!
Foça’ya üç aylığına gönderilen kursiyer askerlerin seçmen yazılmasına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva