HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Mart 2024 Pazartesi - 18:11

EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu'ndan 'çalışma saatini kısaltma' çıkışı: Gündemden kaldırılmalı!

EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu meclis toplantısında yaptığı konuşmada erken emeklilik konusuna değinerek, “1EYT ile çalışma saatlerini kısaltma hazırlıkları ile karşı karşıyadır. Popülizm ile daha kötü neticelere gidilmemesi gerekiyor. Ülkemizin gerçekleri çerçevesinde bir konsensus sağlanarak bu gündemden kaldırılmalı, anayasaya madde olarak konulmalı" dedi.

EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu ndan  çalışma saatini kısaltma  çıkışı: Gündemden kaldırılmalı!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda gündem maddeleri görüşülürken komisyon birimleri kendi sektörleri hakkında bilgi verdi.

Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, erken emeklilik, mülteciler, ülke ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MESLEĞİNDE OLGUNLAŞMADAN İNSANLARI EMEKLİ EDİYORUZ
Açılış konuşması yapan Gökçüoğlu şunları söyledi:

“Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların kök sebebi kayıt dışı ekonominin GSYİH içindeki payının  yaklaşık % 26,5 seviyelerinde seyretmesidir. Bu da, ülkemiz açısından halen önemli sorun alanlarından birisi olmaya devam etmektedir. Sizlerin de gaye iyi bildiği gibi, kayıt dışı ekonominin azaltılması, ekonomik istikrar, adaletli  gelir dağılımı ve istihdam gibi birçok makroekonomik unsurun iyileşmesini olumlu yönde etkileyecektir. Ekonomide verimlilik düzeyi ve rekabet gücünün yükselmesi ilede refah seviyesin artmasına katkıda bulunacaktır. O nedenle, siyasi iradenin kararlılığından,gümrükler, sıkı piyasa denetimleri ilecezaların caydırıcı ve uygulanabilir olmasına kadar bir dizi adım acilen atılmalıdır.

Diğer konu ise erken emekliliktir. Bunlar ülkemizin geleceğinde aynı şekilde devam ederse ciddi boyuta ulaşacaktır. SGK gelir-gider dengesinin ciddi oranda bozulduğu ortamda, EYT uygulaması da bu açığı daha da artırmışken, şimdi de TAMAMLAYICI EMEKLİLİK söylemi konuşulmaya başlandı.

SGK bütçe açığı arttıkça, ülkemizin iç borç, dış borç ve faiz yükü devamlı artıyor.

Normal dünya standardında ‘4 çalışan-1 emekli’ kriteri geçerli iken, şu an ülkemizde ‘1,6 çalışan–1 emekli’ gerçeği söz konusudur. Almanya ve Türkiye nüfus olarak yaklaşık aynı sayılarda, Almanya’nın gelişmişlik düzeyi bizim çok üstümüzde,

ÇALIŞAN SAYISI:  Almanya’da: 46 milyon - Türkiye: 32 milyon çalışan kişi var.

YAŞ ORTALAMASI: Almanya’da: 44,6  -  Türkiye’de : 34

EMEKLİLİK YAŞI: Almanya’da 67 – Pandemiden sonra bazı ülkeler emeklilik yaşını 70’e kadar çıkardı. Bizde EYT ile emeklilik yaşı 43’e kadar indi. Almanya bizden çok daha yaşlı nüfusa sahip olmasına rağmen, Almanya’da bizim 1,5 katı insan çalışıyor. Sonra bizim genç nüfusumuz var diyoruz. Bir kamu bankasının şube yöneticisi 44 yaşında emekli edildi. 43 yaş insanların mesleğinde olgunluk seviyesinin başlangıç yaşlarıdır. Mesleğini olgunlaşmadan emekli ediyoruz.”

ANAYASAYA MADDE OLARAK KONULMALI
Gökçüoğlu, çalışma saatlerine değinerek, “Gelişmiş ülkeler sermaye birikimi, keşif, patent dünya markalarıyla beraber bilim teknoloji devrimi yaparak 45-50 bin dolar seviyesine yükselttiler. Avrupa’nın Çalışma saatini 40 saate indirmeleri gayet normal. İş gücü verimliliği çok yüksek. Bizim sermaye birikimi, düşük. Kişi başı milli gelir tüketim ağırlıklı. Batı ülkelerin çalışma koşullarını eşitlenmesi gerektiğini örnek gösteriyoruz. 1992’de erken emeklilik ile yara almış sanayi kesimimiz geçen yıl çıkarılan EYT ile çalışma saatlerini kısaltma hazırlıkları ile karşı karşıyadır. Popülizm ile daha kötü neticelere gidilmemesi gerekiyor. Ülkemizin gerçekleri çerçevesinde bir konsensus sağlanarak bu gündemden kaldırılmalı, anayasaya madde olarak konulmalı. Binlerce emekli bugün geçimini sağlayamıyor. SGK’nın kanununda ayrı bir madde var. Bugün tavandan prim ödemiş olun. Belirli bir süre sonra asgari ücrete emekli maaşınız geliyor. Kanun böyle değil, kendisini koruyor. Bunun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZDE GETTOLAR OLUŞUYOR
Gökçüoğlu, “Bu ülkeye bu vatana emeğiyle hizmet vermiş vermekte olan Türk vatandaşları tüm sağlık hizmetlerine katkı payında bulunmaktadır. Mülteciler, ne kadar ülkemizde duracağı meçhul, öz evlat. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üvey evlat muamelesi görmektedir.  Yunanistan’daki adalara gidin. Mülteciler kontrol altında, haftada 1 gün izinli, denetimliler. Bizim ülkemizde gettolar oluşuyor. Mülteci meselesini güvenlik açısından ele alırsak ceza evlerinde 11 bin 345 yabancı uyruklu tutuklu bulunuyor. Mültecilerin doğum oranları yüksek olup ülkemizde demografik yapının olumsuz etkilenmesi konusunda bu risklere hepimiz değindik. Ciddi beka ve güvenlik sorunları yaşayacağız. Suriyelilerin Suriye’de doğum oranı yüzde 2,5 oranında burada daha fazla. Almanya, mülteci olarak kabul ettiği Suriyelileri ülkeniz normale döndü diyerek geri dönmeyin diyor orada kalın diyerek ülkesine sokmuyor. Biz bayramda gidenleri geri niye alıyoruz anlamak mümkün değil” şeklinde konuştu.

SÖYLEMLERİMİZDE TEZATLIK VAR, TİCARETİ DEVAM ETTİRİYORUZ
Gökçüoğlu, son olarak İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi gerektiğini düşündüğünü dile getirerek, “Dünyanın gözü önünde İsrail, Gazze’de aylardır akıllar almayacak şekilde soykırım yapıyor. İnsanlara eziyet veriyor. Batı, İsrail’i destekliyor. Cumhurbaşkanımız da söylüyor, söylemleriyle karşı çıksa da tezatlık var ticareti devam ettiriyoruz. Brezilya gibi mi yapsak diye düşünüyorum. Oradaki insanlık dramı çok kötü durumda” ifadelerini kullandı.

 
BM'den Gazze'de kalıcı ateşkes kararı!
 
Yorgancılar, adaylardan beklentilerini dile getirdi: İzmir çok iyi pazarlanabilir!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
eb 26 Mart 2024 Salı 09:15

Doymadınız..

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koç Holding'ten Bangladeş'e dev yatırım
Koç Holding, 2019’da adım attığı Bangladeş’e yeni tesisini üretime hazırlıyor. ...
Kartlı ödemeler Şubat'ta 1 trilyon lirayı aştı
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla şubat ayında yapılan ...
Özgener'den İzmir için iş birliği vurgusu: Almanların sağlık üssü olabilir
Türkiye ile Almanya arasındaki iş birliklerinin artırılması amacıyla yoğun ...
 
İzmirli asansör firması iflas bayrağını çekti!
Aralarında çok sayıda kamu kuruluşlarının da olduğu pek çok yapıda asansörleri ...
TÜİK açıkladı… İzmir’de işsizlik geriledi!
TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre İzmir’deki işsizlik oranı ...
KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ...
 
Yat üretimi rekor kırıyor: Rıhtım doldu!
Lüks ve ultralüks yat üretiminde dünyaca ünlü merkezlerden biri olan Antalya ...
10 yıl sonra bir ilk... Seferler başlıyor!
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Türk Hava Yollarının (THY) 10 yıl ...
Türk gemilerinde hurda teşviki artırıldı!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hurdaya ayrılan Türk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva