HABERLER>GÜNCEL
5 Mart 2020 Perşembe - 11:48

Doğruyol: Şehir Hastanesi elimizde patlar!

Demokratik Sağlık-Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, “Ben İzmir için bu şehir hastanesinin elimizde patlayacağını düşünüyorum. Bu sistem Avrupa’da uygulanarak vazgeçilmiş sistemdir. Burada mantık rahat şekilde ulaşılabilir olmasıdır ancak şehir hastaneleri gibi devasa tesislere ulaşmak mümkün değil. Ulaşım sıkıntısı da var, her dakika bir otobüs gitse bile taşıma zor sağlanacaktır” dedi.

Doğruyol: Şehir Hastanesi elimizde patlar!

EGEDESONSÖZ- Demokratik Sağlık-Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programına konuk olarak katıldı ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Başkan Doğruyol sağlık ve ilaç sektörü ile ilgili açıklamalarda bulunurken, tüm dünyada hızla yayılan ve binlerce ölüme sebep olan coronavirüs hakkında da önemli ifadeler kullandı.

İZMİR’DE ŞEHİR HASTANESİ ELİMİZDE PATLAYACAK
Şehir Hastaneleri’nin işletme mantığıyla kurulduğunun altını çizen Doğruyol, “Ben İzmir için bu şehir hastanesinin elimizde patlayacağını düşünüyorum. Bu sistem Avrupa’da uygulanarak vazgeçilmiş sistemdir. Burada mantık rahat şekilde ulaşılabilir olmasıdır ancak şehir hastaneleri gibi devasa tesislere ulaşmak mümkün değil. Ulaşım sıkıntısı da var, her dakika bir otobüs gitse bile taşıma zor sağlanacaktır. Vatandaş için rahat ulaşılabilir olmayacak. Bir poliklinikten röntgen istendiğinde çok uzak mesafelere ulaşılması gerekecek. Bunun için böyle büyük tesisler yerine daha küçük ve sık tesisler kurulmalıydı. Zarar edilse bile şehir hastanelerini yapacağız denmesi doğru değil. Biz zarar açısından değil, vatandaşın daha kaliteli hizmet almasından bahsediyoruz. Devletin görevi hastaneleri doldurmak değil, koruyucu sağlık hizmetleri ile vatandaşın hasta olmasını engellemek. Ama bu tesisler için doluluk garantisi veriliyor. Bu şehir hastanesi yöneticilerinin başarı kriterlerinin bir tanesi de hastaneyi doldurmak olacak. Çünkü performans sistemi gereği, hastanedeki yatakların dolu olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

CORONAVİRÜS KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ
Dünyada çok sayıda ülkede hızla yayılan ve binlerce ölüme sebep olan coronavirüs hakkında açıklamalarda bulunan Doğruyol, “İnşallah ülkemizde coronavirüs yoktur diyoruz ama tereddütlüyüz, endişeliyiz. Bu konuda gerekli tedbirleri almakta yarar var. Bakanlığın bu konuda bilgilendirme yapması gerekiyor. Komşu ülkelerimizin tamamında vaka sayısı artıyor. Eskiden domuz gribi başlamıştı. Milyonlarca aşı satın aldık ama bu aşılar yapılmadı daha sonra bu aşılar sağlık çalışanlarına yapıldı. Bizim hıfzıssıhha birimlerimiz var. Bu aşıları kendimiz üretmeliyiz. Dünyada birinci sırada silah sektörü, ikinci sırada ilaç sektörü önemlidir. İlaç sektörünü millileştirmeliyiz. Bu anlamda köklü girişimler yapılmalıdır. Aşıların ve ilaçların 50 yılını planlamalıyız. İlk olarak aşılarımızı kendimiz üretmeliyiz. Yarın ülkemize coronavirüs gelse ne yapacağız? Aşısı yok, ilacı yok ne yapacağız? İleri tetkik laboratuarlarımızı yeniden işler hale getirmekte fayda var” dedi.

ASILSIZ ŞİKAYETLER İÇİN YAPTIRIM UYGULANMALI
Hastaneler ve sağlık personelleri ile ilgili çeşitli sistemler üzerinden yapılan asılsız şikayetlerin, hastanelerin işleyişini engellediğini belirten Doğruyol, “Sağlık alanında yapılan şikayetler sadece İzmir iline has şikayetler değil. Sağlık çalışanları sürekli olarak şikayet baskısı altında. Bakanlık şikayet hattı, CİMER gibi bir çok şikayet hattı var. Biz şikayet edilmemesi tarafında değiliz ama bu şikayetler öyle bir hal aldı ki, küçük bir hastanemiz için günde 13-15 sayısına ulaştı. Bu şikayetler hastanemizin işleyişini engellemekle birlikte, personel moral ve motivasyonunu düşürüyor. Bu şikayet hatlarına hastanedeki asansörde parmak lekeleri olduğu şikayeti bile geliyor. Bu şikayetlerin tümü inceleme konusu oluyor ve işleyiş engelleniyor. Asansöre her binenden sonra asansörün silinmesi mümkün değil. Bu şikayet sistemlerinde bir eleme sistemi olması gerekiyor. Mesela asansördeki parmak lekesini şikayet eden olay CİMER’in sistemi tarafından elenerek bunun bize gelmemesi gerekiyor. Aslında öyle bir madde de bulunuyor. Yapılan şikayet asılsızsa, o kamu kurumu şikayet sahibi hakkında karşı dava açma durumunda. Bugüne kadar hiç karşı dava açılmadı çünkü işimiz vatandaş memnuniyetinden yana. Bizim kuruluşlarımız yüzde 90-98 oranında memnuniyet oranı ile çalışıyor. Eğer bu kadar memnuniyet söz konusuysa neden bu kadar şikayet oluyor? Yani bu asılsız şikayetler durumunda bir yaptırım uygulansa, mesela asılsız şikayetler durumunda şikayet sahibine hazineye devredilmek üzere 50 lira bir ceza verilse bu asılsız şikayetler hemen kesilir” dedi.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE SİYASİ RANT GÖZLENMEMELİ
Hasta memnuniyeti sağlamak için bazı gereksiz taramaların yapıldığını açıklayan Doğruyol, “Sağlık hizmetleri sunumu şu an biraz siyasi rant üzerinden gidiyor. Bu hastanelerin siyasi rant değil, ulaşılabilir hale gelmesi gerekiyor. Gerekli gereksiz her durumda MR çekilmesi isteniyor hasta memnuniyeti için. Ancak MR masrafı hastaneler için inanılmaz bir boyuta ulaştı. Bu işlerin devletin görevi olduğu için yapılması lazım, hastanenin sigortadan para alması için değil. Bir hastanede MR, tomografi gibi bir çok hizmet, dışarıdan hizmet alımı ile karşılanıyor. Sağlık kurumları ile ilgili AK Parti iktidara geldiğinden beri, 20 yıllık geçmişimle söylüyorum bize hiç gelip danışılmadı. AK Parti iktidara gelirken STK’lara danışılarak iş yapılacağını söylenmesine rağmen 20 yıldır hiç danışan olmadı” diye konuştu.

BAZI SENDİKALARA BAĞLI PERSONELLER İŞ YAPMIYOR!
Kurumlarda personel arası adaletin çok önemli olduğunun altını çizen Doğruyol, “Bizim bu ülkede adaleti tesis etmemiz lazım. Kurumlarımızda bazı sendikalara üye olan görevliler rahatça hastane içinde dolaşırken, diğer sendikalara bağlı çalışanlara büyük baskılar yapılıyor. Bir memur işini yapmıyor denilirken 10 memur yatıyor. Bu durum o kurumdaki tüm motivasyonu da bozuyor. Bir hemşireye mesela hiç iş yapmadan oturtuluyor, bir de mesai yazılıyor ve mesai ücreti veriliyor. Bir hastanede lise mezunu hemşire arkadaş supervisor yapılıyor. Kanuna göre ama üniversite mezunu olması gerekiyor. Tire Devlet Hastanesi’nde, evde bakım sertifikası olan tek personel sizsiniz, bunun için sizi evde bakım hizmetlerine veriyoruz. Kısa bir süre sonra o arkadaş alınıp başkası bu göreve veriliyor” açıklamasını yaptı.

 
Yaralı atmaca Narlıdere'de tedavi edildi
 
Bodrum'da denizin rengi attı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki kılıçlı cinayette aileden mahkemeye tepki!
İzmir'in Bornova ilçesinde, üniversiteli Zülal Tütüncü'yü (21)  babasına ...
184 rejim askeri daha etkisiz hale getirildi
Bahar Kalkanı Harekatı'nda son 24 saatte 4 tank, 5 top/ÇNRA, 3 tanksavar ...
Babasının öldürdüğü Soykan'ın annesi: 20 yıl ceza aldı, vicdanım rahat
İzmir'in Konak ilçesinde, sürekli alkol almasına kızan lise öğrencisi ...
 
Urla'da iş yerine kumar baskını: Ceza yağdı!
Urla ilçesinde kumar oynatıldığı belirlenen iş yerine düzenlenen operasyonda ...
İzmir'i sağanak vurdu!
İzmir’de gece saatlerinden itibaren başlayan kuvvetli sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiliyor.
Gazeteciler Terkoğlu ve Kılınç tutuklandı
Odatv'de yayınlanan bir haberle ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına ...
 
Ege sahillerinde sığınmacı hareketliliği
Ege sahillerinde sığınmacı hareketliliği
Kalın: Mutabakat ümidiyle gidiyoruz!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretiyle ...
Ayasofya'da çıplak poz vermişti: Flaş karar çıktı!
Ayasofya Müzesi'nde tesettüre girip çarşafını kaldırarak çıplak poz veren ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva