HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2020 Cuma - 12:02

DİSK’ten hükümete çağrı: Tüm çalışanlara acil test yapılsın!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, hükümete çağrı yaparak tüm çalışanların koronavirüs testinden geçirilmesini istedi. Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptığı açıklamada “aşta Sağlık emekçileri olmak üzere sahada çalışan belediye emekçileri, fabrikada çalışan işçiler, çarklar dönsün diye hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaktadırlar. Özellikle İzmir halkına hizmet veren belediye emekçileri başta olmak üzere, BMC, Çiğli Organize tekstil fabrikaları, özel sekterde çalışan işçiler, kargo çalışanları, PTT çalışanlarında risk artmakta ve pandemi yayılmaktadır” dedi.

DİSK’ten hükümete çağrı: Tüm çalışanlara acil test yapılsın!

EGEDESONSÖZ- DİSK Ege Bölge Temsilciliği, koronavirüs sebebiyle işyerlerinde alınan önlemlerin yetersiz olması ve çok sayıda işçinin bu sebeple enfekte olması gerekçesiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

“PANDEMİ İŞÇİ SINIFI HASTALIĞINA DÖNÜŞTÜ
Konak’ta yapılan basın açıklamasına çok sayıda çalışanın katıldı. Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş sarı, 1 Haziran’da başlatılan normalleşme sürecinin çalışanları büyük riskin altına soktuğunu belirtti. Memiş açıklamasında “1 Haziran 2020’ de normalleşme sürecine geçerken tüm dünyayı saran COVİD-19 etkisi ülkemizde de kısmen atlatılmış görünse de, gerekli önlemler alınmadan normalleşme süreci merkezi hükümet tarafından ticari kaygılar gözetilerek başlatılmıştır. COVİS-19 tüm dünyada olduğu gibi ırk, cins, mezhep, yaşlı, çocuk, genç demeden ayrım yapmaksızın herkese bulaşabileceğini göstermiş, ayrımsız, şartsız herkesi tehdit etmiştir. Türkiye’ de olduğu gibi sadece ve sadece alın teriyle geçinen ,pandemiye karşı  sahada ,hastanelerde birebir mücadeleden kaçınmayan,  işçi sınıfı ve emekçilerin yaşam hakkını yok sayarak, karı ve üretimi önceleyen kapitalist sistem panedemiyi işçi sınıfı hastalığı haline dönüştürmüştür” dedi.

ÇARKLAR DÖNSÜN DİYE HİÇBİR ÖNLEM ALINMIYOR
İşyerlerinde yeterli önlemler alınmadığını ve çalışanların ölüme mahkum edildiğini söyeleyen Sarı, “her gün Sosyal medyada iktidarın yandaşları kendilerine 3 günde bir test yapıldığını ifade ederken, biz emekçiler ölüme mahkum ediliyoruz. Başta Sağlık emekçileri olmak üzere sahada çalışan belediye emekçileri, fabrikada çalışan işçiler, çarklar dönsün diye hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaktadırlar. Zorunlu hizmet ve mal üreten işyerleri, hariç üretimin durdurulması gerekirken AVM’ler, spor etkinlikleri, düğünler, asker uğurlamaları, patronların çarkları dönsün diye turizmin kontrolsüz açılması, yaşanan felaketin habercisiydi.  COVID-19 salgınının bütün toplumsal hayatı tehdit ettiği bir süreçte ne olursa olsun “çarklar dönmek zorundadır” diyen iktidarın çalışanlar karşısında aldığı sınıfsal tutum işçiler açısından unutulmamalıdır” dedi.

PANDEMİ İZMİR’İ DE VURUYOR
İzmir’de çok sayıda vaka yaşandığını belirten Memiş Sarı şunları söyledi:

“Özellikle İzmir halkına hizmet veren belediye emekçileri başta olmak üzere, BMC, Çiğli Organize tekstil fabrikaları, özel sekterde çalışan işçiler, kargo çalışanları, PTT çalışanlarında risk artmakta ve pandemi yayılmaktadır.

Bu tespitler doğrultusunda ücretsiz izin ücreti adı altında işçilerin mahkum edildiği 1168 TL tutarındaki sefalet ücreti kabul edilemez. Tüm işçi ve emekçilerin bu süreçte su, elektrik, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması sosyal devlet ilkesinin olmazsa olmazıdır.

Çalışırken iş kazalarında, meslek hastalıklarında, salgınlarda ölmemek için işçi sağlığı ve iş güvenliği alanını temel örgütlenme ve mücadele alanı olarak ele almak, bu birikim rejiminin değiştirilmesi için kaçınılmaz gereklilik olduğu bilinciyle hareket etmek, işte bütün şiarımız bu olmalıdır.

Covid-19 tüm dünyada (tüm insanlara adil bulaşırken) geçmiş de ve günümüzde devam eden emek sermaye çelişkisi kapitalist sistemin algısı ile hala emek cephesini vurmaktadır. Ama biz biliyoruz ki; bu bitmeyen bir kavgadır, kavga ancak insanların kendi kendilerini yönettiği ve emeğinin karşılığını aldığı zaman sona erecektir.

Başlıca talebimiz tüm çalışanlara acil test yapılmasıdır”

 
Ege Üniversitesi'nde koronavirüse karşı önemli buluş
 
Anlamlı açılış: Katledilen üç kadının anısı Çiğli'de yaşayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Albayrak: 'Battık, bittik' lobisi yine üzülecek
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "'Battık, bittik' lobisi yine ...
Mehmet KARABEL yazdı... İşsiz sayısı artık çalışandan fazla!
Mehmet KARABEL yazdı... İşsiz sayısı artık çalışandan fazla!
'Kısa çalışma ödeneği' uzatılsın talebi!
Türk-İş, Hak-İş ve TİSK yaptıkları ortak açıklamayla kısa çalışma ödeneğinin ...
 
İNGEDER Başkanı Karabulut: İnciraltı’nda ‘istemezükçü kesim’ hüsrana uğrayacak!
İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, İnciraltı bölgesinin ...
Kemeraltı esnafının başkanı Girgin: Esnafın cirosu yüzde 60 düştü!
Pandemi sürecinde çok büyük kayıplar yaşadıklarını anlatan Başkan Girgin, ...
Açlık sınırı 2 bin 384 liraya yükseldi
Türk-İş'in araştırmasına göre, ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin açlık ...
 
Özgener’den İzmir için “mega turizm” çıkışı: Çeşme ile İnciraltı birbirini tamamlayacak!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, İnciraltı’nın bir an önce ...
IMF'ten Türk ekonomiste üst düzey görev
IMF Başkanı Georgieva, Strateji, Politika ve Gözden Geçirme Bölümü'nün ...
Bakan Albayrak anlattı: Bir ülke tehdit etti!
Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz keşfinin doğalgaz faturalarına yansıyacağını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva