HABERLER>EKONOMİ
27 Ağustos 2020 Perşembe - 14:09

Kemeraltı esnafının başkanı Girgin: Esnafın cirosu yüzde 60 düştü!

Pandemi sürecinde çok büyük kayıplar yaşadıklarını anlatan Başkan Girgin, esnafın daha çok kazanması için kendi dükkanında eğitim alması gerektiğini söyledi.

Kemeraltı esnafının başkanı Girgin: Esnafın cirosu yüzde 60 düştü!

EGEDESONSÖZ - Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, SonSöz TV'de önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Girgin, Kemeraltı'nın sorunlarını, beklendilerini anlattı:

"Seçime girmeden önce deklarasyon yayınladım, orada hayaller yoktu. Elimizde olmayan durumlarla bazı şeyleri yapamadık. 16 yıl önceki kültür ve sinerjimizi yakaladık. Beklentimizin sadece Kemeraltı sokaklarına hizmet olduğunu gösterdik. kemeraltı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanımız Abdül Batur'un her zaman dilinde. Bu iki başkanımızın birlikteliği, bizim için çok büyük şans ve avantaj."

ESNAF, KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA
"Esnafımız zor durumda. Durumun iyileşmesi için esnafımızın eski kötü alışkanlıklarını değiştirmesi lazım. Hanutçuluk, çığırtkanlık gibi. Şunu itiraf etmeliyim ki, pek çok esnafımız ahilik kültürünü halen koruyor. Esnafımız, her gün para kazanacağına inansa, turistleri kazıklamaz. Turistleri kandırmak, kesinlikle savunulacak bir şey değil. snafın eski kötü alışkanlıklarını değiştirmesi lazım. Turistlerin, Kemeraltı'nda geçireceği zaman çok az. Turisti bırakıyorsunuz Kemeraltına... Ama tur otobüsünün park edeceği yer yok. Yarım saat içinde turist, Kemeraltı'nın neresini gezebilir ki... Ne yemek yiyebilir, ne doğru dürüst alışveriş yapabilir. Turistlerin gezebileceği alanlar için rehber olması lazım. Kemeraltı şu anda turistten para kazanmıyor. Turistin para harcaması için onlara bir şey vermiyoruz çünkü... On sene önceki aynı ürünle karşılıyoruz. Artık AVM’lere kızamıyorum, müşterilerin satın alma durumu değişti. Kemeraltı esnafımız hala ‘abla almayacaksan dokunma" dediği anda her şey bitiyor. Bu durumun değişmesi lazım. Sunum artık çok önemli. Bütün bu sorunlara rağmen gelen kadınlara ve gençlere minnettarım. Turistler en çok incik-boncuk alıyor, kahve içiyor. Kültürüne göre halı ilgilerini çekebiliyor. Turistleri yönlendirmek lazım. Turist geliyor ama bir şey bulamıyor."

ESNAFIN CİROSU, YÜZDE 60 AZALDI
"Kemeraltı esnafı, pandemi sürecinde dip yaptı. Normalleşme süreci sonrasında toparlayamadı. Çarkı döndürebiliyoruz ama cirolar yüzde 60 oranında düştü. Giderlerimiz çok arttı ve her şey çok zamlandı. Bunun üstüne gelir de gelmeyince artık çok zorlaştı her şey... Çok büyük sorunlarımız var. Yetkililerimiz çok iyi niyetli ama biz Ankara’yı aşamıyoruz. Mevzuatlar çok farklı olunca buradaki arkadaşlar elinden geleni yapıyor ama sonuç çıkmıyor."

KEMERALTI KÜLTÜRÜNÜ YAŞATAN ESNAF KALMALI
"Kemeraltı kültürünün dışında esnaf buraya gelmemeli. Sokağına sahip çıkmış esnaftan ödeme almayı rahatlatın, diyoruz. Biz bir şekilde devreye girmeye çalışıyoruz ama yetkimiz sınırlı. Kemeraltı'nın otopark sorunu var. Otopark sorununu çözmezseniz, doğal olarak bu soruna kendiliğinden bir çözüm bulmaya çalışacaklar. Belediye ve Valilik bir otopark gündemini masalarına almalı. Burada çok fazla öneri çıkabilir. Biz de fikir öneri sunabiliriz. Mesela, esnafın ayrı, müşterinin ayrı yere araba koyması lazım. Esnafın arabası orada bütün gün yatıyor. Kaç esnaf arabayla geliyor, bunu tespit etmek lazım. Başkan Tunç Soyer’e tekrar deklare etmek isterim; sabah 8.30’la 12.00 arası Kemeraltı’nda kadınlarımıza otopark bedava olsun. İnanın bedava diye kadınlar Kemeraltı’na gelir. Sadece 1 liralık  dahi olsa alışveriş yapar. Sabahın o saatlerinde Kemeraltı yatıyor. 9.30’da açılıyor artık işyerleri. Otopark koşullarının iyileştirilmesi lazım."

HAVRA SOKAĞI'NDA YENİLEME YAPILMALI
"Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Havra Sokağı’ndan geçti, iyi ve kötü yerlerimizi gördü. Tunç Soyer Başkanımıza ‘esnafın artık elini cebine atması’ gerekir dedik, çünkü orayı biraz da kirleten biziz. Havra Sokağı'nın temizlenmesi için Abdül Batur başkanımız da destek vereceğini söyledi. En büyük sorunumuz Kadifekale’de, Eşrefpaşa’da biriken yağmur sularının Kemeraltı’na ulaşması... Kemeraltı'nın altyapısı bu kadar yükü çekmiyor. Bizim alt katmanda kanalizasyon ve yağmur suyunun farklı olmaması bir sorun. Biz bu iş uzasın istemiyoruz, yönetimle esnafı ortak noktada buluşturabilirsek çok güzel olacak. Havra Sokağı yenileme yapmazsa para kazanamaz."

GEREKİRSE O BÖLGELER KAMULAŞTIRILMALI
"Kemeraltı, UNESCO geçici Dünya Mirası Listesi'nde...  Ticaret Odamız, belediyelerimiz bir girişimde bulunmaya çalıştı. Tunç Başkan’ın TÜRKEM yönetim kurulu başkanı olması, önemsediğimiz bir durum. Dışarıdan biraz tepki alsa da bence Kemeraltı’nın gidişatı açısından çok önemli bir yaklaşımdur, bu... Esnafa dokunmak gerekiyor, sadece yıldan yıla para almanız gerekmiyor. Emlak vergisi aldığınız binaların arka tarafında yıkılmış yerler var. Buralarının sahiplerine biraz sertçe konuşacağız, sorumluluk almaları gerekiyor. Bunlar Kemeraltı’nın gelişmesine en büyük engellerden biri. Atıl ve yasadışı kullanılan bir alan var. Dedeler, babalar yaşamlarını yitirmiş, çocuklar, torunlar o binalara sahip çıkmamış. Belediye ve Valilik buralara sahip çıkılmazsa, kamulaştırmalı. İki yıl süre tanınmalı mal sahiplerine... Eğer o yapılara bir şey yapmazlarsa, kamulaştırma kaçınılmaz olsun."

ESNAFIMIZIN, YERİNDE EĞİTİLMESİ GEREKİYOR
"Ticaret Odası ve Esnaf Odamızdan bir beklentimiz var. Eğitim ile ilgili projelerimiz pandemi olunca durdu. Esnafın kendi mekanında eğitim almasını istiyoruz. Esnaf başka yerde yapılacak bir eğitime gitmez, hayal kurmayalım. Kemeraltı’nın herhangi bir datası yok, biz de anket yapacağız. En son öğrendiğim kadarıyla, Kemeraltı’nda ticarethane olarak 10 bin 723 tane mekan var. Sigorta için bir adım attık. Sigorta şirketleri arabaları, evleri, yazlıkları sigorta yapıp para kazanıyor. Para kazandığı dükkanı sigorta yapmıyor. Ruhsatı var buraların. Buranın riskli olması, esnafın sorunu değil. Kemeraltı’ndaki bütün sigortaları tek bir şirketle anlaşabiliriz."

E-TİCARET, KEMERALTI İÇİN KAÇINILMAZ
"İlerleyen zamanlarda e-ticareti Kemeraltı için yapacağız. Büyükşehir Belediyesi ile beraber yapacağız. Satılan ürünün garantisi ve nakliye bizim için çok önemli. Bazı esnaflarımız kendisi yaptı bunu. Günün koşulları için e-ticaret önemli. Kemeraltı’nın kendisine ait yangın ve deprem birimi olması gerekir. İtfaiye Daire Başkanı ile konuştuk bu konuyu, rica ettik. Sıcak baktıklarını dile getirdiler. Belediyemizin orada bir kulübe yapması gerekir. Herhangi bir afette kendini koruması gereken bir durum olması gerekir."

KEMERALTI 35 PROJESİNE ÖNEM VERİYORUZ
"Kemeraltı 35 projesi ile burayı 35 bölgeye böldük. Bu bölgelere bilinen bir esnafı ,yönetim kurulu başkanı olarak atayacağız. Burada hedefimiz, Kemeraltı’nın sahibinin esnaf olduğunu göstermek. Biz her sorunu bilemeyiz. Bu proje sayesinde sorunları daha iyi öğrenebileceğiz. Kemeraltı’nın liderlere ihtiyacı var. İki dönem arka arkaya başkanlık sonrası olmayacak, bunu tüzüğe yazacağız. Bizim iyi örgütlenmemiz lazım, altyapımız siyaset olmaması gerekir."

 
Ahmet Doğruyol sendika kuruyor
 
Oruç Reis'in çalışma süresi uzatıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Açlık sınırı 2 bin 384 liraya yükseldi
Türk-İş'in araştırmasına göre, ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin açlık ...
Özgener’den İzmir için “mega turizm” çıkışı: Çeşme ile İnciraltı birbirini tamamlayacak!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, İnciraltı’nın bir an önce ...
IMF'ten Türk ekonomiste üst düzey görev
IMF Başkanı Georgieva, Strateji, Politika ve Gözden Geçirme Bölümü'nün ...
 
Bakan Albayrak anlattı: Bir ülke tehdit etti!
Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz keşfinin doğalgaz faturalarına yansıyacağını ...
Mehmet KARABEL yazdı... Lokantaların hali çok acıklı!
Mehmet KARABEL yazdı... Lokantaların hali çok acıklı!
İzmir'de okul servislerine zam!
İzmir'de 2020-2021 eğitim öğretim yılı okul servis ücretlerine yüzde 11 ...
 
BM: Turizm sektöründe 120 milyon kişi işsiz kalabilir
Birleşmiş Milletler (BM) turizmde gelir kaybının yeni tip corona virüs ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 7,38 TL, Euro ise 8,71 TL'den işlem görüyor.
Döviz çekiminden alınan komisyon kaldırıldı
Bankalar, nakit döviz çekimlerinde aldıkları komisyon uygulamasını kaldırdı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva