HABERLER>GÜNCEL
27 Eylül 2019 Cuma - 08:35

Deprem sonrası hatlar neden kesildi? Çözüm yolları neler?

İstanbul'da meydana gelen 5,8'lik deprem sonrası telefon hatlarında kesinti yaşandı. Peki bu kesintinin sebebi neydi? Afet sonrası iletişimin aksamasına karşı çözüm yolları neler?

Deprem sonrası hatlar neden kesildi? Çözüm yolları neler?

İstanbul'da yaşanan deprem sonrasında herkes yakınlarına ulaşmak ve bilgi alabilmek için telefonlarına yöneldi. Telefonlarının arama tuşuna basan İstanbullular, ilk 5-10 dakika görüşme gerçekleştiremedi. Yaşanan yoğunluktan dolayı telefon hatları adeta kilitlendi.

KESİNTİNİN SEBEBİ NEYDİ?
NTV canlı yayınına bağlanan Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği Başkanı Serhat Özeren, "GSM operatörleri işletmeleri Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'nun yönetmeliklerine göre hareket ediyorlar ve yaptıkları çalışmalar optimum bir çalışmaya göre aynı anda 17 milyon kişinin ya da 10 milyon diyebiliriz, aynı anda iletişime geçmesini sağlayacak bir altyapı değil. Bu bir baz istasyonunu ele aldığımızda aynı anda konuşabilecek abone sayısı bellidir. Daha fazla yoğunlaşma yapıldığı zaman tabiki belli kesintilere sebep olabiliyor. Aynı anda bu haberleşmeyi yapamadığı zaman vatandaşlar internet üzerinden değişik uygulamalar üzerinden rahatlıkla haberleşmelerini yapabildiler.

"İNTERNET ÜZERİNDEN ULAŞIN"
Böyle durumlarda tabi çok hassasiyet var herkes sevdiğine yakınına ulaşmak istiyor ama mümkün olduğu kadar böyle durumlarda çok acil olmadıkça bu tip haberleşme yöntemlerini internet üzerinden SMS üzerinden yapmakta fayda var. Eğer ulaşamazlarsa, normal hattan ulaşamadıkları takdirde internet üzerinden rahatlıkla haberleşebileceklerini görebileceklerdir" dedi. 

"KONUM BİLGİLERİNİZİ AÇIK TUTUN"
Özeren ayrıca, "Özellikle konum bilgilerini sürekli açık tutmaları ve bu bilgileri de birinci derece yakın akrabalarıyla paylaşmalarını tavsiye ederiz çünkü bu bizim ülkemizin bir gerçeği bu tedbirleri almak ve bu deprem gerçeğiyle yaşamak da bizim sorumluluklarımız içerisinde" açıklamasını yaptı. 

NEDEN KİLİTLENİYOR?
Hürriyet gazetesinden Ahmet Can'ın haberine göre, aramalar yoğunlukla 2G ve 3G şebekeleri üzerinden yapılıyor. Yani arama tuşuna bastığınızda 4.5G şebekesine bile bağlı olsanız bile, telefonunuz otomatik olarak 2G veya 3G şebekesine geçiyor. 2G ve 3G'nin eski bir teknoloji olmasından dolayı aynı anda konuşturma kapasiteleri düşük.  İstanbul gibi 20 milyona yakın kişinin yaşadığı bir metropol düşünüldüğünde deprem gibi acil durumlarda söz konusu kapasitelerin kat ve kat üzerine çıkılıyor. 

8 ŞERİTLİ OTOBAN GİBİ
Peki nasıl oluyor da 4.5G şebekesi çalışıyor? WhatsApp gibi internet üzerinden görüşme yapmaya alışsak da, deprem gibi acil durumlarda elimiz hemen telefonların hücresel aramasına gidiyor. WhatsApp gibi platformlar ikinci planda kalıyor. Bu yüzden yoğunluk, 2G ve 3G'ye göre 4.5G şebekesinde daha az oluyor. Ayrıca iletişim operatörlerinin sahip olduğu frekansların hemen hemen yarısı 4.5G şebekesine yönlendirilmiş durumda. Örneğin; iletişim frekanslarını 8 şeritli bir otoban olarak düşünürsek 2G ve 3G şebekesi için 4 şerit ayrılıyor.  4.5G şebekesi için ise geriye kalan 4 şerit aynlıyor. Dün yaşanan depremden sonra da bu senaryo gerçekleşti. Cep telefonu kullanıcıları sesli görüşme yapabilmek için 2G ve 3G şebekesine yönlendirildi. Bu şebekelerdeki kapasitenin düşük olması ise iletişim hatlarını kilitledi.

OPERATÖRLER NE DEDİ?
Türk Telekom ve Turkcell, deprem sebebiyle mobil hatlardaki yoğunluk kaynaklı kesinti söz konusu olmakla beraber, şirketlerin sabit ses, geniş bant ve fiber altyapısında herhangi bir kesinti ve sorun bulunmadığını duyurdu.

Turkcell’in sosyal medya hesabından duyurulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Silivri açıklarında meydana gelen depremden dolayı ses aramalarında yoğunluk yaşanmaktadır. Hizmet dışı kalan sahamız bulunmamaktadır. 4.5G ve fiber altyapımız kesintisiz hizmet yapmaktadır. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun".

Türk Telekom tarafından yapılan açıklamada ise, "Merkez üssü Silivri olan deprem sebebiyle, mobil hatlardaki yoğunluk kaynaklı kesinti söz konusu olmakla beraber, sabit ses, geniş bant ve fiber altyapımızda herhangi bir kesinti ve sorun bulunmadığını belirtiriz. Sarsıntıdan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

 
Erdoğan: Güvenli Bölge için takvim işliyor
 
Binanızın riskli olabileceğini gösteren 7 madde!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Eylül 2019 Cuma 08:49

alt yapı diye birşey yok. Hala daha telekom şirketleri hatamız yok diyor.

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baro Başkanı Yücel’den Feyzioğlu’na: Çizgisi yok, savruluyor!
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’yla adli yıl açılış töreninde ...
Foça'da denizde paniğe neden olan kirlilik
İzmir'in Foça ilçesine bağlı Yenifoça ve Gencelli mahalleleri ile Aliağa'ya ...
Ulaştırma Bakanlığı'ndan 'köprü hasar gördü' iddiasına yalanlama
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca İstanbul Silivri merkezli 5.8 büyüklüğündeki ...
 
İzmir'de hafif ticari aracın çarptığı trafik polisi ağır yaralandı
İzmir'in Urla ilçesinde hafif ticari aracın çarptığı trafik polisi ağır yaralandı.
Taciz iddiası: İzmir'de veliler okul bastı
İzmir’in Çiğli İlçesi'nde bulunan Nuriye-Abdülkerim Toraman İlkokulu'nda ...
Deprem çantasında neler bulunmalı?
İstanbul'da saat 13.59'da Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki ...
 
İzmir'de film gibi tatbikat
İzmir'de film gibi tatbikat
İçişleri Bakanlığı'ndan yaylacılara dönüş uyarısı
İçişleri Bakanlığı'nca Tarım ve Orman Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ...
Kritik deprem uyarısı: 6,9 gelebilir!
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva