HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Aralık 2012 Pazar - 09:19

‘Çöp’ün yeri bulundu: Peki şimdi ne olacak?

Karşıyaka Yamanlar’da Katı Atık Bertaraf Tesisi kurma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valiliğe yaptığı başvuruda ‘alanın mera vasfını kaldırın’ dedi. Büyükşehir’in talebi incelemeye alındı.

‘Çöp’ün yeri bulundu: Peki şimdi ne olacak?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sır gibi sakladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yeni yerinin Karşıyaka Yamanlar Köyü’nde çıkmasının yankıları devam ediyor. Egedesonsöz’ün belgeleri ve fotoğraflarıyla ortaya koyduğu projeye karşı Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak başta olmak üzere bölgede yaşayanlar ve bazı ilçe belediye başkanlarından tepki gelmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın hazırladığı rapor ile ortaya çıkan ve İzmir Valisi Cahit Kıraç’tan da şimdilik vize alan 1 milyon 720 bin metrekarelik ‘mera’ vasıflı alan için işlemler başladı.

İşte Kocaoğlu'nun sır gibi sakladığı 'çöp alanı'
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, mera vasıflı ‘mera özel siciline’ kayıtlı taşınmazın 4342 Sayılı Mera Kanunu’nun 14. maddesi gereği alanın tahsis amacının değiştirilmesi için İl Mera Komisyonu’na başvuru yaptı. Önümüzdeki günlerde belediyenin talebini inceleyecek olan komisyon önce buranın mera vasfını kaldıracak ardından sorun olmadığını belirtecek. Yamanlar Köyü’nde yaşayanların kullandığı mera alanı için ayrıca belediye tarafından 20 yıllık ot geliri peşin ödenecek. Emlak verilerine göre dönümü bin TL olan alan için Büyükşehir’in yaklaşık 700 bin TL ot geliri ödemesi gerekecek. Yasa gereği kamu yatırımlarının muaf tutulduğu ot gelirinin alınıp alınmayacağını yine komisyon karar verecek. Resmi işlemi başlatan belediye daha sonra ilgili kamu kurumlarının görüşünün ardından işlemlere başlayacak.
 
Belediyenin başvuru sırasında ayrıca komisyona, Kamu yatırımı olduğunu belirten belgeler, yatırımın projesini sundu. K,omisyon gerekli gördüğü hallerde fizibilite raporu, finansman kaynağı, ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirme ) raporu gerektiren yatırımlar için ÇED olumlu belgesi, yatırım için gerekiyorsa çevreye zarar verilmeyeceğine dair taahhütname, kadastro tekniğine uygun harita, yatırımın vaziyet planı ve birçok belge talep edebiliyor.
 
SORUN YOK
Büyükşehir Belediyesi’nin kurumların görüşüne sunduğu proje alanı ile ilgili ilk olumlu dönüş Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden geldi. Çevre Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat ve Vali Cahit Kıraç’ın bizzat yürüttüğü, koordinasyonu sağladığı alan için yapılan ön incelemede DSİ onay verdi. Yeri incelediklerini belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, “Biz, alanın içme suyu havzasında kalıp kalmadığına bakarız. Bu yeraltı ve yerüstü suyu için geçerlidir. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilileri ilgili bölge müdür yardımcılarımız ve teknik ekip ile görüştü. İlk olarak bizim için sorun teşkil etmediğini gördük. Başvuru resmi olarak geldiğinde ayrıntılı incelyeceğiz. Şimdilik sorun görünmüyor” dedi
 
Alan için ikinci onay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden geldi. İl Müdürü Ahmet Güldal, teknik ekibin bölgeye gittiğini sorun görmediğini dile getirdi. Güldal, “ Alanın meradan çıkartılması için yapılması gereken işlemler var. Zaten oradaki tarım alanları birinci sınıf değil. İnsanların tapulu arazilerindeki yaptıkları tarım işleri düşük çaplı. Hayvancılık da öyle büyük çaplı değil. Bölgenin mera vasfından çıkartılmasında bir sakınca görmedik. Tabi ki işlemler için resmi başvurunun gelmesi gerekir. Bir de tüm kurumların kesin onayı lazım. Süreci izliyoruz” diye konuştu.
 
KOCAOĞLU DESTEK İSTEMİŞTİ
Alanın Karşıyaka’da ortaya çıkmasının ardından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Çöp büyük kentlerin bir gerçeği. Biz çöpü dünyadaki teknolojik olanakları kullanarak bertaraf etmek, geri kazandırmak istiyoruz. Coğrafi konumu, yerleşimden uzaklığı, arazinin tarıma uygun olmaması, belli çalışmaların yapılabilmesi, çevrenin rahatsız olmaması, hava sirkülasyonu ve bunlardan en önemlisi, buraya ulaşacak TIR'ların kent içinden geçmemesi gibi konularda yaptığımız çalışmalar sonucunda bir yer tespit ettik. Bu yerle ilgili Sayın Valimiz Cahit Kıraç da bir ön araştırma yaptı. Orada da ilk intiba uygun. Belli kurum ve kuruluştan görüş almamız gerekiyor. Onlarla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Umuyorum kısa zamanda el birliğiyle, gönül birliğiyle bu projeyi başlatıp kentin önemli bir problemini çözmüş oluruz. Destek istiyoruz” açıklaması yapmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
okan 3 Aralık 2012 Pazartesi 09:40

çöpü çözdük ama ya radyoaktif çöpü? 5 yıldır şehrin göbeğinde tehlike ile burun buruna yaşıyormuşuz, haberimiz yok!

Yorumu oyla      13      6  
YORUM 3 Aralık 2012 Pazartesi 09:36

YAPMAYIN İZMİRİN TEK OKSİJEN KAYNAĞINA BU TESİS O BLGEYİ ZAMANLA YOK EDER AL NU TESİSİ MANİSA İL SINIRINA KÖTÜR.......

Yorumu oyla      13      6  
kral çıplak 2 Aralık 2012 Pazar 22:08

sasalıda binlerce dönüm alan boş dururken, çamur çürütme tesisine daha çivi çakamamışken, yamanlar gibi izmirin en mutena ormanlarının ortasına, hem de merayı yok ederek, henüz nasıl bir tesis yapacak onu bile açıklamadan, çöp tesisi kuracakmış. yok efendim vali ve kurumlar inceliyormuş. su havzası değilmiş. külahıma anlatın. izmirin kuzeyine su veren emiralem kaynakları nerde söyler misiniz. aziz bey kağıt üstünde iş yapacağına gitsin araziyi incelesin, yanına basını da alsın görelim...

Yorumu oyla      15      6  
izmirli 2 Aralık 2012 Pazar 16:41

karsıyaka baskan yardımcısı bu alanda su kaynaklarının oldugunu söylüyor. bu dogru ise cok önemli . büyükşehir belediyesi baska kurumların görüşlerinden önce kendi kurumu İZSU nun görüşünü almalı ve bu görüşü halka açıklamalı

Yorumu oyla      19      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in EXPO dosyası hazır
İzmir'in EXPO 2020 adaylık sürecinin en önemli dönüm noktalarından biri ...
Başkan Solak ameliyat masasına yattı
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak bıçak altına yattı.
Menderes’te dev protokol Kocaoğlu’nun hedefinde Şengül!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisine “İzmir’e bir ...
 
Konaklı ev hanımları yogayla stres atıyor
Güzelyalı’da bulunan Konak Belediyesi Melahat Yılmayan Öğrenme Evi yoga ...
Konak’ın yardım eli yerine ulaştı
Vatani görevini yaptığı sırada felç geçiren ve evinden dışarı çıkmadan ...
ESHOT artık halkla iç içe!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘ESHOT Halkla İletişim Müdürlüğü’nü hizmete ...
 
Büyükşehir’de İzmir-Belgrad köprüsü
Sırbistan’ın Ankara Büyükelçisi Dusan Spasojevic, İzmir Fahri Konsolosu ...
Seferihisar kadınlarının pazarından ünlülerin sofrasına…
Seferihisar Belediyesi'nin girişimiyle Girit kabağından, karabaş otu reçeline ...
Ve ‘çöp’ CHP’yi yine böldü: Karşıyaka Büyükşehir’e karşı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’da yapmayı planladığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva