HABERLER>TARIM
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:41

Teminatın ardından gümrüksüz ithalat kararı… Şarabın idam fermanı!

Tütün ve şarap üreticilerine teminat zorunluluğu getirilmesi hakkında konuşan Çiftçi –Sen Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Çobanoğlu, sektörde tekelleşmenin önünün açıldığını belirterek “Teminatı olmayan üretim yapamayacak. Bu da şarap üretiminde tekelleşme demek… Böyle bir teminat şartı getirirsen üretici üretmekten doğal olarak vazgeçer. İşin kötü tarafı da 1 hafta önce Azerbaycan’dan gümrüksüz şarap ithalatını da serbest bıraktılar. Bu otomatik olarak küçük şarap fabrikalarını piyasadan silme üzerine şekillendiriliyor” şeklinde konuştu.

Teminatın ardından gümrüksüz ithalat kararı… Şarabın idam fermanı!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün, tütün mamulleri, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkilerin üretim ve ithalatı faaliyetlerini yürütenlerden alacağı teminat tutarlarını belirledi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle üreticilerden fermente alkollü içki ana kategorisi için 500 bin TL ile 50 milyon TL, distile alkollü içki ana kategorisi içinse 4 milyon TL ile 50 milyon TL arasında teminat alınacak.

Egedesonsöz’e konuşan Çiftçi-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Çobanoğlu, teminat zorunluluğunun butik şarap fabrikalarını ve şaraplık üzüm üreticilerini olumsuz etkileyeceğini anlattı.  Çobanoğlu, ağır vergilerin ve üretim maliyetlerinin altında ezilen üreticinin üretimden vazgeçme noktasına geleceğini vurguladı.

DEVLET TEMİNATI NAKİT İSTİYOR
Büyük şarap fabrikalarının geçen yıl üzüm bulmakta zorlandığını aktaran Çobanoğlu, bu yıl sorunun daha da derinleştiğini belirtti.

Çobanoğlu “Bu yönetmelik sadece butik üreticileri etkilemiyor, şaraplık üzüm üretenleri de etkiliyor. Geçen yıl şaraplık üzümde ve sofralık üzümde rekolte düşüktü. Düşük olunca ve hastalıklar söz konusu olunca şaraplık üzüm üreticileri daha uygun fiyatlara sattılar doğal olarak. Bunda butik şarap üreticilerinin de payı fazla çünkü üzüm alabilmek için yüksek fiyattan üzüm bulmaya çalıştılar. Büyük şarap fabrikaları üzüm bulmakta kısmi ölçüde zorlandı. Bu yıl öyle bir şeye dönüştürdüler ki, üretilen şarap miktarı kadar özel teminat ister hale geldiler. 5 milyon liradan başlıyor ve 20 milyonlara kadar yükseliyor daha da artıyor. Bu teminat, banka teminatı da değil, devlet nakit talep ediyor. Devlet, ‘bunu ben bir kenarda tutacağım, faiz vermeyeceğim, senin şarap üretmen için  bu teminatları alacağım’ diyor. Kaldı ki butik şarap üreticilerinin bir kısmının üretim maliyeti, masraflar, vergiler o kadar zaten. Neredeyse iki katı maliyeti vardır” dedi.

ÜRETİCİ ÜRETMEKTEN VAZGEÇECEK
Üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Çobanoğlu “Teminatı olmayan üretim yapamayacak. Bu da şarap üretiminde tekelleşme demek… böyle bir teminat şartı getirirsen üretici üretmekten doğal olarak vazgeçecek. Üretimden vazgeçmeleri iki şeye sebep olacak. Büyük şarap fabrikalarının tekelleşmesi hızlanmış olacak. Bir de şaraplık üzüm üreticileri büyük şarap fabrikalarına mecbur bırakılmış olacak. Fiyatı belirleyen nokta da burası. Devletin büyük şarap fabrikalarını destekleme sevdasından vazgeçmesi lazım.”

TEMİNATIN ÜZERİNE GÜMRÜKSÜZ İTHALAT KARARI!
Butik üreticilerin maliyetleri kaldıramayacağını söyleyen Çobanoğlu,  “İşin kötü tarafı da 1 hafta önce Azerbaycan’dan gümrüksüz şarap ithalatını da serbest bıraktılar. Bu otomatik olarak küçük şarap fabrikalarını piyasadan silme üzerine şekillendiriliyor. Üretici olarak bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ne kadar çok çeşitli alıcı olursa ürünümüzün değeri de o kadar yüksek olur. Fiyatlar bu durumda bayağı bir düşer” diyerek sözlerini sürdürdü.

 
Mahkemeden velileri sevindiren karar!
 
AK Parti MKYK toplanıyor
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Mayıs 2024 Perşembe 08:53

akape politikaları ülkeyi hızla bitirmeye ait ne varsa uyguluyor. tarım politikaları iflas etmiş durumda. ve hala bunlar ortada adamım diye dolaşıyorlar.

Yorumu oyla      2      0  
Ilkican 23 Mayıs 2024 Perşembe 01:45

Dünyanın en pahalı şarabını biz içiyoruz, açsanız ne olur, kapatsaniz ne olur, hayatınızın en büyük parasini kazandınız

Yorumu oyla      1      0  
Şahan 23 Mayıs 2024 Perşembe 00:58

Başkan ve iktidar için para önemli, nereden gelirse gelsin.Amaç Para olunca haram da ortadan kalkıyor. Müslüman olduklarına ben inanmıyorum, açın gözlerinizi, açın.

Yorumu oyla      1      0  
Rıza Çakmak 23 Mayıs 2024 Perşembe 00:41

Globalleşmenin getirdiği bir sonuçtur. Şarap üreticilerine bu kadar yüklenme . Mülksüzleştirme politikası ile yerli üreticileri Global sermayelere satmaya zorlamak ve tamamen ülkenin topraklarını yabancı sermayeye , özelleştirme gibi ucuza devretme politikası. Alkol ve şarap sevmemek değil, asıl amaç global güçlere vermek. Bu politika ilerde evlere,arsalara, bağ, bahçelere, tarlalara, fabrikalarada uygulanırsa hiç şaşmayın.

Yorumu oyla      1      0  
Tezcan Gürkanaz 22 Mayıs 2024 Çarşamba 22:39

Devlet tüm şarap üreticilerine eşit davranmalı. Gümrüksüz ithalat olmamalı. Yazık olur üzüm üreticisi ile tüm sektörde faaliyet gösterenlere .

Yorumu oyla      1      0  
murat 22 Mayıs 2024 Çarşamba 14:45

Milli içkimiz rakı ve şarap ama vergilerden dolayı bunları bile içemez olduk.

Yorumu oyla      5      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atalık tohumda sivil itaatsizlik: Engel tanımıyoruz, bu vatani bir görev!
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirleri genelgesi, Seferihisar’da düzenlenen ...
Oda başkanı ‘ben bile veresiye alıyorum’ dedi: Üzümde büyük kayıp!
Üzümün başkenti olan Sarıgöl’de üretimde istenen verim bu yıl alınamadı. ...
'Tarımsal hasılayla Avrupa'da ilk sıradayız'
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Geçen yıl 137 milyon ton bitkisel ...
 
Erdoğan açıkladı: Çiftçi kredi limitleri artırıldı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarımı sadece ekonomi için değil, ...
Emiralem’e festival dopingi: Tezgahta çilek kalmadı!
Kendine has tadı ve kokusuyla adını dünyaya duyuran Emiralem çileği, bu ...
Çiftçilere teşviklerden yararlanma çağrısı
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren ...
 
'Çeyrek karpuz' pazara düştü
Yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz, yeni sezonda alıcılarını uzaktan selamlıyor. ...
Kirazda hedef 300 milyon dolarlık ihracat!
Türkiye’nin yıllık 736 bin tonluk kiraz rekoltesiyle dünya lideri olduğunu ...
Kiraz hasadında yevmiye 1250 TL!
Tarım işçilerinin artan günlük yevmiye ücreti, üreticinin maliyetini daha ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva