HABERLER>TARIM
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 10:21

Kiraz hasadında yevmiye 1250 TL!

Tarım işçilerinin artan günlük yevmiye ücreti, üreticinin maliyetini daha da katlıyor. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “İşçilerin günlük ücretlerinin yüksek olması, üretici açısından büyük bir sıkıntıya yol açıyor. Farklı ilçelerden işçi getirtiyoruz. Gelen işçilerin geldikleri yere göre fiyatı değişiyor. Dayıbaşı dediğimiz, bu işçilerin sevkiyatını yapan arkadaşların almış olduğu bir para var. Kemalpaşa’nın dağ köylerinde yaylalarında da hasat başlayacak. Şimdiden 1250 lira civarında günlük yevmiye söylentisi var” dedi.

Kiraz hasadında yevmiye 1250 TL!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Kiraz hasadının devam ettiği Kemalpaşa’da yevmiyeli çalışacak tarım işçisi bulmakta zorluklar yaşanıyor.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, yaşanan işçi açığını kapatmak için farklı ilçelerde ırgat getirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

İŞÇİ YEVMİYESİ 1250 TL’YE ÇIKACAK
Egedesonsöz’e konuşan Oray açıklamasında “İşçilerin günlük ücretlerinin yüksek olması, üretici açısından büyük bir sıkıntıya yol açıyor. İşçi yevmiyesi 750 -1000 lira arasında değişiyor. Gelen işçilerin geldikleri yere göre fiyatı değişiyor. Dayıbaşı dediğimiz, bu işçilerin sevkiyatını yapan arkadaşların almış olduğu bir para var, bir de yol ücretinin alındığı bir para var. Bunları üstüne eklediğimizde 1000 lirayı zaten geçiyor. Yakın zamanda Kemalpaşa’nın dağ köylerinde yaylalarında da hasat başlayacak. Burada bu fiyatlar daha da artacak. Dün bu köylerin muhtarlarıyla üreticileriyle görüştük. Şimdiden 1250 lira civarında günlük yevmiye söylentisi var. Bir işçinin günlük toplayabileceği kiraz 30-40 kilo seviyelerinde. Günlük yevmiye, yol parası, dayıbaşı ücretini eklediğinizde kilograma böldüğümüz zaman sadece toplam maliyet 30-35 lira seviyelerinde bir rakam çıkıyor karşınıza” dedi.

AFET YOK, FİYAT ARTIYOR
Oray, artan fiyatlardan dolayı üreticilerin mağduriyet yaşadığını belirterek “Yıllardır bu şekilde devam ediyor. Kemalpaşa’ya dışarıdan işçi hep gelir. Kimsenin emeğinde, alın terinde gözümüz yok. Afet yaşanmadığı halde fiyatların bu kadar düşük kalmasından dolayı üreticiler de mağduriyet yaşıyor” şeklinde konuştu.

KİRAZ ARTIK LÜKS TÜKETİME GİRİYOR
Oray, sözlerine şöyle devam etti:

“Yangın,deprem, sel gibi olumsuzluklar olduğu zaman TBMM’de araştırma komisyonları kuruluyor. Bu sadece Kemalpaşa’daki çiftçinin sorunu değil. Türkiye’de tüm tarımsal faaliyetlerde çalışan insanların sorunu. 3 ay önce Adana-Gaziantep-Kahramanmaraş taraflarına gittim. Tarımsal alandaki oda başkanlarımızla görüştük. Onlar da bu durumu dile getiriyor. Üretici ile tüketici arasında ciddi bir şekilde makas açıldı. Üretici, ben bu ürünü yüksek fiyata alıyorum diyor. Örneğin kiraz, zorunlu bir tüketim değil. Domates, biber gibi değil. Biraz lüks tüketimine giriyor artık. İnsanlar, fiyatların yüksekliğinden dolayı sadece nefsini köreltmek için 2 kilo alacağına 1 kilo alıyor.

BU ZİNCİRİN HALKASI NEREDE KOPUYOR
Milletvekillerimize bu durumu anlattık. Üretici ayağından başlayıp tüketici ayağına kadar gelen o periyodik zamanı bir değerlendirsinler.  Kim ne kazanıyor? Bu zincirin halkası nerede kopuyor? Bugün bu kirazın ticaretini yapanların aldığı fiyat belli, masrafı belli. Üzerine kar koymadan bunu satmıyor ya da elden çıkarmıyor. Üretici kısmında bu yok. Bizim maliyetlerimiz belli. Maliyetlerimizin altında kiraz ticareti yapılıyor. Tüketici ise bu ürünü yüksek fiyata alıyor. Bugün Kemalpaşa’da en iyi kirazın fiyatı 50-70 lira seviyelerinde. Dün İzmir’de baktım ki bizim 70 lira verdiğimiz en iyi kirazın daha ikinci veya üçüncü kalibresinde olan kiraz pazarda 100 lira. O kiraz burada 25-30 lira. Ticaretini yapanlar hiçbir işçilik yapmıyor. Üreticiden alıyor, dökme kasaların içinde İzmir’de satıyor. Tabii ki bu işi yapan insanlar kar amacı güdecektir ama 30 lira olan ürüne 10 lira masraf eklesen 40 lira olur. Kirazı 60 liraya satmak varken neden 100 liraya satıyorsunuz? Bağlantıda olduğumuz sorunlarımızı dile getirdiğimiz milletvekillerinden birisine de anlattık. Gerek üretici gerek tüketici ayağına kadar bir araştırma yapılmasını istedik. Türkiye’de tüm tarımsal üretimi düşünüyorsak, tarıma devam etmek istiyorsak, ithal ürünlerin önüne geçmek istiyorsak bunlar için önlem alınması lazım, yaptırımlarının artırılması lazım.”

 
Milyonlarca liralık soygun: Rezidansta yakalandılar!
 
Vekillik direkten dönmüştü... İzmir'de bir istifa daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 944 milyon 907 bin liralık tarımsal ...
Hububat ve bakliyat ihracatı 4 ayda 4 milyar dolara ulaştı
Türkiye, yılın ilk dört ayında toplam ihracat artışını sürdürdü. Hububat ...
Arıcılıkta en kötü yıl!
Yüksek enflasyon ve artan maliyetler, arıcılık sektörünü de vurdu. İzmir ...
 
Çeşme'nin simgesi tescillendi!
İzmir'in Çeşme ilçesinde yetişen damla sakızı, coğrafi işaret tescil belgesi ...
Bakan Yumaklı duyurdu: 445 milyon lira destek!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı ...
Kiraz artık hayvan yemi… Tüccar ve ihracatçı üreticiyi yaktı!
Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa ilçesinde kiraz üreticileri ...
 
Tarımsal üretimde kredilerin esasları belli oldu
Bitkisel veya hayvansal üretimde 300 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli ...
Kemalpaşa’daki hüsranı Ziraat Odası başkanı anlattı: Böyle giderse 5-10 yıla kiraz biter!
Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa’da ilk hasat yapıldı. Kemalpaşa ...
Ege İhracatçı Birlikleri, kirazdaki ihracat hedefini büyüttü
Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazda, ilk hasattan sonra geçen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva