HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Kasım 2012 Cuma - 16:21

Ve ‘çöp’ CHP’yi yine böldü: Karşıyaka Büyükşehir’e karşı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’da yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili ayrıntıların ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. İstanbul’da olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın yerine vekalet eden Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan duruma sert tepki gösterdi. Çalışkan, “Bize kimse bir şey sormadı. İzin veren vali görevi bitince gider ama benim mezarım Karşıyaka’da olacak. Bu karar affedilebilir değil. Mademki zararsız bir tesis olacak o zaman Konak Meydanı’na kursunlar” dedi.

Ve ‘çöp’ CHP’yi yine böldü: Karşıyaka Büyükşehir’e karşı

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, çok tartışılan katı atık bertaraf tesisi hakkında önemli açıklamalar yaptı.

- Kocaoğlu'ndan Egedesonsöz'e tebrik 'çöp'e destek çağrısı...

Radyo Pause’da yayınlanan Ümit Yaldız’ın sunduğu “Egedesonsöz” programına konuk olan Çalışkan sert açıklamalar yaptı. Çöp tesisinin kurulacağı alanın su havzası olduğunu anlatan Çalışkan, sorunları insanların çıkarttığını yine çözümlerin de insanların bulacağını söyledi.
 
Durum ile ilgili değerlendirmelerine bölgenin özelliklerini anlatarak devam eden Çalışkan, İzmir’i seven hiçbir kimsenin bu karara ‘evet’ diyemeyeceğini söyledi.

Çalışkan, “Bu gibi sorunların tartışılacağı mecralar neresidir? Bunları kapalı kapılar ardında yapmak ‘ben yaptım oldu’ demek doğru değil. Masa başında alınan kararların sert karşılık bulması doğaldır. Ben tesisin yerini Egedesonsöz’den öğrendim. Bilmiyordum. Hangi partili olduğumuz önemli değil. Karşıyaka Belediyesi kurumsal bir yapı... Kim haberdar etmiyor? Bir yanda valilik, diğer yanda belediye... Kafa kafaya veriliyor ve biz basından öğreniyoruz. Bu affedilir bir durum değil. Bir vatandaş olarak buna karşı çıkıyorum. Menemen’i Karşıyaka'yı, Bayraklı’yı apartman olarak düşünün. Bu apartmanın su tesisi Yamanlar’dır. Oraya zehir atılıyor. Bir yakma tesisinden değil kompost tesisi olduğunu biliyoruz” dedi.

 
BEN ‘O’ DEĞİLİM!
Büyükşehir ile aralarında yaşanan koordinasyon sorununa değinen Çalışkan, “Vatandaşlarımızın detaylarıyla bilmesi mümkün değil. Ben, 11 yıl yurt dışında yaşadım. Almanya’da yıllarca kaldım. Çöp yakma tesisi varsa ayrıştırma tesisi olmaz. Ayrıştırmak için tüm çöpleri oraya getirdiğinizde sorun yaşanacaktır. Oranın ‘kompost’ olacak kısmı var. Zehir bölgeye yayılacak. Burada hem yöntem hem de adres çok yanlış. Kimden neyi saklıyoruz? Saklayarak bu sorunu nasıl çözeceğiz? Ben bu kentin sorumluluğunu üstlenmiş kentlere sesleniyorum. Ortak çalışma neden yapmadılar. Daha önceki tesislerin yapılacağı yerlerle ilgili saklanma durumu oldu. Karşıyaka'dan tamamen saklandı. Burada el yordamı ile hareket ediliyor. Dünya’nın birçok yerinde çöp sorunu var. Aziz Bey’i anlıyorum. Bir sorun ile karşı karşıya. Ben olsam ‘şunu yapardım’ demiyorum. Çünkü ben o değilim. Biz işin dışında tutulduk. Hükümet, Büyükşehir, ilçe belediyesi ortak çalışmalıydı” diye konuştu.
 
“OLDU DA BİTTİ MAŞALLAH”
Bölgenin geçmiş yıllarda sağlık amacıyla kullanıldığını, doğal güzellikleri ile ön plana çıktığı ve heba edilmemesi gerektiğini ifade eden Çalışkan, “Türkiye’de veremle ilgili hastalıklarının tedavisi için insanlar oraya geliyordu. Oraya şimdi çöp dökülüyor. Oraya böyle bir tesisi bırakın yapmayı, birlikte düşünülemez bile. Ben buranın bürokratlar tarafından Aziz Bey’in önüne konulduğunu görüyorum. O bürokratların da başka hangi işlerde başarılı olduklarını biliyorum. Burada konuşmayacağım. Daha önce Yamanlar’da altın madeni için karar alındı. Valilik’ten alınan izinlere karşı çıktık. Hep birlikte ‘orada su kaynakları var’ dedik. Orada altın madenine karşı çıkan, kayaların taşınmasını bile kabul etmeyen Büyükşehir burada çöp tesisine onay veriyor. Bu bölge çok büyük insanların yaşandığı kitleyi ilgilendiriyor. Burası Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova ile Manisa Muradiye’ye kadar etki yapıyor. Yamanlar Dağı’nın eteklerinde çıkan her su çöp tesisinin kurulacağı yerden geliyor. Burası 1 milyondan fazla kişinin yaşamını ilgilendiriyor. Bizim alternatif göstermemiz için tartışmaların yapıldığı ortamlarda bulunmamız gerekir. Şimdi ‘oldu da bitti maşallah’ konusuna karşı çıkmayın deniliyorsa Dünya’da böyle bir şey yok” dedi.
 
VALİ GİDER AMA BENİM MEZARIM KARŞIYAKA’DA KALIR!
Karşıyaka Belediyesi adına yetkililere çağrıda bulunan Çalışkan, karardan vazgeçilmesini istedi. Çalışkan, “Basın aracılığıyla İzmir’e sesleniyorum. Yetkili makamlarla süreci tartışmak için otururuz ama olmayacak şeylerin oluru yoktur. Burada siyaset yok. Çocuklarımız, torunlarımız, onların çocukları burada yaşayacak. Böyle bir doğa harikasıın yok edilmesine sessiz kalamayız. Vali bey için burası uygun olabilir ama o başka yere gidecek. Görevi bittiğinde başka yere gider. Benim mezarım burada olacak. Ben öldüğümde Karşıyaka’ya gömüleceğim. Bu tesis o kadar zararsızsa o zaman Konak Meydanı’na gömelim. Yıllardır Karşıyaka’ya çöp dökülüyordu. Harmandalı daha önce Karşıyaka’ya bağlıydı. Artık yeter. Çiğli için de Karşıyaka için de artık yeter. Biz ortak coğrafyada yaşıyoruz. Zaten zeminde sorunları çektik bir de tepemizde aynı sorunları yaşıyoruz. Dağın yükseklerine bu tesisi koymasınlar” diye konuştu.
 
ÇÖP ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAYALIM
Çöp ile siyasetin birbirinden ayrılması gerektiğini anlatan Başkan Yardımcısı Çalışkan, “Dünya’daki uzmanları buraya getirtin. Onlara da sorun. Bir tanesi ‘evet burası olur’ demez. Bundan adım gibi eminim. Başka alanlar varken hiç olmaması gereken yere, doğa harikası alana yapılması kabul edilebilir bir iş değil. İnsanların geleceğini etkileyen bir çalışmaya onay veremeyiz. Ne yazık ki düşüncelerimizi uzaktan anlatmak zorunda kalıyoruz. Tesisin atıkları yer altı suyuna karışacak ve sular zehirlenecek. Buradaki tesis Karşıyaka Belediyesi’nin sınırları içinde kalıyor. Bu tesis planlara işlenmelidir. Tesisin buraya yapılmaması için vatandaş olarak tüm imkanlarımı seferber edeceğim. Planlanma aşamasında gelen tepkiler üzerine ‘yanlış yapmışız’ diyeceklerini düşünüyorum. Ama olmazsa vatandaş olarak yollara düşerim. Demokratik hakkımı kullanarak kendimi ifade ederim. Karşıyaka’da “Yamanlar Suyu” sözcüğü var. Karşıyakalılar buna izin vermez. Farklı bir partide olan bile bu konuda farklı düşünemez. O bölgede keçi besleniyor. Orası mera. Oradan daha yüksek bir alana gençler içim kamp alanı yaptık. Belediye imkanlarından yararlanmalarını istedik. Ayrıca sanatoryum projemiz de var. O bölgeye ‘çöp dökülsün mü, dökülmesin mi’ konuda tartışmalara giriyoruz. Büyükşehir’in anlattığı proje sadece sunumdan ibaret. Sunumlar da vitrindir ve güzel olur. Belki de bu konu ortak çalışma kültürüne katkı sağlayacaktır. Torbalı’daki katı atık tesisi ‘toprak çatlak yer altı suyuna kirlilik karışır’ gerekçesiyle ret edildi. Orası bir damla su ise Yamanlar denizdir” ifadelerini kullandı.
 
İLK DESTEK MENEMEN’DEN: ÇÖPÜN SUYU ÇIKTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’da yapma kararı aldığı katı atık bertaraf tesisine ilk tepki Karşıyaka Belediyesi’nden gelirken alanın bir bölümü kendi sınırlarına giren Menemen Belediyesi’nden de yorum geldi. Emiralem Mahallesi sınırlarına kadar uzayan tesise tepki gösteren Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Karşıyaka Belediyesi’ne destek vereceklerini söyledi.
 
Başkan Şahin, “Çöpün artık suyu çıktı. Kim çıkardıysa da helal olsun. Başka bir şey demiyorum. Ben yaptım oldu anlayışı ile hareket edilmez. Bir karar alıyorsanız ilçe belediyesine görüş soracak, oraya danışacaksınız. Çöp tesisleri her yerde krizin çıkmasına neden oluyor. Ben, Karşıyaka Belediyesi’ne destek vereceğim. Daha önce Torbalı’ya götürdüler olmadı. Ardından Menemen’e getirdiler orası da başarılı olmadı. Sonra da Bornova çıktı. Şimdi de Karşıyaka Yamanlar’a ve bizim bölgemize kadar uzanan alana yapmak istiyorlar. Böyle bir anlayış olmaz. Bu işlerde koordinasyon, diyalog ve konuşma çok önemlidir. Konuşacaksın ki adam gibi iş çıksın. Eğer bu meseleyi çözemiyorsan kendi bürokratlarını ve çalışanlarını sorgulayacaksın” dedi.



DAĞDA MECLİS TOPLANTISI!
Aralık Ayı’na katı atık tesisi tartışmaları ile giren Karşıyaka Belediyesi, meclis toplantısını Yamanlar Dağı’nda bulunan açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı Gençlik Kampı ve Belediye Tesisleri’nde yapacak. Meclis üyeleri ile dağa çıkacak olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın burada gündeme dair önemli açıklamalar yapması bekleniyor. Çöp tesisinin yapılacağı bölgeyi yukarıdan gören hakim tepede bulunan tesisler hem tanıtılırken hem de oradan mesajlar verilecek.



SINDIR DA ‘KOORDİNASYON’ İSTEDİ
Karşıyaka Belediyesi’nin içinde bulunduğu durumdan yola çıkan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da koordinasyon sorununa vurgu yaptı. Belediye başkanlarının yapılanlardan haberdar edilmediğini ifade eden Sındır, “ Bizim ilçemizdeki süreçlerden bilgimiz olması gerekir. Ama maalesef bu yok. Bornova sınırları ile Karşıyaka sınırları içine yapılacaklar aynı değil. Biz daha bunlar hakkında bilgi sahibi bile değiliz. Nasıl olacağı, kime, kaç kişiye hitap edeceği belli olmayan bu konular pat diye önümüze geliyor. Bize Büyükşehir’de sunum yapacak, konuyu anlatacak teknik personel yok mu?. Böyle şey olamaz” dedi.

AK PARTİ İZLEMEDE!
Vali Cahit Kıraç’ın sıcak baktığı ve olur verdiği Katı Atık Bertaraf Tesisi arazisi ile ilgili başlayan tartışma sürerken AK Parti cephesinden ‘susma’ kararı geldi. AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli ve Aydın Şengül süreci yakından izlerken hiçbir şekilde açıklama yapmama kararı aldı. Parti, önce süreci yakından izleyecek ve durumun değerlendirmesini yapacak. Ardından Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Torbalı ve Menemen’de yaşadığı ‘ikna’ sorununun Karşıyaka’da gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine bakacak. Büyükşehir ve ilçe belediyelerin tavırları, birbirlerine yaklaşımları analiz edilecek. Öte yandan Karşıyaka AK Parti İlçe Başkanı Kerem Ali Sürekli de bölgede inceleme yapmak üzere ekip kurduklarını söyledi. Teknik kişilerden oluşan ve bölgeyi iyi bilen grubun başına AK Parti Teşkilattan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Harita Mühendisi Tanfer Kemerli getirildi. Kemerli ve beraberindekiler bölge ile ilgili rapor hazırlayacak ve çıkan sonuca göre tavır alacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 2 Aralık 2012 Pazar 13:35

En uygun yer manisa yolundaki taşocaklarıdır aziz yeter bu karşıyaka ve cevat düşmanlığı!!!!

Yorumu oyla      12      5  
Vuslat 1 Aralık 2012 Cumartesi 15:08

En iyisi sayın başkan 30 ilçe için kura çekin nereye çıkarsa oraya yapın çöp bertaraf tesisini! HEPSİ KARŞI NEREYE DÖKECEK ADAM ??? ABD GİBİ PARA VERİP AFRİKALI ÜLKELERİN TOPRAKLARINA MI DÖKECEK!

Yorumu oyla      12      7  
dna....... 1 Aralık 2012 Cumartesi 11:19

chp nini dna sı bir sorun var bunu kangıran hale getirmek dna karekterine var biz bunu isanbulda yaşadık ilçe chp belediyeler ayın karekterde insanlardır hiçbir partiye üye degilim

Yorumu oyla      14      6  
harmandalı lı 1 Aralık 2012 Cumartesi 02:29

artık harmandalıya güzel tesisler bekliyoruz acili olan bir hastane cumhuriyet mahallesine okul cami iş merkezi piknik alanı çöpün kapandığı gün davul zurna ile hep beraberr oynuyacaz doğası bukadar güzel olan yer iyi değerlendirilip cazibe merkezi haline gelmesi hayal değildir çiğli belediye başkanımızın cesaret ile harmandalıya hizmetlerini bekliyoruz ve destekliyoruz

Yorumu oyla      14      5  
arazilerin değeri yarıya düştü bile 30 Kasım 2012 Cuma 23:52

arkadaş buralarda 2 b li yada imara açılan yerlerde kimlerin arazileri var buda merak konusu

Yorumu oyla      11      7  
SIDDIK SOYSAL 30 Kasım 2012 Cuma 23:29

ARKADAŞLAR BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI SAYIN AZİZ KOCAOĞLU ÇÖP DEPOLAMA ALANINI YERİNDE GÖRÜPTE BU KARARI ALDI İSE HAKİKATEN VAY İZMİRİN HALİNE ,BULDUKLARI ALAN TOPOĞRAFİK YAPISI VE TOPRAK YAPISI İLEDE KESİNLİKLE KABÜL GÖRECEK ALAN DEĞİLDİR.BU İŞ İÇİN EN UYGUN ALAN MANİSA İLE İZMİR ARASINDAKİ TAŞ OCAKLARIDIR TOPU NİYE TAÇA ATIYORSUNUZ LÜTFEN HEMŞEHRİCİLİK YAPMADAN ADALETLİ KARAR VERMEYİ DÜŞÜNÜYOR İSENİZ KARARINIZI GÖZDEN GEÇİRMENİZ UYGUN OLACAKTIR.VALİYİ TARTIŞMANIN İÇİNE ÇEKMEYİNİZ LÜTFEN...

Yorumu oyla      13      9  
Galip Bertanlı 30 Kasım 2012 Cuma 21:11

Sayın Çalışkan'ın her cümlesine katılıyorum.Bu Kocaoğlu değilmiydi Bostanlı Barajı'nı aynı bölgeye yapacağını söyleyen? Su kaynaklarının olduğu,ormanlık bir bölgeye çöp kompost tesisini yakıştıran belediye bürokratları,acaba hangi il'de yaşıyorlar? Bu kadar dar görüşlülük olur mu? Tesisi Yamanlara kurdunuz diyelim,çöp kamyonları o rampayı nasıl çıkacak? Araçların çoğu hurda vaziyette,hepsi rampada su kaynatıp kalacak,bırakın bu saçmalığı....

Yorumu oyla      15      7  
izmirli 30 Kasım 2012 Cuma 19:49

yazık bu burokratlar hic mi bir sey bilmiyor. İleri teknoloji diyorlar, eger oyleyse cok buyuk alanlı yerler niye seciliyor???

Yorumu oyla      14      8  
Orhan Yılmaz 30 Kasım 2012 Cuma 18:09

Yıllardır hepinizin çöpünü kabul eden ve hâlâ kullanılan Çiğli'nin halkının canı yok mu.Yıllardır çöp kokusundan bıktık usandık.Çok sevdiğimiz CHP nin yıllardır bu ilçeye başka yatırımı olmadı ki.Tek yatırımları çöp.Sıra sizlere gelince hepiniz bağırıyorsunuz.

Yorumu oyla      27      7  
misafir 30 Kasım 2012 Cuma 16:55

valla adam doğru söylüyor

Yorumu oyla      16      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cebit Fuar'ındaki tek İzmirli Seferihisar
İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde 29 Kasım- 2 Aralık tarihleri arasında düzenlenen ...
Başkan'dan Egedesonsöz’e tebrik ‘çöp’ için destek çağrısı
Yeni çöp tesisinin Karşıyaka Yamanlar Köyü sınırlarında yapılacağının ...
Bostanlı Açıkhava tiyatrosu artık 4 mevsim 'açık' olacak
İzmir’de sıcak geçen yaz aylarında sanat etkinliklerinin vazgeçilmezi ...
 
Başkan Şenol'dan muhtarlara sürpriz!
Elektrik, su, telefon faturaları belediye tarafından ödenmeye başlanan ...
İzmir'in en pahalı parkı tamamlandı!
Büyükşehir, Konak Vergi Dairesi yanındaki alanı park olarak düzenledi. ...
Sındır’dan Bornova’nın çöpüne ‘evet’, Büyükşehir’e 'hayır!'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açıklamaları ile gündeme ...
 
Güzelbahçe araç filosunu güçlendirdi
Güzelbahçe Belediyesi, yaklaşık 500 bin lira harcama yaparak, 8 yeni araç ...
Karşıyaka’nın çevre ödülleri sahiplerini arıyor
Karşıyaka Belediyesi çevre ödülü verecek çevreciler arıyor. Her yıl geleneksel ...
Canlar Konak’ta buluştu: Aşureler hoşgörü için dağıtıldı
Konak Belediyesi’nin düzenlediği “Konak Can Dost Meclisi Toplanıyor” etkinliğinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva