HABERLER>POLİTİKA
11 Eylül 2018 Salı - 10:22

CHP'li Polat'tan 7 kritik maden ve santral sorusu!

Maden faaliyetine devam eden işletme sayısının kaç olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması üzere bir soru önergesi verdi.

CHP li Polat tan 7 kritik maden ve santral sorusu!

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye’de “temiz enerji” adı altında faaliyet gösteren santralleri ve maden işletmelerini TBMM gündemine taşıdı. Türkiye’de faaliyetine devam eden kaç HES, JES ve RES bulunduğunun açıklanmasını isteyen Polat, maden faaliyetine devam eden işletme sayısının kaç olduğunu sordu. Polat, “Şu an üretimde olan santraller ve madenlerin ÇED sürecinden sonraki aşamalarda doğaya, çevreye ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkileri konusunda yapılan denetimlerin sonuçları nelerdir? Denetimlerin sonucunda yapılan yaptırımlar ile çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasına yönelik yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Yoksa olacak mıdır?” sorularını yöneltti.

“DOĞA VE ÇEVRE TAHRİP EDİLİYOR” 
CHP’li Polat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir başta olmak üzere “temiz enerji” adı altında ülkemizdeki tarım alanları ve meraları üzerine çok sayıda Hidroelektrik Santral (HES), Jeotermal Enerji Santrali (JES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve madenler yapıldığını anımsattı. Halen projesi ve ÇED süreci devam eden çok sayıda proje bulunduğunu ifade eden Polat, “Bu projeler nedeniyle tarım alanları, doğal alanlar ve çevre geri dönüşü olmayan bir biçimde tahrip edilmektedir” dedi.

“KAÇ HES, RES VE JES VAR?”
Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemiz genelinde faaliyete devam eden kaç HES bulunduğunu soran Polat, “Bu HES’lerin iller itibariyle dağılımı ne biçimdedir? Sözkonusu HES’lere eklenmesi planlanan yeni HES projelerinin ÇED raporları yapılmış mıdır? Yapılmışsa “uygun değildir” raporu verilen kaç ÇED projesi vardır?” diye sordu. Polat, faaliyete devam eden JES ve RES sayısının kaç olduğunun açıklanmasını isteyerek, “Söz konusu JES ve RES’lere eklenmesi planlanan kaç yeni proje bulunmaktadır? JES ve RES projelerinden kaçının ÇED süreci tamamlanmıştır? “Uygun değildir” raporu verilen JES ve RES sayısı kaçtır?” sorularını yöneltti.

“TARIMDAKİ KAYIPLARDA MADENLERİN ETKİSİ VAR MI?”
Fosil yakıt kullanarak elektrik üreten kaç termik santral bulunduğunu soran Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Karbon salınımında ilk sıralarda yer alan fosil yakıtların, salınımını azaltmak için termik santrallerin bacalarında kullanılan filtre sistemi yeterli midir?
-Yasalara ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle yapımına izin verilmeyen HES, JES ve RES sayısı kaçtır? Hakkında açılan davaların sürdüğü kaç HES, JES ve RES bulunmaktadır?
-Karbon salınımında ilk sıralarda yer alan ve özel sektör tarafından işletilen kaç linyit kömür ocağı bulunmaktadır? Bu ocakların yıllık üretim kapasitesi ne kadardır? 2014’te meydana gelen ve 319 madencinin ölümüne neden olan Soma ve Ermenek maden facialarından sonra açılan linyit kömür madeni var mıdır?
-Maden faaliyetlerine devam eden işletme sayısı kaçtır? Bu madenlerin iller itibariyle dağılımı nedir? Söz konusu madenlerin bulunduğu alanlarda tarım faaliyetleri sürdürmekte midir? Sürdürülüyorsa 2003-2018 yılları arasında üretimde yaşanan kayıplar konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Bu kayıplarda maden faaliyetlerinin etkisi olduğu düşünülmekte midir?”

 
İzmir'de ameliyat ve doğum sonrası 2 ölüme soruşturma!
 
Gaziemir'de Kurtuluş'a özel turnuva
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Doğa ve çevre 11 Eylül 2018 Salı 10:58

Doğa ve çevreyi sadece onlar değil bizlerde talan ediyoruz. Sorsanız herkes ülkesini seviyor vatan sevdalısı. Ama ne atık yağ ne atık pet ne karton kısaca geri dönüşüme götüren kaç kişi. Yerlere çöp atmayam şehrine ülkesine sahip çıkan kaç kişi . Unutmayın o çöpler bile birer israf giden emek Ve maddiyat milli servet.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD basınına yazdı: Köprüden önce son çıkış
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Wall Street Journal’a Suriye krizi ve İdlib sorunuyla ...
İnce: Kılıçdaroğlu'na rakip olmadım
CHP'nin 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı ...
CHP İzmir’in ilçe başkanlarından Ankara’ya çıkarma!
Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir'deki 12 ilçe başkanı Genel Merkez’de ...
 
AK Parti'den flaş 'ittifak' açıklaması!
AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, partinin MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
Fatih YAPAR yazdı... Neyin ittifakı?
Fatih YAPAR yazdı... Neyin ittifakı?
Dışişleri'nden Yunanistan'a tepki!
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Batı Trakya Türk azınlığının endişeleri ...
 
Yargıtay'dan flaş Berberoğlu kararı
Yeniden milletvekili seçilen Enis Berberoğlu hakkındaki davanın, "yasama ...
CHP’li Pekşen’den İzmir mesajları: Burada suratlar asılmışsa…
Trabzon eski Milletvekili Pekşen, “Çok kısa sürede hayran kalınacak kadro ...
CHP'li Beko: Bu hastaneyi neden kapattınız?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, İstanbul Meslek ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva