HABERLER>SEÇİM 2015
15 Şubat 2014 Cumartesi - 09:18

CHP İzmir’de kritik ‘Şato’ zirvesinden ne sonuç çıktı?

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ile birlikte ilçeleri masaya yatıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metropol dışı ilçelerin başkan ve adayları ile buluştu. Kocaoğlu eğilim listelerine müdahale sinyali verdi. Ayrıca belediye personeli de meclis üyesi olamayacak.

CHP İzmir’de kritik ‘Şato’ zirvesinden ne sonuç çıktı?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP'de tartışmalara neden olan ilçe adaylarının açıklanmasının ardından yaşanan kriz devam ederken genel merkez kararı ile meclis üyelikleri için çalışmalar başladı. İlçelerde listelere yazılacak isimlerin kimler olacağı merakla beklenirken CHP İl Başkanı Ali Engin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu iki günlük çalışma başlattı. Engin ve Kocaoğlu kenti 'metropol içi ve dışı' olarak ikiye ayırdı. İkili, metropol merkez ilçelerin dışında kalan ilçelerden isimler ile Büyükşehir’e ait Şato Restoran’da bir araya geldi. Görüşmeye o ilçenin adayı ve ilçe başkanı katıldı.

MÜDAHALE KARARI
Karşıyaka, Bornova, Buca gibi ilçelerin görüşme odasına henüz alınmadığı süreçte kapalı devre tolantı yapan ikili sistemi anlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun görüşmelerde eğilim yoklaması yapılan yerlerde çıkacak sonuca müdahale edeceğini söylediği öğrenildi. Kocaoğlu listeleri "dengesiz" olarak nitelendirirken ilçede bulunan üye yapısı ile sandıktan çıkanlar arasında farklılıklar olduğunu vurguladı. Kocaoğlu'nun birçok ilçede çekince belirttiği dile getirirken, "eğilim yoklaması sonrasında listelere girmeye hak kazananlara baktığınızda kadın ve gençlik kotası dağılımı başta olmak üzere birçok sorun var. Eğitiminden tutun da, siyasi geçmişine kadar her şeyin incelenmesi gerekiyor. Şu anda sorun büyük. Bu listelere müdahale edilecek" dediği öğrenildi. Kocaoğlu'nun kararını İl Başkanı Ali Engin de desteklerken ilçenin geneline hitap edebilecek meclis listesinin yazılmasına gayret gösterdiklerini söyledi. Ayrıca belediye başkanı ile meclis arasındaki uyumun önemi her ilçe görüşmesinde vurgulandı.

PERSONEL LİSTEYE YAZILMAYACAK
Toplantıdan, belediye çalışanlarına da kötü haber geldi. Başkan Kocaoğlu'nun başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerde çalışan personelin eğilim yoklamasından çıkmış olsalar bile listelere kesinlikle yazılmayacağını söylediği ifade edildi. Kocaoğlu "karar kesindir, buna dikkat edilecek" derken meclise girmek isteyen personelin görevlerinden istifa etmesi gerekiyor. Bir meclis üyesi belediye şirketleri ya da taşeron şirketlerde de olsa mecliste görev yapamayacak. İkisinden birisini tehcih edecek.

KADIN VE GENÇLİK VURGUSU
Zirvede ayrıca tüzük gereği uygulanması gereken kadın ve gençlik kotasının dikkate alınacağı ifade edildi. Engin ve Kocaoğlu özellikle kırsal bölgelerde ve metropol dışı ilçelerde kadın aday adaylarının sayısının az olduğunu ifade ederken ilçeler arasında kaydırma ve yakın ilçelerden transfer yapılabileceğini ifade etti. Karara göre birbirine yakın olan ilçelerde isimler yazılabilecek. Dikili ilçesinden başvuran Foça'dan, Ödemiş'ten başvuran ise Tire'den meclise girebilecek. Böylece kadın ve gençlerin dağılımı bölgelerinde yapılmış olacak. Bu durumun gerçekleşmemesi halinde merkez ilçelerde kadın ve gençlere daha çok yer verilecek.

ANKARA MÜDAHİL OLUR MU?
Öte yandan meclis üyesi adaylarını en çok tedirgin eden konuların bayında listelere yapılacak müdahale geliyor. İl başkanı, ilçe başkanı, büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayının müdahil olacağı listeler genel merkeze gönderilecek. MYK onayından önce listeler Ankara'da üç gün kalacak. Ankara'da genel başkan yardımcıları ve PM üyelerinin de müdahale etme riski bulunan listeler daha sonra kentlerde seçim kuruluna teslim edilecek. Belediye başkan adayları ve ilçe başkanlarının bir bölümü de bu konuyu dile getirdi. Kocaoğlu ve Engin'ne toplantıda 'sorumluluk kimin olacak' sorusu yöneltildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
NAZMİ 15 Şubat 2014 Cumartesi 23:13

BELEDİYE ÇALIŞANI VE MAHALLESİNDE , ÇEVRESİNDE OY GETİRİSİ OLMAYANLARI DA MECLİS ÜYESİ YAPMASINLAR

Yorumu oyla      12      6  
hüseyin 15 Şubat 2014 Cumartesi 18:25

umarım sendikacılarıda kapsar

Yorumu oyla      20      6  
Bayraklılı 15 Şubat 2014 Cumartesi 16:08

Kardeşi ve çocuğu belediyede çalışanları da almasınlar listeye o zaman...

Yorumu oyla      23      5  
Aydın İzmirli 15 Şubat 2014 Cumartesi 15:47

Ko ca oğ lu na oy yok

Yorumu oyla      48      13  
İçten bir bakış. 15 Şubat 2014 Cumartesi 13:54

Hem belediyede çalış, hem de yönetime katıl güzel. Ama ya sendika yöneticileri gibi eşini, dostunu akrabasını işe yerleştirmeye başlarsa ne olacak? Ya da iş yapmadığında kim hesap sorabilecek? Meclis üyesi olmak isterdim aksaklıkları görüyorum ve nasıl düzeltilebileceği hakkında fikirlerim var. Ama salt personel olarak müdahale yetkim yok. Sadece emir alıyorum. Başkan Kocaoğlu'nun kendi personeli içinde yönetime katılımcı rol izlemesi gerekiyor. Bir kaç cesur bürokrat ve adam dışında neredeyse tüm inisiyatif yükünü adama bırakmış durumdalar. Başka birisi olsa çeker giderdi çoktan. Ama bu dönemde farklı içten bir politika izleyerek, herkesin (sokaktaki işçiden, bürodaki müdüre kadar) sorumluluk alabileceği bir ortam oluşturacağını düşünüyorum. Başlangıçta hatalar olsa da bunlar azalacaktır.

Yorumu oyla      17      30  
işçi partili 15 Şubat 2014 Cumartesi 12:56

Mahkeme kararı açık ve net bunu bile araştırmadan meclis üyeliğine aday olan insanlar kente nasıl hizmet edecekler bilmiyorum. Aziz bey doğru bir karar vermiştir bırakın siyaseti sadece siyaset yapanlar yapsınlar.

Yorumu oyla      19      30  
Lombak 15 Şubat 2014 Cumartesi 12:38

Özür dilerim ama Parti disiplini neden işletilmiyor? Genel Merkez bu konuda tüm yetkileri eline almadı mı? Bu neyin toplantısı? CHP İzmir İl Başkanı da orada.

Yorumu oyla      33      11  
Murat Asi 15 Şubat 2014 Cumartesi 12:35

Sayın Belediye çalışanları yorumlarınızla ilgili doğru bilgilendirilmeniz açısından bir Danıştay kararını sizlerin bilgisine arz ediyorum. T.C. DANıŞTAY BiRiNCi DAiRE Esas No : 2008/1444 Karar No : 2009/334 Belediyede veya il özel idaresinde çalışan daimi işçinin, aynı belediyede meclis üyesi veya aynı il özel idaresinde il genel meclisi üyesi olarak görev yapıp yapamayacağı hususunda düşülen duraksamanın giderilmesine yönelik istişari düşünce istemine ilişkin Başbakanlığın 28.11.2008 günlü, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü 4701 sayılı yazısının eki Içişleri Bakanlığının 5.8.2008 günlü, Hukuk Müşavirliği 11130 sayılı yazısında aynen; "Bakanlık 1. Hukuk Müşavirliğinin değişik illerden aldığı yazılarda bir belediyede veya il özel idaresinde çalışan daimi işçinin, işçilik görevinden ayrılmadan aynı zamanda belediye meclisi üyesi veya il genel meclisi üyesi üyeliğini yürütüp yürütemeyeceği sorulmaktadır. Konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde; 1. 2972 sayılı Mahalli ıdareler Ile Mahalle Muhtarlıkları ve Ihtiyar Heyetleri Seçimi Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, 4857 sayılı Iş Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Idare Kanunu'nun, belediye meclisi ve İl genel meclisinin görev ve yetkilerini belirleyen hükümleri ile söz konusu meclislerin toplantı ve görüşme yapma, komisyon oluşturma, komisyon çalışmalarında görevalma, başkanlığa vekalet etme ve benzeri konuları düzenleyen hükümleri birlikte değerlendirildiğinde söz konusu kamu kurumlarında çalışan daimi işçilerin. işçi olmalarından kaynaklanan statüleri ile aynı tüzel kişilikteki meclis üyeliği statüleri birbirleriyle çatışmakta, dolayısıyla meclis üyesi sıfat ve yetkilerini kullanarak aynı tüzel kişilikte karar alma, denetim ve yaptırım süreçlerine katılmalarının mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, belediyede veya il özel idaresinde çalışan daimi işçinin görevinden ayrılmadan aynı belediyede meclis üyesi veya aynı il özel idaresinde il genel meclisi üyesi olarak görev yapamayacağı görüşüyle dosyanın Danıştay Başkanlığına sunulmasına 18.2.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. Başkan Üye Osman Alpak Hüseyin H. Karakullukcu Üye Üye Abdullah Dörtlemez Ülkü Erbük Üye Muzaffer Dilek,

Yorumu oyla      20      29  
ÇOK KOLAY 15 Şubat 2014 Cumartesi 12:31

Aziz KOCAOĞLU deyim yerinde ise 'kendisine gül bahçesi' kurmak istiyor. Kendisine kulluk yapacak isimler arıyor. Aday olamayan Başkanlar konuşan, tartışan, demokratik hakkını kullanan insanlardı. Bunu yaptıkları için elendiler. Daha ağır konuşacağım, kalsın...

Yorumu oyla      40      12  
yayinlayin lutfen 15 Şubat 2014 Cumartesi 12:14

Ben dosyami geri cektim ama yinede sormak istiyorum 27 yasinda gencecik adam belediye personeli ve iddia ediyorum şu masada oturanlardanda daha iddiali peki bu adam bu kente birşey katmasi icin ekmegindenmi olması gerekiyor. Aziz bey sizin kadar paralari yok bu çocuklarin ve meclisler artik yeşermek ister yeni filizleri ile.

Yorumu oyla      25      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! MHP İzmir’de 4 aday daha belli oldu
Yerel seçimlere iddialı giren MHP sona kalan dört ilçede de adayları belirledi. ...
CHP'li gençler Atila ile seçime hazır
Cumhuriyet Halk Partisi Bornova Gençlik Kolları, İlçe Binasında düzenlediği ...
Ercan Tatı 18 Şubat’a kadar bekliyor!
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, CHP Genel Merkezi’nden halen görev beklediğini ...
 
Flaş: DSP İzmir'den bir flaş transfer daha
CHP’de adayların açıklanmasından sonra yaşanan aday kriz ile harekete ...
Bayraklı adayı Sarı’dan 14 Şubat mesaisi
AK Parti Bayraklı Belediye Başkan adayı İsmail Sarı, "14 Şubat Sevgililer ...
Yaşar Holding’in veliahdı siyasete geri döndü
Yaşar Grubu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar’ın oğlu Selim Yaşar bir dönem ...
 
Pekdaş’tan eleştirilere yanıt: Güneş balçıkla sıvanmaz!
İzmir Barosu Başkanlığı’ndan istifa ederek CHP’den Konak Belediye Başkanlığı’na ...
AK Partili adaydan vatandaşa tarihi geçmiş kahve!
Ortaca’da Ak Partili Belediye Başkan Adayı Çetin Uslu'nun seçim çalışmaları ...
Yüksel'den çok çarpıcı 'süreç' açıklamaları
CHP İzmir Milletvekili Yüksel'den partideki sancılı adaylık sürecine ilişkin çarpıcı açıklamalar...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva