HABERLER>POLİTİKA
26 Temmuz 2017 Çarşamba - 12:05

CHP İzmir’de kongre heyecanı: İlçelerde son durum ne?

Kurultay sürecinde ayrı bir öneme sahip olan mahalle delege seçimleri öncesinde İzmir’de ilçe başkanlarının adaylık noktasında takınacakları tavır merak ediliyor. Tek liste önerisi ve ilçe kongreleri kulisleri partiyi hareketlendirdi.

CHP İzmir’de kongre heyecanı: İlçelerde son durum ne?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) ‘Adalet Yürüyüşü’ nedeniyle bir hafta ertelenen takvimde üye listelerinin askıdan indirilmesinin ardından itirazlar değerlendirilirken kentte iyice kongre havasına girildi.

İzmir’de parti içi yarışa odaklanan örgütte mahalle delege seçimleriyle hızlanacak süreçte adaylık için kulisler hareketlendi.

CHP İZMİR’DE KONGRE HEYECANI: İLÇELERDE SON DURUM NE?

İl örgütünün çetin bir sınav vereceği süreçte mahallelerdeki delegasyon yapısının nasıl şekilleneceği merak konusu oldu. Yeni dönemde ilçe kongrelerinde de kıran kırana yarışların geçmesi bekleniyor.

Özellikle kentin metropolündeki ilçe başkanlarının göstereceği refleksin üyelerden karşılık bulup bulmayacağı kafalarda soru işareti yarattı.

Örgütlerin 2019’daki kritik seçimleri hesaba katarak zıtlaşma, kutuplaşma ve küskünlük yaratacak listelerden kaçınarak uyumlu bir süreç izleyecekleri öne sürüldü.  

Her ne kadar genel merkezden üye operasyonu yapıldığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun karşısında bir yapının oluşturulmaya çalışıldığı iddia edilse de Deniz Baykal’ın Genel Başkan, Önder Sav’ın Genel Sekreter olduğu süreçte yaşanan müdahalelerin bu dönemde kısmen olabileceği dile getirildi.

Ayrıca İzmir İl Örgütü’nde mahalle delege seçimleri için tek liste önerisinin hiç de azımsanmayacak şekilde taraftar bulduğu aktarıldı. Kucaklayıcı, çalışan ve emek veren partilileri dışarıda bırakmayacak şekilde hazırlandığı taktirde çoğu ilçe başkanının tek listeye olumlu baktığı öğrenildi.

BAYIR TEK LİSTEYİ İŞARET ETMİŞTİ!
İzmir Milletvekili ve İl eski Başkanı Tacettin Bayır da geçmiş dönemde yaptığı açıklamada tek listeyi işaret etmişti. Bayır’ın, “Ortak çalışmayla bütünleşmek lazım. Mesela mahalle delege seçimlerinde ayrışmalı listeler çıkarmak yerine kendi aramızda konuşarak, yakışan kimse, kim daha fazla zaman ayıracaksa o insanlarla ortak liste yapmak lazım. Şuncu buncu diye ayırmamak lazım. Biz burada kurultay hesabıyla ‘İnce’ciler, ‘Sağlar’cılar, ‘Kılıçdaroğlu’cular gibi ayrışmalarla listeler yapılırsa bunun bu partiye hiçbir faydası olmaz” açıklamasının ardından gözler ilçe başkanlarının takınacağı tavra çevrildi.

Ayrıca kendi ilçelerindeki adaylık için kesin konuşmaktan kaçınan ilçe başkanları mahalle delege seçimlerinin ardından kararlarını vereceklerini ifade etti. Sadece Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ve Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin adaylıklarına ilişkin net açıklamalarda bulunmuştu. Başak katıldığı radyo programında ‘Örgütüm beni istiyor, yine adayım’ şeklinde net konuşurken Tekin ise, ‘Yeni dönemde aday değilim’ açıklamasını yapmıştı.

KONAK’TA BAŞAK TEK ADAY OLABİLİR
İzmir’de siyasetin hareketli geçtiği ilçelerden Konak’ta 2 kez kongre süreci yaşayarak seçim kazanan Başak’ın yeni dönemde de zorlanmadan ipi göğüsleyeceği öne sürüldü. Şakir Başak’ın yarışa tek aday olarak girebileceği bile ön görülüyor. İlçedeki çalışmaları ve örgütteki hakimiyeti hesaba katıldığında geçmiş kongrelerdeki rakiplerinin dahi Başak’a destek içinde oldukları dile getirildi.

GAZİEMİR’DE ‘İNCE’CİLER KOLLARI SIVADI!
Gaziemir’de ise mevcut başkan Umut Tekin’in kararlı açıklaması sonrası geçmiş kurultayda Genel Başkan Adayı olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin ekibinin kolları sıvadığı iddia edildi. İlçe başkanlığı yaptığı sürede eski partilileri küstürmeden konsensüs oluşturmaya çalıştığı bilinen Tekin’in yakın çevresine ‘Dışarıdan art niyetli bir müdahale gelmediği sürece kararımın arkasındayım’ dediği iddia edildi. Bu sebeple Tekin’in fikrinin değiştirmesinin çok düşük bir ihtimal de olsa bulunduğu öne sürüldü. Ayrıca ilçede önemli bir denge unsuru da Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol… Başkan Şenol’un ilçe kongresinde etkin olmak isteyeceği de belirtildi.  

GÖZLER KARŞIYAKA’DA OLACAK
Partinin İzmir’deki kalesi konumunda olan Karşıyaka’da hareketli bir süreç bekleniyor. Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cihan Türsen’in adaylık açıklamasının ardından ‘Karşıyaka’da kazan kaynıyor mu?’ sorusu akıllara geldi. Türsen’in açıklamasının ardından mevcut İlçe Başkanı Uğur Yıldırım çok adaylı yarıştan kaçınmadığını ve bunu demokrasi şöleni olarak gördüğünü büyük bir özgüvenle belirtti. İl eski Başkanı Ali Engin, Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak, İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP’nin tecrübeli ismi Kemal Anadol, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar gibi isimler ilçede önemli denge unsurları arasında gösteriliyor. Ayrıca Türsen’in de örgütte eski etkisinin olmadığı ve Başkan Yıldırım’ın çoğu mahallede tek liste olarak gösterileceği de öne sürüldü.

ÇİĞLİ’DE NE OLACAK?
Çiğli’de ise ilçe yönetiminde yer alan Dursun Ali Kazar adaylığını açıklamıştı. Mevcut İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nun adaylık için henüz bir açıklama yapmadığı dönemde Kazar’ın kararını yönetime ve Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’a bildirmesinin örgütte manidar karşılandığı dile getirildi. Mertoğlu’nun ilçe kongresinde aday olmayacağı iddia edilirken ayrıca adı sürekli il başkanlığıyla anılan Utku Gümrükçü’nün ise ilçede eski görevine davet edildiği öne sürüldü. İlçedeki üyelerin Gümrükçü’ye, ‘Gel bir daha başkanımız ol’ diye çağrıda bulunduğu aktarıldı. Öte yandan Belediye Başkanı Arslan’ın yeni kongrede etkili olacağı da öngörülüyor.

BORNOVA’DA 7 YIL ÖNCE GERÇEKLEŞEN SEÇİM HAFIZALARDA
Her kongre sürecinde gözlerin çevrildiği Bornova’da ise yine Başkan Kocaoğlu’nun etkili olacağı öne sürüldü. Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır’ın, Bornova Belediye Başkanı olduğu dönemde yaşanan ilçe kongresi hala hafızlardaki yerini koruyor. 2010 yılındaki kongreye müdahil olan ve tavrını ortaya net koyan Kocaoğlu o dönem, “Beni evimde vurmaya çalıştılar. Aziz Bornova'da seçim alamaz denildikten sonra müdahil oldum. Sonuç iptal edilirse istifa ederim. Kim adam kim şalgam gördük” açıklamalarını yapmıştı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın da takınacağı tavrın etkili olacağı öne sürülürken, 2015 yılındaki il kongresinde Başkan Kocaoğlu’nun Alaattin Yüksel’e açık desteğine rağmen seçimi kıl payı kaybeden Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’ın devam kararı alması halinde zorlanmayacağı ifade edildi. Fakat Kavalar’ın aklının bir köşesinde il başkanlığı olduğu da dile getirildi.

MENEMEN’DE ŞAHİN-ELİTAŞ KAPIŞMASI YAŞANABİLİR!
Menemen’de ise Hürol Taklak’ın durumu henüz netlik kazanmadı. Belediye Başkanı Tahir Şahin’in sürece aktif bir şekilde etki yapacağı belirtilirken, milletvekili adayı olan ve ön seçime girerek başarılı bir sonuç almasına rağmen seçilemeyen Ali Kemal Elitaş’ın da refleks göstereceği öne sürüldü. İlçe kongresine Şahin-Elitaş’ın rekabetinin damga vuracağı bekleniyor. Elitaş’ın parti tabanında azımsanmayacak ölçüde karşılık bulacağı da vurgulandı.

GÜZELBAHÇE’DE ÇAM’IN İŞİ ZOR!
Örgütün çok sesli olduğu ilçelerden biri de Güzelbahçe… İlçe Başkanı Kazım Çam’ın devam noktasında pozisyon alacağı beklenirken, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ve parti okulu koordinatörü eşi Tülay Bayır’ın ilçe kongresinde etkin olması bekleniyor. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ile İlçe Başkanı Kazım Çam’ın uyumuna vurgu yapılırken İl Yöneticisi Ednan Arslan’ın ise etkisinin göz ardı edilmediği dile getirildi. PM Üyesi ve eski Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun da Güzelbahçe’de etkili olabileceği öne sürülürken parti içinde Çam’ın işinin zor olduğu konuşuluyor.

BUCA, KAYA İLE DEVAM MI?
Metropolün en kabalık ilçelerinden biri olan Buca’da ise gözler İlçe Başkanı Çağdaş Kaya’da… Henüz resmi bir açıklama yapmayan genç Başkan Kaya’nın, Belediye Başkanı Levent Piriştina ile olan uyumu ve örgütteki kucaklayıcı tavrının sonucu olarak yeni dönemde de koltukta oturacağı öne sürüldü. İlçedeki çoğu mahallede tek liste olarak gösterilmesi beklenen Kaya’nın kongredeki en güçlü aday olduğu da ifade edildi. Buca’da kayıtlı olan PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç’ın ise alacağı tavır merak konusu oldu.

URLA’DA DELEGE ZENGİNLİĞİNİN ETKİSİ OLUR MU?
Urla’da ise mevcut başkan Ahmet Bahri Yalaz’ın devam kararı alması bekleniyor. Fakat ilçedeki delege listelerinde yer alan isimlerin etkisi hesaba katıldığında Urla’nın heyecanlı bir yarışa sahne olabileceği vurgulandı. Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve il eski Başkanı Kemal Karataş’ın ilçe kongresine müdahil olması ihtimalinin olduğu öne sürüldü. 

 
MHP’den Davutoğlu’na zehir zemberek yanıt
 
İzmir'in o ilçesinde FETÖ operasyonu: Yurt dışına kaçacaklardı!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Uzun 28 Temmuz 2017 Cuma 22:50

Öncelikle şunu belirteyim.takma isim kullanarak yorum yapmayı sevmiyorum.sevmemde.Siyaset kirli bir oyundur.kimin ne yapacağı son dakika hatta seçmenin sandığa oyunu atarkende değişebileceği bir arena salonundan farksızdır.chp.de ön seçim kaldırılmadıkça adaletli bir yarış hiç bir ilçede gerçekleşmez.belediylerin kendilerine muhalefet yerine elini her daim ensesinde olabildiğini düşündüğü yönetimler ve istediğinde istediklerini yapabilecekleri mevcut yönetimlerle devam etme genelde tercih sebebi oluyor.demokrasimi derseniz o chp.ye uzak bir tutum.sandalyelerin havada uçuştuğu küfürlerin ad soyad gibi kullanıldığı , bana oy vermezseniz işinizden olursunuz yada oy ver işin hazır gibi daha çok ibareler sayabilirim.şimdiden hayırlısı olsun.

Yorumu oyla      11      5  
Inan 28 Temmuz 2017 Cuma 15:42

Evet unutmasınlar ki bu parti sahipsiz değil Menemli olarak ilçemize layık olacak birilerine hizmet eden değil Cumhireyet Halk Partisini iktidara taşıyacak Belediye baskana değilde tabana hizmet edecek başkanımızı seçmek için kongreyi dört gözle bekliyoruz.

Yorumu oyla      11      5  
Belediyeci 28 Temmuz 2017 Cuma 11:02

Tahir Şahin çok inatçıdır Taktımı takar birine.. Önseçimde serdar değirmenci ye çalıştı, çıkaramadı..(alikemal e taktı aslında aralarında hiç sorun yok) alikemal in ağırlığı çok önseçimden çıkan biridir..enerjisini menemene harcıyor.. Sağlam gidiyor.. Hürol başkan iyi hoş ama olmuyor artık.. Oda farkında.. Aday olmicak bence

Yorumu oyla      11      5  
DEREBEYİ35 27 Temmuz 2017 Perşembe 16:59

TAHİR ŞAHİN KİMİ GÖSTERİRSE BU SEFER OLMAYACAK.. GENÇLER İYİ ÇALIŞIYOR.. HAK ETTİKLERİ DEĞERİ ÖRGÜTTEN ALIRLAR.. ALİKEMAL ELİTAŞ GENÇ VE İDEALİST BİRİ SEÇİM E MÜDAHİL OLURSA YÖNETİM İ DEĞİŞTİRİR.. BUDA TAHİR ŞAHİN İÇİN HİÇTE İYİ OLMAZ

Yorumu oyla      11      5  
Asarlıklı 27 Temmuz 2017 Perşembe 11:15

Hürol Bsk artık aday olmaz o bile rahatsız tahir şahinin tutumundan.. Tahir şahin başkasını aday gösterir..haa alikemal el atarsa kazanır hergün ilçede köylerde geziyor

Yorumu oyla      11      5  
Veli çaylak 27 Temmuz 2017 Perşembe 11:11

Menemen artık ağırlaştı...genç dinamik aktif siyaset yapanlar gelsin artık.. Alikemal Elitaş ağırlığını koyarsa kazanır ama zannetmem karışmaz.

Yorumu oyla      11      5  
ÇİĞLİ 26 Temmuz 2017 Çarşamba 21:27

Çiğlide zeynel beyle devam ederse destek alamayacağı kesin eğer kararda değişiklik olmazsa utku bey tekrar başkan olur tabi niyazi beyin ne diyeceği ve kimi destekleyeceği dahada önemli

Yorumu oyla      11      5  
Ahmet eroğlu 26 Temmuz 2017 Çarşamba 17:37

Menemen ilçesi için üzülmemek elde değil küçük olsun benim olsun diyerek ahbab çavuş ilişkileri ile her dönem yönetim belirleniyor.İlçe başkanı ve yönetim kuruluna şahsi olarak bişey diyemeyiz zaten özgür değiller ve kapasiteleri belli inşallah Sayın kılıçdaroğlu nun başlattığı adalet yürüyüşü menemende doğru algılanmıştır.iş vaadi iş tehdidi olmadan kamu olanakları kullanılmadan bir kongre yaşanır ....

Yorumu oyla      11      5  
ANKARA 26 Temmuz 2017 Çarşamba 13:57

Konak Değişim İstiyor.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP’den Davutoğlu’na zehir zemberek yanıt
AK Parti Konya Milletvekili ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarına ...
Kılıçdaroğlu'ndan yeni parti yorumu!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, oğlu Kerem Kılıçdaroğlu'na röportaj verdi, ...
Ümit YALDIZ, kongre sürecini değerlendirdi... Peşrev saati!
Ümit YALDIZ, kongre sürecini değerlendirdi... Peşrev saati!
 
AK Parti Foça'da delege seçimi heyecanı
Foça AK Parti İlçe Teşkilatı, 6. kongre öncesinde delege seçimlerini tamamladı.
Bahçeli ile Davutoğlu arasında Türkeş gerilimi...
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün Tuğrul Türkeş'le ilgili bir ...
HDP'den eylem kararı: OHAL bitene kadar...
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, "OHAL kaldırılıncaya kadar vicdan ve adalet nöbeti tutacağız" dedi.
 
CHP İzmir’de delege seçimi heyecanı: Kim /nerede oy kullanacak?
Kurultay süreçlerinde ayrı bir öneme sahip olan mahalle delege seçimleri ...
Kılıçdaroğlu'ndan "Güneş Çalışma Grubu" sorusu
FETÖ yapılanmasının araştırılması için 2009 yılında kurulan Güneş Çalışma ...
İzmir’de grev atışması: Delican ve Güven karşı karşıya!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İZDENİZ grevi nedeniyle yaşanan ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva