HABERLER>POLİTİKA
21 Ağustos 2017 Pazartesi - 09:52

CHP İzmir’de kongre heyecanı: Balçova ve Narlıdere’de son durum ne?

Partide olağan kurultay takvimi işlerken İzmir’de gözler partinin en çok oy aldığı Balçova ve Narlıdere’ye çevrildi. Mahalle delege seçimlerinin ardından ilçelerdeki kongreler için nasıl yapıların oluşacağı merak konusu oldu.

CHP İzmir’de kongre heyecanı: Balçova ve Narlıdere’de son durum ne?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre takvimi işlemeye devam ediyor. İlçelerde delege heyecanı şimdiden başladı.

Üye listelerine gelen itirazların karara bağlanmasının ardından mahalle delege seçimlerinin Genel Merkez'den gelen erteleme kararıyla 10 Eylül’den itibaren başlayacağı kesinlik kazandı.

İzmir’de kıran kırana geçmesi beklenen yarış için gözler ilçe örgütlerine çevrildi. Kentte partinin en yüksek oy oranına sahip ilçelerinden Balçova ve Narlıdere’de örgütlerin göstereceği refleks merak konusu oldu.

Belediye başkanlarının kongre süreçlerine ne derece müdahil olacağı parti kulislerinde ayrı bir tartışma kapısı açmıştı. 

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un ilçelerindeki seçimlere somut bir şekilde müdahalede bulunması bekleniyor. İki başkanın önceki ilçe kongrelerinde açık etkileri net bir şekilde görülmüştü.

BALÇOVA’DA KADIN VURGUSU!

Balçova’da kentteki 4 kadın başkandan biri olarak görevine devam eden Aygül Eryılmaz’ın alacağı karar tüm süreci etkileyecek. Balçova İlçe Başkan Aygül Eryılmaz’ın yeni dönemde aday olmayı düşünmediği belirtildi.

Sürecin yeni başlamış olmasından ötürü kesin bir açıklama yapmayan Eryılmaz’ın yakın çevresine, “Son dönemlerde girmediğim seçim kalmadı. Ama yine de adayım ya da değilim demek istemiyorum. Büyüklerimizle, örgütümüzle oturup konuşacağım. Eğer şartlar aynı kalırsa ilçe kongresinde aday olmayı düşünmüyorum” dediği aktarıldı.

Eryılmaz’ın görevi bırakacağının kesinleşmesi sonrasında kendisine sorulması halinde bir kadın partiliyi başkanlık için işaret edebileceği öne sürüldü. Fakat diğer yandan Eryılmaz’ın görevi bırakması halinde aktif siyasete bir süre ara vereceği de belirtiliyor.İlçedeki bir kısım partilinin Eryılmaz’ın koltuğu devretmesi halinde yeni başkanın da kadın olması yönünde bir çalışma içine girdikleri ifade edildi.

Geride kalan genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile referandumda kadınların aktif siyasetin içinde yer aldığı Balçova’da kadın bir başkanın koltuğa oturması kuvvetle muhtemel görünüyor.

Bazı partililer ise Eryılmaz’ın göreve geldiği ilk sürede küçük hatalar yaptığını fakat sonrasında görevine ısındığını ve iyi yürüttüğünü belirtti. ‘Tamam’ demesi halinde Eryılmaz’ın bir şekilde ikna edilip, görevine devam edebileceği de konuşuluyor.

Mahallelerde uzlaşma şeklinde tek listelerin oluşması beklenirken, Başkan Çalkaya’nın bu süreçte konsensüs meydana gelmesi halinde müdahalede bulunmaya istekli olmadığı da öne sürüldü. Ayrıca Balçova siyasetinin önemli isimlerinden olan Murat Cihan, Mehmet Yıldız, Yücel Damar, Remziye Yüksel, Şeref Sürücü, Onur Başar Uçkan’ın da süreçte göstereceği refleks merak ediliyor.

Öte yandan Balçovalı PM Üyesi ve eski Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun kongre sürecinde aktif çalışma yapması bekleniyor. Moroğlu’nun ilçedeki süreci aynı zamanda il başkanlığı süreciyle birlikte yürütebileceği ifade ediliyor.

NARLIDERE’DE REFERANDUMDAN SONRA BİRLİK VAR
Referandumda İzmir’de en yüksek ‘Hayır’ oyunu alarak rekor kıran Narlıdere’de ise Başkan Şahin Fırat’ın vereceği karar merakla bekleniyor.  Bir önceki kongrede Belediye Başkanı Abdül Batur’un desteğini alan ve seçimi 24 yıl sonra oluşan muhalefet blokuna karşı kazanan Başkan Fırat’ın yeni dönem için çok da niyetli görünmediği ifade edildi.

Parti içinde Batur'un ağırlığı hissedilse de geçtiğimiz kongrede çok sayıda mahallede delege yapısını elinde bulunduran muhalefetin yine tek isim üzerinde uzlaşma ihtimalinin bulunduğu belirtildi. Fakat Şahin-Batur yapısının karşısına henüz bir isim çıkmadı.

Başkan Batur’un 2019 yerel seçimlerini düşünerek kongre sürecinde ipi sıkı tutacağı öne sürüldü. Önceki kongrede muhalefetin temsilcisi Ergin Demir’i 34 oy farkla geride bırakan Fırat’ın aday olmaması durumunda yönetim içinden birini işaret edebileceği belirtildi. Öte yandan Şahin Fırat’ın aday olmasının partide sürpriz yaratmayacağı öğrenildi.

İlçede bu dönemki sürecin şimdilik sakin geçmesi bekleniyor. Muhalif bir yapının oluşması yönünde bir hareketlenmenin ilçe başkanlığı düzeyinde olmadığı ifade edildi. Önceki süreçlerde çok aktif bir şekilde tavır sergileyen Belediye Başkanı Batur’un itinalı davrandığı belirtiliyor. Bunun sebebinin ise 16 Nisan referandumu olduğu aktarıldı. O dönem tüm örgüt birlikte hareket etmişti ve Batur da ilçedeki büro ve çalışma yerleri konusunda kolaylık sağlamıştı.

Örgütün hassas olduğu noktanın uzlaşma olduğunun altı çizildi. Narlıdere’de bu dönem sloganın, ‘Her yerde tek liste’ olduğu belirtildi. İlçede önemli bir denge unsuru olan İl Başkan Yardımcısı Ednan Arslan’ın süreçte kilit konumda olduğu biliniyor.

ÇOK DELEGE OLMAK İSTEYEN VARSA BEN OLMAYACAĞIM!
Konuyla ilgili konuşan Arslan, “Tek bir görevimiz var. Tek liste yapacağız. Çok delege olmak isteyen varsa ben olmayacağım, arkadaşlarımızı yazalım’ dedim. Bu ülkede artık bıçak kemiğe dayandı. 16 Nisan ve Adalet Yürüyüşü sonrasında kimsenin partiyi tartıştırmaya lüksü yok. Tek liste için mücadele edeceğim. Narlıdere ilçe kongresinde delege olmam, oy kullanmam, ne olacak yahu? Uzlaşı sağlandıktan sonra delegenin kim olduğunun ne anlamı var. Ben ilin doğal delegesiyim. Hiçbir beklentim yok. Tek beklentimiz var, kavga olmasın. Narlıdere’de sorun istemiyoruz. Yüzde 85 oy almışız. Bunu seçimlerde nasıl getiririz diye düşünmemiz lazım” dedi.

İlçede meclis üyesi Hakan Kılıç, Asker Güneş gibi isimlerin de etkili olduğu ve adaylık için nabız yokladığı vurgulandı. Fakat bir kısım partilinin Başkan Şahin Fırat’ın devam noktasında karar alması için çalıştığı öğrenildi. Önceki kongrede Başkan Batur’un desteklediği listelerin karşısında mahallelerde liste çıkartan ve önemli bir yol kat eden Meclis Üyesi Kılıç’ın aktif çalışma yapması bekleniyor.

AMASIZ FAKATSIZ YAZILACAKLAR!
20 yıldır görevde olan bir belediye başkanının bulunduğu bir ilçede siyaset yapmanın zor olduğu da ifade edildi. Belediye başkanlarının kongre süreçlerinde çıkması muhtemel harici sese karşı refleks gösterdikleri düşünülürse bu dönem Narlıdere’de Şahin Fırat ya da başka bir ismin tek aday gösterilmesinin çok yüksek bir olasılık olduğu öne sürüldü. İlçede dikkat edilen bir diğer husus da toplumun çok sayıda kesiminin delege listelerinde kendilerine yer bulacak olması… Narlıdere İlçe Örgütü’ndeki partililerin, ‘Bütün STK, muhtar, meclis üyeleri, gençler, kadınlar amasız, fakatsız yazılacak’ noktasında görüş birliği içinde olduğu belirtiliyor. 

 
İzmir'e gökgürültülü sağanak geliyor: O saatlere dikkat!
 
Suudi Prens Nusret'e 20 bin lira bahşiş bıraktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Her şeye hazırlıklıyım, tutuklanırsam...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklanabileceği spekülasyonlarına ...
Genel Merkez binası belli oldu
MHP’den ihraç edilen Meral Akşener’in yeni kuracağı partinin Ankara’daki ...
Akşener 'yeni parti' sorularını yanıtladı!
MHP’den ihraç edilen Meral Akşener, MHP Eski Şile İlçe Başkanı  Hüseyin ...
 
Erdoğan: Racon kesilecekse bizzat kendim keserim!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuşuyor.
HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti', İzmir’de son buldu
HDP’nin İzmir’de düzenlediği 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' sona erdi. Nöbetin ...
CHP'li Altıok temaya uydu: İEF'e metroyla gitti!
İnsan ve doğa haklarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir ...
 
CHP'li Sındır Alperen'in ailesini ziyaret etti
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, İzmir Çiğli’de, kreş servisinde ...
AK Partili Dağ’dan Büyükşehir’e İEF tepkisi: Fiyasko!
86.’sı düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan AK Parti Genel ...
CHP’li Güven İEF'teki protokol krizi için ne dedi?
İl Başkanı Güven, İEF açılışında yaşanan protokol krizi için, “İZFAŞ'ın, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva