HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Nisan 2012 Cumartesi - 10:12

Çevre Komisyonu’na balık çiftliği ablukası

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ve beraberindeki heyet Yarımada'yı ayağa kaldıran başta balık çiftlikleri ve birçok konuyu masaya yatırdı. İnceleme sonrasında Kaya, "Kimse kusura bakmasın biz meseleye çevre açısından bakıyoruz. Artılarımızdan taviz vermeyiz" dedi.

Çevre Komisyonu’na balık çiftliği ablukası

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - Ankara'dan İzmir'e gelerek İzmir Körfezi'ndeki kirlilik, demir-çelik tesisleri ve atıkları, gemi söküm yerleri ve balık çiftlikleri konularında inceleme yapan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ve komisyon üyeleri ziyaretin son günü Çeşme'de balık çiftliklerini gezdi.

Yaşar Holding Onursal Başkanı  Selçuk Yaşar'a ait Altınyunus Otel'de konaklayan komisyon üyeleri ardından yine Yaşar'a ait özel tekne ile balık çiftliklerini dolaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan geçtiğimiz günlerde Çeşme Ildır Bölgesi'nde kurulu olan çiftliklerin 'rekabet sağlanamadığı' gerekçesiyle kıyıya yaklaştırılmasını isteyen Yaşar, bu kez komisyon üyelerini ağırladı. Komisyon üyeleri çiftliğin, kapasitesini, durumunu ve taleplerini dinlerken tesislerde ayrıca levrek yiyerek yerinde inceleme yaptı.
 
KARABURUN İLE BULUŞTULAR
Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı teknenin eşlik ettiği tekne ile balık çiftliğine giden ve burada üç saate yakın inceleme yapan heyet otele döndüklerinde ise Karaburun'da yaşayan kişilerle buluştu. Komisyona dosya vermek için otele gelen Karaburun'daki 6 köy muhtarı, sivil toplum kuruluşları tamsilcileri ve siyasi parti sorunları anlattı. 



Otel içerisinde bulunan bir salonda karşılıklı konulan sandalyeler üzerine oturan iki taraf birbirini dinledi. Komisyon üyeleri gelen talepler için katılanlara tek tek söz verirken anlatılanları özenle not etti. Karaburun halkı adına heyet ile buluşanlar ilçedeki taş ocaklarının arttığını, rüzgar enerjisi santrallerinin fazlalaştığını, balık çiftliklerinin kıyıları yağmaladığını, SİT alanları nedeniyle köylülerin mağdur edildiğini ifade etti. Toplantıda komisyon üyeleri dışında komisyonda yer almayan AK Parti Milletvekili Ali Aşlık ve geçtiğimiz günlerde bölgede incelemelerde bulunan CHP Milletvekili Musa Çam da yer aldı. AK Partili Aşlık, toplantıda Karaburun'dan gelenlerin yanına oturdu. Bu durumu gören AK Parti'nin diğer Milletvekili Aydın Şengül, Komisyon Başkanı Kaya'ya "Başkanım Ali Bey karşı tarafa geçmiş" esprisinde bulundu. Bunun üzerine Aşlık, "Ben ne zaman nerede duracağımı iyi bilirim" cevabını verdi. İkili arasındaki diyalog gülüşmelere neden oldu.
 
YUNANİSTAN'A MI GİDELİM?
Komisyonun karşısında konuşan isimlerden biri olan Karaburun Yayla Köyü sakinlerinden Mustafa Şenbağar, köyde kayıtlı 6 bin 500 keçinin aldığını fakat mera alanlarının
son yapılan kadastro çalışmalarında kayıtlara geçmediğini söyledi.

Köyde kurulan 4 rüzgar santrali için mahkemenin 'kamu yararı yoktur' kararı aldığını anlatan Şenbağar, "Hayvanlarımız perişan oldu. Dağlar, tepeler işgal ediliyor. Buna bir çare bulun. Köyümüzdeki zeytin ağaçlarını söktüler. Devlet zeytinler için bize destekleme veriyor ama 
bir taraftan da zeytin alanları için 'tarım dışı' raporu veriyor. O zaman bakanlık suç işlemiş oluyor. Madem ki bölgeyi tarım alanı olarak görmüyorsunuz bize niye destek veriyorsunuz. Ne olur bize sahip çıkın. Hayvanlarımızı alıp Yunanistan'a mı gidelim. Buralara rüzgar enerji santrallerini kuranlar bizimle bir yıl birlikte yaşasın eğer kabul ederlerse buraları bırakıp gideriz" dedi. Kösedere Köyü Muhtarı Mehmet Özdoğan ise Karaburun'un kendine has özelliği olan 'hurma zeytin' türünün açılmaya başlanan taş ocakları nedeniyle tehlikeye düştüğünü söyleyerek endişelendiğini ifade etti.

 
MASA BAŞINDA BELİRLENİYOR
Komisyona ilçede yaşananlar ile ilgili bilgi veren CHP İlçe Başkanı Mesut Kaplan ise, köylülerin etrafında bulunan alanların başkaları tarafından çevrildiğini söyledi.

30-40 yıllık binalar dolayısıyla 70-80 yaşındaki insanların 'Sit Kanunu'na muhalefet' gerekçesiyle yargılandığını ve hapis cezası ile karşı karşıya kaldığını anlatan Kaplan,
"Balık çiftlikleri lojistik malzeme merkezlerini kıyıla yapıyorlar. Ayrıca biz Yeniliman ile Foça arasının gırgır ve trollere yasaklanmasını istiyoruz. Böylece bölgenin kendine has olan balık türleri yaşam imkanı bulacaklardır" dedi.

İl Genel Meclis Üyesi Prof. r Mustafa Ünsal da, balık çiftliği alanlarının masa başında belirlendiğini söylerken verilecek izinler öncesi yerel yönetimler ve bölge halkının görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti. Küçükbahçe Köyü Muhtarı Mustafa Kayalar da köyünün 20 kilometre sahilinde 6 balık çiftliği bulunduğunu bir yıldır randevu talebine karşılık bulamadığını ifade ederek çiftlik sahiplerinin gelip bir bardak çaylarını içmesini istedi. İnecik Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Furuncu ise balık çiftliklerinin deniz florasını tehdit ettiğini söyleyerek artık yemlerin bölgede üreyen balık nesline zarar verdiğini anlattı.
 
RAPORU HÜKÜMETE SUNACAĞIZ
Toplantının ardından açıklama yapan Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, dengeli yatırım vurgusu yaptı. İnsanların yenilenebilir enerji, çevreye duyarlı enerji üretimi talebinde bulunduğunu fakat HES'lere, rüzgar santrallerine karşı çıktığını ifade eden Kaya, "Bunlar yapılacak fakat çevre sağlığı ve düzeni de göz ardı edilmeyecek" dedi.

Komisyon alarak daha önce Kocaeli ve İstanbul'da incelemeler yaptıklarını anlatan Kaya, İzmir'in Aliağa ilçesi ile birlikte bu statüde değerlendirildiğini anlattı. 

Kaya, "Daha önceki incelemelerden sonra giderilmeyen hususları tekrar inceleyerek fotoğraf çekiyoruz. Hükümetin uygulamalarında daha dikkatli olması, sanayicilerimizin biraz daha fedakar, halkımızın ise biraz daha bilinçlenmesi noktasında çalışmalarımız oluyor. Biz hazırladığımız raporu hükümete sunacağız. Gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam alanı bırakmak istiyoruz. Şunu da ifade edeyim ki herkes her şeye karşı. Bu doğru bir şey değil... Türkiye elektrik üretiminde enerji potansiyelini arttırdı. Çok yüksek tüketimi olan bir ülkeyiz. Bu ülkenin geleceği için kalkınma olmalı ama çevreyle barışık olmalıdır. İzmir'in katı atık tesisine ihtiyacı var. Belediye yer bakıyor ama Torbalı'da başka yerlerde kimse bu tesisleri istemiyor" dedi. 
 
TAVİZ VERMEYİZ
Balık çiftlikleri ile ilgili yaptığı incelemede üç önemli sorunu gördüğünü anlatan Kaya, "Birincisi bu tür yapılara karşı inanılmaz bir tepki var. İkincisi ise izinlerini
almış derinliği 60 metreye kadar getirmiş tesislerin üretim maliyeti ve harcama yükü görünüyor. Üçüncüsü ise kimisi kıyıdan taşınmış, kimisi ise halen daha kıyıda duruyor.
Bu da rekabet şartlarını enlelliyor. Kimse kusura bakmasın ama biz çevre gözünden bu meseleye bakarak anlatılanları dinliyoruz. Onların taleplerinden önce Avrupa Birliği ve Dünya'ın bu noktaya nasıl geldiği, ne tür uygulamalar yaptığı perspektifinden bakıyoruz. Eksiklerimiz varsa giderilmesi, artılarımız varsa korunmasını düşünüyoruz. Ama kimse bu artılardan taviz vermemizi benden beklemesin" ifadelerini kullandı.

 
“AKLIMA AVATAR FİLMİ GELDİ”
Komisyonun İzmir'de yaptığı incelemelerle ilgili konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, yerinde tespit için ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Komisyonun ilk olarak ağır sanayinin olduğu Aliağa'da daha sonra Yarımada'da incelemeler yaptığını anlatan Şengül, Karaburun'dan gelen insanların tepkisini gördüğünde aklına  ABD yapımı bilim kurgu filmiAvatar'ın geldiğini söyledi. Şengül, "Filmde insanlar kendi halinde yaşıyorlar. Kendi dünyalarında belli bir yaşamı ve hayat şeklinin benimsemişler. Sonra kapitalist düşünenlerin saldırıları sonrası rahatları bozuluyor. Karaburun'da yaşayan insanları böyle görüyorum. Karaburun halkı kendi içinde birbiriyle barışık yaşayan insanlar rüzgar santralleri, balık çiftlikleri, taş ocakları huzurlarını kaçırmış. Biz bu sorunları çözmek için çalışacağız. Herkes siyasi kimliğini bir kenara bırakarak mücadele edecek. Bu işin siyaseti ve partisi olmaz" diye konuştu.
Yarım saat süren toplantının ardından Komisyon Başkanı Kaya, Karaburun'dan gelenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. 



İZMİR HATIRASI
Heyet daha sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç ziyaret etti. Saat Kulesi önünde hatıra fotoğrafı çektiren heyetin son durağı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu oldu. Kocaoğlu Bergama Vapuru ile yapılan turda Körfez'deki çalışmalar hakkında brifing verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atilla Kamar 21 Nisan 2012 Cumartesi 22:47

Verilen ruhsatlara kılıf aranıyor. Balık çiftliği sahibinin otelinde kal, teknesi ile inceleme gezisi yap. Rüzgar santralları için köylünün tepkisi belli. Ancak bu sadece yayla köyünde değil. Mordoğan üzerinde de rüzgar santralı kuruluyor. Ayrıca Çatalkaya köyü üzerinde de rüzgar ölçümü yapılıyor, şartlar uygunsa orayada santral yapılır... Sonumuz hayır olsun. Balık çiftliğine uygun şartlarda karşı değilim. Çiftlik sahibinin misafiri olmaya karşıyım... Bu bana ruhsat işinin tamamlandığı kanaatini verdi.

Yorumu oyla      12      5  
21 Nisan 2012 Cumartesi 16:48

Yedikleri içtiklerini boşverin siz. Atanmışların sözü ne kadar geçerli olabilir? Severim! ben bunların çevreciliklerini...

Yorumu oyla      14      5  
Adil C coşkun 21 Nisan 2012 Cumartesi 11:46

Bu komisyonda diğer komisyonlar gibi verdiğimiz vergilerden parayla yer içer gezer gider her şey unutulur...

Yorumu oyla      18      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçük başkandan büyük istekler
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Vali Kazım Paşa İlköğretim ...
Dar gelirli çocuklara 23 Nisan kostümü aldılar
Güzelbahçe Yaygın Eğitimi Destekleme ve Musiki Derneği, Güzelbahçe'deki ...
Konak'tan Toros'a modern halı saha
Konak Belediyesi, yıllardır spor alanı özlemi çeken Ömer Zeybek Ticaret ...
 
Dünya çocukları Konak'ta buluştu
Yüzlerce çocuk, Sokak Oyunları Festivali’nde birbirinden zevkli oyunlar ...
Kaderleri aynı çizilmiş ‘iki kentin’ buluşması
Gaziemir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘kardeş şehri’ ...
Atiye Gaziemir'de coştu, coşturdu
Bu yıl 15. kez düzenlenen Uluslararası Çocuk Şenliği’nin ilk gününde ...
 
İZELMAN Anakolu'nda 23 Nisan coşkusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren İZELMAN Anaokulları, ...
Karşıyaka’da şenlik içinde şenlik
Karşıyaka Belediyesi; Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ...
Selçuk’ta öğrenciler çevreye borçlarını ödüyor
İsabey ilköğretim okulu öğrencileri ve öğretmenleri Selçuk Yeni Kent bölgesinde ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva