HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mart 2016 Perşembe - 12:37

Bergamalı Kadri ölümsüzleşti!

UNESCO’nun 999.Dünya Mirası Bergama’da, Bergama Belediyesi’nin tarihi mirasları koruma ve Bergama’nın insan hazinelerini gelecek nesillere aktarma ile ilgili yaptığı çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

Bergamalı Kadri ölümsüzleşti!

Geçmiş dönemlerde yaptıkları işlerle Bergama’nın ilkler şehri olmasına ve Kent kimliğinin oluşmasına katkı koymuş kişilerin, sonraki nesillere aktarılmasını amaçlayarak hazırlanan bir proje ile Bergamalı Kadri ölümsüzleşti.

İLK TÜRKÇE DİL BİLGİSİ ÂLİMİ
Eczacılığın babası kabul edilen Bergamalı Galenos, Bergama’da yaşamış ve önemli eserler bırakmış Osman Bayatlı ve yörenin simgelerinden Bergamalı ‘Efe’ heykellerinin ardından, ilk Türkçe dil bilgisi kitabını hazırlayan Osmanlı âlimi Bergamalı Kadri’nin de heykeli dikildi. Heykel, Cumhuriyet Meydanı’nda, Galenos Heykeli’nin karşısında, Kurşunlu Camii’nin hemen önünde yerini aldı.

Yapılan çalışmaları ‘Bu özel kentin sadece antik dönem harabeleri, anıtsal yapıları, mimari yapıları değil, kentin kültürel tarihini ve birikimini taşıyan, yazan, kayda geçiren, ülke ve dünya kültürüne katkıda bulunmuş çok değerli insan hazinelerimiz de var’ ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bu değerli isimlere ilişkin çeşitli çalışmalar yaptık. Örneğin sevdalısı olduğu Bergama’mız hakkında 24 ciltlik kitap yazan Osman Bayatlı’nın bu önemli eserlerini de günümüze uygun redakte edip tekrar basıyoruz. Kısacası tarihi bütünüyle sahiplenerek yaşatmayı ilkesel görev haline getirip, bize bırakılan mirası gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bergamalı Kadri ile ilgili bilgi veren Başkan Gönenç; “Bergamalı Kadri, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yani 1530 yılında ilk Türkçe dil bilgisi kitabını yazmış, bir Osmanlı âlimidir. Kitabında en önemli husus yazım dilinin Türkçe ve kolay anlaşılır olmasıdır. Döneminde tüm eserlerin Arapça yazıldığını düşünürsek, kitabın önemi de meydana çıkmaktadır. Bu eser Türk Dil Kurumu tarafından 1946 senesinde yayınlanmıştır” dedi.

YAPIMI 4 AY SÜRDÜ
Heykeli yapan heykeltıraş Ekin Erman; “2.80 Metre boyundaki bronz heykelin yapımı yaklaşık 4 ay sürdü. Heykelin üzerinde ki kıyafetleri dönemine uygun olarak, Ankara Devlet Tiyatrosu Kostüm Deposu’ndan özel izinle aldık ve model olarak kullandık. Yüzüyle ilgili de uzun çalışma ve araştırmalar yaparak, o dönemin insanlarına da bakılarak bir sentez oluşturduk” dedi.

EKİN ERMAN KİMDİR
1959 İstanbul doğumlu. 1986-87 yılında birincilikle girdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünü 1991 yılında birincilikle bitirdi. Yurt içi ve yurt dışında birçok anıta imza attı. 2001'de "yol kenarı" 2003'te "ninni" adlı kişisel sergilerini gerçekleştirdi. 1993-98 yılları arasında Dokuz Eylül üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi heykel bölümünde, 1991-2005 yılları arasında Karşıyaka Belediyesi sosyal hizmetler biriminde eğitmenlik yapmıştır. Halen İzmir Özel Gelişim Lisesi sanat danışmanlığı ve sanat eğitmenliği görevini sürdürmektedir. Sanatçı 1996 yılından beri İzmir Kaklıç köyündeki atölyesinde heykel çalışmalarına devam etmektedir.

 
Davutoğlu'nun çağrısına muhalefetten jet yanıt
 
Kasaplar Odası hükümetten ucuz et istedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnovasyon Haftası açılışına Kocaoğlu damgası: Kırdı-geçirdi!
Türkiye İnovasyon Haftası 3’üncü kez İzmir’den start aldı. Türkiye’nin ...
Kocaoğlu: İzmir Efes gibi bir kara şehri olmasın!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, ÇED onayı bekledikleri Büyük Körfez ...
Karşıyaka’nın engelsiz kütüphanesi büyüyor
Engelsiz bir kent yaratma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Karşıyaka Belediyesi, ...
 
Selçuk'ta yeni salon heyecanı
Selçuk Kaymakamlık Spor Turnuvaları yeniden başlıyor. Selçuk Belediyesinin ...
Destan Bornova’da yeniden canlandırılıyor!
Bornova Belediyesi, vatan uğruna binlerce şehidin verildiği 18 Mart Çanakkale ...
Torbalı’nın çöp tesisi model oluyor
Torbalı Belediyesi tarafından kurulan çöp toplama ve ayırma merkezi ilgi ...
 
Güzelbahçe’de çevre duyarlılığı zirve yaptı!
Güzelbahçe’de ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması işlemine ...
Eğitime Buca imzası: Aziz Nesin Merkezi açıldı
1000 öğrenciye ücretsiz ders desteği vereceği Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim ...
Kordon’da yeni dönem: Yeni yönetmelikte neler var?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni Kordon Yönetmeliği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva