HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mart 2016 Perşembe - 08:10

Kordon’da yeni dönem: Yeni yönetmelikte neler var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni Kordon Yönetmeliği meclisin onayından geçerken ayrıntılar da belli oldu. Daha önce yasak olan birçok konu yeni yönetmelikte yer buldu. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ise düzenleme nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Kordon’da yeni dönem: Yeni yönetmelikte neler var?

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, merhum eski Belediye Başkanı Ahmet Piriştina tarafından hazırlanan ve o zamandan bu yana uygulanan Kordon Yönetmeliği’nde revizyona gitti.

Atatürk Caddesi’nin Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak Limanı arasında kıyıda yer alan tüm işletmeleri ilgilendiren yeni yönetmeliğin ayrıntıları ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na rapor halinde birimlerden sunulan yeni düzenleme meclisten geçerek son halini aldı ve uygulamaya konuldu.

Geçtiğimiz yıllarda tenteleri tek tip yapan ve üst bölgelerindeki büyük sorunları tamamlayan belediyenin son düzenlemesi kullanım alanı ve ön tarafta yer alan müştemilatlar ve uygulamalarla ilgili oldu. İşgaliye bedellerini son yasal düzenleme ile Konak Belediyesi’ne devreden Büyükşehir yetki ve sorumluluk açısından denetimini ise sürdürüyor.  Yeni yönetmelikte,  Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’na denetim, tasarım ve estetik açısından ise Etüt Proje Daire Başkanlığı yetkili kılınıyor.

İŞTE AYRINTILAR
Büyükşehir yeni yönetmelikte bina girişi ile servis yapılan bahçe arasında kalan yürüyüş yolunun kesinlikle kapatılmaması için önlem aldı. Özellikle 2 metre 70 cm uzunluğunda olan alanın üstünün de kapatılmasını yasakladı. Bina giriş çıkışları ile binaların yola kadar olan yürüyüş güzergahına hiçbir şeyin konulmaması kararı alınırken özellikle kapı önlerinin kapatılması halinde cezai işlem uygulanması öngörüldü.

Yönetmelik ile özellikle işgaliye bedeli karşılığında esnafa verilen bahçe alanında düzenlemelere önem verildi. Toplam 7 metre 70 cm uzunluğundaki alan içinde İmar Kanunu gereği ‘yapı’ tanımına giren hiçbir şeye izin verilmeyeceğinin de altı çizildi.  Yönetmelikte yol ile işletmenin bahçe arasında yer alan 2 metrelik yaya yolunun da hiçbir şekilde kapatılmayacağını ifade edildi.  Ayrıca taşıt yolunda ise trafik düzeni, bekleme, park etme ve ikmal işleri UKOME tarafından yürütülecek. Yönetmelikte yolun karşı tarafındaki alan olan bisiklet yollarının bulunduğu bölüm de belirlendi. Buna göre belediyenin bölgede tek yetkili olduğu dile getirilirken aydınlatma lambalarının olduğu yerlere masa sandalye atılması ya da sabit yapı yapılmasının kesinlikle yasak olduğunu da vurgulandı.

NELER GETİRİYOR?
Yönetmelik beraberinde birçok düzenleme ve uygulama için kolaylık getiriyor. Yeni düzenlemeye göre, işletme sahibi ecrimisili ödediği önündeki üstü kapalı yerde sadece servis hizmeti sunacak. Kesinlikle üretim malzemesi depolayamayacak ya da sergileyemeyecek.  Ayrıca bu bölgede dondurma dolabı, alkollü ya da alkolsüz içecek sifonu, kasa, ürün sergileme ünitesi bulunduramayacak. Yine, işletmelerin kendilerine tahsis edilen alanda baz istasyonu kurmasına ya da şirketlere bedel karşılığında tahsis yapmasına kesinlikle izin verilmeyecek.  İşletmeler kendilerine ayrılan yerlerin temizliğinden sorumlu tutulurken o bölgede nargile hazırlayamayacak ve mangal yakamayacak.  Vitrini bulunan işletmelerin önünde yayaların dolaşması kesinlikle engellenmeyecek.  Ayrıca, ikici bölüm olarak ifade edilen bu kısımda özel günler ve geçici etkinlikler çerçevesinde alınan bir izin haricinde kesinlikle canlı müzik yayınına izin verilmeyecek.  Alan içinde elektronik müzik ve cihazlar ise 23:00’ten sonra kesinlikle çalıştırılmayacak.

Yönetmelik çerçevesinde en çok sorun ve tartışma yaşanan kullanım alanlarının sınırı da belirlendi. Belediye kesinlikle cephesi kadar olan bölümlerin dışında kullanıma izin verilmeyeceğini dile getirdi. Alınan karara göre işletmeler izin verilen unsurlar dışında kesinlikle tabela, ticari levha, fiyat listesi dekorasyon elemanı ve süsleme saksı kullanılmayacak.  İşletmeler 7 metre 30 cm uzunluğundaki ön cephenin üstünü açılır kapanır şeklinde yapacak.  Ayrıca sınırları belirlenen çizgilerin dışına çıkılamayacak.  Gölgelikler üzerinde belediyenin izin verdiği tanıtım unsurları dışında reklam, grafik ve çizim ile çiçeklik konulamayacak. Gölgelikler üzerinde yönetmeliklerin dışında ek stor, naylon ve PVC kullanılmayacak. Açıkta kablo kullanamayacak olan işletmeler aydınlatmaların rengini bile tek tip yapmak zorunda olacak. Yönetmelik daha önce yasak olan ısıtıcı ve ısınma sistemleri ile ilgili düzenleme de getirdi. Buna göre elektrikli ve doğalgazlı ısıtıcı sistemleri yönetmeliğe eklendi.

Yönetmelik kapsamında yerlerde bulunan ahşap kaplama alan da yasal hale getirildi. Lodos ve yağmurlu havalarda ayakların ıslanmaması için işletmeler tarafından geliştirilen 10 santim yüksekliğindeki ahşap alan yönetmeliğe dahil edildi. Ayrıca daha önce yasak olan TV üniteleri de yönetmelikte yerini aldı. Yönetmelik, saksı ve cam uzunluğu için de düzenleme getirdi. Saklılar sadece ön cepheye konulacak ve 9 adet çiçek çeşidi kullanılacak.

Buna göre cam alan iki bölümden oluşacak. Yerden ilk olarak 100 santim uzunluğunda bir cam bölge, üzerine de 40 santimlik ikinci bölge getirilecek. Arada kalan boşluğun kapatılmasına izin verilmeyecek. Bu bölüm yağmurlu havalarda yağmur geçişine engel olmak, soğuklardan da korunmak için fermuarlı stor perde ile kapatılabilecek. Stor kesinlikle polyester iplik ve delikli membran (sun screen) olacak.  Ateşe dayanıklı alev yürümez özelliği bulunacak.



BAŞKAN’A TEŞEKKÜR
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Kordon Yönetmeliği’nde değişikliğin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Şanlı, “Uzun yıllardır bir revizyon gerekiyordu. Geçtiğimiz yıllarda tentelerle ilgili bir toplu değişim oldu. Fakat çiçek-bahçe düzeni ısıtma ve soğutma sistemleri ile zemindeki ahşap kaplama nedeniyle sorunlar yaşanıyordu. Yeni yönetmelik Kordon Esnafı’nın talepleri ve Büyükşehir’in özverileri çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Kordon esnafımızın da yönetmeliğin uygulanması konusunda gereken her türlü kolaylığı göstereceğine inanıyorum” dedi.

 
Emeklinin gözü zam ve promosyonda!
 
Kocasakal İzmir’de ‘Günümüz Türkiye’si’ni anlattı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de mucize kurtuluş: Hurdaya dönen araçtan...
Bayraklı sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil orta ...
Kocaoğlu dosyayı çıkardı: Eleştirilere tek tek yanıt!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu meclis oturumunda gündemi değerlendirirken, ...
Valilikten ‘gece çalışma izni’ uyarısı!
İzmir Valiliği, inşaatlara gece ve hafta sonu çalışma iznini öngören Mahalli ...
 
Kiraz Belediyesi'nden online hamle
Bir süredir yapım aşamasında olan Kiraz Belediyesine ait kiraz.bel.tr ...
Başkan Kocaoğlu: Canımız yanıyor ama…
Başkan Kocaoğlu, "Canımız yanıyor ama terörün amacına ulaşmaması için ...
Vali Toprak’tan ‘bombalı araç’ açıklaması: İzmir’de…
Ankara’daki saldırısı sonrası sosyal medyada yaşanan panik üzerine konuşan ...
 
Körfez’in en büyük bayrağı Karşıyaka’da dalgalanacak
Karşıyaka Belediyesi, Çanakkale Savaşları’nın 101. yıl dönümünü anlamlı ...
Bornova’nın ‘Dost Kart’ı 5 bin öğrenciye ulaştı
Bornova Belediyesi’nin, üniversite öğrencilerine sosyal ve ekonomik olarak ...
Seferihisar’da yeniden satış: Taksit gitti, indirim geldi!
Seferihisar Belediyesi’nin tartışmalı Sığacık satışlarına talip çıkmaması ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva